Çizgi Roman Derneği TÜYAP İzlenimlerim

vakanuvis

Süper Üye
5 Mar 2011
604
975
Bir Çizgi Roman Derneği (ÇRD) Genel Kurul Üyesi olarak derneğin faaliyetleri ve TÜYAP etkinliği hakkında yorum ve özeleştiri yapmayı üzerime alıyorum.
stant.JPG

Bilindiği üzere ÇRD 2009 yılında bir grup çizgi roman sever tarafından sessiz sedasız kuruldu ve neredeyse aynı sessizlikte yeni yönetim kuruluna yetkilerini devrederek yeni bir dönemi başlattı. ÇRD de her acemi STK gibi organizasyon, üye toplama, mekan edinme, yönetim, iş bölümü, etkinlik programı çıkarma noktalarında ciddi sorunları aşmaya çabalayarak yol almaya çalıştı, bir şeyler yaptı, başarısızlıkla tanıştı, hala da çabalıyor.
Bir kaç küçük etkinlikteki başarıyı saymazsak TÜYAP ciddi bir sınav oldu dernek için. Öncelikle dernek adına bir stant alındı, sonra dernek adına etkinlikler sunuldu fuar organizasyonuna ve bir panelde karar kılındı ve dernek ilk yayınını bastı...! Bu şekilde okuyunca son derece tutarlı, bütünlüklü ve başarılı bir süreç görülüyor ancak uygulama maalesef hüsranla sonuçlandı.

Her acemi STK gibi bir şeyler yapmak isteyen ÇRD hemen stant kiraladı ve tüm çizgi roman okurlarını, emekçilerini dernek üyesi olmaya çağırdı. Ama dernek yönetiminin organizasyon eksikliği sebebiyle bu uygulama için kiralanan stantta üye olmaya gelecekleri bekleyecek bir kişi ayarlanamadı. 1001 Roman yayıncılığın çabasıyla ara ara stantta biri durduysa da stant çoğunlukla yukarıdaki gibi göründü. Yan stant masamızı aldı, son günlerde de başka yazarlar kitap imzalamak için stantı mesken tuttu. Kendimin de içinde bulunduğu bu eksikliği paylaşmakta zarar görmüyorum. Çünkü dernek demek sadece yönetim demek değildir! Üyeler de en az yönetimi emanet olarak almış kişiler kadar sorumludur bu eksiklikten. Yukarıdaki manzara topyekün hepimizin eseridir. Şimdi düşünmek ve bunu düzeltmek için kafa patlatmak da aynı şekilde hepimize düşmektedir.
suat-tayyar.JPG

İmza gününde ÇRD etkinliğine katılacağı duyurulan Bedri Koraman ve Abdullah Turan ustaların rahatsızlıkları sebebiyle gelememeleri işin bu kısmını Suat Yalaz ustanın ve Tayyar Özkan'ın göğüslemesine neden oldu. İmzaya gelen onlarca okuru karşılayan sanatçılar zaman zaman yorgunluk çektiler.
Ama asıl ÇRD'yi zorlayan ve üzen, hayal kırıklığına uğratan şey "Cici Can" gibi bir eseri satın almaya ve hatta merak edip sormaya çok az kişinin gelmesi oldu. Bir eserin, bir tarihin tek kitapta toplanmasının ve son derece kaliteli bir baskıyla okura sunulmasının ilgi çekmemesi çok yadırgatıcıydı.
suat%2Bimza.JPG

Dedim ya, Suat Yalaz usta imzayı sırtlayıp götürdü diye... İşte bu onu çok yordu. Bu sefer de panel sorunu çıktı ortaya. Bedri Koraman yok, Abdullah Turan yok, Suat Yalaz yorgun, Kutlukhan Perker yok, Rahmi Turan yok...

Panel yattı tabii...! Gerekçeler ortada olmakla birlikte yetersiz organizasyon ve iş paylaşımındaki aksaklıklar, iletişimsizlik ve sağlık sorunları bir "ilk"in gerçekleşmesini önledi. Bu ustalarla yan yana oturmaktan alacağım zevk bir yana dinleyiciler arasında oturup onları bir arada görecek olsaydım bile bu tarihi anı yaşamak isterdim ya kısmet olmadı.

