Ve tüm erkekler öldü

halukkalafat

Yeni Üye
8 Şub 2011
20
58
Radikal Kitap Eki
27.12.2013 10:50:00
// HALUK KALAFAT


“Erkekleri öldüreceğiz, hazır olun”. Bu duvar yazısını ilk gördüğümde komik gelmişti. Biri şaka yapıyordu herhalde. Sonra başka duvarlarda da yazıldığını fark ettim. Şaka yayılıyordu… Belki de ilk yazan kişi “erkekliği” ya da “erki” kastetmişti, eli sürçmüştü; bu hata yayılıp gitmişti. Ama kötü bir olasılık da vardı: Bunu yazanlar gayet ciddi olabilirlerdi.

Y: Son Erkek işte bu noktada başlıyor. Tutun ki duvarda yazan uyarı gerçek oldu, birileri erkekleri öldürdü ve sadece biri sağ kaldı. Neler olur?

Yazarımız Brian K. Vaughan bu sorunun yanıtı olarak bir distopya çizmiş. Çizmiş derken hayal etmiş, çizgilerse Pia Guerra’ya ait.Vaughan çizgi roman dünyasının önemli senaristlerinden biri. Çizgi roman okuru olmayanlar onu Lost dizisinin üç, dört ve beşinci sezonlarının yazarı olarak tanıyor olabilir.

Y: Son Erkek, Superman, Batman gibi süper kahraman türü çizgi romanlarıyla bilinen DC’nin yetişkinlere yönelik markası Vertigo’nun üretimi.

Vertigo nedir, nasıl bir şeydir diye anlatmak uzun sürer; bazıları sinemaya da uyarlanan birkaç çizgi roman dizisini sıralasam yeterli: V for Vendetta, A History of Violence (Şiddetin Tarihçesi), Watchmen, Stardust (Yıldıztozu), Sandman, Swamp Thing, The Losers…

2003’te başlayan Y: Last Man toplam 60 sayı çıkmış ve 2008’de hikâye tamamlanmış. Çizgi Düşler Yayınevi ekim ayında serinin ilk cildini yayımladı. Serinin ilk sayısından oluşan cildin adı “Erkeksiz”. İlk ciltte dünyanın erkeksiz kalmasına tanık oluyoruz.

Kitabın ilk sayfasında kısa bir prolog var. Kadının biri evinden kanlar içinde yardım aramak için fırlar. Rastladığı canlı ilk kişi bir kadın polistir. Kadın iki oğlunun da aynı anda kan kusmaya başladığını söyleyerek kendisine yardım etmesini ister. Kadın polis, “Artık çok geç, erkeklerin hepsi öldü” der.

Hikâye bu anın 29 dakika öncesinden başlıyor. Bu süre içinde New York, Avustralya’nın ortalarında bir yer, Washington, Ürdün, İsrail ve Boston’da olay örgüsünün ana hatlarını oluşturacak kısa olaylar dizisi aktarılıyor. Hızlı, akıcı, anlaşılır bir anlatımı var bu kısmın. Ana hatlarıyla olay şöyle: Aniden tüm dünyada erkek memeliler kan kusarak ölüyor; sadece bir deney maymunu ve ona bu deney için evinde bakma işini kabul eden genç bir erkek kurtuluyor. Hikâyede bu felaket “Y kromozomu taşıyan tüm memeliler öldü” cümlesiyle özetleniyor sıklıkla.

Son erkeğin adı Yorick Brown’dur. Felaket yaşanmadan önce Ampersand adlı erkek bir maymunu bir deney için bakma işi almıştır. Dünyadaki tüm memeli erkekler ölür Ampersand ve Yorick hariç.

Diğer yanda erkeklerin topluca öldüğü anda kendi deri hücresinden bir sperm hücresi üretip kendini dölleyen bir bilimkadını doğum yapmaktadır. Doktor Allison Mann’ın oğlu doğar doğmaz tüm erkeklerle birlikte kan kusmaya başlar. Doktor Mann erkeklerin ölümünün kendi deneyiyle ilgisi olduğuna inanmaktadır.

ABD hükümetinde sağ kalan kadın üyelerin en kıdemlisi ise -ki o da Yorick’in annesidir- insan türü için eşeysiz üremenin tek kurtuluş yolu olduğunu düşünmektedir. Ta ki oğlu erkek bir maymunla çıkıp Kongre binasına gelene kadar.

Annesi Yorick’in yanına 355 kod adlı bir kadın ajan verir ve onlardan doktor Mann’i bulmalarını ister. Görevleri Yorrick’in neden kurtulduğunu ve eşeysiz üremenin mümkün olup olmadığı nı öğrenmektir.

İlk beş sayı, Yorick ve Ajan 355’in vahşi topraklara dönmüş ABD’de yolculuk yapmasını ve hayatta kalma çabalarını anlatıyor. Daha yolun başındalar ama ilk cildin sonu da burası maalesef. İkinci cilt Cycles ise önümüzdeki hafta yayımlanacak.

Y: Son Erkek’in son sayfasına gelip “sürecek” ibaresini gördüğümde şunlar düştü aklıma: Duvarlardaki “Erkekleri öldüreceğiz” yazısı, kadın mücadelesi için saldırgan ama bir o kadar güçlü ve Ortodoks bir çıkıştı. Ama aynı zamanda umutsuzluk taşıyordu, hüzün vardı çünkü tüm insanlar için bir “intihar notu”ydu…

 

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,086
36,737
İstanbul
Ve karışan hatlar düzeldi :)

Sevgili kardeşimin bu yazısından sonra (yazının sonunda da işaret ettiği üzere) serinin ikinci sayısı da raflardaki yerini aldı. İlk sayı epey kritik bir noktada bitmişti. Merakla beklediğim ikinci sayıyı dün edindim ve tahmin edebileceğiniz gibi bir solukta okudum.

