Çizgi Roman Kültürü İnceleme-Araştırma Dergileri

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231
Çizgi Roman Kültürü İnceleme-Araştırma Dergileri
Bu Dergilerin Sayısını Arttırıp Bir De Kategorize Edebilirsek...

R_K_lt_r_inceleme_dergileri.jpg

Kendi arşivimde şöyle bir kategori açmışım: "Çizgi Roman Kültürü ve İnceleme Araştırma Dergileri". Bu kategori altına da aşağıdaki dergilerden ya da fanzinlerden sağdan soldan bulabildiğim birkaçını sıralamışım (Ne yazık ki bendeki sayıları çok az bunların). Bu dergilerde, bizim de ÇD'nda yaptığımız gibi çizgi roman kültürü ve tarihi ile ilgili inceleme yazıları ile örneklemeler yer alıyor. Bunlardan Çizgi Diyarında da çok az var. Bu dergilerden bazıları da "Issuu" gibi mecralarda mevcut ama bunları "CDisplayEX"te okumak ayrı bir keyif bence. Hem Issuu'dan indirmek bir dert. Bir İspanyol'un yaptığı indirme modülünü "Dr.Kim" paylaşmıştı ÇD'nda. Ama bende hiç çalışmıyor bu yazılım. Şimdiye kadar 1 dergi indirebildim (o da Hıbır mıydı?). Bu dergilere ben koleksiyon halinde İnternette pek rastlayamadım, tek tük bloglarda var.

İsteğime gelince: Aşağıdaki listedeki dergileri ÇD'na kazandırabilir miyiz? Bunları yukarıda belirttiğim ayrı bir kategoride toplayabilir miyiz? (Not: Bunlardan bazıları ÇD'da var)

1. "Darkwood Sakinleri" (1994'te çıkmaya başlayan fanzin, hala var mı bilmiyorum)
2. "Gölge e-Dergi" (2010'da 36'ıncı sayısı çıkmış. pdf formatında. Hala çıkıyor galiba. Issuu'da hepsi var, ama Issuu indirme modülü bende çalışmıyor.)
3. "Serüven Çizgi Roman Araştırmaları Dergisi" (1. sayısı 2006'da çıkmış)
4. "Mizah Kültürü". İstanbul Belediyesi ücretsiz yayını.(3. sayısı Mayıs 1998'de çıkmış)
5. "Posta Arabası". Fanzin (galiba ÇD'nda tanıtımı yapılmıştı, sahibi ÇD üyesi. Eskiyen sayılarını buraya aktarmaya izin verir mi acaba?)
6. "Çizgi Diyarı e-Dergi". Bu zaten bizim dergimiz. Hepsi ÇD arşivinde mevcut.

Benim bilmediğim başka ÇR inceleme dergileri/fanzinleri de olabilir. Listeye ekleyebilirsiniz.
Sadece fikrinizi öğrenmek için bu konuyu açtım.
 
Son düzenleme:

kaptan8888

Yeni Üye
24 Ara 2009
11
49
Bir dönem fanzin olarak yayınlanmış Koloni'yi unutmamak gerek. Serüven'in (-ki bence yazı kadrosu ve yaklaşımı itibariyle bugüne kadar çizgi romanla ilgili yayımlanan en kapsamlı ve yetkin akademik kaynaklardan biri) temelleri bu dergide atılmıştı. Bir de Güldiken dergisi var. Esas olarak mizah ve karikatür ile ilgili olsa da bu dergide çizgi romanla ilgili yazılara da yer verilmişti.

Bir de tabii sanat dergilerinin çizgi roman özel sayıları var. Uygun zamanda derleyip toplayıp bir liste çıkarmaya çalışırım.

Bu konuda yayımlanmış olan akademik nitelikli kitaplar ve tezler için de forumda ayrı bir başlık açılabilir. Sadece bir öneri...
 

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,039
75,336
hiçbiryerde :)
Gerekli bir başlıktı bu, elinize sağlık üstadım.
Darkwood Sakinleri ve Koloni'den birer nüsha vardı diyarda.
Nathan Never okuyorum bu ara ve bu konuda Hakan Alpin üstadın gönderdiği dergileri, Serüven'leri incelerken çizgi roman kültürü ile ilgili tek tek okunacak, paylaşılacak, tartışılacak çok güzel makaleler olduğunu gördüm.
"Ebookhanem" adlı harika blogu bize burada tanıtan niggerman dostumuz Darkwood Sakinleri'nin ilk yedi sayısını, Atılgan bilimkurgu dergisinin bazı sayılarını, YKY Sanat Dünyamız dergisinin kapsamlı Çizgi Roman özel sayısını taramış. Belki açılacak bu bölümde de paylaşılmasına katkıda bulunur. Böyle bir bölüm açıp dergiler ve makalelerden tartışmalarımızda faydalanmalıyız. Bu konuda araştırması, çalışması olanların desteğiyle güzel sonuçlar alınabilir...
 

serdary67

Onursal Üye
18 Eki 2009
8,726
25,910
ordu-turkey
Gölge dergi 90. sayıdan sonrasını aşağıdan ulaşabilirsiniz.

daha eski sayıları için ise

yukardaki bloğundan ulaşıp indirebilirsiniz.Ayrıca serüven derginin bir sayısı forumda var.Darwood sakinleri sayılarını sayın niggermanin ''ebookhanem'' bloğundan bulmak mümkün.Yani aslında bayağı bir yayın forumda mevcut sayılır.İş Bağlantılama ve listeleme de scanfan dostum.
 

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,078
36,675
İstanbul
Önerisi için bir kez daha teşekkür ederim üstadıma. Gerekli altyapıyı elimden geldiğince hazırlamaya ve ilgili konuları kendi başlıklarına taşımaya çalıştım. Yeni alt-foruma şu linkten ulaşılabilir:

Çizgi Roman Kültürü İnceleme-Araştırma Dergileri - Çizgi Roman Diyarı

Çizgi Diyarı e-dergi'yi bu alt-foruma yeleştirmedim. Onun kendine ait bir özel yeri vardı ve yine orada kalmasının yerinde olabileceğini düşündüm.

Henüz forumda örnekleri paylaşılmamış sayılar için alt-başlıklar oluşturmadım. Paylaşıldıkça açarız bu başlıkları.

Şu anda aklımıza gelmeyen dergiler de olabilir. Zaman içerisinde dostlarımızın da hatırlatmasıyla gerekeli değişiklik ve düzenlemeleri yaparız.

Son olarak, Gölge e-dergi için kısaca bir şeyler söyleyeyim. Son İstanbul buluşmamızın bir bölümünde bizim de katıldığımız bir kokteylle 100. sayılarını kutladılar. Aynı kaliteyi 100 sayı boyunca sürdürebilmek muhteşem bir şey. Dergiye emeği geçenleri tebrik ederim.
 

gandor08

Yönetici
6 Ocak 2013
18,364
141,480
Çizgi Roman Kültürü - Posta Arabası hala çıkıyormu, kaç sayı yayınlandı, nerden alabiliriz.
 

caretta

Onursal Üye
24 Ağu 2011
2,944
23,713
Kıbrıs
3 sayı uzun zaman önce çıkmıştı.Posta Arabası Özel 1 ve Posta Arabası 4 geçenlerde çıktı.Kadıköy'de Büyülü Dükkan ve Büyülü Rüzgar mağazalarından temin edebilirsiniz.
 
Üst