2015 Yılı Comics Satış İstatistikleri

The_DarknesS

Yönetici
Çeviri & Balonlama
17 Nis 2010
9,542
28,640
İzmir
Comics'in ana vatanı Amerika'da bir çok çizgi roman yayıncısı olmasına karşılık dağıtım tek elden yapıldığı için aylık ve yıllık olarak satış rakamlarının net istatistiğini elde edebiliyoruz. Böylece kim ne kadar satmış, hangi çizgi roman daha çok satın alınmış gibi soruların cevabını öğreniyoruz. Her ne kadar ülkemizdeki yayın evleri hangi çizgi romanı ne kadar satmışlar sorusunun yanıtı benim için daha önemli olsa da elimizde böyle bir veri yok. Amerikan dağıtım şirketi Diamond'ın verilerine göre satışların tablolarını ekliyorum:
file

Yukarıdaki tabloda görüleceği gibi Marvel Comics parekende ve toptan satışlarda liderliğini sürdürüyor. En çok satan 10 çizgi roman listesinde de 7 taneyle yine birinci olan Marvel. Fasikül çizgi romanlarda üstünlüğünün en önemli nedeni gösterime giren Star Wars filmi. Filmin çizgi roman hakları Marvel'da. (Geçen hafta İzmir Kitapsan'da Amerika'da 4.99$'a satılan Star Wars fasikülünü 50.00TL etiket ile rafa koyduklarına şahit oldum.) Bir diğer neden de 2015 yıl sonu itibariye başlayan Secret Wars event hikayesi. DC ise Batman ile listeye girmeyi başarıyor. En çok satan 500 sayının listesini ise inceleyebilirsiniz.

file

Yukarıdaki tabloda ise cilt satışları gösteriliyor. Cilt satışlarında ise Image firması Saga serisi sayesinde tek başına lider. Serinin basılan bütün ciltleri en çok satanlar arasında. Ülkemizde Marmara Çizgi tarafından basılan Saga'nın ilk iki cildi yayınlandı. Bir diğer önemli çizgi romansa Yürüyen Ölüler. Yine Marmara Çizgi tarafından yayınlanan serinin Türkçe olarak 22. sayısına gelindi.
file

file

Satışlardan ve istatistiklerden görüldüğü gibi 2015 yılı Marvel için oldukça iyi geçmiş gözüküyor. Bakalım 2016 yılında comics aleminde neler yaşayacağız? Çok satanlardan hangilerini Türkçe olarak göreceğiz? Bu sorulara şimdilik net bir cevap veremesem de şimdiden 2016 yılında Türkçe basılan çizgi romanların liderliğinin comicslerde olacağını söyleyebilirim.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,090
36,767
İstanbul
Bilgilendirme için teşekkürler, sevgili dostum. Böylece Marvel - DC çekişmesinde son durumu öğrenmiş olduk. Benzeri bir çalışma bizde de yapılsa epey ilginç olurdu. Gerçi bir istatistik teşkil edecek çizgi romanımız yok ama olsun. Çok fazla sayıda yeni çizgi roman basıldığını biliyoruz. Galiba tüm bildiğimiz de bundan ibaret. :)
 

Dindar Diker

Çeviri & Balonlama
11 Nis 2009
2,452
8,411
İzmir
Amerikayı bilmem ama 1990 ve öncesi Türkiye'sinde böyle bir araştırma yapılsaydı açık ara önde olacak olanlar, Ceylan ve Tay Yayın evi basımlı İtalyan fümettileri olacaktı hiç kuşkusuz. Yani, TEKSAS, TOMMİKS, TEKS, SWİNG, KİNOWA, KİT TAYLOR, TOM BRAKS, JERİKO, JUDAS, ZAGOR...vb
 
Üst