Game Of Thrones "Türk Karşıtıymış"

vakanuvis

Süper Üye
5 Mar 2011
604
975
"Herkese Türk düşmanı paranoyası" sözü o kadar doğru söylendi ki başka bir başlıkta bu haberi paylaşmanın tam zamanı olur dedim kendi kendime :O)

Game of Thrones’da 4 subay ‘oyun dışı’

TOYGUN ATİLLA / İSTANBUL

MALTEPE ASKERI LISESI’NDE, İNGILIZCE ÖĞRENMELERINE YARDIM OLACAĞI GEREKÇESIYLE ÖĞRENCILERINE GAME OF THRONES (TAHTLARIN OYUNU) DIZISINI IZLETTIREN 4 ÖĞRETMEN SUBAY, TSK’DAN ATILDI. “CINSEL ISTISMAR VE TÜRKLÜĞE HAKARET” IDDIASIYLA SÜRDÜRÜLEN SORUŞTURMA SONUNDA 4 SUBAYIN ORDUDAN ATILMA GEREKÇESI OLARAK ‘DISIPLINSIZLIK’ GÖSTERILDI.

17974794.jpg


İZMİR Maltepe Askeri Lisesi’nde öğrencilerine tüm dünyada ilgiyle izlenen Game of Thrones (Tahtların Oyunu) dizisini izlettirdikleri için “Cinsel istismar ve Türklüğe hakaret” iddiasıyla haklarında soruşturma başlatılan 4 öğretmen subay disiplinsizlik gerekçesiyle ordudan atıldı. Albay ve yarbay rütbesindeki subaylardan 3’ü atılma kararından önce emeklilik işlemleri başladığı için karar “yok hükmünde” sayıldı. Yüzbaşı İskender Gülbahar ise henüz emekliliğini doldurmadığı için bu haktan yararlanamadı ve ordudan atıldı.

Bir ihbar mektubuyla başladı
Maltepe Askeri Lisesi’nde Yabancı Diller Bölümü’nde öğrencilerin yabancı dil eğitimini pekiştirmek amacıyla 2011 öğretim yılında izlettirilen Game Of Thrones dizisiyle başlayan süreç şöyle gelişti:
30 Ekim 2011’de Balıkesir’deki Okullar Komutanlığı’na isimsiz ve imzasız bir ihbar mektubu ulaştı. Mektupta Maltepe Askeri Lisesi son sınıfta okuyan bir öğrencinin velisi olduğunu ileri süren kişi, öğrencilere izlettirilen dizinin çarpık ve sapık ilişkiler içerdiğini, Türkleri de barbar ve sapık dinsel törenleri olan bir kavim olarak tanıttığını belirtti.

2 Kasım 2011’de lisenin Yabancı Diller Bölüm Başkanı Albay Aydoğan Davulcu, Öğretmen Albay Ümit Kılıç, Öğretmen Yarbay Selma Rengin Mutlualp ve Yüzbaşı İskender Gülbahar hakkında idari tahkikat başlatıldı.

1 albay, 2 yüzbaşı ve 1 üsteğmenden oluşan idari tahkikat heyeti tarafından hazırlanan raporda, dizinin pornografik öğeler içerdiği, alkolü özendirdiği, şiddet ve sapık ilişki unsurları taşıdığı belirtilerek, “Dizinin, gelişme çağındaki bireyler üzerinde, güncel yaşamlarında ve gelecekte telafisi oldukça güç tahripkar etkiler yaratabileceği değerlendirilmektedir” denildi.

Milli duygular zayıflayabilir
Tahkikat heyeti başkanı Albay Mehmet Akif Ünverdi imzasını taşıyan raporda, “Filmde doğrudan olmasa da izleyenler tarafından rahatlıkla anlaşıldığı şekliyle milletimiz barbar, sapık dinsel inanç ve gelenekleri olan, medeni olmayan bir şekilde gösterilerek, hakaret edilmesi, aşağılanması sahneleri bulunmaktadır. Söz konusu filmin normal kabul edilerek gösterilmesi, öğrencilerimizin milli duygularının zayıflamasına hatta meslekten soğumasına kadar vahim sonuçlar ortaya çıkarabilir” ifadeleri kullanıldı.

Savcıdan takipsizlik
Güney Deniz Saha Komutanlığı Askeri Savcılığı, 20 Aralık 2011’de 4 öğretmen subay hakkında soruşturma başlattı. 4 subayın görev yeri değiştirildi. Soruşturma 30 Aralık 2011’de sonlandı. Askeri savcı Yüzbaşı Volkan Yetiştirici, 4 öğretmen subay hakkında kovuşturmaya gerek olmadığını belirterek, takipsizlik kararı verdi.

