Çizgi Roman Derneği-Zagor ve Teksas ile Büyüyen Çocuklardan

murtaza5

Yönetici
15 Tem 2009
11,984
314,909
Zagor ve Teksas ile Büyüyen Çocuklardan Çizgi Roman Derneği

Banu Yapar 18 Ocak 2018 - 17:30 Çizgi Roman Haberleri


Zagor, Teksas, Mr. No, Tommiks, Tarkan, Kara Murat, Karaoğlan gibi 1950’li yıllardan itibaren geniş bir okuyucu kitlesine ulaşan çizgi romanlar, tutkunlarını Çizgi Roman Okurları Derneği çatısı altında bir araya getirdi.


Çizgi roman okuyan çocukların iyilerin olduğu dünyada büyüdüklerini, adalet, vicdan, sabır, merak gibi hislerinin geliştiğini söyleyen dernek üyeleri, eski çizgi romanları gelecek nesillere aktarmayı amaçlıyor.

nmerna.jpg


Küçükçekmece’de, 2017 yılının son aylarında okurlar, koleksiyonerler ve yayıncıların bir araya gelerek kurduğu Çizgi Roman Okurları Derneği kapıdan içeri adım atıldığında sizi çizgi romanların merak uyandıran dünyasına götürüyor. Geçmişten günümüze birçok eski çizgi romanın olduğu raflar nostaljik bir seyahat gibi…

8UAwSE.jpg


Çizgi Roman Müzesi Kuracaklar
DHA’ya derneğin faaliyetleri hakkında bilgi veren Dernek Başkanı Önder Çakı, çizgi romandan keyif alan insanların bir araya gelerek dernekleştiklerini belirterek şunları söyledi “Hepimiz çizgi romandan keyif alıyoruz. Kimimiz koleksiyoner, kimimiz okuyucu, kimimiz de yayıncıyız. Çok değişik meslek gruplarından çizgi roman sever arkadaşlarla birlikte bu derneği kurduk. Yeni nesil çocuklar eskisi gibi çizgi roman okumuyor, bu alışkanlığın devam etmesini sağlamak istiyoruz. Geçmişte yayınlanan yerli çizgi romanların ve çizerlerinin gelecek nesillere aktarılmasını hedefliyoruz. Ayrıca kitapların ve çizgi romanla alakası olan film afişlerinin, orijinal çizimlerin, efemeraların saklandığı müze kurmayı amaçlıyoruz” dedi.

GDVECB.jpg


“Çizgi roman çocukta adalet, vicdan, sabır ve merak gibi hisleri geliştiriyor”
Dernekte çizgi roman okuyup, okutmaya çalıştıklarını belirten Çakı, “Yurt dışında çıkan çizgi romanları takip ediyoruz. Türkiye’deki çizerlerle özel günler yapıyoruz. En son Suat Yalaz ve Talat Güreli ile bir araya geldik. Çok güzel, keyifli bir işle uğraşıyoruz, çok da mutluyuz” diye konuştu. Eski çizgi romanlar ile günümüz çizgi romanları arasında çok büyük bir değişim olmadığını söyleyen Çakı, sadece eskiden romandan çizgi romana aktarılan kitaplar çok azdı, günümüzde yeni tek kitaplık çizgi romanlar çoğaldı. Eski dönemdeki çizgi romanlar uzun seriler halindeydi. Bir macera bitip, diğeri başlıyordu, şimdi öyle değil” ifadelerin kullandı. Çizgi roman okuyan çocukların iyilerin kazandığı dünyanın içinde büyüdüğünü aktaran Çakı, çizgi romanın çocukta adalet, vicdan, sabır, merak gibi hisleri gelişmesine katkı sağladığını dile getirdi.

05uHi6.jpg


1928’den Günümüze Çocuk Dergileri Kitabı
Günümüzde dergilerde çıkan çizgi romanların yeterli olmadığını ifade eden Çakı, çizgi roman ağırlıklı klasik eserlerin çocukların gelişimine katkı sağlayacağını belirterek şunları söyledi: “Bizim dönemimizde çocuk dergileri çıkıyordu. Bu dergilerin içinde hem çizgi roman bulunurdu, hem de müfredata paralel bilgiler verilirdi. Yani çocukların sıkılmadan okuyacakları, çizgi romanla da tanışacağı dergiler yapılıyordu. Şu an dergilerde yapılan çizgi romanlar yeterli değil. Daha çizgi roman ağırlıklı, romandan çizgi romana uyarlanmış klasik eserlerin, çocukların ilgisini çekecek ve faydalı olacağını düşünüyoruz. Bununla ilgili de bir takım çalışmalar yapıyoruz. Mesela, çocuk dergilerinin 1928’den günümüze kadar gelen hikayesini anlatacağımız bir kitap hazırlığındayız.”
Sosyal medyanın çizgi romanların devam etmesine büyük katkı sağladığını dile getiren Çakı, “Şu an sosyal medya belki çizgi romanların tirajına etki etmiyor ama devam etmesine çok büyük katkısı oluyor. İnternet siteleri, forumlar çizgi romanı destekliyor” dedi.

ih7vaN.jpg



 
Üst