Comics Dünyasının MÜSLÜMAN karakterleri

vakanuvis

Süper Üye
5 Mar 2011
604
975
Müslüman çizgi roman karakterleri diye bir araştırma yapıp bizdeki çizgi roman kahramanlarını sınıflamak belki çok daha ilginç olurdu. Sonuçta bazı ateist ve bazı gayri-müslim vatandaşlarımızın kahramanlık yaptığı çizgi romanlar dışında kalanların hepsini "müslüman" diye sınıflar bitirirdik araştırmayı. Gerçi kahraman derken yanlışlığa düşmeyelim, çizgi roman karakteri manasında kahraman dedim ben.

Herneyse, işte batı çizgi romanında (özellikle Amerikan comics dünyasında) yer alan müslüman kahramanlarla ilgili geniş bir derlemenin çevirisi:

1.
josiahx111162aw2.jpg

Josiah al hajj Saddiq - "Josiah X" veya "Justice" olarak da bilinir. Marvel dünyasının efsanevi Super-Soldier serumu sonucu kahramanlar dünyasına katılan zenci-müslüman karakterlerinden.

İlk göründüğü sayı: The Crew #1 (July, 2003)

2.
arabianknight1281cbpi3.jpg

Asıl adı, Abdul Qamar olan ve "Arabian Knight" (Arap Şövalyesi) olarak anılan Marvel karakteri. Bedevi Sünni Müslüman. Çoğunlukla uçan halısı üzerinde gezinir. Özellikle "Contest of The Champions" serisinde kısa ama işlevsel bir görevi olmuştur. Ayrıca Müslüman karakterlerden oluşan "Desert Sword" adlı grubun da üyesidir.

3.
dust1271280qy5.jpg

Dust, Sooraya Qadir'in kod adıdır. Dust, kendini kuma dönüştürme ve kum fırtınası yaratma gücüne sahip bir mutanttır. İlk kez New X-Men #133'de okuyucuyla 2002 senesinde tanıştı. Karakteri yaratan yazar Grant Morrison ve çizer Ethan Van Sciver ikilisidir. Afgan asıllı olan, Dust sünni müslüman olup Afganistan'da iken hep "burka" giymektedir.

4.
janissary260537fy5.jpg

İlk kez 2000 yılı JLA Annual 4'üncü sayısında okuyucuyla buluşmuş olan, Janissary (Yeniçeri) amerika'da tıp eğitimi almış olan Selma Tolon'un kod adıdır. Sultan Süleyman'ın kılıcını kullanan Janissary üzerinde Türk bayrağı olan "çarşaf giymektedir". Yakın zamanda Wonder Woman tarafından Circe adlı kötüyle New York'un kurtarılması mücadelesine çağrılmıştır.
Daha fazla bilgi: YENİÇERİmakale

5.
İlk yayın: Brain Tablet (1992)

Bu grup, birebir güçleriyle olmasa da, daha çok Fantastik Four'a öykünmüştür. Lider Muhammad Nur, Sünni Müslüman, D.C.'nin Green Lantern'inin güçlerne sahip. Thurman Hightower, mimari bir deha ve uzama gücüyle Reed Richards'a benzemektedir. Kemit Kutie, hip hop sanatçısı ve bir Mısır tanrıçasının güçlerine sahip. Mary Marvel (DC) gibi dönüşüm yaşamaktadır. Starchild "The Yoruba Warrior" ateş gücüne ve Yoruba dövüş stiline sahiptir.

6.
naifalsheikh243048tp9.png

Naif al-Sheikh, DC comics'in 12 sayılık "Justice League Elite"inin lideridir. (Birçok sayıda namaz kılarken gösterilmiştir - ü.k.) Çizgi diyarına eklenen Superman & the Elite çizgi filmindeki grubun devamında başa geçti.

7.
Hamza, Stormwatch: Team Achilles, Wildstorm, Müslüman

8.
Damascus (Şam), Stormwatch, Wildstorm, Müslüman

9.
Rampart, Chris Claremont'un 1995 tarihinde DC comics'te yayınlanan The Sovereign Seven grubunun üyesidir. Serinin çizeri çok sevilen çizer Dwayne Turder idi.
Rampart (Jaffar Ibn Haroun Al Raschid) Müslüman bir prenstir.

