Türkiye'de Pek Tutmayan Bir Süper Kahraman: Superman

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
Superman'in Amerikan çizgi roman tarihinde önemi büyüktür, çünkü gazete bantı olarak yaratılmayıp, sırf dergi için hazırlanmış orijinal çizgi roman basan dergilerde boy gösterip muazzam derecede popülerleşen ve hattâ kendi dergisine kavuşan ilk çizgi roman kahramanı Superman'dir. Yani Superman'i -tabii ki genel anlamda çizgi romanın değil ama- çizgi roman dergiciliğinin mihenk taşı saymak doğru olur. Oysa ilginçtir ki Superman, Türkiye'ye nispeten bir hayli geç tarihte ulaşmış, hiçbir zaman dünyadaki ünüyle orantılı derece popülerleşememiş ve kalıcı, sürekli bir yayın yaşamı sürdürememiştir.

Jerry Siegel ve Joe Schuster adlı Cleveland'lı iki genç, Superman'ı 1930'lu yılların ilk yarısında yarattılar. İkilinin çalışmalarında Superman karakterinin olmasa da isminin kökeni, teksirle çoğaltılan bir bilim-kurgu dergisinin Ocak 1933 sayısına Siegel'in yazıp, Schuster'ın resimlediği The Reign of Superman (Üstünadamın Hükümdarlığı) adlı öyküye kadar sürülebilir ama bu kel kafalı ve kötü niyetli 'superman'in tanıdığımız Superman'le isim benzerliği dışında ilgisi yoktu. İkilinin aynı yıl hazırladıkları Superman adlı çizgi roman dergisi projesindeki karakter ise tanıdığımız kahramanın asıl atası olsa gerek. Ancak Schuster ve Siegel'in satmayı başaramadıkları bu projenin taslağından günümüze yalnızca kapak tasarımı kalmış durumda. Ertesi yıl iki genç, bu kez gazete bantı formatında bir Superman macerası daha hazırlayarak dağıtımcılara teslim ettiler.

Schuster ve Siegel'in Superman macerası dağıtımcıların elinde birkaç yıl bekleyecekti. Nihayet, New Fun gibi dergilerle orijinal (gazete bantı olarak yayımlanmamış) çizgi roman dergiciliğinde ilk denemeleri gerçekleştirmiş olan DC grubu, Action Comics adlı yeni dergi projeleri için yeni, orijinal malzeme arayışları içinde bu rafa kalkmış Superman'i kullanmaya karar vererek çizgi romanın haklarını satın aldılar. Schuster ve Siegel, gazete bantı olarak düşündükleri macerayı dergi formatına uygun şekilde rötüşladılar ve Superman, Action Comics'in Haziran 1938 tarihli ilk sayısında -üstelik kapaktan- yayın yaşamına başladı. 200,000 basılan İlk sayı derhal tükendi, tiraj kısa sürede yarım milyona yükseldi ve ertesi yıl Superman kendi dergisine kavuştu.

Çizgi romanla az çok ilgilenen herkesin bildiği üzere Superman, uzaydan dünyaya (ABD'ye!) bebek olarak gelmiş, dünyada süper güçlere kavuşmuş, Clark Kent kimliğiyle gazetecilik yaparken, Superman olarak da kötülere karşı savaşan bir kahramandır. Bir de, bir yandan Superman'e hayranken, diğer yandan Clark Kent'i horgören Lois Lane adlı bir "belalısı" (şimdilerde nikâhlı karısı) vardır. Schuster ve Siegel'in ilk maceralarında Superman'in süper güçleri biraz sınırlıydı, örneğin uçması söz konusu değildi, yalnızca çok yükseklere zıplayabiliyordu. Ayrıca ilk maceraları pek fantastik değil, linç güruhlarına engel olmak ya da Latin Amerika'ya yönelik silah kaçakçılığı yürüten bir senatörün çanına ot tıkamak gibi daha çok sosyal içerikliydi. Kahramanın tüm haklarını satmış ve de yalnızca ücretli yazar-çizer kadrosundan maaş alan Schuster ve Siegel, DC'yle mahkemelik olacak ve çizgi romandan ayrılacaklardı. Schuster ve Siegel'i DC ile kopma noktasına getiren gelişme, Superman'in çocukluğunu içeren Superboy maceralarının kendilerinden bağımsız olarak tasarlanıp yayımlanmasıydı. Yıllar süren dava sonucunda mahkeme, ikiliye Superboy için mütevazı bir tazminat ödenmesini ama Superman'in haklarının esas olarak yayıncıya ait olduğunu karara bağladı.

