Örümcek Adam'ın Hayatındaki Kadınlar

bergill

Çeviri & Balonlama
23 Nis 2012
594
5,490
Yazmış olduğum bu bu makaleyi uzun zaman önce başka bir sitede paylaşmıştım. Buraya da ekleyeyim dedim. Umarım hoşunuza gider.


Örümcek Adam'ın, yani Peter Parker'in ne kadar şanssız bir karakter olduğu herkesin malumu. Marvel'ın Peter'a yaptıkları yetmezmiş gibi dönem dönem Peter'ın hayatındaki kadınları da kötü yola düşürmeye çalışmaktan geri kalmamıştır. İşte ben de bu yazıda Peter'ın hayatındaki en önemli üç kadın olan May yenge, Gwen Stacy ve Mary Jane'in Marvel tarafından kötü yola düşürülme hikayelerini anlatacağım.

May yengeyi hepimiz altın kalpli, sevecen, nazik ve ahlaklı bir kadın olarak biliriz. Fakat bir de muhtemelen çoğunuzun bilmediği bir gizli geçmişi var.
Her şey Marvel'ın 2003 yılında romantik türde bir çizgi roman serisi yapmaya karar vermesiyle başladı. Mark Millar tarafından yazılan "Trouble" isimli bu seri May, Mary, Ben ve Richard isimli dört gencin başından geçenleri konu alıyordu. Bu gençlerden May oldukça uçarı ve tek derdi eğlenmek olan biriydi. May'in arkadaşı Mary ise sorumluluk sahibi ve hareket etmeden önce düşünen biriydi.

CEZ1bcAWAAAVBXE.png


May ve Mary iki kardeş olan Ben ve Richard'la çalışmaya gittikleri bir pansiyonda tanışıyor ve akabinde sevgili oluyorlardı. Saf karakterli Ben'le sevgili olan May her ne kadar ilk başta mutlu olsa da bir süre sonra Mary'nin havalı sevgilsi Richard'la gizli bir ilişkiye başlıyordu. Bir de bunun üstüne May'in Richard'dan hamile kalmasıyla ve Ben'in de durumu öğrenmesiyle işler iyice karışıyordu. Bunlarla başa çıkamayan May yoldan geçen bir adamın arabasına atlayıp bir süre onunla yaşıyor ve en sonunda ailesine geri dönüyordu. Yıllar sonra gelişen olaylar sonucunda May'in Peter adını verdiği bebeğe Mary sahip çıkıyor ve Richard'la evlenerek Peter'i kendi çocuğuymuş gibi büyütmeye karar veriyordu. Hikayenin sonunda ise evli bir adamla ilişki yaşamaya başlayan May'in Ben'le tekrar bir araya geleceğinin sinyalleri de veriliyordu.

Millar, karakterlerin soyadlarını özellikle belirtmemişti. Marvel'in planına göre eğer çizgi roman iyi satsaydı yaşanan olaylar Peter'in nasıl doğduğunun hikayesi olarak Marvel evrenindeki yerini alacaktı ama eğer satmazsa bunlar benzer isimli başka karakterler diye geçiştirecektiler. Sonuç olarak çizgi romanın iyi satmamasıyla bir felaketin eşiğinden dönüldü.

Her ne kadar May yenge kötü yola düşmenin ucundan dönmüş olsa da, ASM 592. sayıda Jameson'un babasıyla yataktayken Peter tarafından basılmaktan kurtulamamıştır. Peter bu manzarayı gördükten sonra nasıl gözlerini oymamıştır orası da ayrı bir muamma.:d

May+J4.jpg


Gwen Stacy'nin acı sonunu Örümcek Adam okumuş olan hemen herkes bilir. Peter Parker'ın Örümcek Adam olduğunu öğrenen Yeşil Cin nam-ı diğer Norman Osborn Gwen'i kaçırır ve Örümcek Adam'ın gözleri önünde onu köprüden aşağı atar. Peki size Gwen ölmeden önce Norman Osborn'la bir ilişki yaşadı desem ne dersiniz? :Z

Her şey Peter ve Mary Jane'in bir kutlama sırasında aldıkları bir mektupla başlar. Mektubu yollayan kişi yıllar önce ölmüş olan Gwen Stacy'dir. İlk başta bunun posta dairesinin bir hatası olduğunu düşünen Peter sonradan öyle olmadığını anlar ve Gwen'in mezarını ziyaret etmeye karar verir. Mezarlığa vardığında ise Gabe ve Sarah isminde gizemli iki kişinin saldırısına uğrar. Peter'in de sonradan öğreneceği üzere bu iki kişi aslında Gwen Stacy'nin Norman Osborn'dan olma çocuklarıdır.
Sarah'ın Gwen'e ikizi kadar benzemesinin nedenini öğrenmek için Peter mezarlıkta bulduğu bir deri örneğine DNA testi uygular ve acı gerçekle yüzleşir. Eve döndüğünde ise Mary Jane ona bu durumdan uzun zamandan beri haberdar olduğunu söyler. Mary Jane'in anlattığına göre aldığı aşırı dozdaki uyuşturucudan dolayı hastanede yatan Harry Osborn'u ziyarete giden Gwen, Harry'nin babası Norman Osborn'la karşılaşır. Norman'ı teselli etmeye çalışırken ikisi arasındaki etkileşimin sonucunda Gwen, Norman'la beraber olur. Norman'la olan birlikteliğinden hamile kalan Gwen, Gabe ve Sarah ismindeki ikizleri doğurur. Daha sonra ikizleri Norman'dan ayırıp Peter'le beraber büyütmek isteyen Gwen'in başına ne geldiği ise malum.