10.
sinbadadventofsuperman4yy0.jpg

SINBAD
Gerçek adı: Davood Nassur
İlk görünüm: Superman Vol. 2 #48 (Ekim 1990)
3 sayılık Süpermen hikayesinde görev alan, Davood uzaylı teknolojisi olan ve telekinetik güç kazandıran bir kemerin sahibidir. DC comics'in terörist yetiştiren devleti Qurak kökenlidir. Lex Luthor onu kullanmak istese de Sinbad asla terörist olmaz.

11.
The "Archer of Arabia" Suudi Arabistan'lı Müslüman okçu bir karakterdir. The "Green Arrows of the World" adlı tek sayılık DC Comics hikayesinde, Adventure Comics #250 (1958). Bu eser efsanevi çizer Jack Kirby ile yazarlar Ed Herron ve Dave Wood'un ellerinden çıkmış.

12.
The 99, müslüman karakterlerden oluşan geniş bir süper güçler grubudur.
Ayrıntılı bilgi için: The99makale

13.
Shamal, U.N.Force, Gauntlet

14.
Snow, T.A.C.T.I.C. [Snow/Tiger], IPC Media / 2000 A.D. (ingiliz yayınevi)

15.
Sedara Bakut, Marvel Comics'in "New Universe" adlı evreninin Psi-Force grubunun bir elemanıdır.
İlk kez Psi-Force'un kasım 1988 tarihli 25. sayısında ortaya çıkmıştır.

16.
Kismet, Bomber Comics sayı 1 (Elliot Publishing 1944)

17.
Batal, Marvel Comics'in New Warriors serisinin 58. sayısında ortaya çıktı. Suriye ajanı bir kahraman.

18.
Black Tiger, ilk kez "Deadly Hands of Kung-Fu serisinin 1976 tarihli 20. sayısında ortaya çıktı. Marvel evrenindeki kurgusal müslüman Murkatesh devletinin dini lideridir.
Hikayesi Türkiye'de yayınlanmış olan "Kung-Fu" dergisinde Iron Fist, Luke Cage, White Tiger ve Shang-Chi karakterleriyle birlikte yayınlanmış olabilir (ü.k.).

19.
ALABABA
Feature Comics kahramanı Captain Amerika taklidi Rusty Ryan’ın ortağı.

20.
Green Genie, Freedom Force, Irrational Games; Electronic Arts

21.
Muhammad , Super Best Friends, Comedy Central

22.
Second Arabian Knight (ikinci), Black Panther'in 4 serisinin 15. sayısında ortaya çıkan ve Wakanda'yı istila etmeye çalışan müslüman araptır. Sihirli bir kılıcı, halısı ve zırhı vardır. Black Panther ve Storm tarafından yenilgiye uğratılmıştır.

23.
Navid Hashim - üçüncü Arabian Knight -, 2006 senesinde Union Jack'in 3. serisinin 1. sayısında ortaya çıkmıştır. Diğer iki arap şövalyelerinden farklı olarak askeri üniforma giyip kılıç kullanma yeteneğine sahiptir.

24.
BROMISMAR, bir tür arap jockeri demişler. Daha çok komik bir cin

25.
“Adventures of Iman” serisi, 34 yaşındaki Rima Khoreibi'nin "duanın gücünü" göstermek için yarattığı ve müslüman olan-olmayan çocuklara İslam'ın güzelliklerini gösterdiği bir çizgi roman.
İman, müslüman dünyasının ilk kadın süper kahramanıdır. Doğruyla yanlışı ayırt etmeyi bilen, İman Allah'a dua ettiğinde içine dolan gücü süper güce dönüştürerek mazlumlara yardım eder. Sıkıştığında ise "Bismillah" diyerek kötülüklerden korunmaktadır.
Çoğunlukla yanlışa düşenlere Kur'anı anlatarak İslam'ın "savaş değil barış" istediğini anlatır.

26.
Cascade, Sujatmi Sunowaparti, Global Guardians; Indonesia, DC comics
Ayrıntılı bilgi: GlobalGuardiansmakale

27.
Sandstorm, Global Guardians; Syria, DC
Ayrıntılı bilgi: GlobalGuardiansmakale

28.
Yusef, kod adı Mosque. Blood S.C.R.E.A.M. adlı grubun üyesi. Broadway Comics'in Shadow State serisinin ilk versiyonunun 1995 yılı 1. sayısında ortaya çıktı.