Superman, 1940'lı ve 1950'li yıllar boyunca çizgi roman dergilerinin sınırlarını da aşan bir popülerlik kazanacaktı. Her yerde Superman vardı: Gazete bantı, radyo dizisi, çizgi film (Fleischer imzalı ilk Superman çizgi filmleri, çizgi film sanatının doruklarından kabul edilir), seriyal film ve televizyon dizisi olarak. Bu arada sanılanın aksine ilk Superman filminin, 1978 tarihli meşhur film değil, seriyalleri saymasak bile düşük bütçeli Superman and the Mole Man (1951) olduğunu kaydedelim.

261.jpg

Türkiye'de Superman ilk olarak 1955'te Yeni Sabah gazetesinde gazete bandı olarak yayımlanmış. İlk Superman dergisi ise 1958'te Ceylan Yayınları tarafından 'Uçan Adam' üstbaşılığıyla ve Supermen adıyla yayımlandı. Bu dergide ayrıca 'Superboy' maceraları ve Supermen ile 'Yarasa Adam Batmen'in ortak maceraları da yeralıyordu (DC'nin World's Finest Comics adlı dergisinde 1954'ten itibaren düzenli olarak Superman ve Batman'ın ortak maceraları yayımlanıyordu; bu arada Ekicigil Yayınları'nın 1957 tarihli Kaptan Marvel dergisinin de en az bir sayısının [no.9] kapağında Superman ve Batman'ın birarada yeraldığını da kaydedelim). Ceylan Yayınları 1967'de Süpermen'i (bu kez 'Uçan Adam' üst başlığı olmaksızın) nispeten büyük boy olarak da yayımladı, bu dergide de Supermen'in solo maceralarının yanı sıra Batman'la (adı bu kez orijinle sadık biçimde yazılıyordu) ortak maceraları da yer alıyordu. 'Süpermen' 1974-75'te Tay Yayınları'nın Kızılmaske dergisinde dolgu malzemesi olarak kullanıldı. Yılmaz Çetiner'in 1979'de Tekofset adına yayımlamaya başladığı kuşe kapaklı Superman dergisi yaklaşık 50 sayıya ulaştı, bu dergide zaman zaman Superboy ve -Superman'in kuzeni olan- Supergirl de dolgu malzemesi olarak kullanıldılar. Yine Çetiner'in 1980'lerde bu kez B Yayınları adına çıkarttığı karton kapaklı Supermen ise 100 sayıyı aştı ve bu süper kahramanın ülkemizdeki en uzun ömürlü yayını oldu; B Yayınları'nın dergisinin ilk sayılarının sayfaları monokrom (tek-renk) olarak basıldılar. Superman'in 'öldüğü', ABD'de bir hayli sansasyon yaratmış, orjinal olarak 1993 tarihli macera dizisi (tabii ki Superman uzun sürmeden dirilecekti) 1996'da Medi Grup'un (Dinç Bilgin), Superman'in evlendiği macera da Arka Bahçe yayıncılık'ın 1999'da çıkarttığı renkli Superman dergilerinde yayımlandılar.

