Önder Çakı TRT Radyo 1'de "Kaybolma Kılavuzu" Programında

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,311

Önder Çakı TRT Radyo 1'de
"Kaybolma Kılavuzu" Programındaki Söyleşi
Yayın Tarihi: 11 Ocak 2018 Saat 16:00-16:30
Radyo kaydı, Süresi: 26 dakika
24 MB, MP3, 128 kbps, sabit bit hızı, ekli çift kanallı


"Çizgi Roman Okurları Derneği" başkanı "Önder Çakı" 11 Ocak 2018 tarihinde Saat 16:00-16:30 arasında TRT Radyo 1'deki "Kaybolma Kılavuzu" adlı programına konuk oldu. Bu söyleşiyi kaydettim ve ses dosyası olarak Yandex'e yükledim. Aşağıdaki bağlantıdan indirmeden de dinleyebilirsiniz, isterseniz indirip arşivinize katabilirsiniz.

Başarabilirsem kısa süre içinde Youtube'a da yükleyip onun linkini de buraya eklerim. Benim emektar PC'nin, daha da eski olan ekran kartı ve onun antika sürücüleri en basit video editing yazılımını bile çalıştıramıyor artık. Bu "Win 7"ye geçtikten sonra oldu, yoksa ben çok eski yıllarda bile gayet güzel video kesip biçiyordum. Win7 yükledikten sonra eskiden kullandığım birçok yazılım/donanım ve sürücüleri işlevsiz kaldı, mesela XP'de ekranı yan çevirip (rotate) dikine sayfaları (mesela Çizgi Roman ve Word dosyalarını) kaydırmaya gerek duymadan tam ekran olarak okuyabiliyordum, şimdi o kolaylık bitti! (halbuki makine Win7'den sonra eskiye göre çok hızlandı, adeta yeni gibi oldu). Bunu sanırım yeni donanımları satın almamız için yapıyorlar. Zira tüm donanımlar birbirine bağımlı. Tek başına ekran kartını değiştiremiyorum, piyasada bendeki sistemle uyumlu yeni kart artık satılmıyor. Eski kartlardan ikinci el birkaç tane buldum, ama hepsi de aynı problemi çıkartıyor, üstelik bunların üreticileri uzun süre önce yeni driver üretmeyi de bırakmışlar. Anakarttan başlayarak monitör, klavye ve mouse hariç 'her şeyi' değiştirmem gerekiyor, o da çok masraflı. Bu arada Youtuba'a uzun video yüklemek de internette bankacılık işlemi yapmak gibi bir şey, her şeyi zorlaştırmışlar, onay kodu vs (belki onlar da haklılar_güvenlik vs). Müzikli slayt show şeklinde yapayım dedim, Youtube, sadece Google Plus'ta yüklü fotoğrafları kabul ediyor, o da deveye hendek atlatmak gibi. Hadi onu da yaptık, bu sefer dahili slayt editörünü devre dışı bırakmışlar. Mecburen bu işler harici video editörü yazılımında yapılacak, ama ekran kartı basmıyor! Ödünç bir laptop buldum, onda denerim artık. Ses dosyasını şimdilik Yandex'ten dinlemenizi rica ederim.


Photoshop kolaj: scanfan
O.Caki_foto.jpg


(Yandex) Dinle veya İndir

Nihayet Youtube'a da yüklemeyi başardım. Artık bu sayfadan da dinleyebileceksiniz.
Önder Çakı TRT Radyo 1'de "Kaybolma Kılavuzu" Programında

 
Son düzenleme:

abartman

Onursal Üye
13 Ocak 2011
2,000
11,943
Başkanlık sağlam ellerde, belli ki.. Teklemeden tıklamadan meramını gayet güzel anlatmış, ki radyo deyip geçmeyin, mikrofonu görünce kamyon farı görmüş tavşan gibi olunması içten değildir.. :)

Önder'e selam ve sevgiler..
 

savok

Admin
30 Eki 2009
19,991
83,645
Kasımpaşa
Arabadaydım. Yola çıkarken başlamadan varırım diyordum gideceğim yere... İstanbul trafiği adamı öyle yollarda bırakır... Ama ne gam ne kasavet... Çektim sağa... Yaktım dörtlüleri... Yarım saat kah heyecanlandım, kah gülümsedim ama çok büyük keyifle dinledim. Başlarda aman hata yapacak endişem yerini büyük bir gurura bıraktı. Sevgili Haluk abi bir kez daha basiretli davranarak sanki kendisinden sonra gelecek olan kişiyi işaret etmiş... Dernek olarak bilinirliğimizi artırma yolunda bir adım daha başarılı bir şekilde geçildi... Sevgili Hakan'ın dediği gibi ışık görmüş tavşan gibi tutukluk yapmak da vardı. Ancak Önder yüzünün akı ile bu işi başardı. Sevgili başkanımız Önder'i kutluyorum.
 

