Punk rock jesus

gurcansarı

Çeviri & Balonlama
10 Tem 2010
587
3,700
istanbul
Sinan DEMİRER den daha önce aldığım izine dayanarak DC comics in yeni çıkarttığı bir karakterle ilgili yazısını paylaşıyorum.
konu bana ilginç geldi umarım sizde ilginç bulursunuz.

Din, punk ve reality TV: Punk Rock Jesus

Büyük iki Amerikan çizgi roman şirketinden bayadır 90′lardaki gibi aykırı ve politik bir iş göremiyorduk. DC Comics’in yöneticileri de o günlere nostalji duymuş olacaklar ki blogda baya yazdığım 90′lar Vertigo çizgi romanları tadında bir seri istiyorlar. Ve daha önce konusu duyulur duyulmaz reddedilmiş, Bad Religion şarkısı tadında ismi olan gizli bir hazineye şans veriyorlar : Punk Rock Jesus.

Warner Bros’a bağlı büyük bir şirketin zamanında Hristıyan okurların tepkisinden korkup Punk Rock Jesus gibi bir hikayeden fellik fellik kaçmış olması boşuna değil. Seri bir televizyon şirketinin Torino Kefeni’nden aldıkları DNA’yla İsa’yı klonlayıp bebeğin ve annesinin hayatını Truman Show tadında bir reality showa dönüştürmeleri ve klonun büyüyüne tüm bunlara isyan edip programdan ayrılıp bir punk grubu kurması üzerine. Evet, hem garip bir konu, hem de medya eleştrisinin yanında din eleştrisi yapmak için biçilmiş kaftan. Serinin yaratıcısı Sean Murphy ateist olsa da olayı mümkün olduğunca hekesin bakış açısından anlatmaya çalışıyor ve eşinin hristiyan olduğunu hatırlatıyor. Yani ortada basit bir propaganda değil, zekice yazılmış bir bilim kurgu hikayesi var.

Murphy, bu vaadini yerine getirmek için her kesimden sempatik karakterler yaratıyor. Serinin şimdilik başrolü olan klon Chris ve annesinin koruması Thomas inançlı, zor koşullardan gelmiş, eski bir IRA ajanı ve işlediği günahlardan arınmak için bu işi yapıyor. Klonun annesi Gwen henüz 18 yaşında saf bir kasaba kızı ve bu deneyim tarafından hayatı yavaş yavaş mahvoluyor

Daha önce Joe the Barbarian, Hellblazer, American Vampire gibi serilerde çalışmış Murphy kanımca şu an Amerikan çizgi roman endüstrisindeki en özgün çizerlerden ve yazarlığının da bu seviyelere yaklaştığını görmek heyecan verici. Çizerlerin giderek dijital yöntemlere bel bağladığı dönemlerde Murphy tamamen fırça ve mürekkeple çalışıyor, sayfaları parmak izleriyle yaptığı gölgeler ve fırça püskürtmeleriyle dolduruyor. Kendisinin Punk Rock Jesus’ı yapmak için Assassin’s Creed 3′ün dizaynlarını yapmak, Batman, Hellboy, Spider-Man gibi serilerde çizmek gibi inanılmaz prestij ve paralı işleri geri çevirdiğini ekliyim.

Toplamda 6 bölümden oluşacak Punk Rock Jesus’ın 2. sayısı bu ay çıktı. Seri muhtemelen tamamlanıp kitapta toplanana kadar Türkiye’ye gelmeyeceğinden o zamana kadar çaktırmadan başka çeşitli internet yollarıyla okuyabilirsiniz.


Yazar: Sinan Demirer
 
Üst