Türkiye'de Çizgi roman Tarihi 1

Dindar Diker

Çeviri & Balonlama
11 Nis 2009
2,444
8,365
İzmir
1940’lı Yıllarda Türkiye’de Çizgiroman Tarihi

Çocuk Haftası: İlk defa 1941’de yayına başlayan Çocuk Haftası Dergisi, 1950’lerin ortalarına kadar sadece Türk ressamların çizgiromanlarına yer verdi. Dergide bu dönemde yayınlanan, çoğunluğu tarihi ve kültürel olan resimli romanlardan bazıları şunlardır.

1.Aslan Tekin: Yazar ve çizeri belli değil. Prince Valiant’a benzer konuları işliyordu.

2.Attila Geliyor: Konu yazarı ve çizeri Şahap Ayhan Erer. Kahramanın adına dikkatinizi çekerim, Tarkans. Sezgin Burak, 25 yıl sonra Tarkan adını nereden buldu acaba?

3.Barbaros: Bir kahramanlık öyküsü daha. Malum ya savaş yılları. Tarihimizden başka neyimiz vardı ki o yıllarda. Yazarı Rakım Çalapala, çizeri Şahap Ayhan Erer.

4.Boz Aygırlı: Dede Korkut Masallarından. Çizeri Mehmet Tekdal.

5.Dünyayı Geziyoruz: Tahminen yabancı bir çizgiromandan uyarlanmış ama kahramanları asil ve cesur Türk çocukları.

6.Görünmeyen Adam: H.G. Wells’den uyarlayıp çizen Firuz. Çeşitli Dünya klasiklerinden başka uyarlamalar da yayınlandı bu yıllarda.

7.Gültekin: Abdullah Ziya Kozanoğlu’nun tarihi romanından uyarlayarak çizen Şahap Ayhan Erer. Yıllar sonra Karaoğlan’ı yaratacak olan Suat Yalaz, çocukluğunda bu çizgiromanlarla büyüdü anlaşılan.

8.Nasreddin Hoca: Rakım Çalapala şiirleştirmiş, Sururi Gümen çizmiş. Çizgiler harika. Sururi, 1950’lerde ABD’ye yerleşti ve yıllarca burada comic strip ressamlığı yaptı.
 
Üst