Marvel zombıes

vakanuvis

Süper Üye
5 Mar 2011
604
975

Marvel comics evreni belki de en gerçekçi yayınevlerinden biri olma özelliğini uzun süre sürdüren yayınevi oldu yıllarca. Stan Lee'nin yarattığı ve neredeyse DC comics evreninin tam tersi olan bu evren masalsı bir alt yapı yerine yaşayan ve yaşadıklarını okuyanların kolaylıkla empati kurabileceği düzlemde ve inandırıcılıkta yaşayan kahramanlar evreniydi. Tipler ve ikonik kahramanlar yerine daha insan olan, karakter derinliği olan kahramanlar doldu sayfalara. Belki bu nedenlerdir ki Marvel "alternatif evren"ler kurmakta hep zorluk yaşadı. Muhteşem kurgulu öyküler yine muhteşem bir gerçekçi çözüm beklentisine uyduğu sürece sevildi okuyucu tarafından.

Ancak Quesada'nın editörlüğe geçişiyle Marvel'ın DC'leştiğini söylemek mümkün. Daha önce Stan Lee'nin itiraf ettiği ve yıllar önce yaptıklarını söylediği "DC'yi taklit etme" alışkanlığı kahramanların taklidinden "yayın konsepti" taklidine dönüşmüş durumda. Kapak tasarımları, büyük çapta olağanüstü öyküler kurgulama ve bu öyküleri gerçekçi düzleme alışık okuyucuya uymayan "abuk" yöntemlerle çözmek hep DC'nin masalsı alt yapısına uyuyor artık Marvel'da. Örümcek Adam'ın Civil War öyküsü sırasında gerçek kimliğini açıklaması ve doğacak tehlikeleri bertaraf etmek için Mephisto adlı şeytanla anlaşarak geçmişi sildirmesi bu "abuk"luklardan biri.

Ancak iyi işler de yapılmıyor değil Marvel'da. Planet Hulk ve World War Hulk bunlardan biri ve orjinal evrende geçiyor. Buna karşın "alternatif evrende" geçen Marvel Zombies serisi oldukça başarılı. Marvel kendini aşmış demek gerekiyor bu alanda.


MARVEL ZOMBIES
MarvelZombies5.jpg


Marvel Zombies serisi Marvel comics'in 2005 aralık ayında başladığı ve 2006 nisanında sona erdirdiği uzunca bir hikaye. Seride süper kahramanlarla süper kötüler et yiyen zombilere dönüşmekteler.

2005 yılında yayınlanan Ultimate Fantastik Four serisinin 21-23 sayıları arasında Mark Miller'in yazdığı ve Greg Land'ın çizdiği ilk öykünün ardından, süper güçlülerin et yiyen yaratıklara dönüşmesi konsepti kendi serisine taşındı. Alternatif evren Earth 2149 (2149. dünya-DC'nin bıraktığı bir konsepttir)'dan getirilen bir virüs dünyalı kahramanlara bulaşır. Serinin ana öyküsünün aktığı beş sayıyı Robert Kirkman yazdı, Sean Phillips çizdi, Arthur Suydam renklendirdi. Bu beş sayının dışında yan temaları ve karakterleri konu alan bir çok hikaye de basıldı. Zaten olaylar Ultimate Fantastik Four serisinde başlıyor.
Oldukça başarılı bir yetişkin çizgi romanı.
fig%C3%BCr.jpg

Bu serinin bir çok başarısını ve hoşluğunu saymakta fayda var: Kapak tasarımları orjinal ve en kalsikleşmiş kapakların yeniden ele alınmasıyla tasarlanmış, öykünün çizeri inanılmaz derecede başarılı zombi kahramanlara bakıp da ürkememek elde değil, yazar Marvel Evrenini çok iyi biliyormuş, bir çok ayrıntıya, hikayeye ve tipe gönderme var, seri figürleri de ayrıca toplanması gereken kalitede.

marvel-zombies-20060710030345387-000.jpg

Öykünün özeti...

Magneto ve adamları bir virüsü dünyaya yayarlar yanlışlıkla ve başta SENTRY olmak üzere tüm kahramanlar zombie'ye dönüşürler.
Önce dünya sonra tüm evrene yayılan bu yaratıklar herkesi yemeye kalkışırlar.