Takipsizlik kararına Güney Deniz Saha Komutanlığı itiraz etti. İtirazın geldiği İzmir Hava Eğitim Komutanlığı Askeri Mahkemesi, takipsizlik kararını onadı.

Güney Deniz Saha Komutanlığı, 4 subay hakkındaki dosyayı Milli Savunma Bakanlığı’na gönderdi, kararın kanun lehine bozulmasını talep etti. 27 Şubat 2012’de Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz imzasını taşıyan kararla bu talep uygun görüldü. Bu kararı Askeri Yargıtay 14 Mart 2012’de onadı.

Soruşturma sürerken Yabancı Diller Bölüm Başkanı Öğretmen Albay Aydoğan Davulcu, Öğretmen Albay Ümit Kılıç ve Öğretmen Yarbay Selma Rengin Mutlualp, emeklilik dilekçesi verdi. Emeklilik işlemleri başlatılan 3 subay emekliliğe hak kazanırken, geçen haftaGenelkurmay Başkanlığı’nın talebi üzerine Milli Savunma Bakanı, Başbakan ve Cumhurbaşkanı’nın imzaladığı 3’lü kararname ile 4 subay, disiplinsizlik gerekçesiyle ordudan atıldı. 3 subay emekliliklerini hak ettikleri için bu atılma kararı hukuki olarak yok hükmünde kalırken, henüz emeklilik hakkını kazanmamış Yüzbaşı İskender Gülbahar ordudan atıldı. Gülbahar’ın silahına ve askeri kimliğine el konuldu.

Karar, hukuksuzluğun da ötesinde

KARARA, subayların avukatı emekli hâkim Binbaşı avukat Mahir Işıkay sert tepki gösterdi. Işıkay şunları söyledi: “Müvekkiller YAŞ’a götürülmeden, üçlü kararname ile ayırma işlemine tabi tutulmuşlardır. Bu durum hukuk devletinin düzenli ve teminatlı idare ilkelerine uygun değildir. 30 yıla yaklaşan askerlik safahatı ve sicil durumu göz ardı edilerek, yeterli sayı ve yoğunlukta olmayan hatta tek bir cezası bile olmayan müvekkiller hakkında ayırma işleminin tesisi hukuksuzluğun ötesinde bir işlemdir. Takipçisi olacağız.”

Kaynak - Hürriyet
 

Dindar Diker

Çeviri & Balonlama
11 Nis 2009
2,448
8,399
İzmir
Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu, arkadaş. Game of Thrones ilgiyle izlediğim dizilerin en başında gelir, bırakın Türk karşıtlığını hikayenin geçtiği zamanlarda Türk kavmi var mıydı orası bile meçhul. Hikaye, İngiltere'de geçiyor biliyorsunuz. Bilinen en eski tarihten bile daha eski bir tarihte. Kral Arthur hikayesinden bile daha eski bir tarih var dizide. Ne Roma var, ne de başka bir mandacı ulus. Bence çok haksız bir suçlama olmuş bu karar.
 
20 May 2013
13
18
Gerçekten Türklüğe hakaret eden kişi ve kuruluşlara dokunulmazken diziye dava açılması saçma..siyasi kavga-çatışma olmasın diye ad vermiycem..ama bazı malum türk düşmanı siteleri,gazeteleri,tvleri,dernekleri,partileri bilirsiniz.onlara bişey yapılmazken bi diziye böyle dava açılmamalı.
 
Son düzenleme:

exodus

Aktif Üye
22 Tem 2010
334
112
Hikaye tamamen kurmaca bir evrende geçiyor. Bizim orta çağımızla aynı zaman diliminde. Kendi dünyamıza bakarsak orta çağda Türk devletlerinin var olduğunu ve bilinen karaların hatrı sayılır bir kısmında egemenlik sürdüğünü biliyoruz. Ama dizide Britanya'yı anımsatan kıtada orta çağ yaşanırken diğer büyük kıtada çok fazla kültür karışımı var. Orta Asyalı ırklara ( Moğol, Türk) inanılmaz derecede benzeyen Dothrakiler var yada Yunan uygarlığına ve Mısır ugarlığına benzeyen başka şehirler var. Vikingleri bile Greyjoylar olarak dahil etmiş Martin. Bence bu kararın verilmesinde dizide yansıtılan Dothraki yaşam tarzıyla Orta Asya yaşam tarzının benzerliği etkili olmuş. Daha önce LotR içinde böyle iddialar ortaya atılmıştı. Bence uzun lafın kısası şovenist duygularımızı bastırıp diziden zevk almalıyız :D
 
Üst