1963'teki ilk Spiderman ve ilk yorumlar

teks55

Çeviri & Balonlama
5 Ara 2016
2,451
7,953
Örümcek Adam karakterinin ilk işlenişi

Örümcek Adam ilk kez 1962'de yayınlanan ''Amazing Fantasy'' adlı serinin 15.sayısında ortaya çıkar.(Ağustos 1962)

ad3381fb730257a66cb9a601650a4efb7e35a8ad_1024x1024.jpg


Bu ilk sayı aşırı ilgi görünce 1963'te ''The Amazing Spiderman'' ismiyle kendi bağımsız serisi oluşturulur.(Mart 1963)

detail.jpg


''The Amazing Spiderman''in 1.sayısı da okuyucu tarafından oldukça ilgi görür ve dergi sonlarında -Spider's Web- adlı bir -hayran yorum sayfası- oluşturulur.

İşte okuyucu tarafından 1963'te Spiderman'e yapılan ilk yorumlar...

KjAManvAO9_bL5_Rj1KG0gQMdOdYQ7oCbksMblgs-K-LciNtzgXBxbqJqtJwLE7UVrGjnoFptn65=s1600



Spider's Web/Örümcek Ağı

Editör Notu : Mektuplarınızın her birini tek tek cevaplayamadığımız için üzgünüz.Ancak her konuda elimizden geldiği kadar yorum yayınlamaya çalışacağız.Emin olun ki gönderdiğiniz her mektubu Stan Lee ve Steve Ditko dikkatlice okuyor.

1.Yorum:

The Amazing Spiderman serisinin 1.sayısı oldukça iyiydi.Ayrıca ortaya çıkardığınız diğer ilk sayılara göre daha iyi olduğunu söyleyebilirim.Örümcek Adam hikayesinde okuyucuların kalbine uzanan bir kahraman yatıyor.Kendisinin mali durumu,sosyal hayatı ve Süper kahraman olarak seçilmesi hikayeyi daha da cazip kılıyor.(Evet öyle,ona duyulan ilgi biraz da onun maddi ve manevi durumunun kötü olmasından dolayı kaynaklanıyor)

Ayrıca hikayeyi okurken J.Jonah Jameson'dan nefret ettim.Bu kadar nefret ettiğim başka bir kurgusal karakter yoktur herhalde.Okumuş halk bu adamın yazdıklarına nasıl hemen inanabiliyor? İlk yazdığı makalesinden sonra az veya çok kişinin ona inanmasını anlayabiliyorum.Her yazısı baskıdan çıktığında taraftarının günden güne arttığı da anlaşılabilir.Örümcek adam bu serserinin oğlunu kurtardıktan sonra o, Örümcek Adamı ünlü olmaya çalışmakla suçluyor.Bence J.Jonah Jameson ünlü olmaya çalışıyor.Fantastik Dörtlüye de hikayede rol vermeniz çok iyi olmuş.Bence Ditko, Fantastik Dörtlü konusunda çok iyi iş çıkardı.Ayrıca bu hikayede Bay Fantastiğin rolünden biraz uzak yansıtıldığını düşünüyorum.Sadece Thing ve Torch'u sakinleştirmekle kalmış.

Ayrıca bir sorum var: Örümcek Adam helikopterin kapısını menteşelerinden nasıl söküp kopardı? Normalde örümcekler bu kabiliyete sahip midir?

Ayrıca hikayenin sonunda Fantastik Dörtlü'nün Örümcek Adam'ın akıbeti hakkında konuşmasını da çok güzel buldum.Dergi kapağı yaptığınız diğer kapaklara kıyasla çok daha iyi olmuş.Örümcek Adam kostümü de aynı şekilde çok güzel olmuş.Kostüm uyumu olarak Thor'dan sonra ikinci sırada.

Zaman ayırdığınız ve yayınladığınız için teşekkürler.

(Tom Jones,Mryland)

Editör: Rica ederiz Thomas.Soruna gelecek olursak:Unutma ki bir örümcek boyutu ve büyüklüğüyle orantılı olarak bir insandan daha güçlüdür.Örümceğin bir insan boyutunda olduğunu bir düşün.Peter Parker de bir örümceğin izafi gücüne ve bir insanın büyüklüğüne sahip olduğuna göre onun gücünü bir hayal et bakalım.