KARACA SAVAŞ
 

Patrick Wilding

Süper Üye
20 Nis 2010
65
55
Superman'in Türkiyede neden pek tutmadığı hakkında fikirlerimi paylaşmak isterim.
Öncelikle Superman,sonuçta öylesine güçlü biri ki,kendine denk rakip çıkarılması oldukça güç.Fakat bundan daha da önemlisi,insanların tercihleri ile ilgili.Şöyleki,özellikle son bir kaç yıldır,belki bir çoğumuzun şikayet ettiği ama belki de farkına varmadan belki bile isteye maruz kaldığı,bir nevi,mafya/çete/kötü adam merakı türedi.Kendi halinde,efendi,halim selim insanlarla alay eder,onları başarısız görür olduk.Mütevazi insanları beceriksiz sanmaya ve hakir görmeye başladık,alnının teriyle ve karşılıksız olarak birşeyler yapmaya çalışanlar aptal insanlar olarak addedilmeye başlandı.Buradan Superman'a gelirsek,Superman sonuçta bir uzaylı ve yeniyetmeliğini,ergenliğini ve ilk gençlik yıllarını bir çiftçi olarak geçiriyor,saf ve naif bir yapısı var,tanrısal gücüne rağmen bunu böbürlenmek ya da şov yapmak için kullanmıyor ve kendisini gizliyor.Normal insan kılığına giriyor.Evet Superman'in daha en baştaki en büyük farkı budur zaten diğer kahramanlardan,onun aslında gizli kimliği Clark'tır.E biz güce tapan,fırlamalık hayranı insanlar,doğal olarak bu mütevazi kahramanı pek sevemiyoruz.Bize heyecan vermiyor belki.Ancak kendisi gibi naif olanlar belki de onun hislerini paylaşıp onu sevdiler.Diğer çizgi roman kahramanlarının çoğuna baktığımızda ise,kahraman olmaktan ziyade anti kahraman olduklarını görürüz.Örneğin Batman,hele hele Wolverine,o zaman zaman saf bile değiştirir.Sözde kahramanlar bize benzeyince daha cazip oluyorlar ama bence şu gözden kaçıyor.Neredeyse ölümsüz olan bir varlık olsam,ya da duvarlarda yürüyebilen ağırlığımın 40 katını kaldırabilen bir insan olsam,diğer insanlardan hiç farkım yokmuş gibi davranabilirmiyim sanki."Haaa o mu,bakma sen onun duvarda yürüdüğen bizden biri o" var mı böyle bir şey.
Saygılarımla
 

Savagesword

Yeni Üye
25 Nis 2010
12
5
Süperman, Şövalye geleneğinden beslenen, fazla "ideal" bir kahraman... Sevilmeyişinin bir sebebi de bu olabilir. Türk okurun kahramanları günahlarıyla ve sevaplarıyla sevdiğini düşünüyorum. Ben de fazla sentetik bulmuşumdur hep bu kahramanı...
 

blood

Yeni Üye
25 Mar 2010
2
0
milletimiz acı çeken ve bizim yaşadığımız sorunları yaşayan kahramanları seviyor.örneğin spiderman.
 

The_DarknesS

Yönetici
Çeviri & Balonlama
17 Nis 2010
9,538
28,575
İzmir
Eski Superman çizgi romanlarının konularına bakarsanız hep tuhaf uzaylılar ve mucitler dolu olduğunu görürüz. Eski Bilka çizgi romanlarına bir bakın. Bir süper karakterin karşısına çıkan kötü karakterlerinde bir karizması olmalı. Spider'in düşmanlarına bakın, Batman'ın karşısındakilere... örnekler uzatılabilir. Superman'da varsa yoksa bir Luthor. Bir insanın bu kadar kuvvetli bir uzaylıyı maymun etmesi bizi kesmiyor açıkcası. Superman bunun yanında bir ideal adamıdır, hiç bozulmadan ilkelerinden taviz vermeden tek düze yaşar. Gazetede çalışır, arkadaşlarıyla takılır ve yaklaşık 60yıl aynı kız ile flört eder. Bu kısımda bize ters sanırsam. Bizim hayatımız bu kadar tek düze olmuyorki. Acıların cocuğu spiderman daha bizden duruyor bu konuda. Anti kahramanlara olan sevgi ile ilgili yazılanlara da katılıyorum. Sonuçta Superman bizde hep arka planda kaldı ve galiba kalmaya da devam edecek.

Not: Batman harici DC evreni Türkiye'de asla Marvel karakterlerine rakip olamaz. Biz Marvel'in çizgi romanlarını daha çok seviyoruz.
 

muzafferg

Yeni Üye
30 Haz 2010
5
1
yazılanlara katılıyorum; superman tipik bir amerikalı.sürdüğü banliyo yaşamı ve karton düşmanlarıyla ona ısınamamız doğal.bize ters gelen amerikanvari yaşamın bir temsili çünkü.hatta kültürü falan bi kenara bıraksak bile superman gibi pişmemiş bir karakter tekdüzeliği nedeniyle pek bir heyecan vaadetmiyor kanımca.
 

