Zona X, Sıradan İnsanlar, Muhteşem Kobaylar

Lami Tiryaki

Onursal Üye
21 Nis 2009
513
3,729
Dikkat! Aşağıdaki Yazı, Martin Mystere Sunar, Zona X 1. Cildin İkinci kitabı İnsanlar ve Süper Adamlar ile ilgili ciddi spoiler(sürpriz bozan) içermektedir.

Çizgi Düşler Yayınevi'nden çıkan Zona X'in birinci cildinin ikinci sayısının ikinci bölümü İNSANLAR VE SÜPER ADAMLAR'ı dün akşam okudum(malzeme az olduğu için hepsini okuyup hızlı gitmiyorum!).

Bu günde 02 Ocak Perşembe günü yayınlanan Uğur Dündar İle Halk Arenası programını izledim. Programa tutuklu bulunan subayların aileleri davet edilmişti ve hepsi tek tek duygularını hatıralarını anlattılar. Hepsinin ortak bir söylemi vardı. Halka bizleri ve eşlerimizi öyle bir anlattılar ki, her kes iyi kötü bir şekilde tutuklu subayların, isnat edilen suçu işlediğine(darbe planladıklarına) inanmış.
...................................................................................

Zona X 1, İnsanlar ve Süper Adamlar isimli öykünün ikinci bölümünün adı ŞAŞKINLIK İÇİNDE.Claudio Chiaverotti'nin yazıp Gianni Crivello'nun resimlediği Şaşkınlık İçinde, çok ilginç bir Alacakaranlık Kuşağı öyküsü anlatıyor.

marvelsilversurfer10210zkz.jpg


Andrew Murray, yorgun argın işinden evine döndüğü bir gün, kapısının önünde polis, gazeteciler ve halktan oluşan bir kalabalık görür. Merak edip soruşturmaya başlar. Oturduğu binadaki bir kişinin ABD başkanına suikast düzenleyip öldürdüğünü öğrenir. Üstelik öldüren kişi kendisidir! Olayın şokunu atlatmaya çalışırken, hızla oradan uzaklaşır. Başkanın koruması Yüzbaşı Collins’e ne zaman yaklaştığını başkanın elini ne zaman sıktığını ve o anda başkanı nasıl öldürdüğünü bir türlü hatırlayamamaktadır. Oysa pek çok tanık onu ilk görüşte teşhis etmiştir!

marvelsilversurfer10212.jpg


Suçsuzluğunu kanıtlayabilmek için polislerden çaldığı bir silahla başkanın koruması Yüzbaşı Collins'in evini basar. Collins'e o sırada sipariş getiren ihtiyar bir adamla birlikte eve girerler ve Murray onlara suçsuz olduğunu anlatmaya çalışır. Bu arada ihtiyar bayılır. Murray Collins'e artık baş başa olduklarını rahatça kendisine atılan iftirayı söyleyebileceğini emreder. Ancak Collins, Murray'ın katil olduğunda ısrar eder ve bir şekilde onu etkisiz hale getirir; Murray'a beyninin bu suçu örtbas etmek için unutmaya çalıştığını olayı hatırlayamamasının nedeninin bu olduğunu anlatır. Sonunda Murray, yavaş yavaş başkanı vurduğu anları hatırasında canlandırmaya başlar!

Uyanan ihtiyar satıcı elindeki bir şok aletiyle Murray'ı bayıltarak Collins'le konuşmaya başlar. Aralarında şu ilginç diyalog geçer:
Sayfa:348
-Collins:Tebrikler Profesör Everett... Bu deneme mükemmelen başarıya ulaştı.
-Prof. Everett:Evet, bu işte "figüranlık" yapan herkese de teşekkürler... Murray'e kendisinin bir katil olduğunu söyleyen adamdan başlayarak... polislere kadar...elinde radyo olan adama... devriye memurlarına... ve doğal olarak da ikimize... dostumuz adım adım kontrol edilirken en ufak bir şüpheye bile kapılmadı...
-Collins:...ve buraya gelirken de onu kontrol etmekte olduğumuzdan, onun eve girmesini kolaylaştırmak için hazırladığımız oyundan da…
Sayfa:349
-Prof. Everett:…kabul etmek gerekir ki, bay Murray bu tarz bir işten paçayı kurtarmak için elinden geleni yaptı… gerçekten de… sıradan bir adamın bile baskı altında kalınca kararlılık gösterebileceğini, atak olabileceğini ve ustalıkla bu işin altından kalkabileceğini gösterdi… ama bu zaten bizim beklediğimiz bir şeydi… önemli olan benim tezimi doğrulatmayı başarmış olmam…
-…bu deney, tüm insan davranışları üzerinde sonuna kadar denenebilir… daha basitçe söylersek… eğer herkes sana sen katilsin, derse… eğer sen de radyodan bunu duyup, cinayet fotoğraflarında kendini görürsen… eh, ilk doğal reddetme tepkilerinden sonra beynine şüpheler doluşmaya başlar…

