Çizgi Roman İnceleme: Tex / Teks Willer

Mehmet Serdar Ateş

Onursal Üye
4 Ara 2009
969
3,351
Kütahya
Çizgi Roman İnceleme: Tex / Teks Willer

rl]
ihlqo6s.jpg




qsj8rbr.png


1. GİRİŞ
Batının en bıçkın kahramanını anlatmak pek kolay olmasa gerek. Ancak zoru seven birisi olarak Teks severlerin affına da sığınarak bu incelemeyi yapmaya karar verdim. Bu karar nedense beni çok heyecanlandırıyor. Kahramanın zorluğundandır mıdır bilinmez belki de bana karmaşık gelen bir çizer yazar, macera çokluğundan olabilir. Ancak ben kolayı seçeceğim ve bu işin profesyonellerinden destek alacağımı düşünüyorum. Birçok çizgi roman severin, Tex/Teks severlerin/hayranının bu yazıya katkı sağlayacağına eminim.

ruh4kmh.jpg


Genel olarak çizgi roman kahramanlarının belli özellikleri vardır.
1. Korkusuz olurlar
2. İyi dövüşürler
3. İyi silah kullanırlar. Hatta onlardan iyisi olmaz. Onlar en iyidirler.
4. Kıvrak zekâlıdırlar. Orantısız güç durumunda akıl oyunları devreye girer.
5. Yanlarında kendilerine bağlı, sadık dostları vardır.
6. Mazlumların dostu, hainlerin ve kanunsuzların en korkulu düşmanlarıdır.

En önemli Western karakterlerinden birisi olarak kabul edilen Tex ya da Teks Willer’de yukarıda sayılan özelliklerin çok daha fazlası var.

2. GENEL ANLATIM
Teks olarak ülkemizde tanınan kahramanımızın sahibi olan İtalya’daki adı Tex’dir. Yazar Bonelli ve çizer Aurelio Gallepini (Galep) tarafından kahramanımızın 1948 yılında çizgi roman dünyasına katıldığını biliyoruz. Kaynak : AzardidE/



Teks Willer ve dostu Kit Carson birer Teksas Ranger’idir. Bu özellikleri hemen her macerada vurgulanır. Ya dostları ya da düşmanları bu özelliklerini bilirler ve macera içerisinde etkili bir şekilde okuyucuya bu konu hatırlatılır. Ana Kahramanımız Teks Willer Navajo isimli Kızılderililerin şefidir. Kızılderili dostları ona Gece Kartalı lakabı ile hitap ederler. Oğlu Kit Willer’in annesi Kızılderili’dir. Kahramanımızın bir diğer dostu ise Tiger Jack isimli bir yerlidir. Ekip Teks Willer, Kit Carson, Kit Willer ve Tiger Jack’ten oluşur. Dördü bir arada nadir macerada bir araya gelirler. Bir araya geldikleri zaman ise tozu dumana katarlar. Ancak genellikle Teks ve Kit Carson’u maceralarda etkin olarak görürüz.

Tex Willer'i, gençlik yıllarında şartlar onu bir kanun kaçağı yapmıştır. Ancak o kanun kaçağı olduğu yıllarda da adeleti temin etme çabası içerisindedir. Bu özelliği onu yakalamaya çalışan ya da çatıştığı haydutların dikkatinden kaçmaz. Bir süre sonra kanun uygulayıcılarının saflarına katılmaktan geri kalmamış ve bu andan itibaren de kendisi gibi bir ranger olan Kit Carson ile ayrılmaz bir ikili olmuştur. Bu konuların işlendiği muhteşem maceralar için daltas'ın sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Kahramanımız bir kızıldereli ile evlenmiş, ancak eşi daha sonra öldürülmüştür. Bakınız bakunin "Giriştiği zorlu bir macerada Novajo kızılderililerine esir olan Tex, işkence direğinde ölecekken Şef Red Arrow/Kızıl Ok'un kızı Lilyth sayesinde buradan kurtulmuş ve sonrasında bu Novajo kadınıyla evlenerek Night Eagle/Gece Kartalı adını almış, üstelik ondan Kit adında bir oğlu olmuştur. Tex, bu kabile tarafından kardeşliğe, ardından da şefliğe kabul edilmiş, bunu takip eden olaylarda karısını da kaybedeceği bir salgın hastalığı kasıtlı olarak yayanlarla uğraşmış ve ayrılmaz dostu olan bir Novajo kızılderilisi olan becerikli Tiger Jack'in de katılımıyla intikamını almıştır."Teks Willer'in intikam yolundaki serüveni 103,104,105 ve 106 ıncı sayılarda okuyucuya aktarılmaktadır.


3065938.gif




Kahramanımız 20yy’da en çok satan çizgiroman serisi olmuş özel bir kahramandır. Ülkemizde 1970’li yıllarda yaygın olarak yayınlanmaya başladığını ve popüler olduğunu, günümüzde de yayın hayatı devam eden ender çizgi romanlardan olduğunu biliyoruz. Şuan da dünyanın birçok ülkesinde popüler olarak yayınlandığını ve okuyucu kitlesine sahiptir.

Teks Willer hakkında en güzel tanıtım aşağıdaki linkte vardır. Fazla alıntı yapmayacağım. Meraklıları Bakunin’in bu muhteşem anlatımını okuyup kahramanımızı detaylı bir şekilde anlayabilir, öğrenebilir.

TEX.jpg


3. BENİM ANLATIMIM
Benim incelemem biraz bana özgün olacak, bol görselli, ilginç bulduklarımın anlatımı…

Kahramanlarımız maceralara genel olarak;
1. Dostları, askeri komutanları, kasaba şerifi tarafından maceraya davet edilirler
2. Silah sesi üzerine baskına uğrayan mazlumlara, kanunsuzlarca kovalanan gizemli insanlara yardım ederek macera başlar.
3. Kasabada otel ararken hırpalanan insanları kurtararak da olabilir.
4. Kızılderili dostlarına karşı kurulan kumpasları bozmak için olası bir yerli katliamını engellemek için macera başlar. Bu zor konunun içinden ustaca çıktıkları maceraları okumuşluğum var.
5. Gizemli mekânlara ve dünyayı ele geçirme sapkınlığında olan hasta ruhlu düşmanlara karşı istemli veya istem dışı müdahil olmalar macerayı başlatır.
6. Küçük çiftlik sahiplerinin mal ve canlarına, gözlerini para hırsı bürümüş nüfuslu insanların saldırılarına karşı mücadele etmek için müdahil olurlar. Bu konu genel geçer Western konuları arasında yer alır.
7. Öldürülen mazlumların katillerin yakalanıp cezalandırılması için,
katılırlar.
8. Batıda hükümet tarafından yerleşime yeni açılan yerlerde arazi kapma mücadelesinde mazlumlara yardım etmek için onlarda bilfiil görev alırlar. Tom Cruse’nin Far and Away (Uzak Ufuklar)/1992 filminde de bu konu işlenmişti. Hangisi önce bilemedim.