Shevarash

Süper Üye
24 Ocak 2010
1,239
971
İzmir
Superman Türkiye`de tutmuşmudur tutmamışmıdır?

Buna bir kaç açıklama getirmek gerekiyor.

Öncelikle Superman tüm dünyada tutmuştur. Bu gün herhangi bir süper kahraman karikatürize edilmek istendiğindde hemen pelerin giydirilir ve göğsüne bir amblem yapıştırılır. Çizgifilmlerde, filmlerde, mizahta, popüler kültürün her aşamasında yerli yada yabancı fark etmez, süper kahraman karikatürizasyonu Superman üzerinden işler. Bu yüzden Türkiye`de tutmamıştır demek baside kaçmak olur.

Lakin, Türkiye`de çok özdeşleşilmemiştir denirse daha doğru bir tanımlama olur.

Superman bunun yanında bir ideal adamıdır, hiç bozulmadan ilkelerinden taviz vermeden tek düze yaşar. Gazetede çalışır, arkadaşlarıyla takılır ve yaklaşık 60yıl aynı kız ile flört eder. Bu kısımda bize ters sanırsam. Bizim hayatımız bu kadar tek düze olmuyorki. Acıların cocuğu spiderman daha bizden duruyor bu konuda. Anti kahramanlara olan sevgi ile ilgili yazılanlara da katılıyorum. Sonuçta Superman bizde hep arka planda kaldı ve galiba kalmaya da devam edecek.
Buna ve benzer diğer açıklamarınıza kesinlikle katılıyorum. Yine de üzerine de eklemek istediğim bir nokta var.

Esasında Superman bir ders kitabıdır. Çünkü gördüğünüz ve görebileceğiniz en irade/sorumluluk sahibi karakterdir. İtiraf edelim, tüm o güçlerle hepimiz en azından bir kaç sefer kaçamaklar yapardık. :) Bu hırsızlık, başkalarının özel hayatına izinsiz müdahale, şovenizm, cinayet gibi geniş bir skalaya yayılabilir ve pek çok ahlaki olmayan durumu içerebilirdi. Superman en gergin anlarında bile o "insani" sapmaları, savrulmaları yaşamaz.

Bu yüzden Superman, "ideal insan" olmak isteyen bir genç için esasında rehber karakterdir.

Lakin, ülkemiz özellikle bu karakterin popüler olduğu yıllarda pek çok çalkantı içinde sürüklenmekteydi. Ve bu sancını dönemler içinde yetişen nesillerde "mazlumun yanında olma" , "en iyiyi değil optimal olanı/ulaşılabilecek olanı hayal etme" , "daha iyiden çok daha işlevsel olma" gibi farklı etik ilkeleri hedeflemeye başladılar. Bu yüzden onlar için Superman asla "ulaşılabilecek" bir hedef haline gelmedi. Bu sebepledir ki belli bir özdeşleşme durumu pek yaşanamadı.
 

arihanu

Kıdemli Üye
5 Eki 2010
208
505
Eski Superman çizgi romanlarının konularına bakarsanız hep tuhaf uzaylılar ve mucitler dolu olduğunu görürüz. Eski Bilka çizgi romanlarına bir bakın. Bir süper karakterin karşısına çıkan kötü karakterlerinde bir karizması olmalı. Spider'in düşmanlarına bakın, Batman'ın karşısındakilere... örnekler uzatılabilir. Superman'da varsa yoksa bir Luthor. Bir insanın bu kadar kuvvetli bir uzaylıyı maymun etmesi bizi kesmiyor açıkcası. Superman bunun yanında bir ideal adamıdır, hiç bozulmadan ilkelerinden taviz vermeden tek düze yaşar. Gazetede çalışır, arkadaşlarıyla takılır ve yaklaşık 60yıl aynı kız ile flört eder. Bu kısımda bize ters sanırsam. Bizim hayatımız bu kadar tek düze olmuyorki. Acıların cocuğu spiderman daha bizden duruyor bu konuda. Anti kahramanlara olan sevgi ile ilgili yazılanlara da katılıyorum. Sonuçta Superman bizde hep arka planda kaldı ve galiba kalmaya da devam edecek.