Sonuç - Bana göre samimiyet ve içtenlik kısmından bakarsak ÇRD son derece ciddi bir sınavı başarısızlık gibi görünse de başarıyla atlatmıştır. İlk yayınını basmıştır, stant alarak varlığını onaylatma ve duyurma girişimini hızlandırmıştır, büyük bir tarihi fırsatı teperek de olsa bu etkinkliklerin yapılabileceğini en azından yönetimine, üyelerine, çizgi roman camiasına gösterebilmiştir. Yaklaşık 20 yıllık STK ve dernekçilik deneyimime dayanarak bunun bir başarı olduğunu söylemekten kaçınmıyorum. Sadece yayıncıların olduğu derneklerin yayın çıkaramadığına şahit oldum-oluyorum, son derece aktif bir çok derneğin stant alamadığını ve alsa da ancak üç-beş yılda toparlanıp o stantın başına birini koyabildiğini, birçok derneğin bunları hiç başaramadığını, etkinlik yapamadığını, tabelalarıyla ortalıkta dolaştıklarını gördüm-görüyorum... ÇRD, bu aksaklıkları ve eksikleri acemiliği geçtikçe aşacak ve toparlayacaktır inancındayım. Üzgünüm, ama inanıyorum ve aksaklıklarda payım olduğunu bilerek suçluluk da duyuyorum.

"Peki şimdi ÇRD'nin TÜYAP'ta yaşadığı başarısızlık değil de nedir?" sorusunu yine de soracaklaram kişisel görüşümü söyleyeyim: Çoğunlukla düşmeden kalkılamıyor... Dilerim bu düşüş ÇRD'nin tek düşüşü olsun ve yönetimden üyelere, çizgi roman camiasından üye olmayan tüm çrseverlere kadar herkes aksaklıkları düzeltecek yolları yöntemleri düşünerek bundan birlikte ders çıkarmamıza yardımcı olsun!

Yol uzun ve ÇRD'nin programında yapmayı tasarladığı daha çok şey var...

Onlar da sürekli düşülerek yapılmaz!

Düşen şeyler bir süre sonra kırılır!

Kırmayalım!

saygılarımla,
Ümit Kireççi
 

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
Bence burada özeleştiri yapacak olan sadece Dernek yönetimi değil. Çizgi romanı sevdiğini iddia eden ve büyük çoğunluğunun da İstanbul'da yaşadığı bilinen bir topluluğun çizgi romana sahip çıkmak adına ortaya koyduğu/koyamadığı tavır da ortadadır. Uzaktaki dostlara sözüm yok ama burnunun dibindeki bir büyük etkinliğe uzaktan bakıp şu tablodan hüzün duymayacak birinin de çizgi roman severliğini tartışırım ben. STK olarak bir şeyler yapabilmek için sanırım ilk önce bir toplum bulmak gerekli sevgili Ümit.
 
12 Şub 2010
15,006
543,641
İlk yayınını bas,
TÜYAP ' ta stand kirala,
Suat Yalaz ustayı da hazır et,

Ama standa koyacak bir kişi bulama.

Okyanusu aş, su birikintisinde boğul yani
Çok üzüldüm.

Geçmiş olsun sevgili Ümit
İnan ikametim İstanbul olsaydı fuarın en az 4 gününde ben hevesle gönüllü olarak beklerdim.

En az dört kişiydik, yakışıklı fotolarımız ve aidatımız hazır,
üye olacaktık,
kısmet...

Eleştiri ne?
Teşvik, yüreklendirme evet
Aidat ve foto halen İstanbul'da
Derneğe hiç gelemesem de en azından yüreğim ve aidatımla yanınızdayım

Sevgi ve saygılar...
 

enger66

Onursal Üye
26 Eyl 2010
1,036
3,182
Fuarın son günü ben de fuardaydım... Aynı olaylara ben de şahit oldum... Özellikle ÇR satan yayınevlerinin ziyaretçileri diğer yayınevlerinkine oranla azdı... Ülkemiz ÇR de çok geride kaldı maalesef... O gün bana düşen vazifemi yaptım Ntv yayıncılıktan bir kaç çizgi roman alıp çıktım İstanbul'un trafiğine akıp evime döndüm...:cool:
 

büyük beyaz

Yönetici
Çeviri & Balonlama
E-Dergi Takımı
17 Ağu 2009
17,730
43,945
denize sıfır
aslında biraz ezik bi toplum olduğumuzu düşünüyorum birinin bizi yönetmesi gerek.
organizasyon işleri çok zor ve meşakkatli.standda birinin olmaması evet kötü olmuş ama 2.ci tur gidişat için belirleyici olmalı.
ilk turdan ders çıkarılacağına,aksaklıkların giderileceğine hiç kuşkum yok.
 