marvelsilversurfer10211.jpg


-…bu kesinlikle gerçek olmasa bile seni buna inandırana kadar beynini yer! Dostumuz suçlunun kendisi olduğuna ikna olduğunu itiraf etti…
-…bu, insan psikolojisi konusunda yepyeni kapılar açacak olan cüretkar bir deney…
……………………………………………….
Şimdi buradan itibaren ben Lami Tiryaki olarak günümüzdeki ordunun linç kampanyasına, bir takım insanların dini bütün vs diye üstün ırk ilan edilirken kendileri gibi olmayanların-dindar olsalar bile-aşağılık mahluklar olduklarına inandırılmak üzere basın yayından her saniye üzerimize yağdırılan bombardımanlardan bahsedebilirim. Bunun üzerine kitap bile yazarım. Ama Chiaverotti, Martin’in ağzından sayfa 350’de olayı o kadar güzel özetlemiş ki, başka lafa gerek kalmıyor:
Sayfa, 350
-Martin Mystere:…öyle. Ben de bu işi daha ileri götüren bir fikrimi eklemek isterim:; Artık bizler, medyanın bize kesinlikle doğru diye sunduğu şeyleri kabul etmeye alıştık…
-…ve kendi inisiyatifimizle karar vermeyi bıraktık. Seçme özgürlüğümüzden, doğruyla yanlışı ayırmaktan vaz geçtik… Tepedekilerin dayattıklarını doğru sanır olduk…
-…size biraz önce anlattığım olaylar hayal ürünü… ama sizler bunun pek çok noktada gerçeklere çok yakın olduğundan emin değil misiniz?
…………………………………………………

02 Ocak 2014 tarihindeki Uğur Dündar ile Halk Arenası’nı izlerken bunları düşündüm.
Selamlar
Lami Tiryaki
 

bayposta

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
21 Ocak 2011
2,002
20,554
Selamlar Lami hocam, Alfrido Castellinin bu Zona X hikayelerini 1992 yılından önce yazdığını da düşünürsek günümüzde gerçekleşmemesi için 22 yılın geçmiş olduğunu ve yirmi yıl önce hayal etiğimiz şeylerin bugün gerçekleştiğini görmüyormuyuz, bilmem anlatmak istediklerimi anlatabildim mi, teşekkür ederim Lami hocam en yakın bir zamanda tekrar görüşebilmek umuduyla sağlık ve esenlikler dilerim.




0002scaneditbyaquila.jpg
 
Son düzenleme:

kparker

Süper Üye
5 May 2012
157
834
çok güzel bir analiz. elinize sağlık.

diyarımızda yönetici dostların genel tutumu nedir bilmiyorum ama çizgi romandan hareketle politik analizlerin ve yorumların da daha çok paylaşılması gerektiğini düşünüyorum. karşılıklı saygı çerçevesinden karşıt da olsa düşünceler paylaşılmalı. diğer yorumlarından görüyoruz, diyarımızdaki pek çok arkadaşımız, büyüğümüz bilgili donanımlı arkadaşlar. analizleri ile pek çok çizgi roman okurunun ufkunu açacaklardır eminim.

çizgi roman zaten çıkış noktası ile saf ve çocukça bir duyarlıktan hareket ile ama olgun bir biçimde doğruyu, adaleti arayan kahramanların dünyası değil mi.

teşekkürler sayın Lami Tiryaki.
 
Üst