Not: Batman harici DC evreni Türkiye'de asla Marvel karakterlerine rakip olamaz. Biz Marvel'in çizgi romanlarını daha çok seviyoruz.

"Superman'da varsa yoksa bir Luthor." bu bölüme katılıyorum, bir de her zaman ihtişamındadır ve hiç hatasının olmaması da ayrı mesele
 

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
Makale elbette ki bana ait değil. Bir çizgi roman yorumcusunun düşüncesi ya da yorumudur.
Süperman konusundaki benim şahsi düşüncem bizim her zaman "zayıfın yanında olma" gibi enteresan bir ruh haline sah,p olmamızla alakalıdır. Brezilya milli takımıyla maç yapan diğer takıma sempati duymak, düelloda "ulan bu sefer de kötü kazansın" bilinçaltıyla davranmak, ağlayan kim olursa olsun ona hak vermek gibi acayip duygusal bir milletiz biz.
Belki de bu yüzden hayal dünyamızın gelişememesi, belki de bu yüzden ota boka herşeye pelerinini giyip atlayıp zıplayan "iki yüzlü" bir adama ısınamamış olmamız.
Kendi düşüncemdir, yorum yapmak isteyen herkes için güzel bir konu bence.
 

silence

Süper Üye
26 Mar 2009
2,346
1,721
Süpermen çizgi roman olarak tutulmamakla beraber sanırım 1950'lerde yapılan çizgi filmleri çok etkileyici.Yirmi dakikalık çizgi filmlerdi.Televizyon izlemeyi bırakmadan önce bir kaç kanalda da izlemiştim.

Çizgi roman olarak tutulmamasının nedeni bana göre çizimlerine alışkın olmamamız.Teksas,Tommiks,Zagor atmosferine alışan biz Türkler için alışamadığımız bir atmosferi var.
 

zagorabi

Aktif Üye
28 Ağu 2010
230
332
Bence doğru tespit, çizgi roman olarak tutulmamıştır. Şahsi deneyimim ben Süperman'i severim ve çizgi roaman/film/çizgi film vs. olarak takip ederim ama 80'lerin başında kitap alıp sattığım bir dönemde en çok satılan kitaplar sırayla ''Zagor-Conan ve Spiderman'dı'', Süperman ticaret için karlı bir yatırım değildi ve çizgi roman olarak hala değildir.

Türkiye'de çizgi roman'ının tutmamasında ise yukarıda arkadaşların doğru tespitleri haricinde eklemem gereken hususlar ise; macera kronolojisine bakacak olursak göreceğimiz gibi Süperman tamamıyle entellektüel bir dille ve anlatımla Türk okuyucundan uzaklaşırken en başta ''İnsan'' olmamasının getirdiği bir antipati ile karşı karşıya kalır. Hep ''cool'' kalarak okuyucu ile özdeşleşemez ki bu nokta da çok Amerikan olması tezi doğruluğunda Amerikan süper egosuna göre kurgulanmış hikayeleri Anadolu'nun bağrında yavan kalır. Hikayelerindeki ''Hümanist'' yapıyı algılayabilmek için gerçekten Süperman'i iyi takip edip tahlil etmek gerekir ki bu nokta da biz Türk Çizgi roman okuyucuları için oldukça zor bir süreç başlar çünkü, ayrılan üç kuruşluk Teksas/Tommiks bütçesinde önceliği elbette kendimizle özdeşleştirdiğimiz kahramanlar alır.
 

exodus

Aktif Üye
22 Tem 2010
334
112
türkiyede superman tutulmamasının sebebi bana göre yayımlanmamasıdır ayrıca superman güçlüdür ama düşmanlarıda onun kadar güçlüdür brainiac, bizarro, darkseid, doomsday, general zod, mongul bu villianlarla kapışmak her marvel kahramanının harcı değildir ona göre :D
 