Ayrıca gizem veya bilgi içeren antik zamanlardaki araştırmacılar, para hırsı ile mazlumlara yapılan zulümlere karşı duruş gibi, birçok farklı enteresan konu içinde kahramanlarımızı bulabiliriz.



Bazı maceralar o kadar etkili olarak okuyucuya aktarılır ki, birden fazla okursunuz ve her seferinde yeni okuyormuş tadı verir. Öyle bir macera içerisine sizi sürükler ki, macera bitince kendinizi boşlukta hissedersiniz. Bazen yorulur, beyin aşırı yükleme sinyali verir. Rüyanızda maceranın farklı bir versiyonunu da siz yaşarsınız. Tabi ki bu söylediklerim her macera için geçerli değildir.
Teks Willer'in karekter özelliklerini en güzel anlatan maceralardan birisi "Tuaf Bir Rastlantı, Siuox" gibi isimleri ile yayınlanan 358,359,360,361 ve 362 inci sayılarda devam eden aksiyon, gerilim, strateji, barışı koruma adına özveri, beyazlarda ve yerlilerde kişisel çıkarlarını düşünen grupların binlerce insanı çekinmeden savaşa sürükleme ihtiraslarının verildiği bu renkli seriyi okuyabilirler.
Teks karekter olarak bu macerada çok iyi bir şekilde okuyucuya anlatılır. Mazlumun yanında olma duygusu, her şart altında doğrunun savunulması, karşısındaki ABD Başkanının yiğeni, ya da bir ABD senatörü bile olsa yanlışa karşı duruş. Dizginlenemez kişiliği ... ne ararsanız bu macerada bulabilirsiniz.

4. ÇİZİM
Bence bir çizgi romanda çizim ve konu uyuşması çok önemlidir. Çizim kalitesi görsel doyumu arttırır. Çizerin aksiyonlardaki zoru sunuş şekli beni her zaman etkiler.

Aksiyon çizimi örneği
Aksiyon1.jpg


Aksiyon ve kare taşması örneği
Aksiyon2.jpg


Bir macerada çizer sürekli yüksek kalitede çizim yapmak zorunda değildir. Konuyu, duyguyu iyi aktaran çizimler yeterlidir. Ve bir maceranın içerisinde birkaç yerde rutinin üzerine çıkıp, yüksek kalite çizim yapması benim için kâfidir. Eziş, büzüş çizimler beni maceradan soğutur. Kalite, Kalite ve ara sıra yüksek kalite çizimde tercihimdir. Bu konuda son yıllarda ki Teks çizimleri oldukça başarılıdır.
Örnek Çizim: Tarama, renklendirme, gölgeleme, ne ararsan var
0401-0001a.jpg

Ayrıca ben çizgi romanda kare taşmalarını da severim. Kalıbına sığmayan çizimler beni etkiler. Bu konuda Judas favorimdir. Teks'te kare taşmalarını sıklıkla gördüğümü söyleyemem.

Çizimlerde "eski Teks" ile "son dönem Teks" arasında çok fark vardır. Ne yalan söyleyeyim eski çizim Teksleri okuyasım gelmiyor. İnsan kaliteye alışınca daima kalite istiyor.

Eski Çizim Örneği


Yeni Çizim Örneği
yeni-izim.jpg


Ayrıca Teks çizerleri mekan çizimlerini de çok başarılı olarak veriler. Bazı maceralarda perspektif çizimleri beni çok etkiler. Detay çizimleri kaliteyi ortaya çıkarmaktadır.

Perspektif Çizim Örneği


Daha önce de vurgulamıştım çizimde aksiyonun verilişi çok önemlidir.

Teks bol diyalog içeren bir çizgi romandır. Roman tadı vardır. Teks ile Carson konuşmaya başladı mı bitmez olur diyaloglar. At üstünde konuşurlar, ateşin etrafında kahve sohbeti yaparlar, komutanın odasında, çiftlikte çiftlik sahibi ile, şerifin bürosunda uzun uzun konuşurlar. Bazen bu yazar bu kadar metni nasıl üretiyor diye düşünmeden edemem. Tabi ki bu uzun konuşmalardan dolayı çeviri ve balonlama yapan arkadaşlarımızın işi de zorlaşıyor . Buradan forumda çeviri, balonlama ve renklendirme yapan arkadaşlara teşekkür etmek isterim (daltas, yaşlıkurt vd.).

konu-ma.jpg


Oysaki son yıllarda çizerler az diyalog, çok resim ile konu anlatımını benimsediler diye biliyorum. Trend bu yönde diye gözlemledim. Ancak hakkını vermek lazım. Bizim Kahramanımız Teks Willer. Bu yapısı ile yıllara meydan okuyor. Ve okuyucu kitlesi tarafından okunuyor.

Çizgi romanda siyah-beyaz mı? Yoksa renkli mi? Diye bir soru vardır. Şuana kadar okuduğum Renkli Teks Willer maceralarındaki renklendirmelerdeki güzellik ve ahenk artık beni renkli sever yaptı. Suat Yalaz'ın kahramanı, renkli Karaoğlanları, siyah beyaza tercih ettiğim gibi, artık renkli Teks çizgi romanları okumayı siyah-beyazına tercih ediyorum.

348.jpg


Teks maceralarında yaban hayatı da unutulmaz. Maceranın bir yerinde kendi halinde otlayan geyikler, ceylanlar, koşuşturan tilkiler, ya da orada bir yerde var olan çıngıraklı yılanlar, tavşan kovalayan bir hayvan maceraya güzellik katar. 1960-70 li yıllarda Sezgin BURAK’ta bu konuyu Tarkan maceralarında işlemiş, okuyucuda ortam, mekân, zaman üzerine derin düşünceler vermişti.

