Star Trek-Uzay Yolu'nun Yıl Dönümü Kutlanıyor

vakanuvis

Süper Üye
5 Mar 2011
604
975
Atılgan'ın uzay gemisinin muhteşem mürettebatı Kaptan Kirk, Mr. Spock, Dr. McCoy, Mr. Sulu, Mrs. Uhura'lı ilk Star Trek dizi film bölümü 8 Eylül 1966'da yayınlanmaya başladı. Bugün yıl dönümü kutlanıyor.
star-trek_52496.jpg

Dizinin yaratıcısı Gene Roddenberry diziyi Jonathan Swift'in klasik başyapıtı "Güliver'in Gezileri"nden esinlendiğini açıklamış. Daha doğrusu hazırladığı bir başka dizi, 1964 yılı itibariyle yayımlanmaya başlayan western-bilimkurgu "Wagon Train" adlı dizi film için söylemiş bu sözü. Ancak bu dizinin Star Trek'in bir tür hazırlık aşaması olması ve içeriği aynen devam ettirmesi Swift'i yine bu dizinin de atası yapıyor: Olağanüstü maceralar ve öğretici hikayeler.
Dizi, aslında 1960 ve sonrasını ele alarak izleyiciye uzay kurgusu içinde sorgulatıcı tarzda ulaştırmıştır: Savaş ve barış, sadakat, diktatörlük, emperyalizm, sınıf farkları, ekonomi, ırkçılık, din olgusu, insan hakları, cinsiyet ayrımcılığı, feminizm ve bunlarda teknolojinin rolü...
3. Dünya Savaşı sonrası uzaydaki diğer uygarlıklarla Birleşik Gezegenler Federasyonu çatısı altında toplanan insan ırkının mücadelesini anlatan dizi 1967 yılından itibaren çizgi romana da uyarlanmış.

Star Trek, Gold Key Comics, Marvel Comics, DC Comics,Malibu Comics, Wildstorm ve IDW Publishing tarafından defalarca yayınlanan çizgi romanı belki de en uzun ömürlü uyarlamalardan biridir.
star-trek-5-cover.jpg


The_Last_Generation_issue_1_cover.jpg


Picture+5.png
 
Üst