albay

Süper Üye
14 May 2010
1,143
4,901
süpermanı hiç okumadım. film ve çizgi filmlerini takip ettim ama. konuyu okurken benim aklıma gelen şeyler : şimdi bildiğim kadarıyla kıyafetini sabit taşıyor, üstüne birşeyler giyerek kamufle ediyor kostümünü.. pelerin varya bu pelerin , bu adam o dizlerine kadar gelen pelerini pot yaptırmadan nasıl saklıyor anlamadım gitti. mümkün değil öyle birşey. ben gömleği pantolon içine sokuyorum da o bile pot yapıyor, arkadan kabarıyor. adam 2 metrelik pelerini altına giyiyor, hemde jilet gibi duruyor.
bazı kahramanların gücü kıyafetlerde veya objelerde gizli.. he-man kılıcı, thor'un çekici gibi. supermanın uçması için pelerine ihtiyacı yok aslında. niye takıyorsa ? ille birşey takacan mendil tak bari hiç olmazsa giysinin altında bozuk durmaz, hem saklaması da kolay olur. (sıkıştır cebe koy.) konuyla alakası yokta he-man deyince aklıma geldi merak ettim sorayım dedim. şimdi prens adam he-man'a dönüşürken kılıcı çıkartıp afilli sözler söylüyor ya, eski haline nasıl geri dönüyor. bilen varmı.
 

jackie155

Yeni Üye
16 Tem 2011
21
2
Superman güç bakımından çok üstün bir mertebede olduğundan imrendiğim tek özelliği süper gücüdür.Kendisi güneşin barındırdığı tüm potansiyel enerjiye sahiptir.Ama bunun yanı sıra çok mütevazi ,mülayim bir kişilik olup kavgalarda tüm kuvvetini kullanmamaktadır.Kullanmamasının nedeniyse bu adam dünya içinde rakibine ışık hızıyla uçup geçirirse bi tane dünyadaki zaman/mekan kavramı yok olur.Kendisi DI İNKIREDIBIL :)P) hulk ile karşılaştırılmaktadır . Akıl var mantık var deli etmeyin adamı ! kemiklerinden çıt sesi gelirmiş bilmemneymiş !supermanın derisinin 1mm ötesinde çok büyük bir koruma kalkanı vardır ! kas yığını bi güçle güneşin potansiyel enerjisini içinde barındıran bi gücü karşılaştırıyosunuz burda ! Evet konudan çok sapmış olmakla birlikte neredeyse yeni çıkan 'Earth One' adlı superman macerasını okumanızı öneririm.Umarım derdimi anlatmışımdır :))
 

exodus

Aktif Üye
22 Tem 2010
334
112
bakın zaten şuan marvelın en güçlü adamı sentry bile superman imtasyonu ki onun bile superman karşısında bir şansı yok bırakın hulkı thoru :D
 

DeadFool

Süper Üye
21 Ara 2010
558
307
ben şahsen - ki kimse bence bana katılmayacak CihanLucas hariç - adamın güçlerini sevmiyorum.adam yenilmez bu kadar gücü var herkesi yeniyo' ee niye okuyım ki.bence Darkness haklı DC Marvel'ın yanına asla yaklaşamaz.zaten orjinallik olarak DC bana çok durgun geliyor son tıllarda çıkan maceralar hariç.bunu tüm herkesle birlikte bi' ara sohbet edelim çok değişik yorumlar çıkar ve eğlenceli olur.
 

exodus

Aktif Üye
22 Tem 2010
334
112
Bu ülkede Marvel'ın bu kadar yaygın olmasının sebebi bana göre DC'nin telif haklarının yüksek olmasıdır.Bugün sizce Gerekli Şeyler uyduruk New Avengers vs. basıp risk alacağına bir Batman veya Superman'ın seçme eserlerini basıp garanti iş yapmak istemez mi? Örnek Baykuş kitabın çıkarttığı Killing Joke şuan piyasada bulunmuyor bile. Watchmen,V for Vandetta,Pride of Baghdad bu kadar kaliteli Aarvel yayını türkiyede çok az. Son dönemde hozun çıkarttıklarını saymıyorum.Gerçi marvel bu ülkede çok seviliyorsa neden ıronman:extremis gibi bir yayın 600 sattı da hozcomics kapandı. tamam marvel karakterlerini dünya çapında daha iyi pazarlıyor Türkiyede'de durum bundan kaynaklı.DC'nin eylülde yapacağı relaunchdan sonra 52 seri yeniden başlıyacak umarım yayınevleri bunu farkeder.
 