Yaban-Hayat-1.jpg

Yaban-Hayat-4.jpg


5. KONU ve KAHRAMANLAR
Teks maceralarında konular genel anlamda bilindik western konularıdır. Bazen kendisi ya da başka bir çizgi romanla benzerlik arz eden konularla karşılaşabilirsiniz. Ancak okumaya başladığınızda bu benzerlik kaybolur, çizim ve anlatımla ilk defa okuyormuşcasına sizi sürükler.
Kahramanımız Teks maceralarında göreve adeta güdümlü füze gibi kitlenir. Asla Kanunsuzları takipten vaz geçmez. Sonuna kadar takip eder. Yakalar ve cezalandırır. Ya da kanuna teslim eder.
Bazı maceralarda yaptıklarından pişman olanları affettiği, yada görmezden geldiği olmuştur.
Teks iri kıyım bir adamdır. Bazı çizimlerde bindiği at altında küçük kalır. Ya da bende öyle bir izlenim bırakır.
Çatışma, vuruşma ve dövüşme konuşunda mahirdir. Yakaladığı çete elemanlarını konuşturmada taktik, teknik bilir.
Teks dosta güven veren, düşmana korku salan bir karamandır.
Teks Kit Carson’a göre ön sezileri kuvvetli bir insandır. Asla iddiaya girilmemesi gereken sezileri kuvvetli kahramanımız, tahminlerinde hep haklı çıkar.
Teks bazı maceralarda meşhur Pinkerton Ajanları ile birlikte veya onların yarım bıraktığı bir işi tamamlamak görev alır.
Asla! ancak asla! Teks'ten yardım isteyenler işin karşılığı olarak para teklif etmemelidir (bakınız Macera 352). Kahramanlarımız para veya bir bedel karşılığı görev kabul etmezler. Ancak para konusunda da hiç sıkıntı çekmezler. Teks'in cebinde hiç para yani dolarlar eksik olmaz.

Belki de yazarın verdiği mesaj ya da takıntı! da olabilir. Kanun adına çalışan ancak Kanunu kötüye kullanan yada kötüye kullananlarla birlikte olan Şerifleri kahramanımız mutlaka döver, cezalandırır. Kanunu uygulayan dürüst Şerifler ise onun dostudur. Bu konuda makam tanımaz. Bazen bir subay bazen de bir yerin valisi olabilir. Bence bir yerde Teks Willer varsa, orada kanuna kesin uyulacak.

125.jpg


Kanun adamı dövme karesi
251.jpg


Dostu Kit Carson'a bol bol "Yaşlı Deve" diye hitap eder. Kit Carson da kahramanımıza "Cehennem Zebanisi" diye hitap eder. Aslında bu hitap da bir subliminal mesaj vardır. Cehennem Zebanileri kötü değildir. Onlar kötülerin cezalandırılması için görevlidirler. Kit Carson'un doymayan midesi, biftek ve bir dolu patates kızarması gibi değişik muhabbetleri çizgi romana espri katar. Bir çizgi romanın başarısı içinde macera, aksiyon, dram, komedi, bilim, bilim kurgu gibi bir çok tatları barındırması ile orantılı değil midir?

Espiri1.jpg
Espiri2.jpg


Bazı maceralarda kasabayı ele geçirmek isteyen nüfus sahibi zenginler, kendi adamları başarılı olamayınca kiralık katil yada katiller ordusu tutarlar. Bu katillerin sayısı oldukça fazla olabilir.

Teks’i ortadan Kaldırmak için kiralanan “Kiralık Katillerden” örnek
Kiral-k-Katiller.jpg


Teks maceralarında oğlu ile ilişkisi de ilginçtir. Günümüzün kabul gören çocuk gelişimi eğitim sisteminde var olan, çocukların ayrı bir birey olduğu, kendi karalarında özgür olduğu, koruyacağım derken ebeveyne bağımlı hale gelme olayından uzak bir yapısı vardır. Kit Willer kendi kararları ile bazen zor ve tehlikeli olaylara karışır. Baba olarak sorgulamaz, gitme diye koruma pozisyonuna girmez. Ancak oğlunun başı derde girdi ise kurtarıcı olur.

Erkek egemen çizgi romanlarda kadın da vardır. Hatta bazı çizgi romanlarda kahramanın sevgilileri maceraya renk katar. Kaptan Swing ve Beti, Tommiks ve Suzi, Karaoğlan ile Bayırgülü, Tarkan ve "bige-Kulke" ikilisi maceralara güzellik katar. Hatta Suzi'nin Ranger'lerin efsane kahramanı Tommiks'e yaptığı kaprisler okuyucuyu maceraya çeker.

İncelemeye konu kahramanımız Teks ise kadınlara karşı, ciddi duruş sergiler ve mesafelidir. Kadına saygılıdır. Kaba değildir. Bu konuda dostu Kit Carson biraz daha farklıdır.
Oğlu Kit Willer ise bana aşka yelken açmaya hazır bir genç izlenimi verdi.

Şuana kadar okuduğum maceralarda kadınlar genelde sarışındı. Kadınla Kumpas kurulmak istense de kahramanımız bu kumpasa düşmez(sayı 341, Şiddet Şehri)
kad-n1.jpg



6.DOSTLARI / YARDIMCILARI

Kit Carson

kit-carson.jpg


Kahramanımızın en önemli macera arkadaşı Kit Carson'dur. Yaşça büyük olan Carson hemen hemen her macerada "Yaşlı Deve" gibi iltifatlara muhatap olur. Teks'in ranger olmasına sebep olmuştur ve iki ranger olarak kanunsuzların peşine düşerler.

34158959-1716332718443240-7669417959667793920-n.jpg


Carson aksiyon dolu maceralarda, espri ve muhabbet kaynağıdır.
Teksle beraber neredeyse bütün maceralarda kurşun yağmuruna tutulurlar. Kıvrak ve çevik bir hareketle bir kayanın arkasına siper alarak düşmanlarının korkusu ya da sonu olurlar.
Temkinlidir. Gözü kapalı her maceraya atılmak istemez. Ancak dostu için her türlü riskin içinde yer alır.
Kadın konusunda Teks mesafelidir demiştik. Ancak Kit Carson için yazar farklı bir özellik vermiştir. Teks bol bol kendisine "Kart Zambara" diye iltifat eder. Ancak bizim çizerlerde olduğunun aksine maceralarda yazar ve çizer bu konulara girmez.

