"Men In Black" hakkında ne varsa burada

vakanuvis

Süper Üye
5 Mar 2011
604
975
Men In Black 3 Vizyonda
İlki 1997 yılında çekilen aynı isimli çizgi romandan uyarlanan filmin Siyah Giyen Adamlar (Men In Black) 2012 Mayısında üçüncü filmiyle izleyici karşısına çıkıyor. Bilimkurgu komedi türündeki filmde bu sefer işin içine zaman yolculuğu da karışıyor.
220px-Men_In_Black_3.jpg

1997 yılında sinemaya uyarlanan ilk filmin yönetmeni Barry Sonnenfeld ve değişmez oyuncuları da Tommy Lee Jones, Will Smith, ikilisi idi. Amerikan gizli örgütleri içinde yer alan bir örgütün "sığınmacı uzaylılar"la ilgili takip ve maceralarını konu alan ilk film örgütün aynı zamanda gezegenler arası barışı koruduğu da anlaşılmıştı. Örgüte yeni katılan J, ortağı K ile galaksiler arası barışı korumak adına hamamböceği benzeri bir uzaylıyla mücadele etmiş, bir kedinin boynunda bulunan tasmada takılı olan bilyenin içindeki galaksiyi kurtarmışlardı. Wikipedia'ya göre ilk uyarlama Marvel Comics'deki diziden esinlenmiş.

İkinci film ise yine aynı yönetmen ve başrol ikilisiyle 2002 yılında izleyiciyle buluştu. Bu sefer J'in görevi öncelikle emekli hayatı yaşamak için kendi hafızasını silmiş olan K'ye hafızasını kazandırmak ve yaklaşan tehlike için yardımını almaktı. Bu uyarlama için MIB'yi Marvel'dan önce yayımlamış olan yan kuruluşu Malibu Comics döneminin baz alındığı not olarak düşülmüş.

Mayıs 2012'de vizyona giren uyarlamasında aynı üçlünün çalıştığını görüyoruz. Yine Malibu Comics dönemi baz alınmış. Bu defa J, K'den yardım istemek için zamanda yolculuk yaparak onun gençlik günlerine gider. Daha doğrusu galaksiler arası bir cezaevinden kaçan ve kopan kolunun intikamını almak için 1969'a yolculuk yapan Boris The Animal (Hayvan Boris) da durdurma amacındadır.

Men In Black Çizgi Roman Tarihçesi
Nereden nereye... Kanada'dan Amerika'ya, sinema aracılığıyla tüm dünyaya!
MIBseries1.jpg

Orjinal adı "The Men in Black" olan çizgi romanın yaratıcıları yazar Lowell Cunningham çizer Sandy Carruthers yayımcısı da Aircel Comics. 1985 yılında Kanada'da çizgi roman yayımcılığına başlayan Aircel Comics 1994 yılındaki kapanışına kadar Amerika'dan bazı yayınevleriyle ortaklığa gitmiş, Marvel'in yan kuruluşu Malibu'yla ortak işler basmış sonunda da çizgi roman dünyasından sessiz sedasız çekilmiştir. The Men In Black, işte bu yayınevinin 1990 yılında bastığı 3 sayılık bir çizgi romandı ve sinemadan bildiğimiz üzere uzaylılarla uğraşan Zay ve Kay'in hikayelerini konu alıyordu.

1991 yılında ikinci kez diziye kavuşan MIB bu sefer Malibu Comics etiketiyle sunuluyordu okurlara. 1986 yılında kurulan ve 1994 yılında kapanan Malibu Comics daha çok Ultraverse adı altında yayımladığı süper kahramanlık hikayeleriyle tanınıyor.

MIB, 1997 yılında Malibu'yu satın almış olan Marvel Comics'in etiketiyle tek sayılık maceralar halinde basılmış, daha sonra da sinemaya uyarlanmıştır.

Çizgi roman demişken kardeş sanat dalı animasyona da saygı duruşunda bulunmak gerekir sanırım:
MIB, 1997 - 2001 tarihleri arasında çizgi filmi de dizi olarak tv'de izleyicilerle buluşmuştur.