29.
Mohammed Ibn Bornu, "The Cadre of the Immortal" üyesi müslüman Kanem-Bornu krallığından. Justice League International'in (DC comics) ikinci serisinin 63-64 sayıları arasında ortaya çıktı. Son olarak da JLA 108'de görüldü.
Overmaster adlı kötünün yarattığı grup hakkında kısa bilgi: CadreoftheImmortal

30.
desertsword1b395ceq3.jpg

Desert Sword grubu Marvel Comics'in New Mutants grubunun 7. yıllığında görülmüştür ilk olarak.
Desert Sword, Aminedi, Arabian Knight, Black Raazer, Sirocco ve Veil adlı müslüman karakterlerden oluşmaktadır.

31.
Sirocco, Superman'in (DC comics) İran kökenli müttefikidir.

32.
Super Shayk, İran'lı kahraman.

33.
Wise Son, Blood Syndicate (DC) grubunun lideridir. İsmi, Kur'an'dan alınmadır. Her tür fiziksel darbeye karşı dayanıklıdır.

34.
Spanky Ham, yakın zamanda ülkemizde Business Channel'da yayınlanan uçuk ve yetişkinlere hitap eden "Drawn Together" çizgi filminin karakterlerindendir. Fazlaca cinsellik meraklısı bir domuzdur ve müslümandır. Serideki herkes gibi abartılı kişilik özelliklerine sahip

35.
muhammadx15f66fnq1.jpg

Muhammed X, Superman'in (DC) 2002 yılı, 2. serisi 179. sayısında ortaya çıktı. Metropolis'in zenci-müslüman kesimindeki olaya müdahale eden Süpermen'in engelleyen ve hatta onunla dövüşen, Muhammed X öykünün sonunda adeta "bu bizim muhit, yaylan" diyerek Superman'i mahalleden kovar.

36.
The Doctor, Habib bin Hassan, Wildstorm'un yeni Doctor'udur. Dünyanın element enerjilerini doğrudan kullanabilen bir şamandır. Habib Bin Hassan, Filistinli bir "intihar bombacısı" iken The Authority grubunun yeni Doctor'u oldu.
İlk görünüm: "The Authority Revolution" sayı 9

***
Hatırladığım kadarıyla fumetti, manga ve frankofon dünyasında da var müslüman karakterler. Hatta comics alemine katılanlar da oldu. Eklemek isteyen olursa hayır demem. Harika bir arşiv oluşturulabilir burada ;)
 

enygma

Çeviri & Balonlama
6 Haz 2011
294
2,644
Ellerinize sağlık güzel bir yazı olmuş. Müslüman süper kahraman denince benim aklıma geçtiğimiz yıllarda "ilk müslüman süper kahraman" başlığıyla çıkmış Buraaq ismindeki saçmalık geldi.

saçmalık diyorum çünkü cidden çok amaçsız ve berbat bir çalışmaydı, sonra ne oldu bilmiyorum ama, umarım bitmiştir.

a8474fad95cf334994b7c94c324f4d0d.jpg
 

spikespiegel

Aktif Üye
10 Şub 2012
265
279
ankara
güzel bir çalışma bundan farklı olarak green lantern in bir 1001 gece masalları formatındaki elseworld hikayesi olan 1001 Emerald Knights ta tüm karakterlerin arap mitolojisine uyarlandığı eğlenceli bir sayı

kyle rayner Ibn Rayner
hal jordan Al-Jor-Dhan.


 

vakanuvis

Süper Üye
5 Mar 2011
604
975
Ellerinize sağlık güzel bir yazı olmuş. Müslüman süper kahraman denince benim aklıma geçtiğimiz yıllarda "ilk müslüman süper kahraman" başlığıyla çıkmış Buraaq ismindeki saçmalık geldi.
saçmalık diyorum çünkü cidden çok amaçsız ve berbat bir çalışmaydı, sonra ne oldu bilmiyorum ama, umarım bitmiştir.