Erkeklerin olmadığı dünyada kadınlar, erkeklerden doğan tüm boşluğu (tüm iyi ve kötü yanlarıyla) hemen doldurdular ya da doldurmaya çalışıyorlar. Kadınların elinde de dünya çok farklı olmayacak galiba. Bakalım, ilerleyen sayılarda göreceğiz.

Nefis yazın için teşekkürler, sevgili kardeşim. Çizgi romanla ilgili tüm yazılarını bekliyoruz.

Muhabbetle.

Edit: Sarı kartı kime çıkartıyorsun? Kendine mi? :)
 
Son düzenleme:

savok

Admin
30 Eki 2009
19,991
83,634
Kasımpaşa
Aslında kalan erkeğin kim olduğu önemli.. Dehşet bir düşünce.. Ama yaşasın eşeyli üreme.. Bakamadığım, kavrayamadığım yönlerden gelen düşüncelere bayılıyorum.. Kahretsin niye ben böyle düşünemedim demek geliyor içimden.. Hele çizgi romanı yazanlar benim kahramanım.. Hoşgeldiniz..
 

halukkalafat

Yeni Üye
8 Şub 2011
20
58
Zor oldu kardeşim bu yazıyı yayınlamak ama en sonunda başardım. Küçük bir adres hatası yaptım, sarı kart kendime tabii :)
 

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,044
75,427
hiçbiryerde :)
Y: Son Erkek kitabını fuar zamanı almıştım.
Birkaç hafta önce bir dost (taxim) ziyaretine giderken
yanıma almış, dolmuşa binmeden okumaya başlamış,
dönüşte bitirememiş olarak kitaplığa koymuş, dün,
pazar günü yani, bitirebilmiştim, ikinci kitabın çıktığını
bilerek ve fena halde merak ederek devamını da...
Yürüyen Ölüler'e benzettim hikayenin atmosferini ki
kendileri de bir yerde ona göndermede bulunuyorlar.
Biraz kafa yormada fayda var bu konuya...
Neyse daha fazla uzatmadan selamlar, hürmetler
saygıdeğer kadın ve erkek dostlarımıza!
Teşekkürler Nihat, saygılar Haluk Kalafat dostumuza...
 

savok

Admin
30 Eki 2009
19,991
83,634
Kasımpaşa
Bak şimdi gidip yatacağım ama aklıma takıldı kim yazdı kardeşim?..
Nihat kafamı bozma üç bölümün daha sorumluluğunu veririm, kendine gelemezsin..

Birilerinin bilip de benim bilmediğim bir şey olunca daha da bir mutsuz, agresif, kendini bilmez, huzursuz, saldırgan, işte bunun gibi şeyler oluyorum..
 

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,086
36,737
İstanbul
Bak şimdi gidip yatacağım ama aklıma takıldı kim yazdı kardeşim?..
Nihat kafamı bozma üç bölümün daha sorumluluğunu veririm, kendine gelemezsin..

Birilerinin bilip de benim bilmediğim bir şey olunca daha da bir mutsuz, agresif, kendini bilmez, huzursuz, saldırgan, işte bunun gibi şeyler oluyorum..

Ceza olarak banlanmak istiyorum :)
 
12 Şub 2010
15,006
543,709
Sevgili Haluk Kalafat ile iki kez çok kısa görüşme şansım oldu ama koşullar elvermediğinden sohbetinden yeterince feyz alamadım maalesef.

Doyumsuz güzellikteki yazısı ve bilgilendirici içeriği için teşekkür ediyor saygılar sunuyorum.


İlk taşı atanı, pardon duvara ilk yazıyı yazanı ben de merak ettim:D
 

KARAOĞLAN

Onursal Üye
2 Şub 2010
3,004
20,638
Gaziantep
Hiç merak etmiyorum.Yeryüzünde hiç erkek kalmazsa bile kadınlar bir yolunu bulup eşeysiz üremeye devam ederler. Erkek zaten kadının farklılaşmış türüdür. Yoksa erkekte memenin ne gibi bir işlevi var.
 

vkopuzoglu

Süper Üye
3 Mar 2010
1,536
957
Bursa
Aslında o öyle değil Kadın Erkeğin farklılaşmış bir türü diyebiliriz. Ayrıca tür demek bile çok kaba geliyor bitki miyiz yav biz :d Neyse...

Konu çok ilginç ve merak uyandırıcı eline sağlık harika bir tanıtım olmuş.
 

KARAOĞLAN

Onursal Üye
2 Şub 2010
3,004
20,638
Gaziantep
"Tür", 'ortak özellikler taşıyan, aynı veya yakın gen havuzunda bulunan biyolojik gruptur.
Bu kadarı yeter mi Bay vkopuzoglu.
 

vkopuzoglu

Süper Üye
3 Mar 2010
1,536
957
Bursa
"Tür", 'ortak özellikler taşıyan, aynı veya yakın gen havuzunda bulunan biyolojik gruptur.
Bu kadarı yeter mi Bay vkopuzoglu.
? Abi niye bu kadar kastın ki ben sadece espirili bir şekilde fikrimi söylemiştim ve büyük çoğunluğu da makaraydı bu kadar alınacağını bilseydim demezdim. Kusura bakma.
 
Üst