M"a"n In Black! - 1957'den Bir Çizgi Roman!
Bazen İngilizce detayları karıştırırız ya, işte Man ile Men arasında da var o detay ve biri insanlar anlamına gelirken diğeri Adam anlamını taşıyor. "Man in Black"in böylesi bir lisan dersi verme amacı yok tabii ancak bu detay dikkatimden kaçsa bu keyifli paylaşımı yapamayacaktım :)
ManInBlack001-001.jpg

Man in Black çizgi romanı 1916 yılında doğan 1967 yılında da vefat eden Bob Powell'ın eseridir. Powell ülkemizde çok tanınmasa da comics okurlarının bildiği "Sheena, Queen of the Jungle" ve "Mr. Mystic"'in çizerliğini yapmıştır. Ancak, özellikle DC Comics okurlarının yakından tanıdığı Blackhawks ekibini yaratan üçlüden biridir ve diğer ikisi Will Eisner ile Chuck Cuidera'dır. Bob Powell, ülkemizde de izinsiz kopyalanan ünlü "Mars Attacks" sakız resimlerinin çizeridir. Bob Powell, 1943 yılında adını Stanislav (Stanley) Robert Pawlowski olarak değiştirmiştir.
ManInBlack001-003.jpg

EC Comics ile başlayan korku-gerilim çizgi romanlarında yer alan "anlatıcı" geleneğinin baz alındığı dört sayılık Man in Black çizgi roman dizisi 1957-1958 yılları arasında okurla buluşmuş.

Siyahlı Adam, ilk sayısında kendini tanıtırken adının Fate (kader) olduğu gibi Kismet (kısmet) ve Luck (talih) olduğunu açıklıyor. Ancak, bu, bir tür kozmik-mistik kişiliğin sadece mutluluk getirdiğini veya görevinin bu olduğunu söylemek yanlış olur. Talih kadar talihsizler de kötü olaylar da onun alanına girmektedir. Kendisi insanların kader ağlarını ören "Weaver" (Dokumacı) ile aşk tanrıçası Venüs ve Cupid için çalışmaktadır. Ya da onlarla yardımlaşmaktadır. Ya da kimi görevlerinde eksiklikler olunca onların sataşmalarına katlanmaktadır.

Şu veya bu şekilde Man in Black insanoğlunun hayatında ve her an yanı başındadır. Hatta kendisinin de ifade ettiği gibi o her tür kazanın da sebebidir... İyi ya da kötü... Ve belki de şu anda etrafımızda...!

1934 Yılından Bir "Men In Black" Filmi!
1934 yapımı Men in Black filmi 1934 ile1959 yılları arasında Columbia Pictures için 190 kısa komedi filmi çekilmiş olan Three Stooges'un bölümlerinden birinin adıdır.
443px-Meninblack34.jpg

Serinin bu bölümünde doktor olan üçlü bir hastaneyi birbirine katmaktadırlar. Yalnız filmin çıkış noktası herhangi bir kurgusal buluş değil, başrollerini Clark Gable ile Myrna Loy'un oynadığı 1934 yılında çekilmiş olan Men in White (Beyaz Giyen Adamlar) adlı filmdir. Bu göndermelerle dolu film boyunca kendileri de beyaz giyen bu komik siyah giyen üç adam üstüne üstlük Academy Award'da Komedi dalında En İyi Kısa Film adayı bile olmuş.

Filmi izlemek isteyenler için son bir not daha düşelim: 2004 yılında renkli versiyonu DVD olarak piyasaya çıkmış!
 

vakanuvis

Süper Üye
5 Mar 2011
604
975
Vaaaay Şerif engin bey iki kişilik beğenmiş. İyi derlemişim yazmışım yani, sağol :) Onore falan...
 

WebHead

Kıdemli Üye
17 Ara 2011
134
153
Scotland Yard
Çizgi romanlarına sözüm yok da, 1997'de başlayan seri filmlerden nefret etmiştim(Will Smith ve Tommy Lee Jones'a uyuz olduğumdan da olabilir, bilemedim). Çok bilgilendirici bir yazı olmuş, çok teşekkürler.
 
Üst