Devam ediyormuş :)

389061_355641447841216_1205844343_n.jpg


4. sayıya ulaşmış
 

vakanuvis

Süper Üye
5 Mar 2011
604
975
Batman'e Müslüman kanka
Batman, Fransa maceralarında kendisine Müslüman bir genci yardımcı aldı. ABD karıştı.
images

Ünlü çizgiroman kahramanı Batman'in Fransa maceralarını anlatan son iki sayısında Müslüman bir karaktere yer vermesi Amerikalı sağcıları ayağa kaldırdı. 'Detective Comics Annual #12' ve 'Batman Annual #28' sayılarında 'Nightrunner' adlı karakter 22 yaşında Cezayirli Müslüman Bilal Asselah...
Polis, Bilal'in arkadaşlarını sokak çetesi sanarak öldürüyor. Öç almak isteyen Bilal'e başı örtülü annesi engel oluyor ve inanışlarına göre kin ve nefret beslemenin yanlış olduğunu söylüyor.
BAŞKA FRANSIZ BULAMADI MI?
Ancak Müslüman karakter Amerika'da çizgiroman serisinin sıkı takipçileri arasında büyük tepkiye neden oldu. Özellikle sağcı kesim internet üzerinden başlattıkları kampanyayla çizgiromanı dağıtan DC şirketini boykot etmeleri çağrısında bulundu.
'Council of Conservative Citizens' isimli blog sitesinde 'Batman nasıl İslamcı birini kendisine yardımcı olarak alır? Koca Fransa'da başka bulacak insan kalmadı mı? Yeni bir Müslüman karakter mi yaratılmak isteniyor?' yorumları yapıldı
Kaynak - Vatan Gazetesi
Nightrunner hakkında bilgi
 

vakanuvis

Süper Üye
5 Mar 2011
604
975
Bu süper kahraman 'müslüman'
Çizgi roman hayranları yakında yeni bir çizgi romanla tanışacak.
Çizgi roman hayranları yakında baş kahramanı tekerlekli sandalyeye mahkum ancak süper güçlere sahip bir Müslüman çocuk olan yeni bir çizgi romanla tanışacak.
jyJP9FY6.jpg

Yeni süper kahraman fikri, Amerikalı hayırsever ve iş adamı Jay T.Snyder'ın kurduğu kar amacı gütmeyen Open Hands Initiative (Açık Eller Girişimi) adlı kuruluşun Şam'da geçen ay yaptığı ve engelli Amerikalı ile Suriyeli gençleri bir araya getiren bir toplantıda ortaya çıktı.

Yeni süper kahramanın son hali henüz kesinleşmese de ilk eskizlere göre, mayın patlaması sonucu ayaklarını kaybeden Müslüman erkek çocuk, beyin gücüyle metalleri kontrol edebildiğini keşfetmesinin ardından ''Gümüş Akrep'' oluyor.

Çizgi romanı yayımlayacak Liquid Comics yayınevinin kurucularından ve Başkanı Sharad Devarajan, genç insanların fikirlerine çizimlerde ve hikayelerde yer vermeye çalıştıklarını belirterek, baş kahramanı engelli bir müslüman çocuk olan çizgi romanı Kasım başında Arapça ve İngilizce piyasaya çıkarmayı amaçladıklarını söyledi.

Hayırsever iş adamı Snyder da ABD Başkanı Barack Obama'nın Müslüman dünyasına ulaşma çabalarını dile getirdiği Ocak 2009'daki konuşmasından esinlendiğini belirterek, geçen ay 12 engelli Amerikalı genci Suriyeli engelli arkadaşlarıyla tanışmaları için Şam'a götürdüğünü ve her şeyin bu seyahatte ortaya çıktığını anlattı.

Çocuklar, hangi süper güce sahip olmak istedikleri sorulduğunda, hiçbiri engellerinin tedavi edilmesini istemedi ancak sınırsız hayal güçleriyle herkesi hayran bıraktı.

Arapça 50 bin çizgi romanın önce Suriye'de sonra da başka bir Orta Doğu ülkesinde dağıtılması öngörülüyor.

Çizgi roman, ayrıca Open Hands ve Liquid Comics'in internet sayfalarında da ücretsiz tüm dünya tarafından takip edilebilecek.

