Fumetticiye Comics Tavsiyeleri 1 - Y: Son Erkek

The_DarknesS

Yönetici
Çeviri & Balonlama
17 Nis 2010
9,538
28,613
İzmir
4544930469_73a6b72c0d_o.png


Fumetti okurları comics tarzı çizgi romanları genelde sevmezler. Taytlı-pelerinli olarak adlandırdıkları comics çizgi romanları fumetticilere anlamsız gelir. Hikayelerini mantıksız ve çok fantastik bulduklarından comics okumazlar. Yıllardan beri oluşmuş alışkanlıkları değiştirmek çok zordur. Fumetti okuruna taytlı-pelerinli ana akım karakterlerinin çizgi romanlarını sevdirmek zahmetli bir iş. Bunun yerine comics eserleri içinde Fumetticilere hitap edecek olan içinde süper kahraman hikayeleri geçmeyen öyküleri tavsiye edebiliriz. Comics tarzı olarak basılmasına karşılık içeriği ve öyküsü ile her tarzdan insana hitap eden fevkalade güzel öyküler var. Polisiyeden bilim kurguya, maceradan casusluğa kadar pek çok dalda comics çizgi romanları da var. Bu kitapları Fumetticiye Comics Tavsiyeleri başlığı altında ele alacağım. Her yazıda farklı bir çizgi romandan bahsederken seriyi okumak isteyecekler için kısa bilgiler verirken sürpriz bozan (spoiler) olmasın diye ayrıntıya girmeyeceğim.

İlkyazımız Hugo ve Eisner ödüllü Y: Son Erkek hakkında.

Y_The_Last_Man_1.jpg

Y: Son Erkek
Orijinal Adı: Y: The Last Man
Yazarı: Brain K. Vaughan
Ana Çizer: Pia Guerra
Yayıncı: Vertigo
Türkçe Baskı: Çizgi Düşler
Cilt Sayısı: 10 (Türkçe Baskısı Tamamlandı.)

0000000565976-1.jpg


Yorick Brown, kendi halinde bir genç, tek derdi bir iş sahibi olup sevgilisi Beth ile evlenmek. Çizgi romanın hemen başında Yorick’in geçimini sağlamak için hayvan bakıcılığı işi yapmaya başladığını görürüz. Küçük bir maymuna bakmaya başlar. Ampersand ismindeki küçük maymunun haylazlıkları ile uğraşırken Avustralya’da seyahatte olan kız arkadaşı Beth ile telefonda görüşüyordur. Tam bu anda hiç beklenmedik bir şey olur.

Neyin sebep olduğu bilinmemekle birlikte bir anda bütün dünyadaki Y kromozonu taşıyan bütün canlılar bir anda ölür. Bir tek Yorick ve Ampersand isimli maymun bu felaketten sağ kurtulur. Kendisinin neden ve nasıl yaşayan tek erkek olduğunu bilmeyen Yorick’in macerası başlar. Bütün dünyada o kadar kadının arasından tek erkek olmak insanın aklına değişik harem fantezileri getirse de durum tam tersine bir trajediye dönüşür.

Erkeklerin ölümü ile postapokaliptik bir ortamda buluruz kendimizi. Bütün erkekler öldüğü için toplumda birçok kilit noktanın yönetimi de bir anda boşalmış olur. Elektrik, su, toplu taşıma, belediyecilik hizmetleri, üretim birimleri, sağlık… v.s. aklınıza gelecek her şey bir anda durur. Hükümetler de yok olduğundan dünya çapında yönetim sorunu da doğar. Sağ kalan kadınlar ne yapacaklarını düşünürken dünyada tam bir yıkım hakimdir.

Yorick’in annesi senatördür. Yorick başkente ulaşıp annesini bulur. Yeni devlet başkanı (erkeklerin ölümü üzerine başkanlık koltuğuna geçen tarım bakanı kadın.) Yorick’in yanına Ajan 355 isimli kadını ve gen araştırmalarında uzman Dr. Allison Mann’i vererek salgının sebebini bulmalarını ister. Fakat Yorick’in tek amacı Avusturalya’ya gidip kız arkadaşı Beth’i bulmaktır.

y2.jpg


Mecburiyetten bir araya gelen bu üçlünün maceralar dolu seyahati başlamış olur. Ekip salgının sebebini, Yorick ise Beth’i aramaktadır. Bu sırada birileri de ekibi aramaktadır. İsrail hükümetinin özel görev timin başındaki Alter ve kendilerine Amazonlar diyen erkeklerin yok olmasını takdir-i ilahi olarak gören kadınlarda son erkeği ele geçirmek ister. Amazonlar içinde ise tanıdık bir kişi vardır. Yorick’in ablası Hero…

