Kızılmaske İle İlgili

src.power

Yeni Üye
2 Mar 2014
28
90
Buradaki konuya dayanarak bir yazı hazırladım. Gerekirse üzerinde değişiklik yapacak ve resimler ekleyeceğim. Yorumlarınızı bekliyorum.
------------------------------------
KIZILMASKE

Orijinal adıyla The Phantom (Fantom) ya da The Ghost* (Hayalet), ilk tayt ve maske giyen süper kahramandır. Şehirde gezerken Kit Walker* (Yürüyen kimse) adını kullanır. Yani “Yürüyen Hayalet”. Ancak The Ghost, Ölümsüz Ruh olarak çevrilmiştir. Bunun bir sebebi de Fantom’un ölümsüz olmasıdır. O bir orman mitidir. Orman yerlileri çocukluktan itibaren onun efsanelerini dinlerler.
Aslında Kızılmaskelik babadan oğula geçer. Bundan dört yüzyıl önce bir kaptan ve oğlu (Christopher) bir korsan gemisi tarafından saldırıya uğramıştı. Kaptanın gemisini ele geçirmişlerdi. Ya kaptan oğlunu öldürecek ve tayfasını teslim edecekti ya da hepsi ölecekti. Kaptan tayfasına emir verdi ve gizlice gemisine delikler açtırdı. Oğlunu öldürür gibi yaptı ve sözde cesedi denize atıldı. Kaptanın oğlu gözlerini sahilde açtı. Biraz ötede korsanların lideri yatıyordu. Akbabaların onu yemesini bekledi ve sonra katasını eline aldı ve yemin etti: “Bütün hayatımı korsanlık, zulüm ve haksızlıklarla savaşmaya adıyorum; benim oğlum, onun oğlu ve onun da oğulları benim izimden gidecek.” Daha sonra zehirleriyle meşhur bir Bandar Pigmesi onu kurtarır ve iyileştirir. Bu ilk Fantom bir kostümle amacı için savaşır. Böylece Fantom ile Pigmeler arasındaki dostluk da kurulmuş olur.
Fantom ilk olarak 1936’da yayımlanmaya başlar. Lee Falk’ın ölümünden sonra işi başka çizerler de devralır. Ayrıca Avustralya’da da FREW Yayınları orjinaline uygun olarak kendi hikayelerini basmaktadır. 2010 yılında da Kanada’da bir sonraki Kızılmaske’yi konu alan bir seri basılmıştır. Bu seri renklidir ve Fantom kendine bir özel güç bulur. Normalde özel gücü bulunmayan Fantom esasında mor renktedir. Aslında gri basılmak istenirken basım hatasıyla mor çıkmıştır. Ama Türkiye de dahil bazı ülkelerde kırmızı renkli kostüm giyer.
Kızılmaske ormanın hakimidir. İki elinin de orta parmağında birer yüzük bulunur. Sağ yüzük kurukafa, sol yüzük ise üst üste geçmiş iki kılıç damgası basar. Sağ damgayı yiyen Fantom tarafından cezalandırılmıştır ancak sol yüzük damgası yiyen veya o şekilde bir şey taşıyansa Fantom’un koruması altındadır. Dostu Pigmeler Fantom’u korur ve Fantom’un evi onların bölgesi “Derin Koru”daki Kurukafa Mağarası’dır. Bu mağarada bir sürü maddi manevi hazine, Fantom mezarları ve Kızılmaske tarihi bulunur.
Maceralar genellikle 1950-80 yılları arasında geçer. Orman, ilk başlarda bir Afrika ülkesinde olarak tasarlanmıştır. Ancak ormanda kaplanlar da yaşar. Bu Asya hayvanları bir gemi ile buraya gelmiştir ve burada üremiştir. Fakat daha sonra bu “hayali” ülke Asya’ya taşınmıştır. Ülkenin adı Bengal(i)’dir. Fantom’un çok farklı düşmanları vardır. Bunlardan bazıları fes de takar. Fantom’un kronolojik olarak 4. hikayesinde ay-yıldızlı bayrak taşıyan fesli isyancılarla da savaşmıştır.
Ormanda yaşayan ve soyu ormanlılardan gelen herkes Fantom’a saygı duyar. Fakat bu saygı sevgiden değil korkudan gelir: Fantom’a olan korkudan. Zagor da bu şekildedir aslında ama ona duyulan saygı korkudan ziyade sevgiden gelir. Fantom ile dostluk ilişkisi kulan tek kabilenin ise Bandar Pigmeleri olduğunu söyleyebilirim. Belki de bunun sebebi Kızılmaske’nin Amerikan çizgiromanı olmasıdır.
Kızılmaske tayt giyer, bu tayt saçını kapar ve gözlerini de saklar. Bu bir ironidir çünkü ilk Kızılmaske hikayesinde Fantom’un düşmanları da maske giymektedir. Bu insanlara sadece haydutların maske takmadığını ilk kez göstermiş ve süper kahramanlarda yeni bir ekol başlatmıştır. Bu hala sürmektedir. Yerliler “Fantom bazen şehre iner ve şehirliler gibi davranır.” derler. Şehre indiğinde takım elbise giyer, gözlük ve şapka takar. Fakat bazı maceralarda kılık değiştirirken yüzünde maske gözükmektedir. Bu da Kızılmaske’de bulunan pek çok mantık hatasından biridir. Bir diğeri de yüzüklerin bazen yanlış çizilmesi ya da çizilmenin unutulmasıdır.
