Asterix 60 yaşında !

GüvenGüven

Süper Üye
19 Ocak 2010
1,093
5,322
Bandırma
YmpKME.png


Yayın hayatına 29 Ekim 1959'da başlayan Asterix bugün tam 60 yaşında !

Rzn04f.jpg


Sevimli Galyalılar bundan tam 60 yıl önce kendilerine Tardi'den Götzinger'e, Enki Bilal'den Morris'e kadar çok önemli sanatçılara ev sahipliği eden ünlü Frankofon Dergisi Pilote'nin sayfalarında yer buldu. İki kafadar René Goscinny ve Alberto Uderzo tarafından Champs-Élysées meyhanelerinde sabahlara kadar (aslında meyhaneler kapanana kadar) süren beyin fırtınalarının sonunda kahraman Asterix yaratılmıştı.

T6Z4D4.jpg


Uderzo ilk eskizlerinde Asterix'i geniş göğüslü, üçgen vücutlu bir Galyalı savaşçı olarak resmetti ve bu resimler adeta Uderzo'nun Asterix'den önceki başarılı çalışması Oumpah-Pah'ın Avrupalı kardeşi gibiydi. Goscinny'nin aklından geçenler ise Asterix'in ufak tefek, kaba kuvvete ihtiyaç duymayan, zeki ve sakin bir karakter olması fikriydi. Bu fikre sadık kalan iki kafadar, güç unsurunu dengelemek ve mizah dozunu da arttırabilmek için küçük yaşta kudret şerbeti kazanına düşmüş Obelix'i yarattılar. Obelix ve Asterix, aralarına aşk meseleleri girmedikçe ayrılmaz ikili oldular. İkiliyi, ikibuçuklu yapan ise; Obelix'in sevimli köpeği Idefix'den başkası değildi.

IXsKFB.jpg


Pilote'nin satışlarında Asterix yayınlanmaya başladıktan sonra gözle görülür bir artış olmuştu ancak Pilote'nin yöneticileri Uderzo ve Goscinny'nin tavırlarından ve aniden artan şöhretlerinden rahatsız olup, bir şekilde Asterix'i sonlandırmak istiyorlardı ki; bir dönem bizim KaraoğlanKebir - L’Invincible ismiyle Fransa'da alnının akıyla yayımlayan Suat Yalaz'a da teklif götüren ve Suat Bey'in (Allah uzun ömürler versin) ünlü "OSMANLI TOKADI" hikayesine konu olan Dargaud Yayınevi tarafından Pilote satın alınmasıyla ikili için işler iyice karıştı.

Asterix'in ilk dönemi olarak bilinen en verimli dönemde, 1961'den 1977'ye kadar 23 Asterix albümü yayınlandı. Uderzo ve Goscinny, Dargaud'daki baskıya uzun süre dayanamayacaklarını düşünürken; 1977 yılında Goscinny hayata gözlerini yumdu. Geride ağır bir yükün altında tek başına kalmış ve yükü kadar da ağır bir depresyon geçiren Uderzo ve yeni Asterix hikayelerine aç bir okuyucu kitlesi kaldı. Uderzo tam da o dönemde kahraman Asterix gibi kudret şerbetini kafaya dikti mi bilemiyorum ancak; cesaretini toplayıp, silkinip devam kararı aldı ve kendi yayınevini kurdu.

0Qp1r4.jpg


Uderzo-Goscinny ortaklığında yaratılan Asterix maceralarının yeri sevenlerinin gözünde ayrı olsa da, yeni maceralarla da Uderzo gözle görülür bir başarı yakaladı. Ancak Dargaud yayınevi telif hakları konusunda Uderzo'nun yakasını asla bırakmadı. (Suat Bey'i Allah kurtarmış!) İşin ucu mahkeme salonlarından kurtulmazken, 1977-1998 arasında Uderzo ancak ve ancak 7 albüm yayınlayabildi. O noktadan sonra Alberto Uderzo'nun kızı ve damadı yayınevini devraldı ancak bu kez Dargaud yerine Uderzo'nun karşısında kendi ailesi vardı. Kalemi kağıdı senaryoda Jean-Yves Ferri ve çizimde Didier Conrad'a bırakarak 2011 yılında emekli oldu. Bu emeklilik 2015 yılında yedi Charlie-Hebdo çizerinin katledilmesiyle sona erdi ve Uderzo yine kolları sıvayıp devam etme kararı aldı.

vRGCXS.jpg


Gerçek hikayesi son derece tatsız olsa da, çizgi romanları ve çizgi filmleri son derece eğlenceli olan Asterix tüm dünyada bir ikon haline geldi. Önce 1. Dünya Savaşı'nda daha sonra da 2. Dünya Savaşı'nda fena halde gururu kırılan Fransız toplumunda milliyetçilik akımını canlandırmak ve bir nebze de olsa kahramanlık hikayeleri ile moral bulabilmek için ortaya çıkan Asterix, bugüne bugün tam 121 dile ve lehçeye çevrildi, dil okullarında Antik Yunanca ve Latince öğretmek için bu dillerde Asterix okutuldu.

