Tenten "Türk" Düşmanı Çıktı! - Stockholm

vakanuvis

Süper Üye
5 Mar 2011
604
975
Tesadüfün böylesi. Dün adını zikrettim bugün İsveç'li Bilim Adamları açıkladı :)

Tenten kitapları raflardan kalkıyor

ÇIZGI-ROMAN KAHRAMANI TENTEN'IN KITAPLARI, TÜRKLERE KARŞI 'IRKÇI'

Çizgi roman kahramanı Tenten'in kitapları, Afrikalılara, Araplara ve Türklere karşı ırkçı ve önyargılı" içerikler sunduğu gerekçesiyle, İsveç'in en büyük kütüphanelerinden başkent Stockholm'deki kütüphanede raflardan kaldırılıyor.
tenten-kitaplari-raflardan-kalkiyor_haber_268283.jpg


İsveç'in en yüksek tirajlı gazetesi Dengens Nyheter'in haberine göre, Stockholm'deki kütüphanenin Sanat Yönetmeni Behrang Miri'nin, gençlik ve çocuk kitapları bölümünde görevli personel ile yaptığı toplantı sonucunda alınan karar uyarınca, kütüphanedeki Tenten kitaplarının raflardan kaldırılmasına karar verildi.
Miri, Tenten kitapları raftan kaldırma kararının doğru olduğunu savunurken, kitaplar Afrika ülkeleri, Araplar ve Türkler ile ilgili gerçeği yansıtmayan birçok resim ve bilgi bulunduğunu, bunların çocuklar ve gençler arasında asılsız korku ve fobi oluşturacak nitelikte olduğunu bildirdi.
Tenten kitaplarında Afrika ve Arap ülkeleri ile ilgili bilgilerin "tam olarak sömürgeci ülkelerin gözüyle" verilmeye çalışıldığını kaydeden Miri, şunları kaydetti:
"Afrikalılar aptal birer topluluk olarak tanıtılırken, Araplar uçan halılar üstünde gösteriliyor. Türkler ise sadece nargile içen bir millet olarak tanıtılıyor. Yani kitaplar bu bölge topluluklarını doğru bir şekilde tanıtmıyor. İsveçli gençlere, çocuklara doğru örnekler sunmuyor. Asılsız bir şekilde, bu bölge insanları için korku ve fobi oluşmasına neden oluyor. Ayrıca bu kitaplar ırkçı ve önyargılar ile dolu bilgiler içeriyor."
Miri, İsveç'te Afrika'nın birçok ülkesinden gelen ve burada yaşayan topluluk bulunduğuna da dikkat çekerek, "Bizler onların gerçek kültürleri hakkındaki gerçekleri çok az biliyoruz" diye konuştu.
Kaynak - AA
Muhabir: Stockholm
Yayıncı: Tarkan Demir - Stockholm
 

cobra

Süper Üye
23 Kas 2009
528
1,397
Ten Ten tartışmaları bitmeyecek gibi görünüyor :) .

Bence bu tartışmalar saçma ve temelsiz kalıyor yani bir tane karakterin üzerinden sürekli tartışılıp karakter günah keçisi haline getiriliyor. Karakterin yaratıcısının ırkçı olduğuyla ilgili birçok şeyde yazıldı hatta nazi sempatizanlığından yargılandığıda doğru ama zamandan ve dönemin koşullardan pek bahsedilmiyor , Herge gerçektende ırkçı olabilir fakat yetiştiği kültür ve zamanın koşulları buna etkendir ayrıca Belçikanın işgalinden sonra baskı altında iş koşullarıda kolay değildir.

Kimbilir nazilerin gerçek yüzü görülene kadar ne kadar kişi fikirlerini destekliyordu ayrıca afrikalıların insan muamelesi görmesi bile savaştan kaç sene sonra ancak gerçekleşti.

Belli sömürgeci kültürden gelen insanların dönemin koşullarından dolayı nasıl bir bakış açısına sahip olduğu görülebiliyor mesela Tolkien'in Yüzüklerin efendisi üçlemesi , onda insan ırkını nasıl sınıfladığını görebiliriz peki bu yüzden onu suçlayabilirmiyiz ? adamın hayatı sömürgecilik yarışı belli bir ideoloji savaşlarının döndüğü dönemde geçmiş nasıl yargılayabilirsin ki.
 

Dindar Diker

Çeviri & Balonlama
11 Nis 2009
2,448
8,401
İzmir
Tenten sevdiğim bir karakter. Maceralarını severek okurum. Çok çocuksu bir kitaptır. Onca macerasını okudum, Türkler ile ilgili bir konu karşıma çıkmadı. Belki de vardı, ben dikkat etmedim. Sonuç olarak, her çr yaratıcısının izlerini taşır. Onun beyniyle hareket eder. Eğer böyle bir şey varsa Tenten'i değil, hikayesini yazanı suçlamak gerekir diye düşünüyorum.
 
Üst