vakanuvis

Süper Üye
5 Mar 2011
604
975
Merhabalar,

İlker söylediklerin nasıl da doğru. İstanbul gibi memlekette çr'yi çok iyi bildiğini iddia eden, her şeye ulaşabilen, sayı olarak da çoğunluğu oluşturan bir kitlenin hemen hiç bir etkinliğin içinde bulunmamasını bir türlü anlayamıyorum ben. ÇROP olarak onlarca etkinlik düzenledik veya içinde bulunduk ama forumlarda çr sanatını önemsediğini söyleyen istanbullu yüzlerce kişiden kimseyle bir araya gelemedik ilginç bir şekilde. Şimdi aynı sorunu ÇRD yaşamaya başladı. Kimse kızmasın ama laf çok iş yok...

Haluk abim aynen dediğin gibi oldu :) Derede boğulduk. Ha, olmayınca olmuyor, olmadı. Özelden de yazacaktım sana atladım kaç gündür kusura bakma. Bu hafta toplantı olacak, gerçekleşir gerçekleşmez üyelik işlemleri için neler yapabileceğimizi konuşuruz. İçtenliğine teşekkür ederim. Biraz dişimizi sıkarsak hep birlikte süreceğiz keyfini :)

enger 66, şaka bir yana fuara iki defa gittim ve birçok kişiyle aynı gözlemde bulunmuşuz "en kalabalık stantlar çr stantlarıydı". Muhtemelen son gün şanssızlığı yaşamışsınız. Ben ilk defa fuarda çocuklarına çr alan anne-baba ile kendine arayan anne-babalar gördüm yığınla. Çocuk edebiyatı stantlarına çr soranları telefonla bana yönlendirdiler belki en az 30 kişiye ben tarif ettim stantların yerlerini ve hatta almaya gittim birlikte üşenmeden. Bence bu sene satışlar iyiydi ama bu kişiler forumlar üzerinden etkin olup da etkinlikte olmayan insanlardan değildi. Zevk için çr okuyanlardı, çok da süreçleri takip etmiyorlardı. Onlara ulaşabilsek eminim asıl kitleye ulaşmış olacağız.

Büyük beyaz merhaba, bak seninle kim aynı şeyi düşünüyor :)

"Sevgili Ümit Kireççi,
Blogdaki değerlendirme yazınızı ve içten özeleştirinizi okudum. STK olmayı öğrenmek de bir süreç, çok katılıyorum. Artık bu gibi katılımlarda ne yapmamak gerektiğini biliyorsunuz, ki bu bence çok önemli bir bilgi. Bunu öğrenmeye direnenler hiç de az değil...
Kolaylıklar diliyorum. Sevgilerimle,

Mine Soysal
www.gunisigikitapligi.com"

Olacak, hem de çok iyi olacak her şey buna inanıyorum. Bugün ÇRD yönetimini emanet alanlar ellerinden geleni yapıp bir sonraki yönetime iyi iş havale etme derdindeler. Bir sonraki yönetim de bizim hatalarımızdan ders çıkarırsa en süperi olur :O)
Olur biter ;)

Ümit
 

büyük beyaz

Yönetici
Çeviri & Balonlama
E-Dergi Takımı
17 Ağu 2009
17,730
43,945
denize sıfır
çocukluğumuzda mahalle arasında top oynarken sevdiğimiz bi büyüğümüz geçerken topu önüne yuvarlardık vurduğu gol olmayınca bu sayılmaz derdik top durmamıştı,ayakkabım bağlı değildi gibi mazaretler bi çırpıda sıralanırdı.ikinci vuruş zaten kesin gol olurdu.:)
bu durum bunları aklıma getirdi,rövanşı bekliyoruz..:)
 

vakanuvis

Süper Üye
5 Mar 2011
604
975
çocukluğumuzda mahalle arasında top oynarken sevdiğimiz bi büyüğümüz geçerken topu önüne yuvarlardık vurduğu gol olmayınca bu sayılmaz derdik top durmamıştı,ayakkabım bağlı değildi gibi mazaretler bi çırpıda sıralanırdı.ikinci vuruş zaten kesin gol olurdu.:)
bu durum bunları aklıma getirdi,rövanşı bekliyoruz..:)

Üyelik sistemini oturtalım, üye olun, seneye TÜYAP'a kadar bir kaç maçta ve bizzat TÜYAP'ta paslaşalım golleri birlikte sıralayalım :O)
 
Üst