DeadFool

Süper Üye
21 Ara 2010
558
307
"Gerekli Şeyler uyduruk New Avengers vs. basıp..."en sevdigim seriydi ! Neyse herkesin görüşu farklıdır
bence Green Lantern Vol bılmem kaç hatırlamıyorum Rebırth filan vardı , Flashyayınlansa güzel olur
 

exodus

Aktif Üye
22 Tem 2010
334
112
Ayrıca supermanın bu ülkede tutmamasının sebeblerinden biride adamın en kutsal şeye insan yaşamına önem vermesidir.Bizler mafya dizileriyle büyümüş bir ülkeyiz bir çr veya filmde adam ölşdürmek bizim için gerekli örneğin wolverine,punisher gibi adamlar o yüzden seviliyor.Önüne geleni vuran,asan, öldüren,dünya umrunda olmayan onca gücüne rağmen superman bize hanım evladı gibi gözüküyor.
 

DeadFool

Süper Üye
21 Ara 2010
558
307
Gerçekten ilginç bir not ama hala haksız olduğumu düşünmüyorum.. ama bildiğimden değil meraktan soruyorum acaba hangisi daha fazla satmış
 

exodus

Aktif Üye
22 Tem 2010
334
112
Madem bu ülkede de Marvel çizgi romanları çok seviliyor neden hozcomics iflas etti?Gerçi bu ülkede sektörün hali içler acısı ama yinede Batman ve Superman'in yayınlarının New Avengers, Secret War , Iron Man vs daiha iyi satcağını düşünüyorum.Hoş bunlarda en fazla 3000-3500 satcak :(
 

DeadFool

Süper Üye
21 Ara 2010
558
307
Gerçekten Türkiye'de çr piyasası çok kötü yayınları alan sadece biziz ve yayın evleri o kadar az satarsa olacakları hoz'da gördük:(
 

exodus

Aktif Üye
22 Tem 2010
334
112
Doğru bu yüzden yeni yayınların burada çıktıktan en az 2,5 yıl sonra burada paylaşılması lazım. Çizgi romanı seviyorsak ve ülkemizde kaliteli yayınların çıkmasını istiyorsak elimizi cebimize atmalıyız.
 

exodus

Aktif Üye
22 Tem 2010
334
112
Bir haftadır netten uzaktaydım aklım bir şeyler geldi yazayım dedim:

Bu sitede dörtbinden fazla üye var. Yani çizgiromana gönül vermiş dörtbin kişi. Konu Superman'in ülekemizde tutmamaıyla ilgili ama mesajlar bunu başka yerlere çekti. Şimdi bir düşünelim Marvel bu ülkede çok seviliyor çizgi filmleri, dergileri, filmleri, çr'leri vs. ama marvelın en önemli karakterlerinden Örümcek Adam ve Demir Adam'ı mükemmel yakın baskı kalitesi ve ucuz bir fiyatla ( gerçektn ucuz) yayınlayan Hozcomics satış yapamadığı için kapanıyor. Bir düşünün bu siteye üye olan binlerce kişiden yarısı diyelim italyancı geriye kaç kişi kalıyor ikibin küsür üye.Demir Adam bu ülkede kaç sattı 600. Belki şuan bu sitede paylaşılmadı amabirkaç aya paylaşılacak. Şimdi bu siteye üye 2bin küsür kişinin 600'ü bu çr'yi aldı diğer 1400 kişi nerde? Çr'nin sitede paylaşılmasını bekliyor. Paylaşmak güzeldir kabul ama belirli 5000-10000 kişilik bir okur kitlesi olsun çıktığı gün alıp ben paylaşırım. Tamam çr lüks bir iştir alıp okumak ta pahalıdır ama biraz hassasiyet gösterelim. Bende burada çr okuyorum ama bunlar ya çevrilmiş çrler yada yabancı ve ülkemizde yayınlanmayacağı neredeyse kesin çrler. Lütfen biraz duyarlı olalım.
 

exodus

Aktif Üye
22 Tem 2010
334
112
Comics sevdiğim kadar fumetti de severim.Zagor'a bayılırım ama bir sorum var sizce fummettilerde ölen bir ana karakter var mı? Doomsday Superman'i öldürdüğünde Superman acı çekmedi mi? Bruce Wayne ailesi önünde katledildiğinde, Aquaman bebeği öldürüldüğünde ve akabinde kolu koparıldığında acı çekmedi mi?Tamam Zagor hayatını babasının yaptığı hatayı telafi etmeye çalışarak harcadı ama Superman de kendi gezegeninin başına gelenlerin acısını tüm insanlığı koruyarak dindirdi.