2.Yorum :

Sevgili Editör:

Harika derginizin ilk sayısını az önce okudum.Özellikle Örümcek Adam'ın ağ atma yöntemini çok beğendim.Bu oldukça özgün bir fikir.Ayrıca bir sorum var : Derginiz neden ayda bir değil de iki ayda bir çıkıyor?

(Jerome Haro,California)

Editör: Belki ilerde aylık çıkabilir Jerry, tabi yeterli miktarda hayran kitlesi de senin gibi düşünürse.

3.Yorum :

Sevgili Stan ve Steve:

Sonunda Süper Kahraman'a adanmış tek bir Çizgi Roman serisi çıkardınız.Örümcek Adam bunu kesinlikle hakediyor.Kapak son derece iyi olmuş.The Amazing Spiderman ünvanı kapakta olduğu gibi hep kalmalı.Derginin içindeki iki başlıktan Bukalemun hikayesinde kullanılan daha iyiydi.Hikayenin ana fikri de iyiydi.Umarım halk doğruları öğrenir de Örümcek Adam da hukukun yanında yer alır ve bunu herkesin bilmesini sağlar.Fantastik Dörtlü fikri de çok iyiydi.Fakat Steve Ditko'nun Fantastik Four'u çok iyi çizdiğini düşünmüyorum.Mesela bazı resimlerinde Alev Adam Fantastik Dörtlü'nün 1. ve 2.sayısındaki hali gibi görünüyor.Eğer Örümcek Adam'a fırsat verilse ve topluma normal bir Süper Kahraman olarak tanıtılırsa kendisi muhteşem bir kahraman olur.Amazing Spiderman'in bir sonraki sayısını dört gözle bekliyorum.

(Fred Bronson,California)

Editör: Biz de sabırsızlanıyoruz Fred.Ama şunu bize bir söyle: Normal Süper Kahraman diye birşey olur mu hiç?

4.Yorum

Sevgili Stan ve Steve:

Örümcek Adam hakkında bazı tavsiyelerim var.Onun ortak suçlularla savaşmasını sağlayabilirsiniz.Onu korkuluk gibi yapmaktan ziyade usta bir dedektif gibi yapabilirsiniz.Dergide gelecek konular için bir öngösterim kısmı yapabilirsiniz.Amazing Fantasy'nin 15.sayısı yani Örümcek Adam'ın ilk çıktığı sayı hakkında bir yorum sayfası oluşturabilirsiniz.Çizgi Romanın tümünü Steve Ditko çizmeli ve Stan Lee yazmalıdır.40'lı yıllarda sahip olduğunuz muhteşem kapak türlerini kullanıp Örümcek Adamı onun üzerine ekleyebilirsiniz.Son olarak bence Örümcek Adam en iyi Çizgi Roman dergisi olacak.Herkesin düşüncesi de bu yönde.

(Bill Ryan,Ohio)

Editör: Tavsiyelerin için çok teşekkürler Bill! Seninle aynı düşünceye sahip olmayan rakiplerimizi de bu vesileyle analım.



AmClxt_BCc6dEQ0QGT1fxv9p5lS6cchLGjntRzAPXg9MB-GV0Q_34YsfgKX7QVjgCYIYPHA7MuWu=s1600


5.Yorum :

Sevgili Örümcek Adam:

Senin için çok üzülüyorum Dostum.Özellikle Fantastik Dörtlünün seni yüzüstü bırakması beni çok üzdü.Eğer onlara problemlerini anlatırsan ve Thing'i sinirlendirmezsen sana yardımcı olabilirler.Johnny Storm'un senin tarafında olduğuna eminim.En kısa zamanda Fantastik Dörtlü dergisine mektup göndereceğim.

(Merhametli Dostun Frank Glen,New York)

Editör: Fantastik Dörtlüye de mektup yazmana gerek yok Delikanlı (Frankie). Fantastik Dörtlü'ye zaten yeterince mektup geliyor.Onları da biz değerlendiriyoruz.