Kit Carson silah kullanmada olduğu gibi kahve pişirme konusunda da ustadır. Vahşi batının gecelerinde Teks, Kit Willer, Tiger ve Carson bir araya geldiklerinde kahve Yemenden değil Kit Carson'un cezvesinde içilir.

46477051-2339662936048180-849094908202450944-n.jpg


Bir kahramanın çizerler tarafından bol bol posterleri içiziliyorsa o özel bir kahramandır anlamına gelir. Teks Willer çizerleri Teks'in bol bol posterlerini çizdikleri gibi Kit Carson'un da posterlerini çizerler. Farklı yüz yapısı, giyimi ve tarzı Kit Carson'u özel kılar.

47388331-1962473780495798-8739958302160453632-n.jpg


Kit Willer/Anlatılacak

Tiger Jack

Tiger-Jack2.jpg


Tiger Jack 'ın hayat hikayesi ve Tek Willer ile tanışması "Gururlu Navajo" isimli macerada anlatılır. 384,385,386 ve 387 inci sayılarda amansız bir takip vardır. Sevgilisinin kaçırılma hikayesi ve Tiger Jack'ın yılmadan, bıkmadan usanmadan takip hikayesi vardır. Sevgilisini kızıldereli kızları kaçıran tüccarlarından kurtarmak için ölümü yok sayan bir kızıldereli. Bana bu macera nedendir bilinmez Kızıldereli ırkı da Türk'tür hipotezini hatırlattı. Tiger Jack'ın bu macerada Bir Türk gibi duyguları vardı. Okuyunca siz ne düşünürsünüz bilemem ama bende böyle duygular oluştu. Tiger Jack sevgilisi Taniah'ı kurtarma serüveninde adeta bir öldürme makinesine dönüşmüştür. Bu maceranın okunması tavsiye edilir. Dört kitap süren macera okuyucuyu sıkmaz, sürükler götürür.
Aslında bu hikayenin ana konusu Tiger Jack ile Teks Willer'in ilk tanışması ve dost oluşudur.
Tiger Jack, Teks Willer'in az konuşan, iyi iz takip eden, korkusuz, gerçek bir dost ve görev adamıdır.
Tiger-Jack.jpg

......

1970-80 li yıllarda çizgi roman okumanın yanlış bir iş gibi gösterildiği, ancak Hürriyet gazetesinde bantlar/sayfa halinde verilen Sezgin BURAK’ın eseri Tarkan sayfalarını okumak için insanların gazete trajını arttırdığı yıllarda Teks ile ilişkim sınırlıydı. Hafif bir western tadı kalmış ki aklımda 2000 li yıllarda depreşen okuma aşkım ile Claudio Paglieri’nin Gece Kartalı Teks Willer araştırma kitabını internetten satın almıştım. Kitapdaki deya inceleme “Vayy be!” dememe sebep olmuştu. Nasıl bir kahramandı ki bu adam? “Kaç kurşun yarası almış, kaç bıçak yaralanması, kaç ok yarası ve vücudunun sağ tarafında kaç yaralanma, sol tarafında kaç yaralanma? Bu nasıl bir kitap demiştim.


Yayın evinin özetini verince bana hak vereceksiniz.

“Efsanevi Ranger'in Hayatı, Leşleri ve Mucizeleri
Bu kitabı aldığınıza göre Teks'i seviyor olmalısınız. Ancak, okuyup bitirdiğinizde ya Teks hakkında fikirleriniz hepten değişecek ya da "Claudio Paglieri denen şu adamı bir an önce bulup onu hemen Teks'in adaletine teslim edeyim" diyeceksiniz... İkisinden birini garanti ediyoruz. Kitapta Teks hakkında anlatılan her şey tamamen doğru. En ufak bir saptırmaca yok... Ayrıca çok titiz ve uzun süren kapsamlı bir araştırma sonucunda hazırlandığı da (Teks'in, Kit Carson'un, Kit Willer'in ve Tiger Jack'in 400 sayılık bir koleksiyon boyunca kaç insanı ve hangi silahla öldürdüğünü, Teks'in yaralarının ayrıntılarını gösteren çizelgeler de dahil) su götürmez bir gerçek. Ama nasıl desek?.. Üslup biraz... farklı. Elinizde tuttuğunuz kitap Teks Willer hayranı herkesi şaşırtacak. Hatta kitapta, "iyi ki Teks bunları duymuyor" dedirtecek cümleler var...”


İşte böyle… Biz de okunması yanlış diye nitelendirilen çizgi romanlar batılılarda araştırmalara, incelemelere, filmlere ve kitaplara konu olmuş...

Film Sahnesi gibi çizim
kka.jpg


Konumuza geri dönecek olursak bu kahramanın çok seveni var. Değerli yorumlarınız için ve sizin de bir incelemeniz olması amacıyla bu yazıyı siz değerli dostlara ve okuyucularımıza sunuyorum.

Adios Amigos
64636162-723590114758473-7441435237260722176-n.jpg



Kaynaklar:
1. Bakunin
2. AzardidE/
3. Tex Willer Hakkında Detaylı Bir Kitap >>>>Macera Çizgi - Sayı 1-21 - Özel Cilt
 
Son düzenleme:

melih_

Onursal Üye
24 Ara 2015
1,206
3,846
Osmaniye
Elinize emeğinize sağlık.
Bende şunu söylerim; Teks'i okumaya başladığınızda elinizdeki çizgiromanın "yetişkinler" için olduğunu anlarsınız. Bu durum hikayelerde bas bas bağırılır size ve Teks'i okumak hayat boyu devam eder.
 