NOT: Comicslede kurşun hiçbir zaman kahramanın başını sıyırmaz.
 

DeadFool

Süper Üye
21 Ara 2010
558
307
Şimdi ben D&R mağazasına gittim.Toplamda 3 - 4 cilt alsam 100 lirayı aşıyor . Bence Amerika'daki gibi aylık yayınlansa ve sayısı 3 lira 4 lira olsa hepimiz daha çok alırız. Ama başka çare şu an yok daha fazlası için eli cebe atmak lazım.
 

conan22

Yeni Üye
19 Ara 2010
41
22
Sebebi açık. İlk çizgiroman okuyan türk nesli spagetti westernlere alışmıştı. Sonraki nesil comicslere yönelse de bilgisayar, PS gibi hobiler ağır basmaya başladı. Bu yüzden yeni neslin çoğu ne comics ne de fummetti okudu. Eski nesilin çoğu da fummettici olduğu için comics onlar uzak geldi. Bu yüzden Superman,Spiderman vs. gibi çrlerin Türkiye'de tutmama sebebi gayet açık. Bu arada comics karakterlerine yaralanmayan,acı çekmeyen diyen arkadaşlara katılmıyorum. Batman: Knightfall, Death of Superman yada Punisher gibi örnekler mevcut.
 

exodus

Aktif Üye
22 Tem 2010
334
112
arka bahçe ve hozun çıkarttığı yayınlar fiyat olarak makul gerekli şeyler biraz tuzlu ama çıkan yayının içinde enaz 4-5 sayı oluyor dolar kurundan hesaplandığı içinde pahalı oluyor
 

DeadFool

Süper Üye
21 Ara 2010
558
307
Arkabahçe yine Spider Man ve Ultimate serisini aynı fiyata satmaya devam etse (V for Vandetta'dan felan memnunum yanlışanlaşılmasın) çok güzel olur.
 

DeadFool

Süper Üye
21 Ara 2010
558
307
Kapandı mı ?Ben üç - dört saat önce kitapçıda Arkabahçe logolu V For Vandetta ve Heavy Metal dergisini gördüm
 

exodus

Aktif Üye
22 Tem 2010
334
112
kapandı dediğim sadece star wars romanlarını ve heavy metali çıkartıyor çizgi roman işiyle bir ilgisi yok
 

DeadFool

Süper Üye
21 Ara 2010
558
307
Bende işte çr işine geri dönse diyorum ama Gerekli Şeyler ' de çok iyi romanlar bize kavuşturdu. Ama çoğunu sadece D&R de oturup okudum pek katkıda bulunmuş sayılamam :(
 

exodus

Aktif Üye
22 Tem 2010
334
112
Çr almak gerçekten zor bende öğrenci harçlığımla az çok bir şeyler almaya çalışıyorum. Ama Arkabahçe'nin eskiden çıkarttığı yayınları çr dükkanlarında çok ucuz fiyata bulabilirsiniz. Ben Daredevil'in çıkan 4 cildini açılmamış beşer liradan satın aldım. Aynı şekilde klasik Wolverine ve Lal'in çıkarttığı Zagorların tanesini 2 liradan aldım.
 

DeadFool

Süper Üye
21 Ara 2010
558
307
Bende yarım saat önce D&R mağazasındaydım.Lal'ın büyük Mister No ciltlerinden 2 tane aldım.Gittigidiyor'dan da Arkabahçe'nin eski romanlarını alıcağım diğer bayilerde bulamadım.
 

exodus

Aktif Üye
22 Tem 2010
334
112
İstanbul'da Büyülü Rüzgar gibi yerlerde bulabilirsin. D&R vs. daha pahalı oluyor.Ayrıca bugün gitti gidiyorda gezinirken gördüm Arkabahçe'nin Wolverine klasik seri 6 sayı 55 tl ben aldım 12 tl:D Ben tabi İzmit'ten aldım ama İstanbul'da da değişceğini sanmıyorum
 
Son düzenleme:
Üst