Ayrıca Fantom, Orman Karakolu’nun kurucusu ve gizli komutanıdır. Başta iyilerin tarafına geçen haydutlardan oluşan bu örgüt, günümüzde özel askerlerden oluşan ve en modern silahlarla donatılmıştır. Bengali’nin resmi orman-jandarması da olan bu oluşumun hiçbir üyesi komutanlarını görmemiştir. Onunla özel yöntemlerle haberleşirler.
Kızılmaske’nin ormanında fantastik yerler vardır. Mesela Fantom şeklindeki dev Fantom kayalığı ve Eden Adası gibi… Bu ada karayla içinde piranalar yüzen bir hendekle ayrılır. İçinde balık avlayıp sadece balık yiyen aslanlar yaşar. Sadece bu aslanlar değil, barış içinde yaşayan pek çok farklı hayvan türüne ait aileler vardır. Hatta üç adet koca ayak ve bir dinazor bile. Bir diğer yer ise altın kumsaldır. Bu harika yer Fantomların balayı mekanıdır ayrıca. Yine çok mantıksız olsa da bir antik Roma kenti harabeleri ve meteor yarığı da bulunmaktadır. Orman olimpiyatlarını da unutmamak gerek…
Ayrıca Fantom ailesine ait olan dünyanın farklı yerlerinde gizli sığınaklar da vardır. Avrupa’daki bir katedralin tepesindeki gizli oda ve Kuzey Amerika çöllenrindeki 100 metrelik kayalık gibi…
Kızılmaske de bir insandır ve bir sevgilisi vardır: Diana Palmer. O her alanda örnektir. Yüzücülükte olimpiyat şampiyonudur, yamaç paraşütü yapar, kaşiftir, pilottur… Birleşmiş Milletlerde gönüllü hemşirelik yapar. Alımlı biridir ve şık giyinir. Son bölümlerde Fantom ile evlenmiş ve ikizleri olmuştur.
Bir diğer önemli karakter de Dr. Luaga’dır. Diana ile Fantom ormanında bir salgınla savaşırken tanışır Fantom ile. Bu sırada da ülke başkanı seçilir. Diğer maceralarda Bengali Başkanı olarak tanınır. Pek çok macerada Fantom ve orman karakolundan yardım alır.
Kızılmaskenin Derin Koru’daki sağ kolu Guran, bir pigmedir. Ona her zaman yardıma hazırdır. Ayrıca bir yerli olan Tom ve evlatlık Reks, Kızılmaske’nin kendi çocuğu gibi sevdiği afacanlardır. Bazı maceralarda ona yardım ederler. Kızılmaske’nin vazgeçilmez iki dostuysa Kahraman adlı at ve Şeytan adlı kurdudur. Bir diğer yardımcısı da posta maymunu Bobo’dur. Kızılmaske’ye gönderilen her türlü postanın Derin Koru’ya ulaştırıldığı zincirin son parçasıdır. Bazen bu zincire Faraka adlı şahin de katılır.
Kızılmaske hikayelerinde birden fazla bölümde karşımıza çıkan pek çok alt karakter de vardır. Diana’nın annesi ve amcası, orman karakolu albayı, ormandaki takas dükkanına sahip adam gibi.
Kızılmaske maceraları 30-70 sayfa arasında fazla sıkıcı olmayan ve başlanıldı mı su gibi akıp giden maceralardır. Ancak daha önce de bahsettiğim gibi yaşayan koca ayaklara varan fantastik olaylar da içermektedir. Saçmalıklar da diz boyudur hani. Bir hikayede kocaman bir ordu onu kovalar, diğerinde şımarık bir prens dünyanın en iyi elektronikçilerini toplayıp plastikten dev oyuncaklar yaptırır. Dünyaca ünlü sanat eserleri çalınır, gizemli tarikatlarla savaşılır. İçinde parmak adamların geçtiği maceralar da yok değildir hani. Ama bu saçmalıklara göz yumulabilir. Ki bu tarz hikayelerin sayısı da oldukça azdır ve Türkiye’de sadece Tay Yayınları’nın fasiküllerinden okunabilir.
Kızılmaske’nin klasik maceralarda bir özel gücü yoktur ama o zaten 10 kaplan gücündedir. Çok hızlı ve bir o kadar da sessizdir. Bence bir süper kahramanda olması gereken her şeye sahiptir. Ancak onu modern Marvel-DC kahramanlarıyla da karşılaştırmamak gerekir. Bir Avenger ile karşılaştırma yapmak bence yanlıştır. Aslında Fantom da Avengers gibi bir gruba üyedir. Tabi bu klasik seride yoktur. Sadece çizgi filmi de yapılan “Defenders of the Earth”de bu vardır. Gerçi ben onu oldukça mantıksız buldum. Ama uzaylılarla savaşan bu Fantom, bence ana seriden ayrı tutulmalıdır.
 