Sinan Atik

Yönetici
13 Haz 2011
2,395
6,521
Ankara
Şimdi dinleyebildim.
Önder Bey başta gergin olsa da röportajın devamında çok güzel konuyu detaylandırdı. Haluk Bey'den biraz daha detaylı bahsetmesini beklerdim, ama sanıyorum heyecandan atladı.
Tebrik ederim.
 

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,592
34,891
İstanbul
O vakitte dışarıda olduğumdan ancak az önce dinleyebildim. Güzel, çakı gibi bir röportaj olmuş. :) Başkanımızın ağzına sağlık. Bu arada benim gibi bu röportajı kaçıranlara bu hizmeti sunan sevgili Scanfan'a da teşekkürü kendi adıma bir borç bilirim..
 

ertuğrul

Admin
5 Nis 2009
24,851
137,096
Dinledim,keyif aldım,gururlandım ve memnun kaldım.
Son dönemlerde gelişen güzel olaylardan bir tanesi.
Devamının olacağını bildiğim için çizgi roman adına seviniyorum.
Daha iyisinin olması dileğiyle teşekkürler.
 

Önder Çakı

Onursal Üye
E-Dergi Takımı
5 Ağu 2012
263
1,734
Hepinize tek,tek teşekkür ederim.
Destekleriniz ve katılımınızla büyümeye,bilinmeye ve güçlenmeye devam ediyoruz.
Üyesiyle,okuruyla,çizeriyle,yayıncısıyla,sahafıyla hepimiz zincirin birer halkasıyız.

Çizgiroman okumaktan,konuşmaktan,paylaşmaktan hepimiz çok keyif,alıyoruz.
İşin aslı da tam olarak budur.

 

ekenciz

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
13 Eyl 2009
2,992
13,509
Ekran kartının driverlarını orjinal sitesinden indirip kurun. Windows yükseltmesi yapıldığında OpenGL sürücüler kurulmuyor. Kartın sadece temel özelliklerini kullanan bir sürücü yüklenmiş oluyor. AMD ya da Nvidia'nin kendi sürücülerini kurunca bu sorun ortadan genelde kalkıyor. Ama çok eski ise misal, intel'in bazı onboard grafik aktarıcılarında çözünürlüğü bile çok düşük kalabiliyor. Şansınıza bir deneyin, belki hallolur.
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,311
Ekran kartının driverlarını orjinal sitesinden indirip kurun. Windows yükseltmesi yapıldığında OpenGL sürücüler kurulmuyor. Kartın sadece temel özelliklerini kullanan bir sürücü yüklenmiş oluyor. AMD ya da Nvidia'nin kendi sürücülerini kurunca bu sorun ortadan genelde kalkıyor. Ama çok eski ise misal, intel'in bazı onboard grafik aktarıcılarında çözünürlüğü bile çok düşük kalabiliyor. Şansınıza bir deneyin, belki hallolur.


İlgilendiğiniz için çok teşekkür ediyorum sevgili "ekenciz". Tam da dediğiniz gibi "OpenGL sürücüler" eksik kalıyor. Ama benim ekran kartım tahmin edemeyeceğiniz kadar eski: "NVIDIA GeForce FX 5200" (diğeri "WinFast A340 Pro") ve kendi şirketi NVidia bile çoktan bu kart için sürücü üretmeyi bırakmış. Hattâ 3. parti şirketler bile artık sürücü yazmayı bırakmışlar, birkaç tane 3. parti sürücü buldum ama "ekran rotasyon" özelliğini diriltemedim. Muadili olan ATİ kartlarını da ikinci el alıp denedim, aynı sorun onlarda da var. Sorun tamamen böyle eski kartlar için kimsenin artık sürücü üretmeye tenezzül etmemesi, bu kartlardan kullanan da pek kalmamış ki. Piyasada yeni kartlardan çok var ama onlar da anakartla uyumsuz. Anakartı değiştirsek bu kez işlemci, RAM hattâ power supply'ı bile değiştirmem gerekecek (zaten Creative'in 5+1 kaliteli ev sineması ses sistemi bile Win7'den sonra çalışmadı, ses kartının bile win7 sürücüleri yok!) Oyunlarda falan gözüm yok, bana sadece grafik kartının "ekran rotasyonu" özelliği ile video renderingde "donanım hızandırma"yı sağlayacak özelliği kâfi gelecek. Yine de gözümden kaçmış bir sürücü adresi bulabilirsem denerim. Saygılarımla.

