CONAN ı nasıl seversiniz.(renkli,siyah-beyaz)

büyük beyaz

Yönetici
Çeviri & Balonlama
E-Dergi Takımı
17 Ağu 2009
17,733
43,991
denize sıfır
by2ptt8rqpddzhngu.jpg

by2puel1iyohrcs26.jpg


bir çok romanda özellikle amerikanlarda renkli şık duruyor ama söz konusu conan olunca renkler gizemi ve sırları örtüyor gibi..
ne dersiniz?
 

timed

Onursal Üye
19 Eki 2009
2,330
9,538
Çok doğru .
Zaten efsane renklerini veriyor hikayenin : " yeryüzündeki imparatorluklar ve uygarlıklar denizlerin MAVİ parıltıları kadar dağınık...."
Ayrıca renklendirme de çok önemli . Renkli resimde conan ' ın baldırı Jungla ' nın baldırı gibi görünüyor ve conan ' ın bütün karizmasını rezil ediyor.
Halbuki siyah beyazın bir ağırlığı ve gizemi var.
Buschema 'nın çinilemesi zaten renkleri kafamızda canlandırıyor.
Bırakalım herkes kafasında renklendirsin o sahneyi . Canavardan fışkıran kan yeşil mi , sarı mı ,kırmızı mı okuyucu karar versin.
Çizgi roman (Conan) bence birazda hayal gücü katılarak okunmalı. Zagor , Teks , Kaptan Swing ' i renkli okumak hoşuma gidebilir fakat , Conan değil.
Hayır dostum hayır , Conan asla değil.
 

neptunn

Süper Üye
27 Tem 2009
1,871
4,946
Hımmm! ben sadece Conan değil bütün çizgiromanları siyah beyaz severim.Bence renk çizgi romalardaki ruhu öldürüyor.

Yani nasıl desem sanki renkli olunca ilkokula giden 2.sınıf çocuklar olur ya onların boyama kitabı vardır işte aynen öyle hissediyorum.

Bu sebepten mutlaka siyah beyaz okurum.

Sağlıcakla.
 
12 Şub 2010
15,006
543,710
Ben her ikisi de olur kabulümdür derim ama
timed in görüşüne de itibar etmek farzdır Conan deyince

Buscema, chan gibi çizerler siyahbeyaz daha iyi

Ama kimi maceralarında siyahbeyazda incecik çizimlerde kahramanlar ve fon birbirine geçmiş oluyor, ayırdetmek gözü zorluyor, bunların renklisini tercih ederim
 
J

jack

Her şeyden önce günümüzde artık çr larda renklendirme büyük önem kazanmıştır dikkat ederseniz artık kapakların çoğunda sadece yazar ve çizer isimleri yazılmıyor renklendiren (colorist artist) isimlerinede görebiliriz.Renklendirme çok önemlidir eğer kötü yapılırsa iyi bir çizer ne kadar iyi çizerse çizsin kötü bir görsellik olur.Günümüzde artık o kadar iyi renklendirmeler yapılıyor ki artık çizer kadar önem kazanan bu sektör kendi başına çr nın bir dalı oldu buda çr sektörünün gün geçdikçe ne kadar derinlik kazandğını gösteriyor.Çr piyasasının prestijli ödülerinden eisner ödüllerinde bu dal için en iyi renkelendirme ödülleri veriliyor.Hatta sadece çr lara renklendirme yapan şirketler gün geçtikçe çoğalıyor aklıma ilk gelen steve oliff in kurduğu çr renkelendirmesini yapan olyoptics adlı şirketir

Conan orjinali renklidir Türkiyede sihay beyaz basıldığı için insanlar siyah beyaza alışmış bence ondan renkliden ziyade siyah beyaz tercih ediyorlar..


Türkiyede orjinali renkli olan çoğu çr siyah beyaz basıldığı için okuyanlarda siyah beyaz tercihi daha ağır basmıştır..Bir laf vardır nede olsa eski alışkanlıkları değiştirmek zordur diye...

Esasında orjinali renkli olan çr ları siyah beyaz basmanın mantığı sadece maliyetleri düşürmektir..


Mesala batman da conan kadar karizmatik gizemli karanlık ama renklindirme bu özeliklerin hiçbirini bozmuyor...Aksine batman black&white olarak bastılar siyah beyaz severlere ha sanatsa böyle yapılmalıdır bence conan böyle bir serisi varmı bilmiyorum..


Bir eserin orjinal şeklini bozarak sanatı ön plana çıkarılmaz bence Batman örneğinde olduğu gibi.Conan da o şekilde black&white şekilde basılsaydı daha iyi olurdu...
 

kartal

Onursal Üye
17 Şub 2011
4,292
4,469
Ben tüm çizgi romanları siyah beyaz olarak okumaktan keyif alıyorum.Renkli olanların çok büyük bir bölümü,bir arkadaşımın da çok güzel ifade ettiği gibi,hakikaten onun ruhunu öldürüyor,ayrıntıları gizliyor.Tabii ki bu bir tercih meselesi ama benim tercihim de bu işte,herkese sevgiler ve selamlar.
 

goliath

Yeni Üye
23 Eki 2011
4
2
conanı siyah beyaz olarak okumanın büyüsü bambaşka özellikle buscemanın muhteşem çizimlerini görmek farklı bir duygu renkli çalışmaları pek başarılı bulduğumu söyleyemem cary nord un çizdiği conan haricinde tabi bunda dave steward ın başarısını görmezden gelmek haksızlık olur. dave steward şimdsiye kadar gördüğüm en başarılı renklendirme sanatçısı diyebilirim
 

gruznan

Çeviri & Balonlama
20 Eki 2011
251
913
bence son yıllarda yapılan renklendirmler çok kaliteli. o yüzden yeni çizgi romanları renkli okumak yeterince zevkli. ama eski çizgi romanların (örnekteki conan gibi) renkler hiç gerçekçi görünmüyor. sanki boyama kitabı renkleri gibi. conan'ı çocukluğundan itibaren yıllarca siyah-beyaz okumuş birinin her zaman siyah-beyazdan büyük zevk alacağını düşünüyorum.
 

mimar777

Süper Üye
1 Tem 2013
586
3,435
siyah-beyaz cizgi romanda ayri bir guzelliktir ayni sinemanin ilk zamanlari gibi... neden bugun Charlie CHAPLIN [ SARLO ] filmleri yapilamiyor ? Onlarin guzelligi apayri idi . Ve dusunun SARLO filmlerinin renkli oldugunu ?
 
Üst