LEGION ve of SUPER HEROES

vakanuvis

Süper Üye
5 Mar 2011
604
975

Bu yazı obra ve abdullah'a gelsin :) Bazen yazılarımı nette ve bilgisayarda bulamıyorum. Bulmuşken hemen aktarıyorum ;)

Geleceği konu edinen bir çok çizgi roman okuduk şimdiye kadar. Ancak bunlardan sadece birinin nasıl şekillendiği bugünlerde çizildi. DC Comics'in Legion Of Super Heroes ekibi; detaylı LSH bilgi, 1958 yılında okurla buluştu ve bugüne kadar da yüzlerce sayıya ulaştı. Peki geleceğin bu süper kahramanlarının kökeni neydi? O da 41 yıl sonra 1988 yılında anlatıldı: L.E.G.I.O.N.

250px-Legion90.png


LEGION '89, Dc comics'in INVASION (İşgal-yazan çizen takımı: Keith Giffen, Bill Mantlo ve Todd McFarlane) öyküsünde başlar. Birleşen uzaylı bir ton ırk dünyayı işgale gelirler ve yolları üzerindeki gezegenlerin şampiyon ve kahramanlarını da toplayarak bir cezaevi uzay gemisine kapatırlar. Sonunda kahramanlar kazanır ve dünya kurtulur. Bu tutukevinden kaçan Brainiac'ın oğlu; ki Braini Süperman'in can düşmanıdır, Vril Dox yanına aldığı küçük bir grupla Colu gezegenine (Memleketine) baskın verir. Cani ruhlu Colu bilim beyinlerini alt eder ve o beyin gücü bedenleşerek uzaya açılmak zorunda kalır. İşte bu gezegeni kendine üs eden Vril burada bir tür "uzay polisi"-"lejyon" kurar. Yanındakilerle birlikte aralarında Lobo'nun da olduğu bir alay uzaylı yeteneği ve süper gücü de ekibine katarak her tür diktatör, terörist, suçlu ve mafyatiğin peşine düşer.
Bu ekipte çocukluğundan beri yanında gezinen bir de Durlan (biçim değiştirici uzaylı) vardır. Dostu, akıl hocası, desteği ve düşmanıdır. Derken bir gün anlaşılmadık bir şekilde bu Durlan kaybolur ve yerine hayalet bedene dönüşebilen ve hafızası yitik bir kız geliverir. Vril çıldırır ama olmuşa çare yoktur bunu sineye çeker.

Serinin tamamında karşımıza yıllar önce okuduğumuz ama gelecekte geçen öykülerdeki uzaylılar ve düşmanları çıkmaya başlar. Hatta gelecekteki öykülerde yer alan kahramanların bazılarının kökeni bu seride ortaya çıkar. Bu gelecekte öyküleri geçen serinin adı "Legion of Super Heroes".

DC comics ilginç bir olaya el atmış ve 30 ve 31. yüzyılda yaşanan kahramanlık öykülerinin kökenini 1989 yılı itibariyle oluşturmaya karar vermiş. 1958 yılından bir kaç on yıl sonra yani.

LSH'nin öyküsü şudur:

Brande adlı bir zengin işadamına suikast düzenlenir ve bazı genç yetenekli kahraman da onun hayatını kurtarır. Bunun üzerine Brande onlara teknolojisi yüksek bir kulüp binası kurar. Burası zamanla diğer gezegenlerden gelen kahraman gençlerin buluştuğu bir kulüp, daha sonra da üssü haline gelir.İşte bu ordu kadar kalabalıklaşan LSH'de adı geçen tüm karakterlerin alt yapısı LEGION'da yatıyor.
Brainiac 5 grubun beynidir ve en amansız düşmanlarından biri Stargrave'dir yani Colu'nun bedensellenmiş beyin takımının gelecekteki hali. Hayalet bedene girebilen kız bir öyküde aynı güce sahip bir grubu kurtarır. Bunlar daha sonra ataları olacaktır. Bayıldım buluşlara.

Seriyi okurken aldığım keyfi anlatmam mümkün değil Bu arada hemen dört noktayı hatırlatayım:

1. Legion-Rebels: LEGION olarak baslayan ilk seride DOX'un abuk bir şekilde oğlu doğdu. Uzun anlatmamayım ama durum harbiden abuk ama kendi içinde tutarlı. Bu oğul bir yaşında falanken polis örgütünü dehasıyla ele geçirerek babasını öldürmeye kalkışıyor. Baba da kendi organizasyonu tarafından kovalanıyor veledi alt etmeye çalışıyordu. Bu kaçma-kovalamaca kısmına REBELS adı verilmişti (17 sayı). Yeni REBELS serisi bu hikayeden uzak farklı bir konuyu ele alıyor.

2. Kaybolan Durlan boyut zaman atlayarak geleceğe gitmiş ve orada tutunabilmek için insan kılığına girmiş. Hemen anladınız: Brade'nin kendisi LSH'nin bir özel sayısında (1980'lerde) Brande hastalanır ve yatağa düşer. Onu kurtaracak tek şey LSH içinde olduğu varsayılan akrabasıdır. Tüm insansılar elenir geriye Chameleon (Bukalemun) boy kalır. O zamanlar buna gerekçe olarak evi mecburen terk babalık gibi hikaye anlatılır... Bugün bu hikaye geliştirilmiş anlayacağınız üzere (yandaki sayı-kapak).

3. LEGION ve REBELS serilerini okurken yanlarındaki rakamlar dikkatinizi dağıtabilir. 89'dan başlayarak 94'de biten Legion ile 96'da biten Rebels'in yayınlandığı yıllar bunlar. Kaçıncı sayı olduklarını belirten rakamları takip etmeniz yeterlidir.

4. Şu anda REBELS serisi yeni bir öyküyle çıktı okuyunun karşısına. Muazzam gidiyor dersem yalan olmaz. denk gelirseniz kaçırmayın.
 

cobra

Süper Üye
23 Kas 2009
528
1,397
Yazıyı bana ithaf ettiğin için teşekkürler yanlız "C" harfi düşmeseydi daha kolay anlaşılırdı bana ithaf ettiğin :)
 

vakanuvis

Süper Üye
5 Mar 2011
604
975
Yazıyı bana ithaf ettiğin için teşekkürler yanlız "C" harfi düşmeseydi daha kolay anlaşılırdı bana ithaf ettiğin :)

Yazıyı iki kere yükleyip ön izleme yaptım sonra da oğlanla debelenirken gönderdim sanıp kapattım. Bu üçüncü gönderişimdi :O) Onda da "c" düşmüş... OBRA... İtalyan çizgi roman ismi gibi olmuş... Afili ama :9
 
Üst