Bugüne kadar çekilen 10 çizgi filmin ve 4 sinema filminin müziklerini Vladimir Cosma, Harold Faltermayer, Philippe Rombi, The Beatles gibi sanatçılar besteledi. Bunların dışında çekilen dört Asterix filminin (ikisi animasyon, biri sinema filmi ve biri hem siyah beyaz sinema filmi hem çizgi film) üçü çeşitli nedenlerle kayıplara karıştı ve bir tanesi de çalındı ! Çalınan çizgi filmin kapalı kapılar ardında düzenlenen müzayedelerde dudak uçuklatan rakamlara büyük bir koleksiyonere el altından satıldığı yazıldı, çizildi ancak iddia hiç bir zaman kanıtlanamadı.

4o3tvE.jpg


Sanatı ticarete çevirmeyi çok iyi bilen ve bu mecrayı iktisadi bir sektöre çevirebilen Fransa'da Carrefour Marketleri'nin sponsorluğunda 60. yıl özel sayısı dün yayımlandı.

Romalılar, Mısırlılar, Gothlar, Slavlar, hatta Avrupa dışındaki pek çok halkın bol bol resmedildiği Asterix maceralarında yoğun bir mizah, içten içe bir Fransız milliyetçiliği ve kahramanlığı yansıtıldığı gibi; pek çoğumuzun aklına Sezar, Romalılar ve Kleopatra denilince Asterix çizgilerinin canlanması tesadüf değil sanırım. Sigmund Freud'dan The Beatles'a kadar, Ten Ten'in ünlü ikizlerinden, Sean Connery'e kadar pek çok ünlüyü de sayfalarında ağırlayan bu muhteşem çizgi romanın 60. yılı kutlu olsun !

Ve son olarak, Asterix'deki favori(!) karakterlerim korsanların deyimiyle haykırmak istiyorum ki;

Fga8pK.jpg


GALYALILAR !!!
 

ertuga

Onursal Üye
5 Mar 2011
1,802
28,151
Çizgi romanı, çizgi filmleri ve sinema yapımları ile Asterix her zaman en sevdiğim karakterler arasında ilk sıralarda yer aldı. Ayrıntılı yazı ve bilgilendirme için teşekkürler.
 

Beymelikli18

Onursal Üye
26 Eyl 2014
18,824
52,198
Kendi Koltuğunda
Ben de Asterix'e değil ama Oburix'e benzedim arkadaşlar. Bu ilaçlar ve iğneler göbeği çok şişiriyor.
Evde Asterix'çilik oynuyoruz.
Bilgilendirme için teşekkür ederiz üstadım.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Lobador

Çeviri & Balonlama
21 Tem 2015
1,263
9,896
Tüm macera boyunca yüzümde sırıtık bir ifade ile okuduğum en sevdiğim çizgi romanlardan birisidir. :) Tanıtım yazısı da çok güzel olmuş. Kendi adıma bilmediğim birçok şey öğrendim yaratıcıları hakkında. Elinize sağlık, teşekkürler.
 

farukgulluce

Yeni Üye
26 Tem 2009
65
209
Gaziantep
1973 yılında tercüman gazetesi beraberinde günlük 'inci' isimli ek verirdi. yarımşar sayfa olarak Asterix ve enayiler mangası (the blue coats) çizgi romanlarını yayınlarlardı. Onların sayesinde okuma-yazmayı sökmüştüm.
 

orpa

Çeviri & Balonlama
23 Tem 2015
1,307
30,073
İzmir
Aydınlatıcı bilgiler için teşekkürler üstad...
Bir kez daha okurken daha anlamlı olacak....
 

TOY

Çeviri & Balonlama
9 Eki 2016
533
7,134
Dünyaca ünlü çizgi roman dergisi Asteriks 3 yıl öncesinde koronavirüsü sayfalarına taşıdığı ortaya çıktı.
 

melih_

Onursal Üye
24 Ara 2015
1,206
3,846
Osmaniye
70li yılların sonu 80li yılların başında çocukluğu geçen herkes gibi ben de Asteriks ile ilk önce Tercüman Çocuk Dergisi ile tanıştım, akabinde sonraki yıllarda da Bulvar gazetesinde okumaya devam ettim. Bu harika Frankofon çizgiromanı dünya durdukça da okumaya devam edeceğim.

Not: Lütfen yeni nesil balonlama yapanlar sizlere sesleniyorum; Hopdediks'in ismini Oburiks yapmayın. Biz onu Hopdediks olarak bildik tanıdık sevdik.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

omer riza

Yeni Üye
20 Haz 2011
26
53
Evet, aynen öyle...

Hopdediks, Hokusfokus, Topteriks, Tritiks, Dediğimdediks, Kafakoniks...

Bu isimlerle, Halit Kıvanç'ın koyduğu isimlerle daha güzeldi..
 

bereket

Kıdemli Üye
30 Haz 2011
207
177
Hayırlı akşamlar, "Asterix" konu olunca ve de güncel, hem de coronavirüslü olunca... katkı vermek istedim...Evet İtalya Seferi'nde (Asterix and the Chariot Race) Asterix ve HOPDEDİKS'in yarıştaki Romalı rakibinin adı idi Coronavirus... Tabii bugünlerde çokça duyulan bu ad, o vakit niye seçildi acaba diye gel de düşünme...Rabbim cc cümlemizi muhafaza buyursun... Sıhhat ve afiyetle...
 
Üst