Gerisi... Okuyan görür ne demeli bilmem :)

not: "Army of Darkness" filmini hatırlayanlar ve sevmiş olanlar bu serinin o filmle ortak hikayesini okumak isteyebilirler.

zombie-marvel-universe.jpg


Dilimize kazandırılması temennisinde bulunan ve bu tanıtımı yazan: Ben :)
 

vkopuzoglu

Süper Üye
3 Mar 2010
1,536
957
Bursa
Eline sağlık güzel tanıtım olmuş. Bence de Türkçesi olsa zaman ayrılıp bir bakılması gereken seri. Ancak zombiyi de bir yere kadar tutmak gerek her yere de bulaştırınca kabak tadı vermeye başlıyor. İnşallah güzel bir şekilde anlatılmıştır olay.
 

vakanuvis

Süper Üye
5 Mar 2011
604
975
Arkadaşlar ben büyük keyif aldım okurken. Hayal güçlerine, uçuk fikirlerine...

Bazı ayrıntılar vereyim:

Kahramanlar zombiye dönüşürken normal insanlar ölüyor bu hikayede ve bir süre sonra yiyecek adam kalmıyor. İşte tam bu sırada Silver Surfer geliyor Galactus adına. Onu da yiyorlar ve belden aşağısı olmayan Iron Man, Surfer'in kafasını ısırıp koparan Hulk ve diğerleri kozmik güçlere kavuşuyorlar. Derken Galactus geliyor ve bu deli sürüsü onu da yiyorlar, o da yetmiyor uzaya açılıyorlar.

Bu arada ölürse zombiye dönüşmesin diye bacaklarından başlanarak yenilen Kara Panter kurtulup yanına WASP'ın konuşan başını alarak kaçıyor v.s.

Kesinlikle okunası bir iş :rolleyes:

marvel_zombies_03.jpg


mzomb%20marvel%20zombie%20craziness.jpg


90619-14892-marvel-zombies_super.jpg


Planche_bd_8051_MARVEL%20ZOMBIES%20VS%20THE%20ARMY%20OF%20DARKNESS.jpg


marvel_zombies_vs_army_of_darkness_001.jpg


detail.jpg


MarvelZombies03pg06.jpg


mzomb%20henry%20pym%20human%20flesh%20tasty%20monologue.jpg


mzomb%20captain%20america%20brainless.jpg


mzomb%20hulk's%20implicative%20ass%20with%20zombie.jpg


mzomb%20cosmic%20space%20super%20zombies.jpg
 

spikespiegel

Aktif Üye
10 Şub 2012
265
279
ankara
sevgili vakanüvis sadece bu seriyi tanıtmakla değil sadece ticari gelir düşüncesiyle marvel e bana göre en büyük kötülüğü yapan quesada gerçeğinide irdeleyerek bu önemli sosyal yaraya parmak basmış, dilsizlerin sesi, gariban comics okurunun müdafisi olmuşsun. Allah kalemine zeval vermesin ve seni quesada gibilerin şerrinden korusun.
fırattan bir dua ile bitirelim

sbhaneke inşallah dinimiz amin
 

vakanuvis

Süper Üye
5 Mar 2011
604
975
sevgili vakanüvis sadece bu seriyi tanıtmakla değil sadece ticari gelir düşüncesiyle marvel e bana göre en büyük kötülüğü yapan quesada gerçeğinide irdeleyerek bu önemli sosyal yaraya parmak basmış, dilsizlerin sesi, gariban comics okurunun müdafisi olmuşsun. Allah kalemine zeval vermesin ve seni quesada gibilerin şerrinden korusun.
fırattan bir dua ile bitirelim

sbhaneke inşallah dinimiz amin

Ara ara keyifli işler de çıkarsalar Sepse yiyelim, Marvel'ın ruhuna fatiha da okuyalım, namaza da duralım... :8:

namaz.jpg

 

vakanuvis

Süper Üye
5 Mar 2011
604
975


Bilmem suyunu mu çıkardım ama bir gazeteci son derece önemli politik konulara gönderme yapmak için acıcık da olsa Marvel Zombielerini örnek vermiş... Belki ilginizi çeker:

John Bolton'un Zombi Fikri / Marvel Zombies
Çarşamba, 07 Ocak 2009 11:48
Marc Lynch
John Bolton 4 ocak tarihli Washington Post gazetesinde Filistin yönetimi ve iki devletli bir çözümden el etek çekmeyi ve yerine "üç devletli" bir çözüm öneriyor. Buna göre Gazze yeniden Mısır denetimine, Batı Şeria ise Ürdün egemenliğine terk ediliyor.
Şayet zombi denilen şey "cesedin yeniden canlanması" olarak tarif ediliyorsa bu durumda Bolton'un önerisi bu tarife tam oturmaktadır. Bu fikir, İsrail- Filistin krizi tırmandığı anda hemen ortaya çıkıp duruyor. Bazıları nezdinde Filistin ulusçuluğunun olmadığını ispat etmenin veya hiç değilse Filistinlilerin öfkesini yeni / eski Arap yöneticilere yöneltmesini sağlayan sihirli formüldür bu. Bazıları ise kabul edilebilir (belki de "elde bir" denilecek) herhangi bir Filistinli liderliğin ortaya çıkacağını hayal bile edemediklerinden Doğu ve Güney'deki diktatörlükleri tercihe şâyan buluyorlar. Emekli Tümgeneral Giora Eiland'ın geçen Ekim ayında Washington Institute for Near East Policy'de yayınlanan makalesi de "üçlü" bir çözümden bahsetmişti.
Bu fikir farklı farklı şekillerde düzenli olarak çıkageliyor ki aslında köpeğin havlamaması daha bir endişe verici olurdu. Bu yüzden Bolton'a teşekkür etmeli. Ancak yine ve hâla berbat bir fikir. Pratik tüm engelleri bir kenarda bırakarak bu fikri hayatı geçirmeyi kim ister ? (yani Bolton ve ahbaplarından başka?)
Ürdünlüler istemez. 1988'de Batı Şeria ile bağların kopmasından beri Ürdün-Filistin ilişkilerinin çekişmeli meseleleriyle ilgili olarak belirli bir duruş sergiliyorlar: "Ürdün, Ürdün'dür, Filistin de Filistin." Ürdün diye bir seçenek yok çünkü her kesimden Ürdünlü buna derinden karşı çıkmakta ve Haşimi ailesi bunda bir çıkarı olduğunu düşünmemektedir. Kral Abdullah "Ürdün seçeneği" diye bir şeyin olmadığını tekrar tekrar ifade etmişti.
Mısırlılar istemez. Mübarek rejimi, Gazze'den ayrılmak ve kendisine dönmesini engellemek için mümkün olan herşeyi yapıyor. Steve Cook'un geçenlerde işaret ettiği gibi bu krizde Mısır rejimi için yukarısı diye bir yer yok. Müslüman Kardeşlerle evde başı belada olan ve ihtiyarlayan bir başkandan zorlu bir dönüşüm geçiren katı bir rejim, Mısırı, İsrail nâmına abluka uygulamakla suçlayan Gazze'nin öfkeli ve perişan nüfusunun sorumluluğunu niçin alsın?
Filistinliler istemez. Bir çok Filistinlinin el Fetih ve Hamas'tan yana derin hayal kırıklığına uğradıkları ve siyasi kurumlarının olmadığı doğrudur. Ancak ulusal kimliklerinden vazgeçmeye veya Mısır ya da Ürdün hâkimiyetine girmeye hazır oldukları anlamına gelmez bu. Eylül'de yapılan bir kamuoyu araştırmasına göre Filistinlilerin üçte ikisi Ürdünle yeniden birleşmeye karşı çıktı... Filistinlilere Mısır hakkında ne düşündüklerini sormaya gelince.., bugünlerde sorulmasa her halde daha iyi olur.
Bolton, Mısırlıların yahut Ürdünlülerin bu fikre ilgi göstermediklerini kabul ediyor fakat yabancıların muhalefeti Bolton için ( veya ölümcül çok sayıda zayıf noktalarından birisi de yabancı kamuoyu kanaatinin önemini yanlış anlamak olan neoconlar için ) öyle pek sorun teşkil etmiyor. Bolton, Arap Ligi ve Batı mâli yardımı teklif edilmesi sûretiyle Mısır ve Ürdün'ün ikna edilebileceğini söylüyor; her iki ülkede rejimin bekâsıyla ilgili yoğun korkuları önemsiz addeden ve hükümetlerinin Batı'ya fahişelik ettiği şeklinde Araplar arasındaki yaygın bir şikayette pek de iyi yankılanacak bir teklif bu.
George Romero filmlerinde veya Marvel Zombies çizgi romanda yürüyen ölüler görmek eğlenceli olabilir fakat büyük bir bölgesel krizin ortasında hiç de matrak durmuyor...bilhassa da İsrail liderliğine, Likud'a veya Bush yönetiminin artıklarına kılavuzluk yapıyorsa. Ürdün seçeneği, Mısır-Gazze seçeneği, "üç devletli çözüm"-- bunlar, ayakları yerde duran gerçek sorunlarla alıp vereceği bir şeyi olmayan, söz konusu zorlu çatışmaya uygulanabilir bir çözüm sunmayan fantezilerdir. Daha ciddi seçeneklerin gözönüne alınabilmesi ve hatta Washington Post'un op-ed sayfalarında kıymetli bir alanın kurtarılması için bu fikri artık bıraksak da mezarında huzur içinde yatsa olmaz mı?

DünyaBülteni çeviren: Ertuğrul Aydın
 

libertine

Yeni Üye
30 May 2015
3
0
arkadaşım konuyu açtığınız için çok sağolun yıllardır arıyordum şu zombi serisinin türkçesini yönlendirmeleriniz sayesinde buldum. çok teşekkürler.
 
Üst