Paylaşım - Şener Yelkenci
Kaynak - Haber 5
 

vakanuvis

Süper Üye
5 Mar 2011
604
975
Allah’ın 99 adı çizgi roman kahramanı oldu

Güzelim ülkemizde gün olmuyor ki özellikle dini konularda bir tartışma patlak vermesin. Dini tartışmaların temelinde karşıtlıklar mı yatıyor yoksa batıla ve inanca yatkınlığımız mı yanıtlanması oldukça zor iki soru. Ancak şurası kesin, bilimsel düşünceye çoook uzağız. Hele sanata ve gerek dini gerekse din dışı değerlerimizi sanatla ifade edebilme becerisine çok çok daha fazla uzağız.
Sanat yoluyla düşünce aktarmak ve bunu incelikle yapmak da başka bir zaman tartışılabilir bir konu tabii.
Son zamanların en popüler sağlıkçısı Ender Saraç artık herkesçe tanınan bir isim ülkemizde. Sağlık öğütleri, sağlık önerileri, diyet, beslenme konularında haber olmadığı gün yok dense yeridir. Uzman (!) şimdi de bambaşka bir konuyla gündemde:
Allah’ın 99 isminden her biri farklı sağlık konularında yararlıymış.
Şöyle diyor kendileri:
“Bunu kavramak için kişinin reiki, evrensel enerji, meditasyon gibi spiritüel teknikleri bir de ince enerjileri bilmesi lazım. Zikir de meditasyon mantraları, reiki sembolleri gibi bir teknolojidir. Belli sesleri tekrar edip jeneratör gibi enerji üretirsiniz. Kuran’da geçen Allah’ın 99 isminden her biri, bir enerji köküdür. Bu dini, siyasi bir şey değil, bir teknoloji. Bunu mistik, dini, siyasi kalıplara sokan bizleriz. Artık hekimlerin bunlara sahip çıkması gerekir. Bilim adamları safsata deyip ihmal ettiği zaman bu bilgiler şarlatanlara akmaya başlıyor.”
Haklıdır, haksızdır, şarlatandır, değildir…. Saraç, bir incelemesini (!) paylaşmış.
Bu, Allah’ın 99 ismi konusunda parlayan son popüler haberdi. Bir de az eskisi var!

groupwhitebg99medium140ba9.jpg


Çok yakın bir zamanda ilginç bir tartışma gelişmişti ülkemizde. Allah’ın adlarını taşıyan bazı dizi film karakterlerinin kötü tiplemeler veya örnek alınmaması gereken kişiler olarak gösterildikleri iddia edilmişti. Bazı komplo teorisyenleri bunun bilinçli bir “Allah – Din” karşıtlığı olduğunu bile yazmışlardı çeşitli gazetelerde.
Oysa olay oldukça basit görünüyor. Dilimizdeki bazı harfler serttir ve onlardan oluşturulan isimler anlam olarak herhangi bir şey çağrıştırmasalar da aklımıza çağrıştırdıkları anlamlar olur. Kadir, Gaffar gibi isimler de konunun baş kahramanları olduğu kadar yaptığım tespit için de son derece uygundurlar. Yazarlar birbirlerinden haberli habersiz basit bir kurala uymuşlardır. Yumuşak harfli isimler çoğunlukla; eğer tezat oluşturmak istemiyorlarsa, yumuşak kişiliklere verilen isimler olmuşlardır. Tabii çok yumuşak birine verilen sert isimler de bunun tersi bir durum arz eder.
Ancak konumuz dil bilgisinden ve yazarlık tekniklerinden çok tartışılan konunun çıkış noktası: Allah’ın 99 ismi ve onun verildiği kişiler noktası.
Bizde bazı kültürel, geleneksel ve dinsel değerlerin nasıl kullanılacakları belirsizliğini korurken Amerikalılar bunu çözmüşler. TESHKEL COMICS adlı yayıneviyle bizdeki kısır tartışmalardan habersiz; haberli olsalar bile umursamazlardı muhtemelen, Allah’ın 99 ismini süper kahramanlara vermişler:

THE 99 – NINETY NINE
front513906cky5.jpg


2006 yılında ilk sayısı okuyucuyla buluşan bir seri, Kuveyt, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Umman, Katar, Ürdün, Lübnan, Mısır, Tunus, Fas ve Cezayir’de satışa sunulan bir çizgi roman serisi, 99.
Ülkemizde satışı olmasa da yerel distribütörler arasında biz de varız: Türkiye – Dünya Süper Dağıtım
Öyküsünü özetleyecek olursak:
Dr. Ramzi Razem “Nur taşlarını” (Noor stones) araştıran bir bilim adamıdır. Amacı dünyaya dağılmış olan 99 taşı bulmak ve insanlığın kurtuluşunu sağlayacak bilgeliği ve gücü bir araya getirmektir. Efsaneye göre yüce Bağdat şehrinden dünyaya dağılan bu taşlar insanlara olağanüstü güçler kazandırmaktadır. İlk sayıda teröristlerce kaçırılan bir kızın bir tılsımı bulmasını anlatmaktadır. Kız tılsımın sayesinde kurtulur ve evine ulaşır. Dr. Ramzi onunla yaptığı görüşmede kızın insanların içlerindeki iyiliği ve kötülüğü görebildiğini öğrenir. Ancak ilginç olan güç değil kısa süre içinde iki taşın ortaya çıkışıdır. Bunun bir işaret olduğuna inanan Doktor hemen diğer taşları ve taşıyıcılarını bularak insanlığı kurtarması gerektiğine karar verir.
Bu Doktor’un en büyük rüyasıdır. Serinin yazarlarından Dr. Naif Al-Mutawa da aynı rüyaya sahip olduğunu söylüyor ilk sayıdaki yazısında. Bunun için dünyayı gezmiş, gözlemlerde bulunmuş, incelemeler yapmış ve “evet” diyor “bazıları Dr. Ramzi Razem olduğumu düşünüyor, galiba o benim”.
Seriye dair kısa inceleme ve değerlendirmeye geçmeden önce çalışma ekibine göz atmak gerekir galiba:
Dr. Naif Al-Mutawa: Teshkeel Media Group’un CEO’su ve kurucusudur. Psikoloji cliniğinde felsefe doktoralı bir doktor, UNESCO’dan ödüllü bir yazar.
Fabian Nicieza: Serinin diğer yazarı. 20 senedir Amerikan comcis sektörünün en bilinen yazarlarındandır. Özellikle X-Men, X-Force, New Warriors, Cable, Deadpool ve New Thunderbolts serilerinden tanınır.
Dan Panosian: Kariyerine New York’ta Marvel Comics’ın X-Men, Spider-Man, Hulk, Captain America ve DC Comics’in The Flash, Green Lantern ve Batman serilerinde çalışarak başladı. Image Comics’in Spawn, Prophet ve Pitt serilerinde çalıştıktan sonra reklam ve sinema sektöründe karakter tasarımcı olarak çalıştı..
John McCrea: Marvel, DC, Wildstorm, 2000AD, Dark Horse ve CrossGen yayınevleriyle çalıştı.. McCrea, prestijli Eisner ödülünü 1999 senesinde DC Comics çatısı altında yarattığı Hitman’le aldı. Ayrıca Hulk, Spider-Man, Demon, Superboy, Teen Titans, Judge Dredd, Batman, Wonder Woman, Punisher ve Star Wars Tales serilerini çizdi.
James Hodgkins: Başarılı bir illüstratörlük ve sanat yönetmenliğini DC Comics’de çinici olmak üzere bırakmış bir idealist.
Monica Kubina: The 99’u renklendiren kişi. Eşsiz özel becerilerini esere katmaktadır. Tahran da doğmuş, İtalya – Floransa’da sanat eğitimi görmüş Ermeni ebeveynlerce yetiştirilmiş.

Gelelim seriye dair inceleme ve değerlendirmeye:

THE 99 serisi daha ilk sayının ilk sayfasında “Amerikan sempatisi” kazandırmak üzere hazırlandığını gösteriyor. Basit bir amerikan tekniği: İlk sayfadan, ilk dakikadan, ilk görüntülerden itibaren “ana tema” gösterilir veya sonradan yapılacak açıklamalar için “önsemeler” bombardıman edilir.
İlk sayfa, “Splash page” tekniğine uygun hazırlanmış: Tam sayfa tek resim. Başlık sol üst köşede. Hızlı ve hareketli sayfa açılışı. Bu şekilde okuyucu aksiyona kapılır ve sıkılmadan okumaya başlar (Stan Lee, How To Draw the Marvel Way).
Bir araba patlamayla havaya uçmaktadır, Avrupalı modern giysili Arap öğrenciler savrulmaktadır, baş karakter tam merkezdedir ve kırmızı giymiştir, hız çizgileri patlamayı okuyucuya hissettirecek derecede serttir. Sol üst köşede bulunan başlığın hemen altında: American University of Sharjah yazısı okunmaktadır. Resimdeki şiddet ve bomba yüklü araç saldırısının yazıyla nasıl bütünleştiği ve neleri çağrıştırdığı ortada. Bu arada öykünün adı IŞIK ve KARANLIK’tır. İlk söz de baş karakterin kafa sesi görevini gören kutu yazısıdır ve kız şöyle demektedir: Önce ışık vardı.
Bundan sonra öykü flashback ve anlatım olarak devam eder. Dana İbrahim adlı genç kız bu patlamadan sonra fidye için kaçırılmış, karanlık bir odada gözleri bağlı tam altı ay kapalı tutulmuştur. Eline geçirdiği kaşıkla tünel kazan Dana, tünelde tılsımı bulmuş, daha sonra da onun yardımıyla kaçmıştır. Başına gelenleri Dr. Ramzi’ye anlatmaktadır. Ancak kızcağız hayata küsmüştür çünkü insanların içlerindeki kötülüğü görmesi ve hele de babasının kapkara içini görmesi şoke etmiştir. Doktorun ricasıyla ona da bakan Dana, içinin saf iyilik olduğunu görür ve hayata devam etme kararı alır.
1. sayının genel öyküsünde daha çok insan kaçırmak, öldürmek gibi şiddet eylemlerinin o ülke halkınca nasıl da kanıksandığı anlatılır. Daha doğrusu birinci bölümde. İkinci bir bölüm daha vardır ve bu bölüm UNESCO tarafından finanse edilen ve merkezi Paris’te bulunan ve çalışanları daha çok farklı milletlere mensup Müslümanlardan oluşan “THE 99 STEPS FUNDATION” adlı kuruluşun merkezinde geçer. İlk iki tılsımı bulan kişiler tanışırlar: İnsanların içlerindeki iyiliği ve kötülüğü görebilen Dana İbrahim ve olağanüstü kaba güce sahip, JABBAR olarak bilinen Nawaf Al-Billali.

Uzun görüşmeler sonunda kuruluşun amacı, hedefi, ideallerini anlatır Dr. Ramzi. Bu arada Jabbar şortlu ve atletlidir. Dana dayanamaz ve “dünyayı kurtaracaksak acaba Jabbar yarı çıplak olmasa” der tüm modernliğine rağmen Müslüman olan bir kızın mantığıya.
Doktor ilginç kostümler çıkarır ve bu isteğinin gerçekleşeceğini söyler. Öykünün son de cümlesi Dr. Ramzi’den gelir: “Daha önce içinizden biri Birleşik Devletlere gitmiş miydi?”
Amerika’yla başlayan dokundurmalar finalde de yerini almıştır görüldüğü üzere. Bu şekilde üstün bir yazarlık tekniği kullanılmış, ana tema girişte ve finalde vurgulanmıştır. Dahası bir sonraki sayının merkezinde Amerika olacağı da bir kez daha hatırlatılmıştır.
Bir kez daha diyorum çünkü derginin ortasında Örümcek Adam’lı sayfa zaten bağıra bağıra “kör göze parmak” mesajını vermişti zaten.
Belki de yıllardır ülkemizde yankılanan bir tespit vardır, ona kulak vermenin ve dikkate almanın zamanı gelmiştir: Batılı ilimle yaşar, doğu duyguyla. Öykünün üzerine kurulduğu yapıya bir bakalım: Bağdat’tan dünyaya yayılan mistik tılsım-taşlar. Comics sektörünün heroları bilim ve bilim kurgu üzerine kurulu alt yapıya sahipken; bizde üretilen bazı örnekleri de gözeterek söylüyorum, bu serideki kahramanlar “kader” gibi “seçilmiş Allah’ın sevgili kulları”nı kullanıyor. Amerikan örneklerinde kahramanlar bireysel düşünebilen, ilim ve bilimle yoğrulmuş, okumuş, kendi kaderini kendi çizebilen açık fikirli kişiler iken bu seride tam doğuya uygun alt yapı vardır: Kahraman olunmaz, birileri sizi seçer…
Belki de çizgi romanımızın özellikle heroik tarzda eserler üretmemesinin başlıca sebebi bu bakış açısıdır. Kim bilir. Hatta koca bir doğunun uygarlaşamaması….!
Bu seriye dair klasik bir noktayı hemen belirtmek gerekir o da Dr. Ramzi Razem’in ismi. DC Comics’de başlayan ve Stan Lee’nin de kullandığını açıkladığı teknik söz konusudur: İsim ve soy isim aynı harfle başlar. Peter Parker, Matt Murdoch, Wally West, Clarke Kent, Guy Gardner, Ramzi Razem… Bu şekilde yaratılan kahramanın akılda kalıcılığı klasik amerikan tekniğiyle sağlanmaya çalışılmış.
Koca ekipte tek müslüman var; bu dikkat çekici bir noktadır. Yazarlardan Nicieza daha çok “soup opera”- pembe dizi yazımını çizgi romanda başarıyla kullanan bir isim. Art arda heyecan verici, içi boş, melodramatik alt yapı ve sürükleyici klişeler üzerine kurulu senaryolar yazmada onun üzerine yoktur. Kurgu kalıplarını başarıyla kullanan yazarın yenilik, sanat üretmekten çok standart bir kalemi vardır. Özellikle Marvel Comics’in yayını sona erecek olan serilerin son dönemlerinde yazar olarak işin başına getirdiği biridir.
McCrea ise muhteşem bir çizerdir. Ama kesinlikle Amerika’da. 99 serisi çizimleri kötü ötesidir. Çizer önemsiz biri olsa vasat – sıradan derdim ama McCrea söz konusu olunca ağlanası çizimlere bakıp üzülmemek elde değil. Hele de Hitman’den sonra. Serinin artistik seviyesini şöyle değerlendirebiliriz: Günümüz comics çizimlerinin ulaştığı nokta göz önüne alınırsa çizgi roman türü olarak comics’e müslüman okuyucu alıştırma çalışması olarak basitten başlama fikri ağır basmış gibi. Tabii Arap yüz hatlarını çizmek konusunda çizerin de yetersiz kaldığını ayrıca vurgulamak gerekir.
Serinin içeriğini de şöyle özetlemek mümkün: Sevgili şiddet yanlısı ve dış dünyaya kapalı Müslümanlar, işte size gerçek uygarlık ölçütleri ve gerçek dünya. Bunu da size sizin değerlerinizi kullanarak anlatıyoruz. Batılılaşın, Amerika’yı sevin ve uygarlaşın. Biraz kendiniz kalabilirsiniz ama çizgi roman sayesinde sizi biz gibi yapacağız.