Yorick, Ajan 355, Dr. Mann ve Ampersand Amrika’dan yola çıkıp Avusturalya, Japonya ve Çin üzerinden Fransa’ya yıllar sürecek bir maceraya doğru yola çıkar. Yorick bütün yolculuk boyunca kapişon, makse, gaz meskesi v.b. malzemeler ile erkek olduğunu gizlemek zorundadır.

ylastman_1.jpg


Gerek kurgusu gerek karakterlerin kendi aralarındaki diyalogları ile çok güzel yazılmış bir seri. Çizimler de hikayeye çok uygun. Bir sonraki bölümü merak ettirecek bölüm finalleri ile sıkılmadan okunacak güzel bir eser. Özellikle macera, bilimkurgu ve postapokaliptik tarzı çizgi romanları sevenlere tavsiye ederim.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,044
75,431
hiçbiryerde :)
Seriyi okudum. Çoğu seride benim hissettiğim şey
"sabırsızlık"! Şu Amerikalılar, comics okurları nasıl
bekliyorlar aylarca, fasikül fasikül, bir ayda unutuyor
insan bir önceki bölümü :). Hele frankofonlar, onu
hiç sormayın, altı ayda, yılda, hatta iki-üç yılda bir
sayı çıkıyor, yuh artık! :D... Bu sulu girişten sonra
belirtmem gerekir ki her sayısında, her bölümünde
yeni sürprizlerle karşılaştığımız, sürekli bizi şaşırtan
olaylar, ilginç durumlarla dolu, sürekli bir aksiyonla
geçen on sayılık bu seri gerçekten iyi seçim Murat
dostum, harika tanıtım için teşekkürler. Biraz katkı
yapmak istersem, yazar Brian K. Vaughan'ın
cci2014_guest_vaughan.jpg

harika kitabı Bağdat'ın Aslanları'nı da
öneririm dostlara. Yalnız çok hüzünlüydü
kitap ve gerçekten duygulanmıştım zaten
üzüldüğüm kadim şehir Bağdat ve çevresinde
olan bitenlere...
185636b.jpg

Tabii başarılı yazarımızın yine çok özel bir
seri olan "Saga" serisini de unutmayalım:
saga-cilt-36f12caf5ddff70b69dcc5c58808a8cf7.jpg


Tekrar teşekkürler üstadım, bir sonraki
değerlendirmeyi de keyifle bekliyorum...
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

carson10

Aktif Üye
16 Ara 2012
388
1,154
Vertigo, DC'nin kendi evreninden bağımsız olarak yetişkinlere yönelik ve sınırları daha geniş işleri yayınladığı markasıdır.Müthiş eserler yaratılmıştır.Son erkek de güzel ve başarılı işlerinden.Bazen küfür,şiddet, cinsellik olabiliyor.1950'lerde Psikiyatrist Fredrick Wertham'ın "Masumiyetin iğfali" adlı kitabının yayımlanmasıyla tüm dünyada çizgi romana karşı tepki ve sansür oluştu.Öyle ki sanatçılar sansür yüzünden eser üretemez hale geldiler.Hukuki mücadeler sonucunda sansür aşıldı.Tekrar çizgi romanın altın dönemi başladı.Dokuzuncu sanatı seven insanlar, fumetti-frankofon-comics-manga-grafik roman demeden bu sanatın seçkin örneklerini okumalı.Okunmazsa ne hazineler kaçıyor.
 

kadirnip

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
21 Kas 2014
4,654
22,314
Adana
Harika tanıtım için, çok teşekkürler sevgili Darkness...
Çok güzel açıklamalar eşliğinde, son erkek olmanın bir nimet olmadığını aktarmışsınız...
Elbette bu seriyi okuma isteğimizi de tavan yaptırarak...
Yeni tanıtımlarınızı sabırsızlıkla bekliyoruz (Aynı konu başlığını kullanacaksınız galiba)...
 

Lobador

Çeviri & Balonlama
21 Tem 2015
1,263
9,896
Güzel bir seriye benziyor. Merak ettim, ingilizce kolleksiyon setini buldum indiriyorum. Okunmaak için sırada bekleyen bilmem kaç yüzüncü seri olacak:) İnceleme için çok teşekkürler..
 
Üst