27127449605_9e5402d6e5_o.jpg



"Sins Past" isimli bu hikâyenin yazarı olan Joseph Michael Straczynski aslında ikizlerin babasını Peter yapmak istediğini fakat editörlerin buna karşı çıktığını söylemiştir. Ayrıca, "Sins Past"taki olayların "One More Day" hikayesi sonrası "retcon"lanmasını umduğunu ama bunun olmadığını belirtmiştir. Sonuç olarak, "Sins Past" en tartışmalı ve genelde en çok nefret edilen Örümcek Adam hikayeleri arasında yerini almıştır.


Her ne kadar Peter'in gerçek aşkının aslında kim olduğu tartışmalı olsa da, Peter'in hayatında en çok iz bırakan kadının Mary Jane olduğu söylenebilir sanırım. Mary Jane karakteri ilk yaratıldığında bu kadar önemli bir karakter olması planlanmamıştı. Bu karakteri yaratmaktaki asıl amaç Peter'in o dönemdeki kız arkadaşı olan Gwen Stacy'e bir rakip yaratmaktı. Tabi yazarlar Gwen'in öldürülmesine karar verince işler değişti.

"One More Day" sonrası evliliği iptal olan Mary Jane ve Peter'in ilişkisini Marvel daha önce de birçok kez çeşitli şekillerde sabote etmeye çalışmıştır. Mesela Spectacular Spider-Man 167. sayının kapağında Mary Jane'i başka bir erkekle öpüşürken görmek mümkün. Hikaye, Peter'in İngiltere'ye gitmesi sonucu yalnız kalan Mary Jane'nin eğlenmeye çıktığı bir gece Jason Jerome isimli tanıdık bir aktörle karşılaşması ve neredeyse onunla bir ilişkiye başlaması üzerine kurulu. Tabi hikayenin sonunda Mary Jane doğru yolu bulup Jason'a dersini veriyordu.:cool:

1095fb47-e7c9-44f0-a7fc-7479c5ebe652.jpg


Mary Jane'nin diğer bir şüpheli aşk macerası da Peter'le evlenmesinden hemen önce olmuştur. Mary Jane Peter'la evlenmeden birkaç gün önce eski sevgililerinden biri olan zengin ve muhtemelen ünlü Bruce'yle tekrar karşılaşır. Evlilikle ilgili şüpheleri olan Mary Jane, Bruce'nin arabasına atlayıp Peter'i eve yalnız gönderir. Gece eve geç saatte dönen Mary Jane, Peter'e arabadan indikten sonra yalnız başına bir süre yürüdüğünü söyler. Daha sonra Mary Jane evleneceği günün önceki gecesinde Bruce'la tekrar karşılaşır ve bir karar vermesi gerektiğini söyleyip Bruce'un arabasına biner.

Mary Jane'yi daha sonra üzerinde gelinliğiyle Bruce'nin arabasından inerken görürüz. Mary Jane'in Bruce'nin arabasına bindiği gece ve arabadan gelinliği üzerinde indiği an arasında kalan sürede ne yaptığı gayet yoruma açık. Bu arada şunu da not etmekte fayda var, yüzünü hiç görmediğimiz Bruce'nin bizim meşhur Bruce Wayne'ye bir gönderme olduğunu düşünenler çoğunlukta.

Image00013.jpg


 
Son düzenleme:

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,352
Bu serinin tutmamasına çok sevindim hemde içtenlikle işleri bu kadar çıkmaza sokmanın bence gereği yok.
Örümcek Adam alıştığımız formatı B Yayınlarının siyah beyaz sayfaları harika çizimleriydi.
Renkli ve gösterişli çizimlere göre bana her zaman daha sıcak gelmiştir.Peter Parker içimizden biri gibidir.Seven , sevilen , ekonomik zorlukları olan halkın içinden bir fotoğrafçı / gazetecidir
Senaristler tarafından böyle masum bir karekter ve çevresinin bana göre gereksiz hırpalanması gibi bir durum sözkonusu insanların alışkanlıklarına fazla dokunmayacaksınız.
Biz böyle alıştık Örümcek Adama senaryosunu öyle kabul ediyoruz.
Zaten bu yaklaşımın tutmayacağı da açıkça belli.
Peter in çocukluğu muallakta kalsın daha iyi değilmi ?
Herkes kendi kurgusunu yaratsın.
Ancak süper kahraman hikayelerinde konu bulamama gibi bir durum artık tamamen netlik kazandı.Kahramanları birbirleri çarpıştırmalar ,uzaylılara karşı bir araya getirmeler ancak bu da bitecek sonra ne olacak konu yok.Bu anlayışla bulmalarıda mümkün değil.Halbuki bizler açısından sonsuz varyasyon sayabilirim.
Bence Gwen Stacy i kensinlikle öldürülmemeliydi.Çok yanlış bir karar hatalı bir senaryo ürünüydü.
Mary Jane karekteri bence onun yerini dolduramadı.Entellektüel bir karekterden bir modele geçiş yapıldı.
Bunu neden yaptılar bilmiyorum ancak Örümcek Adam ın bu işten hoşlandığını sanmıyorum.
Çizgi roman senaryolarına bir bakış niteliği taşıyan makaleniz için çok teşekkür ederiz.
Farklı bir bakış açısı yakalanması açısından iyi bir konu.
Özetle senaristler karekterlerin aslını bozmayın.

 
Üst