6.Yorum

Sevgili Stan ve Steve:

Karakteriniz Örümcek Adam bir Süper Kahraman olarak büyük umutlar vaadediyor.Amazing Fantasy'den sonra onun kendi bağımsız dergisini oluşturmanız çok yerinde bir karar olmuş.Örümcek Adam'ın doğal olması da ayrıca çok iyi işlenmiş.Bir Süper kahraman karakterinin tutması şunlara bağlıdır: Öncelikle okuyucunun onda süper güçlerin yelpazesine verdiği reaksiyon,resim kalitesi ve yazı kalitesi...
Elbette doğrusunu siz daha iyi bilirsiniz ama bence okuyucu, Örümcek Adam'ın güçleri hakkında çok olumlu tepkiler verecektir.Mesela onun güçleri özgün,farklı ve çok ilginç duruyor.Bu noktada hiçbir problem yok.Resim ve çizim olarak da övgüyü hakediyor.Örümcek Adamı çizmek için Bay Ditkoyu seçmek çok doğru bir karar olmuş.Amazing Fantasy'de olduğu gibi garip ve sıradışı hikayeleri çizme konusunda kendisi baya tecrübeli.Örümcek Adamı çizmeye başlarken aynı zamanda bir Süper Kahramanı nasıl işleyebileceğini de kanıtladı.Ancak asıl ilgi çekici olan şey önceki Örümcek Adam sayısından bir takım duyguları okuyucuya enjekte etmiş olmasıdır.Bay Ditko, yarı insan yarı örümcek çizimi konusunda oldukça becerikli görünüyor.Çizgi sanatındaki tarzı gerçekten hipnotize edecek kadar iyi duruyor.Örümceği çizerken öyle güzel bir izlenim bırakıyor ki, neredeyse Örümcek Adam'ın ayakları dört tane mi diye saymaya başladığım oluyor.Ama şöyle de bir şey var ki resim bütün Çizgi Romanı aktaramaz.Ama Çizginin hikaye ve anlatıyı aktarması açısından bir koridor olduğunu düşünüyorum.Karakter olarak ise Örümcek adam çok iyi işlenmiş.Ama hikayenin ana fikri muhteşem olmuş diyemem.Amazing Fantasy'deki ilk işlenişi harikaydı mesela.Ama bu ilk sayıdaki konu onun kadar iyi olmamış.Fantastik Dörtlüyü işlemeniz de çok güzel olmuş.Fakat oradaki ana fikri de pek tutmadım.Örümcek Adam serisi daha çiçeği burnunda ve gıcır gıcır bir seri...Bu seriden hiç vazgeçmeyeceğim.Harika derginiz her sayısını beğendiğim Fantastik Dörtlü gibi nam salacaktır.Tüm Örümcek Adam Çizgi Romanları dünyanın en üst sıralarında yer almalıdır.

(Buddy Sounders,Texas)


Editör: Teşekkürler.Biz de seninle aynı duyguları paylaşıyoruz.

7.Yorum

Sevgili Stan ve Steve:

Bence Örümcek Adam istihbarat sağlamak ve kimliğinini gizlemeye yardımcı olması için köstebek gibi gizli bir ortak edinmelidir.Genel olarak ilk sayınızı beğendim.Umarım iyi işler çıkarmaya devam edersiniz.Bir sonraki sayınızı gazete bayisinden almak için sabırsızlıkla bekliyorum.

(Doug Arch,California)

Editör: Umarız bir sonraki sayıyı edinirsin Doug! Gizli ortak konusuna gelince; diğer hayranlar ne söylüyor ona da bir bakmak lazım.

8.Yorum

Sevgili Stan ve Steve

Yazdığınız birçok Çizgi Romanı okuyan biri olarak benim fikrim de bir sonraki arkadaş gibidir.Yani 1.sayınız harikulade olmuş.Fakat bir sorum var.Biraz hayatın öbür yüzüne de değinseniz olmaz mıydı? Hiçbir şey yolunda gitmeyecek kadar farklı olması gerekmez ki değil mi? Umarım bir sonraki sayıda her şey düzelir.Bence hayranların çoğu da benim gibi düşünüyor.İkinci sayı da birincisi gibiyse paramı boşa harcamak istemiyorum.Diğer güzel hikayelerinizi okuduğum gibi bu hikayenin de güzel ve eğlenceli bir hikaye olmasını arzu ediyorum.Bir sonraki sayı için size iyi şanslar diliyorum.Çünkü buna çok ihtiyacınız olacak.

(Margaret Seth,Ohio)

Editör: Oldukça ilginç bir yaklaşımda bulunmuşsunuz Maggie! Açıkçası bizim tarafımızda mısın yoksa bize karşı mısın anlayamadık.
 
Son düzenleme:
Üst