HACILI

Onursal Üye
14 Kas 2012
2,170
7,981
Ellerinize sağlık güzel bir paylaşım olmuş.
Aynı zamanda da bilgilendirici.
"bakunin" eki için de teşekkürler.
Teks maceralarını okumaya 9-10 yıl önce başlamış biriyim.
Daha önceleri çoğunuz gibi 50 li yılların ikinci yarısında,
Teksas Tommiks okuyarak çizgi roman tutkunu olanlardanım.
Belki çok çeşit olmaması ya da bulunduğumuz yere gelmemesi
Nedenleriyle zorunlu olarak ömceleri Teksas Tommiks arkasından
Kinova ve dolgu macerası olarak başlayan Teks ile tanışmamız.
İtiraf etmem gerekirse Teks o çocukluk yıllarımda beni pek sarmamıştı.
Belki bunda çalakalem çizgilerinin de etkisi vardı.
Zira çocuk olmamıza rağmen çizgilerde seçici olabiliyorduk.
Nitekim Kinova okumayı da o zamanlar
yerli çizimlerin kötülüğü nedeni ile bıraktığımı hatırlıyorum.
Neyse gelelim konumuz Teks'e.
Teks ile son tanışmam 8-10 yıl önce başladı.
Çizgidiyarı forum sayfamıza yeni üye olmuştum.
Amacım çocukluk yıllarımın unutulmazı Teksas Tommiks ile karşılaşmak.
Karşılaştım da. Ama sadece onlarla değil bir derya ile.
Bu deryada Teks de vardı.
1-2 Teks macerası derken baya tutkunu oldum.
Bu tukunluğun oluşmasında önceleri sevgili daltas ve Nisan Yağmuru,
Sonraları da yaşlıkurt ve altan dostlarımızın
O pırıl pırıl paylaşımlarının etkisi olduğunu özellikle belirtip,
ONLARA BURADAN KOCAMAN BİR TEŞEKKÜR ETMELİYİM.
Sadece onlara mı ? çizgi roman paylaşımına katkısı olan tüm dostlarımıza.
Tabi forumun oluşması ve yaşamasında büyük emekleri olan dostlarımızdan,
Başta aramızdan ayrılmış olan sevgili profesör ve diğer dostlarımızı da
Rahmet ve saygı ile anarak.
Değerli dost, şu anda favori çizgi romanım Teks desem yalan olmaz.
Tüm maceralarını severek okurum desem de ,
Konu ve çizgi bütünlüğünün önceliği ilk tercihimdir.
Maceralar içerisinde sırf okumuş olmak için okuduklarım olduğu gibi,
Film izler gibi keyifle hatta defalar okuduğum maceralar da olmuştur.
Örneğin bende TEKS - TEKSAS KAHRAMANLARI (497-499) macerasının
Etkisi ve yeri bir başkadır.
Sonra TEKS - VAAD EDİLMİŞ TOPRAKLAR (147-149) ve
TEKS - ON YIL SONRA (567-68) maceralarının yeri başkadır.
Kuşkusuz isimlerini yazamadığım daha onlarcası.
Bu arada Teks okuma konusunda bir tutkum da ,
Maceraları fasiküller halinde değil de, tam maceralar halinde okumaktır.
Bu nedenle, dostlarımızın paylaşımlarını önce arşivime indirir,
Sonra kesip biçip, kendimce düzenleyerek,
Tam macera haline getirir, öyle okurum.
Böylece yavaş yavaş, hemen hemen tüm Teks maceralarından
Tam macera olarak bir mini koleksiyonun da sahibi oldum.
Bunun için de yukarıda adları geçen tüm dostlarıma
Sonsuz teşekkürler.
Sonuç olarak güzel ve değerli bir paylaşım yaparak,
Beni de hayal dünyamda bir gezintiye götürdünüz
Çok çok teşekkürler. Sevgili Mehmet Serdar Ateş bey dostum.
Selam,sevgi ve saygılarımla.
 

caretta

Onursal Üye
24 Ağu 2011
2,943
23,713
Kıbrıs
Güzel toparlanmış,yerinde saptamaların yapıldığı bir inceleme olmuş Mehmet Serdar Bey.Teks'le ilgili yazacak daha o kadar şey var ki...
 

Mehmet Serdar Ateş

Onursal Üye
4 Ara 2009
969
3,351
Kütahya
Ellerinize sağlık güzel bir paylaşım olmuş.
Aynı zamanda da bilgilendirici.
"bakunin" eki için de teşekkürler.
Teks maceralarını okumaya 9-10 yıl önce başlamış biriyim.
Daha önceleri çoğunuz gibi 50 li yılların ikinci yarısında,
Teksas Tommiks okuyarak çizgi roman tutkunu olanlardanım.
Belki çok çeşit olmaması ya da bulunduğumuz yere gelmemesi
Nedenleriyle zorunlu olarak ömceleri Teksas Tommiks arkasından
Kinova ve dolgu macerası olarak başlayan Teks ile tanışmamız.
İtiraf etmem gerekirse Teks o çocukluk yıllarımda beni pek sarmamıştı.
Belki bunda çalakalem çizgilerinin de etkisi vardı.
Zira çocuk olmamıza rağmen çizgilerde seçici olabiliyorduk.
Nitekim Kinova okumayı da o zamanlar
yerli çizimlerin kötülüğü nedeni ile bıraktığımı hatırlıyorum.
Neyse gelelim konumuz Teks'e.
Teks ile son tanışmam 8-10 yıl önce başladı.
Çizgidiyarı forum sayfamıza yeni üye olmuştum.
Amacım çocukluk yıllarımın unutulmazı Teksas Tommiks ile karşılaşmak.
Karşılaştım da. Ama sadece onlarla değil bir derya ile.
Bu deryada Teks de vardı.
1-2 Teks macerası derken baya tutkunu oldum.
Bu tukunluğun oluşmasında önceleri sevgili daltas ve Nisan Yağmuru,
Sonraları da yaşlıkurt ve altan dostlarımızın
O pırıl pırıl paylaşımlarının etkisi olduğunu özellikle belirtip,
ONLARA BURADAN KOCAMAN BİR TEŞEKKÜR ETMELİYİM.
Sadece onlara mı ? çizgi roman paylaşımına katkısı olan tüm dostlarımıza.
Tabi forumun oluşması ve yaşamasında büyük emekleri olan dostlarımızdan,
Başta aramızdan ayrılmış olan sevgili profesör ve diğer dostlarımızı da
Rahmet ve saygı ile anarak.
Değerli dost, şu anda favori çizgi romanım Teks desem yalan olmaz.
Tüm maceralarını severek okurum desem de ,
Konu ve çizgi bütünlüğünün önceliği ilk tercihimdir.
Maceralar içerisinde sırf okumuş olmak için okuduklarım olduğu gibi,
Film izler gibi keyifle hatta defalar okuduğum maceralar da olmuştur.
Örneğin bende TEKS - TEKSAS KAHRAMANLARI (497-499) macerasının
Etkisi ve yeri bir başkadır.
Sonra TEKS - VAAD EDİLMİŞ TOPRAKLAR (147-149) ve
TEKS - ON YIL SONRA (567-68) maceralarının yeri başkadır.
Kuşkusuz isimlerini yazamadığım daha onlarcası.
Bu arada Teks okuma konusunda bir tutkum da ,
Maceraları fasiküller halinde değil de, tam maceralar halinde okumaktır.
Bu nedenle, dostlarımızın paylaşımlarını önce arşivime indirir,
Sonra kesip biçip, kendimce düzenleyerek,
Tam macera haline getirir, öyle okurum.
Böylece yavaş yavaş, hemen hemen tüm Teks maceralarından
Tam macera olarak bir mini koleksiyonun da sahibi oldum.
Bunun için de yukarıda adları geçen tüm dostlarıma
Sonsuz teşekkürler.
Sonuç olarak güzel ve değerli bir paylaşım yaparak,
Beni de hayal dünyamda bir gezintiye götürdünüz
Çok çok teşekkürler. Sevgili Mehmet Serdar Ateş bey dostum.
Selam,sevgi ve saygılarımla.