Tüm büyük amerikan comics yayınevlerinin desteğini arkasına almış bu bir proje “THE 99”. İnternet sayfalarında da bunu görmek mümkün. Hiç ayrım yapılmadan, Amerika’da rakip olan yayınevleri Teshkeel yayınevinin sitesinde yan yana haberleri yapılmakta, kahramanları tanıtılmaktadır.

Merak edenlere:




Son söz…

Yeniçeri, Dervish, Chimera Aslanı (DC Comics), İmam (Squadron Supreme), Gilgamesh, Samson, Midas (Marvel Comics) ve niceleri. Dünya mitolojisi ve değerleri Amerikan comics sektörüne hizmet ediyor. Artık bu değişir mi bilinmez. Ancak kesin olan bir şey varsa o da kendi değerlerimizi kullanmanın zamanı geldi de geçiyor çünkü biz onları unuturken birileri hatırlıyor. Propaganda, din veya politik borazancılık, öykünme ve çalıntılar dışında çalışmalar yaparak doğru konseptlerle çizgi romanlar yaratmamız gerekiyor. Ya da ağzımız açık bakmaya alışıp dövünmeyi bırakmalıyız. Yukarıda da söyledim, ya bilimsel düşünüp üretime geçmek gerekecek ya da Allah tarafından seçilmeyi bekleyeceğiz!
 

hanefi

Süper Üye
13 Şub 2010
3,143
822
Çok güzel bir çalışma olmuş. Bu kahramanların maceralarını sitemizde görmek mümkün mü?
 

Cobra Captain

Kıdemli Üye
23 Haz 2013
115
438
Kahina the Seer
images


Aquaman in de bulunduğu The Others takımına mensuptur.
Geleceği görme gücüne sahiptir.
New 52 de Aquaman in serisinde çıkan The Others eventının en başında Black Manta tarafından vahşice öldürülmüştür. Karakterin ilk çıkışı böyledir. The Others eventının geri kalanında sadece flashbacklerde gözükür.
 
Son düzenleme:
Üst