 
Son düzenleme:

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,353
Öncelikle sevgili Scanfan üstadımızın konu hakkında gösterdiği hassasiyet için çok teşekkür ederim.
Radyo yayınını büyük bir zevkle dinledim.
Sevgili Başkan Önder bey ses tonuyla konuya olan hakimiyeti ile gelecek projeksiyonu ile müthiş bir söyleşiye imza attı.Özellikle ses tonunu çok güzel kullandı, pratik zekası ile yerinde cevapları ile kontrolü hep elinde tuttu.
Sunucu hanımefendinin de konuya hiç yabancı olmadığını görmek beni ayrıca çok mutlu etti.Bayan çizgi roman okurlarının sayısını tahmin edemiyorum ancak azımsanmayacak kadar olduğunu düşünüyorum.
Keşke daha uzun bir söyleşi olsaydı keyifle dinledim.Eski günleri hep beraber yad ettik.
Aslında sunucunun lafı forum sitelerine getirip Abolardis konusunu sormasını sabırla bekledim ancak bu mübarek soru gelmeyince doğal olarak cevapta hasıl olmadı.:)
Önemli değil başka bir söyleşiye kaldı.
Sohbet dernek ve kuruluşu ile amacı ile başlasa da bir süre sonra aslında kontrolden çıktı büyülü bir alan olunca sunucuda dahil olmak üzere herkes bir anda geçmişe , ders kitapları arasında okunan çizgi roman günlerine hoş anılara geri gitti.Hiçte kısa olmayan bir regresyon yaşandı bende o arada anılar arasında sıra sıra seyahate çıkmıştım.Oldukça güzel kaliteli bir sohbet oldu.Sevgili Önder bey
konuyu hep istediği düzlemde tuttu.Sunucu daha çok kız ve erkek çocukların okudukları çizgi romanların farkları okur profili bağlamında kişisel olarak ele almak istese de Başkan hep genelleştirerek konuyu özelden genele yaymayı ihmal etmedi nesnel bir bakış açısıyla vurgular yaptı..Hatta bu konuda cinsiyet ayrımcılığı olamayacağını geçmişle irtibatlı bir şekilde anlatırken kız kardeşimde Tİna okurdu diyerek ortak değer olduğunu özellikle vurguladı.Yine arada kullandığı İngilizce deyimlerde konuya tam perçin vurdu.
Uzunca bir yazının kısa bir tahlili babında kişisel görüşüm ;
" Zevkle , keyif alarak daha uzun olmasını ve tekrar edilmesini temenni ederek dinledim çokta başarılı buldum.Ses tonunu ise özellikle beğendim.Tane tane sakin sakin ve herkesin anlayabileceği tarzda insanları hiç yormayan bir tempoda hasılı bir ÇİZGİ ROMAN FİLOZOFU formundaydı.

Önder bey dostumuza performansı için teşekkür ederken ,
Söylediği bir sözü tekrar hatırlatmakta fayda görüyorum.
" ÇİZGİ ROMAN FAYDALIDIR."
 

ekenciz

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
13 Eyl 2009
2,992
13,509
İlgilendiğiniz için çok teşekkür ediyorum sevgili "ekenciz". Tam da dediğiniz gibi "OpenGL sürücüler" eksik kalıyor. Ama benim ekran kartım tahmin edemeyeceğiniz kadar eski: "NVIDIA GeForce FX 5200" (diğeri "WinFast A340 Pro") ve kendi şirketi NVidia bile çoktan bu kart için sürücü üretmeyi bırakmış. Hattâ 3. parti şirketler bile artık sürücü yazmayı bırakmışlar, birkaç tane 3. parti sürücü buldum ama "ekran rotasyon" özelliğini diriltemedim. Muadili olan ATİ kartlarını da ikinci el alıp denedim, aynı sorun onlarda da var. Sorun tamamen böyle eski kartlar için kimsenin artık sürücü üretmeye tenezzül etmemesi, bu kartlardan kullanan da pek kalmamış ki. Piyasada yeni kartlardan çok var ama onlar da anakartla uyumsuz. Anakartı değiştirsek bu kez işlemci, RAM hattâ power supply'ı bile değiştirmem gerekecek (zaten Creative'in 5+1 kaliteli ev sineması ses sistemi bile Win7'den sonra çalışmadı, ses kartının bile win7 sürücüleri yok!) Oyunlarda falan gözüm yok, bana sadece grafik kartının "ekran rotasyonu" özelliği ile video renderingde "donanım hızandırma"yı sağlayacak özelliği kâfi gelecek. Yine de gözümden kaçmış bir sürücü adresi bulabilirsem denerim. Saygılarımla.


Creative için birisi kendi sürücü yazıyordu, bu sürücü hem win7'de hem de win10'da çalışıyor. şu adresi bir kontrol edin isterseniz.
 
Üst