Değerli dostum HACILI,
Ortak düşüncelerimizin olması beni çok sevindirdi.
Değerlendirmeniz ve değerli katkılarınız için teşekkür ederim.
 

aksakal19

Süper Üye
6 Haz 2013
170
519
Ben de biraz çizerleri konuşayım;
1965 ler (Tex okumaya başladığım yıllar)-1980 ler arasında Galep,Letteri,Ticci,Nicolo vardı..Nicolo Tex i en yakışıklı ve gülümseyen yüzü ile çizen adamdır..Dişileri müthiş betimlerdi.Etrafı,peysajı,kasabaları detaylandırmaya ilk başlayan çizerdi..Severdim..Ticci,işte adamım..Hala öyle..Atlar,atları durdurma,binme,inme sahneleri onun elinde bir sanat şahaseri oldu.Kayalıklar,dereler,nehirler,ağaçlar adeta gözümüzün önüne gelirdi..İlk çizdiği maceraları(Kızılderili İntikamı,Katliam,Kuzey Yolunda,Kento Affetmez)elinin daha disiplinli,henüz kendi stilini oturtmaya çalıştığı çizimlerden oluşur ama büyük bir çizerin geldiğini haber verir adeta..Çizimlerini daha sadeleştirdiği,birkaç el hareketi ile suratların ve ifadelerin tasvirlerini oluşturduğu ustalık eserleri sonradan geldi..Teks i Teks yapan adamların başında gelir bana göre..Galep ve Letteri ye ise hiç ısınamadım..Onların çizdiği maceraları okumazdım..
1980 ler-2000 ler arasında;Fusco,Muzzi,Monti,Blasco,Civitelli,Villa,Marcelo,Giolitti gibi çizerler yardıma koştular..Giolitti,Ticci nin asistanlık yaparak feyz aldığı usta idi.Tex i Gary Cooper a benzeterek çizerdi yada ben öyle sanırdım.Ayrıntılar,o gömleklerin kıvrımları,kırışıklıları kayaların katmanları,silahlar!Yakıcı parlak güneş..Hatırlarım..Muthişti..Marcelo usta ise başka bir mecra;kamerasını en olmadık yerlere koyar,kah tavanda ki avizeden odaya bakar,kah zemin tahtalarının üzerine koyar bir böcek bakışı atardı.Sonra gelecek çizerlere ilham kaynağı olabilecek değişik teknikleri oluşturmuştu.Villa ah Villa..Galep ten sonra ki kapakçımız..Beyaz ve siyahın ustası.Tex ve arkadaşlarının suratlarını fizyonomilerini en iyi oluşturan adam.Yerli suratları,yerli atlarının ufaklığı ve çevikliği karelerinde canlanır.Eller ve özellikle silah tutan elleri en iyi çizen adam.Ne yazık ki kapak çizmekten macera çizmeye vakti kalmadı..4 veya 5 macerası var yanılmıyorsam..Donuk usta Civitelli,düz hatlar,cetvelle çizilmiş kasaba perspektifleri,donuk suratlar..Ama titizlik had safhada.Her bir kare üzerinde çok çalışılmış izlenimi verir.Biliyorum ki çoğu Tex okuru Fusco ya bayılır..Dinamizmine hayran kalır ama çoğu kol ve bacak çizimleri anatomik yanlışlarla dolu.Sevmem!
2000 ler-Günümüz;Capitanio,Ortiz,Font,Brindisi,Venturi,Repetto,Cestaro lar,Del Vecchio,Mastantuono,Bruzzo,Seijas,Frisenda,Carlos Gomez ve daha birçokları artan değişik yayınlara(almanak,maxi,özel,renkli seri vs) ve bu dünyadan göçenlerın yerlerine ilaç olmak için geldiler..Bu kalabalıkta benim adamlarım;1)Pasquela Frisenda..Büyülü Rüzgar okurken tanışmıştım.Çok kaliteli çizimleri var.Hastasıyız.2)Mastantuono,..Hafif dokunuşlar,sıkı bir dinamizm,değişik bir Tex yorumu ama çok iyi..3)Bruno Brindisi,anlatılmaz,bakılır..çok iyi..4)Carlos Gomez,..Tex Özel Albüm 25 Oregon a Doğru yu inceleyiniz..Kadınlar,at arabaları,nehir geçişleri,vurulma sahneleri,silah kullanımları..Çok iyi..

