Fumetticiye Comics Tavsiyeleri 3 - The Punisher Max Comics

The_DarknesS

Yönetici
Çeviri & Balonlama
17 Nis 2010
9,542
28,640
İzmir
Punisher-FrankCastle1.jpg


Orijinal Adı: The Punisher Max Comics
Orijinal Yayın Tarihi: Mart 2004 - Ekim 2009
Yazan: Garth Ennis (1-60), Gregg Hurwitz (61-65), Duane Swierczynski (66-70), Victor Gischler (71-74)
Çizer: Lewis Larosa, Leandro Fernandez, Dougie Braithwaite, Goran Parlov, Lan Medina, Howard Chaykin, Laurence Campbell, Michael Lacombe
Kapak Çizeri: Tim Bradstreet
Yayıncı: Marvel
Türkçe Baskı: Marmara Çizgi
Türkçe Cilt Sayısı: 6 (Orijinal yayın 13 ciltte tamamlandı lakin Türkçe baskı devam ediyor)


Daha önce yazdıklarımı takip edenler neden Punisher isimli süper kahraman dergilerinde boy gösteren bir karakteri fumetticilere tavsiye ettiğime şaşırabilir. Fakat Marvel’in Max Comics etiketi ile çıkan bu seri süper kahraman dergileriyle pek alakalı değil. Punisher’in bu seri boyunca yayınlanan maceraları Marvel’ın ana evreninde geçmiyor. Çok kafa karıştırmadan özetlersek; içinde hiç süper kahramanın geçmediği, taytlı, pelerinli olmayan bir yayın bu.

Frank Castle’ın hikayesini çoğumuz biliyoruz. Yine de kısaca özetleyeyim. Frank Castle Vietnam Savaşına katılmış ve savaşta üstün hizmet göstermiş çok yetenekli bir askerdir. Savaştan döndükten sonra sivil hayata alışmaya çalışır. Ailesi ile Central Park’a pikniğe gider. Castle ailesi piknikte iken bir mafya infazına şahit olur. Mafya geride tanık bırakmamak için Frank’ı, karısını, oğlunu ve küçük kızını vurur. Katliamdan Frank yaralı kurtulur. Bu olay neticesinde Cezalandırıcı - The Punisher adıyla mafya mensuplarından intikam alır. Ailesini öldürenleri yok etmesine karşılık Frank durmaz. Ne kadar illegal örgüt varsa peşlerine düşer.

latest


Max Comics etiketi ile yayınlanan The Punisher Max serisinde de bu orijin hikayesi değişmiyor. Serinin en büyük farkı Punisher bütün seri boyunca içinde süper kahramanların olmadığı bir dünyada yaşıyor. Haliyle yaşanılan olaylar daha gerçekçi uyarlanıyor.

Bir önemli fark ise hikayenin gerçek zamanlı olarak kurgulanmış olması. Bildiğiniz gibi çizgi romanlardaki karakterler (comics, fumetti fark etmez) yaşlanmazlar. Bu hikayede ise olaylar gerçek zamanlı kurgulanmış. Yani karşımızda yaşını başını almış bir Frank Castle var. 16 Şubat 1950 doğumlu olan Frank Castle 1976 yılında ailesini kaybetmiş. 1976’dan günümüze kadar (tabi ki serinin orijinal yayın yılı olan 2004’e kadar) suçluları bildiği tek yöntemle cezalandırmaya devam etmiş bir adam. 54 yaşında olduğu için eskisi kadar hızlı, eskisi kadar güçlü olmasa da yıllar içinde çok tecrübe kazanmış. Yaşayan efsane olarak görülen Castle eskisinden daha sert bir adam profili çiziyor. Yine seri içinde verilen bilgiye göre şimdiye kadar öldürdüğü bilinen kişi sayısı 2000’i geçiyor. Dolayısıyla aranan en büyük seri katil…

14368757._SX540_.jpg


Frank Castle ne kadar sert bir adamsa The Punisher Max’da o kadar sert bir çizgi roman. Seri boyunca şiddet dozu yüksek olduğu gibi sokaktaki adamın konuşması da aynen yansıtıldığı için dili de bolca argo içeriyor. Bu açıdan yetişkinlere hitap eden bir seri olduğunu da belirtmem gerekir. Kanlı sahnelerden, şiddet içeren panellerden ve küfürden hoşlanmayanlara tavsiye etmiyorum. Punisher seri boyunca her ciltte farklı bir macera yaşıyor. Her cilt tam macera olduğundan okuması da kolay bir çizgi roman.

14368883._SX540_.jpg


Max serisi Tommiks, Teksas tarzı fumetti sevenlere ağır gelebilir. Tex severler içinse biçilmiş kaftan. Bence Tex’in çizgileri biraz daha sert olsa Punisher ayarında olurdu.

Punisher_War_Zone1.jpg


Not: Son Punisher uyarlaması The Punisher: War Zone sinema filminin konusu da Max comics’ten senaryolaştırılmış. İlk cildi okuduktan sonra filmi seyrederseniz filmden çok keyif alırsınız.



Benzer Yazılar:
http://www.cizgidiyari.com/forum/ka...102258-fumetti-okuru-neden-comics-sevmez.html
http://www.cizgidiyari.com/forum/ka...tticiye-comics-tavsiyeleri-1-y-son-erkek.html
http://www.cizgidiyari.com/forum/ka...etticiye-comics-tavsiyeleri-2-gungezgini.html
 

rabum alal

Yeni Üye
8 Tem 2016
7
18
Saf Fumetti sever kimliğine kritik gelebilecek bir seri olduğunu düşünüyorum. Fakat süper kahraman konseptine de hiç bir zaman tam olarak ayak uyduramamış bazı okuyucular için hoş bir deneyim olabilir zira (özellikle Alan Moore etkisiyle) Garth Ennis'de klasik normlardan pek memnun birisi değildir. Kendisinin külliyatındaki diğer işlerde bunu göstermektedir zaten. Her ne kadar karakterin bir hayranı olmasam da sevdiğim bir seridir bu.

Çok güzel bir seri yapıyorsunuz emeğinize sağlık. Bunun manga versiyonunu da görmek isterim .)
 

kadirnip

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
21 Kas 2014
4,654
22,315
Adana
Sunum ve bilgilendirme harika olmuş sevgili Darkness... Punisher'in bu kadar sade, takibi kolay ve okunabilir olduğunu sayenizde öğrenmiş oldum...
Bu tür bilgilendirmelerinizi dört gözle bekliyoruz... Çok teşekkürler...
 

prince

Onursal Üye
20 Ağu 2012
4,471
27,020
Comics e mesafeliyim ama,Punisher'i severim.Okurum,izlerim.
Serttir,hareketlidir.
Klasik Cüneyt Arkın filmlerinin bir benzeridir bir yönden bakınca.Ezilmiş,zulme uğramış,hayata bağlayan sevdiklerini kaybetmiş.Eh bunun sonunda da intikamını almalı.Türk insanı sever böyle şeyleri,demek evrende yalnız değiliz ki böyle bir senaryo yazmışlar.İyi de yapmışlar.
Takipteyim üstadım.Çok güzel işlere imza atıyorsun,çok çok teşekkür ediyorum...
 
Üst