Son düzenleme:

Hellblazer

Onursal Üye
31 Mar 2012
751
1,583
Gotham
Yazı çok güzel olmuş kardeşim. Kızılmaske hakkında edinilecek ve bilinmesi gereken tüm bilgiler burada var. Yalnız Defenders of Earth grubu iyi bence yani içinde Mandrake , Kızılmaske , Flash Gordon gibi efsane isimleri barındırıyor :D
 

büyük beyaz

Yönetici
Çeviri & Balonlama
E-Dergi Takımı
17 Ağu 2009
17,733
43,999
denize sıfır
Çok güzel bir yazıydı, keyifle okudum. Tebrikler sevgili dostum aslında yazılanları hepimiz biliyoruz ama böyle derli toplu bilgiler her zaman hafızamızı canlı tutuyor. Bu tarz metinler, yorumlar her macera için bile yapılabilir. Fırsat bulduğumda kafamda çok fazla inceleme yazacağım öykü var. Kaç satır olduğunun önemi yok, yeter ki aklımızdan geçeni satırlara dökelim. Zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederim.:) Yenilerini dört gözle bekliyorum.
 

özgür yürek

Kıdemli Üye
15 Eyl 2009
133
260
fantomun atının adı kahraman. faraka aradabir mektup getirip götüren şahindir. fantomun çokda iyi bir insan oldugu söylenemez. şimdi ismini hatırlayamadıgım bir macerada kötü adamı güneşin altında boynuna kadar kuma gömüp haydi konuş diye işkence yaptına şahit olduk. fantom ırkçıdır işkencecidir. 400 yıldır fantom ailesine afrikada bir zenci gelin girememiştir. bütün gelinler avrupalı amerikalı aristokrat veya burjuva ailelerdendir.kendini ölümsüz diye gariban zencilere yutturan bir düzmece kahramandır. aslında bir antikahraman olma potansiyeline sahiptir. kanımca şurası kesinki fantom onu okuyan çoluk çocuk için hiçte iyi bir örnek şahsiyet degildir.
 

src.power

Yeni Üye
2 Mar 2014
28
90
Ben de şahin adı ne diyordum... Maceralarda uzun süredir karşıma çıkmıyordu. Bu arada sözünü ettiğiniz Fantomun kırbaç attırdığı hikayenin adı nedir,
 

hadon

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
10 Mar 2010
3,056
9,086
Kastamonu
fantomun atının adı kahraman. faraka aradabir mektup getirip götüren şahindir. fantomun çokda iyi bir insan oldugu söylenemez. şimdi ismini hatırlayamadıgım bir macerada kötü adamı güneşin altında boynuna kadar kuma gömüp haydi konuş diye işkence yaptına şahit olduk. fantom ırkçıdır işkencecidir. 400 yıldır fantom ailesine afrikada bir zenci gelin girememiştir. bütün gelinler avrupalı amerikalı aristokrat veya burjuva ailelerdendir.kendini ölümsüz diye gariban zencilere yutturan bir düzmece kahramandır. aslında bir antikahraman olma potansiyeline sahiptir. kanımca şurası kesinki fantom onu okuyan çoluk çocuk için hiçte iyi bir örnek şahsiyet degildir.

Kısaca Fantom bu özellikleriyle, batılıların tam bir prototipidir.

Harika bir yorum. Ağzınıza sağlık. Aynen katılıyorum.

src.power dostumuza da güzel yazısı için teşekkürler.
 
Son düzenleme:
Üst