Çizerler hakkında ki kendi düşüncelerim..Bu incelemenin altında bulunsun istedim.
 

melih_

Onursal Üye
24 Ara 2015
1,206
3,846
Osmaniye
Ben de biraz çizerleri konuşayım;
1965 ler (Tex okumaya başladığım yıllar)-1980 ler arasında Galep,Letteri,Ticci,Nicolo vardı..Nicolo Tex i en yakışıklı ve gülümseyen yüzü ile çizen adamdır..Dişileri müthiş betimlerdi.Etrafı,peysajı,kasabaları detaylandırmaya ilk başlayan çizerdi..Severdim..Ticci,işte adamım..Hala öyle..Atlar,atları durdurma,binme,inme sahneleri onun elinde bir sanat şahaseri oldu.Kayalıklar,dereler,nehirler,ağaçlar adeta gözümüzün önüne gelirdi..İlk çizdiği maceraları(Kızılderili İntikamı,Katliam,Kuzey Yolunda,Kento Affetmez)elinin daha disiplinli,henüz kendi stilini oturtmaya çalıştığı çizimlerden oluşur ama büyük bir çizerin geldiğini haber verir adeta..Çizimlerini daha sadeleştirdiği,birkaç el hareketi ile suratların ve ifadelerin tasvirlerini oluşturduğu ustalık eserleri sonradan geldi..Teks i Teks yapan adamların başında gelir bana göre..Galep ve Letteri ye ise hiç ısınamadım..Onların çizdiği maceraları okumazdım..
1980 ler-2000 ler arasında;Fusco,Muzzi,Monti,Blasco,Civitelli,Villa,Marcelo,Giolitti gibi çizerler yardıma koştular..Giolitti,Ticci nin asistanlık yaparak feyz aldığı usta idi.Tex i Gary Cooper a benzeterek çizerdi yada ben öyle sanırdım.Ayrıntılar,o gömleklerin kıvrımları,kırışıklıları kayaların katmanları,silahlar!Yakıcı parlak güneş..Hatırlarım..Muthişti..Marcelo usta ise başka bir mecra;kamerasını en olmadık yerlere koyar,kah tavanda ki avizeden odaya bakar,kah zemin tahtalarının üzerine koyar bir böcek bakışı atardı.Sonra gelecek çizerlere ilham kaynağı olabilecek değişik teknikleri oluşturmuştu.Villa ah Villa..Galep ten sonra ki kapakçımız..Beyaz ve siyahın ustası.Tex ve arkadaşlarının suratlarını fizyonomilerini en iyi oluşturan adam.Yerli suratları,yerli atlarının ufaklığı ve çevikliği karelerinde canlanır.Eller ve özellikle silah tutan elleri en iyi çizen adam.Ne yazık ki kapak çizmekten macera çizmeye vakti kalmadı..4 veya 5 macerası var yanılmıyorsam..Donuk usta Civitelli,düz hatlar,cetvelle çizilmiş kasaba perspektifleri,donuk suratlar..Ama titizlik had safhada.Her bir kare üzerinde çok çalışılmış izlenimi verir.Biliyorum ki çoğu Tex okuru Fusco ya bayılır..Dinamizmine hayran kalır ama çoğu kol ve bacak çizimleri anatomik yanlışlarla dolu.Sevmem!
2000 ler-Günümüz;Capitanio,Ortiz,Font,Brindisi,Venturi,Repetto,Cestaro lar,Del Vecchio,Mastantuono,Bruzzo,Seijas,Frisenda,Carlos Gomez ve daha birçokları artan değişik yayınlara(almanak,maxi,özel,renkli seri vs) ve bu dünyadan göçenlerın yerlerine ilaç olmak için geldiler..Bu kalabalıkta benim adamlarım;1)Pasquela Frisenda..Büyülü Rüzgar okurken tanışmıştım.Çok kaliteli çizimleri var.Hastasıyız.2)Mastantuono,..Hafif dokunuşlar,sıkı bir dinamizm,değişik bir Tex yorumu ama çok iyi..3)Bruno Brindisi,anlatılmaz,bakılır..çok iyi..4)Carlos Gomez,..Tex Özel Albüm 25 Oregon a Doğru yu inceleyiniz..Kadınlar,at arabaları,nehir geçişleri,vurulma sahneleri,silah kullanımları..Çok iyi..

Çizerler hakkında ki kendi düşüncelerim..Bu incelemenin altında bulunsun istedim.


Keyifle okudum üstat. Elinize yüreğinize sağlık.
 

Mehmet Serdar Ateş

Onursal Üye
4 Ara 2009
969
3,351
Kütahya
Ben de biraz çizerleri konuşayım;
1965 ler (Tex okumaya başladığım yıllar)-1980 ler arasında Galep,Letteri,Ticci,Nicolo vardı..Nicolo Tex i en yakışıklı ve gülümseyen yüzü ile çizen adamdır..Dişileri müthiş betimlerdi.Etrafı,peysajı,kasabaları detaylandırmaya ilk başlayan çizerdi..
...
...
Çizerler hakkında ki kendi düşüncelerim..Bu incelemenin altında bulunsun istedim.

Değerli aksakal19 çizerler hakkındaki katkılarından dolayı teşekkür ederim.
 
Son düzenleme:

Mehmet Serdar Ateş

Onursal Üye
4 Ara 2009
969
3,351
Kütahya
Alıntı:
Anno Çizen Seri No Başlık Tablo
1948 Aurelio Galleppini (Galep) La collana del Tex (strisce) I-1 La Mano Rossa 26
1951 Mario Uggeri La collana del Tex (strisce) II-70 Avventura sul Rio Grande 30
1953 Jeva Lino La collana del Tex (strisce) VI-19 L'attacco di Lince Rossa 31
1958 Gamba Francesco La collana del Tex (strisce) XIX-15 Mexico 14
1960 Virgilio Muzzi La collana del Tex (strisce) XXIV-15 Contrabbando 18
1964 Guglielmo Letteri La collana del Tex (strisce) XXXIII-25 Agguato fra e rocce 7
1966 Pietro Raschitelli La collana del Tex (strisce) XXXV-31 La costa dei barbari 39
1967 Giovanni Ticci La collana del Tex (strisce) XXXVI-01 Morte all'alba 80
1969 Nicolò Erio Tex Gigante 106 La Paga Di Giuda 79
1974 Fernando Fusco Tex Gigante 168 L’Idolo Di Smeraldo 96
1983 Monti Vincenzo Tex Gigante 271 Bandoleros 23
1985 Fabio Civitelli Tex Gigante 294 Fuoco Incrociato 65
1986 Jesús Blasco Tex Gigante 307 Il Giorno Della Paura 70
1986 Claudio Villa Tex Gigante 311 Il Ranch Degli Uomini Perduti 29
1988 Guido Buzzelli Albo Speciale 1 Tex il grande! 13
1989 Raffael Della Monicae Tex Gigante 350 La Croce Fiammeggiante 30
1990 Alberto Giolitti (Gilbert) Tex Gigante 357 La Mano Nella Roccia 74
1991 Sergio Zaniboni Albo Speciale 4 Piombo rovente 54
1991 Carlo Raffaele Marcello Tex Gigante 371 La Spia 90
1994 Renzo Calegari Almanacco del West 1994 La ballata di Zeke Colter 2
1994 Copello Luigi Almanacco del West 1994 ballata di Zeke Colter 2
1996 Roberto Raviola (Magnus) Albo Speciale 9 La valle del terrore 18p
1996 Bernet Jordi Albo Speciale 10 L'uomo di Atlanta 4p
1997 Goran Parlov Albo Speciale 11 L'ultima frontiera 47
1997 Victor De La Fuente Tex Gigante 441 Springfield Calibro 58 18
1998 José Ortiz Tex Gigante 449 Gli Uomini Che Uccisero Lincoln 21
1998 Andrea Venturi Tex Gigante 451 Oppio 90
1998 Gattia Alarico Almanacco del West 1998 Glorieta Pass 55
1999 Ivo Milazzo Albo Speciale 13 Sangue sul Colorado 149
2000 Colin Wilson Albo Speciale 14 L'ultimo ribelle 124
2001 Kubert Joe Albo Speciale 15 Il cavaliere solitario 91
2001 Aldo Capitanio Tex Gigante 489 La Collera Dei Montoya 99
2002 Miguel Ángel Repetto Tex Gigante 505 Guerra Nel Deserto 108
2003 Cestaro Gianluca e Raul Tex Gigante 518 Pioggia 18
2004 Roberto De Angelis Albo Speciale 18 Ombre nella notte 104
2004 Bruno Brindisi Tex Gigante 520 Agguato A Mezzanotte 44
2004 Alfonso Font Tex Gigante 523 I Lupi Rossi 82
2004 Roberto Diso Almanacco del West 2004 Nella terra dei Klamath 19
2005 Ambrosini Carlo Albo Speciale 19 Il prezzo della vendetta 136
2006 Giancarlo Alessandrini Albo Speciale 20 Canyon Dorado 222
2006 Manfred Sommer Tex Gigante 545 Fuga Nel Grande Nord. 9
2006 Mario Milano Tex Gigante 552 Il Villaggio Assediato 15
2007 Del Vecchio Pasquale Tex Gigante 561 Soldi Sporchi 6
2007 Spada Dante Tex Gigante 563 Spedizione In Messico 12
2008 Rossano Rossi Tex Gigante 567 Dieci Anni Dopo 36
2008 Bianchini Marco e Marco Santucci Tex Gigante 576 Omicidio In Bourbon Street 83
2008 Franco Devescovi Almanacco del West 2008 La palude nera 42
2008 Ugolino Cossu Maxi Tex 2008 Lo squadrone infernale 29
2009 Alessandro Piccinelli Tex Gigante 579 Vendetta Per Montales 14
2009 Corrado Mastantuono Tex Gigante 583 Missouri 24
2010 Suarez Orestes Albo Speciale 24 I ribelli di Cuba 17
2010 Giovanni Bruzzo Tex Gigante 591 L’Uomo Di Baltimora 38
2010 Ernesto Garcia Seijas Tex Gigante 598 La Prova Del Fuoco 39
2011 Carlos Gomez Albo Speciale 25 Verso l'Oregon 78
2011 Marco Torricelli Tex Gigante 603 Faccia Di Cuoio 24
2011 Ginosatis Yannis Tex Gigante 606 Caccia infernale 52
2011 Leomacs Tex Gigante 614 I Sabotatori 18
2013 Laura Zuccheri Color Tex 4 Kapak Kapak
2013 Nicola Genzianella Color Tex 04.Nis La valle sacra 4
2013 Stefano Biglia Color Tex 04.Mar L'ultimo della lista 4
2013 Giampiero Casertano Color Tex 04.Oca L'uomo sbagliato 9
2013 Lito Fernandez Maxi Tex 17 Alaska! 157
2013 Andreucci Stefano Tex Gigante 627 Salt River 23
2013 Lucio Filippucci Tex Gigante 631 L'oro Dei Monti San Juan 29
2013 Gianluca Acciarino Tex Gigante 634 I professionisti 87
2013 Frisenda Pasquale Tex Gigante 635 Il segreto del giudice Bean 5
2013 Maurizio Dotti Tex Gigante 637 El Supremo 6
2014 Giulio De Vita Color Tex 6 Sfida nel Montana Kapak
2014 Accardi Andrea Color Tex 06.Nis Randy il fortunato 11
2014 Luca Rossi Color Tex 06.Mar Nel buio 31
2014 Giuseppe Camuncoli Color Tex 06.Şub Incontro a Tularosa 4
2014 Benevento Michele Color Tex 06.Oca Stelle di latta 24
2014 Corrado Roi Albo Speciale 29 L'orda del tramonto 48
2015 Paolo Eleuteri Serpieri Tex Romanzi a fumetti 1 L'eroe della leggenda 26
2015 Alberti Mario Tex Romanzi a fumetti 2 Frontera! 42
2015 Liberatore Tanino Color Tex 8 Kapak Kapak
2015 Luca Vannini Color Tex 08.Nis Chindi 15
2015 Gigi Simeoni Color Tex 08.Mar La banda Hogan 23
2015 Tisselli Sergio Color Tex 08.Şub Sfida alla vecchia missione 24
2015 Giuseppe Franzella Color Tex 08.Oca Minaccia nelle tenebre 6
2015 Massimo Rotundo Albo Speciale 30 Tempesta su Galveston 74
2015 Giacomo Danubio Tex Gigante 661 Ricercato vivo o morto 19
2015 Sandro Scascitelli Almanacco del West 2015 Scure nera 25
2016 Angelo Stano Tex Romanzi a fumetti 3 Painted Desert 8
2016 Alessandro Nespolino Tex Gigante 664 Partita pericolosa 48
2016 Barison Emanuele Tex Magazine 2016 Artigli 73
2016 Enrique Breccia Albo Speciale 31 Capitan Jack 219
2016 Frank Gary Color Tex 10 Kapak Kapak
2016 Alessandro Bocci Color Tex 10.Oca Il mescalero senza volto 21
2016 Walter Venturi Color Tex 10.Mar Un cavallo di pezza 1
2016 Laurenti Mauro Color Tex 10.Nis Amici per la morte 24
2016 Michele Rubini Color Tex 10.May Chupacabras! 10

Kaynak: garfield67
 

MZAMAN

Aktif Üye
3 May 2019
433
1,676
Harika bir derleme, Teks'i sevmemizin nedenleri ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi. Teşekkürler.
 
Üst