Fantasia (Türkçe Dublaj) *1940 yapımı

murtaza5

Yönetici
15 Tem 2009
11,984
314,995



Disney'in animasyonlu uzun metrajlı "konser" filmi kilometre taşı olan Fantasia (1940) , sekiz muhteşem klasik müzik kompozisyonunu büyüleyici, canlandırıcı ve yaratıcı, sanatsal olarak koreograflanmış bir animasyonla bütünleştiren deneysel bir film.



Tek parçaların kavramsal çerçevesi, tarih öncesi zamanlar, dört mevsim, doğa, cehennem / cennet, ışığın karanlık ve kaos teması ile düzen, dans eden hayvanlar, klasik mitoloji ve efsane gibi alanları kapsıyor.



Şarap tanrısı Dionisos pan centaurlar, nympheler, eros ve daha bir çok mitolojik yaratığın çizgilerle canlandırılıp Bach Çaykovski Beethoven gibi klasik müzik dehalarının eşsiz eserleri eşliğinde dans ettiklerini düşünün. Harika çizimlere ve büyülü bir atmosfere sahip olan görüntülerle sihrin ve masal diyarının içine doğru bir yolculuğa hazır mısınız?





Çizgi diyarı için özel upload etdim

izle-indir

KEYİFLİ SEYİRLER.​
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

Bilgisayarla animasyon diye bir şey yoktu haliyle 1930'larda, 40'larda. Çizgilere hareket vermek çok eziyetliydi, yüzlerce kişi tek tek hareketleri çizip renklendiriyorlar, dolayısıyla filmler de çok uzun bir sürede ortaya çıkıyordu. Eskiden bu film için hep "5 senede çekildi" lafları dolaşırdı. Galiba buna hazırlık aşaması da dahil olmalı. Kaynaklara göre animasyon kısmı 2 yıl sürmüş. Ama müziğine daha büyük önem verilmiş, bir şekilde animasyona müzik yapılmamış, müziğin üzerine animasyon yapılmış, yani animasyon müziğe uydurulmuş. Hattâ bu film için RCA şirketine "Fantasound" adında çok özel bir ses sistemi ısmarlanmış ve geliştirilmişti. Ses kayıtları da en az animasyolar kadar eziyetliymiş. Bu Fantasound stereo bir ses sistemiydi ve "Fantasia" filmi de stereo sesle gösterimi yapılan ilk ticari film olmuştu. İlk yıllar (1940-41) film bazı sinemalarda bu ses sitemiyle gösterilmiş. Sonra pahalı olduğu için mono ses kuşaklı kopyaları gösterilmeye başlamış. Kısacası bu filmde ses ve müzik, animasyonun önündedir. Filmdeki klasik müzik parçaları şunlar:

Toccata ve Fugue...Johann Sebastian Bach
Fındıkkıran Süiti...Çaykovski
Büyücünün Çırağı...Paul Dukas
Bahar Ayini...Igor Stravinski
Pastoral Senfoni...Beethoven
Saatlerin Dansı...Amilcare Ponchielli
Çıplak Dağda Bir gece...Modest Mussorgski
Ave Maria...Franz Schubert


gW8NkL.jpg


Rus besteci Modest Musorgski'nin "Çıplak Dağda Bir Gece" adlı
fantezi müziği üzerine "Fantasia" filminde Walt Disney'in tasarladığı animasyon.
Çıplak Dağda Bir Gece (Fantasia, 1940)

Bu güzel seçiminiz için sizi kutluyorum sevgili "murtaza5".

 
Son düzenleme:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

Sanatta her zaman, her devirde esinlenmeler olmuş, göndermeler yapılmıştır. 1940 tarihli "Fantasia" filmini "murtaza5" dostumuzun sunumu vesilesiyle yıllar sonra bir kez daha izledim. Filmin sonlarına doğru yer alan ve yukarıda Youtube videosunu da sunduğum Rus besteci Modest Musorgski'nin "Çıplak Dağda Bir Gece" müziğine yapılmış Walt Disney yorumunu izlerken hemen dikkatimi çekti. Benzer animasyon sahneleri "Cazcı Kardeşler"in devam filmi olan 1998 yapımı "Blues Brothers 2000" filminde de kullanılmış. Filmde (Yotube klibi aşağıda) Cazcı Kardeşler gece verdikleri bir açık hava konserinde bilindik Country şarkısı "Ghost Riders in the Sky"ı seslendirirken fantastik bir mizansen gerçekleşiyor ve gökyüzünde yoğunlaşan bulutların arasından iskelet şeklinde kovboylar, iskelet atlarının üzerinde iskelet bir inek sürüsünü güderek geçiyorlardı (Klipte 1:15 dak.dan itibaren). Mizansen aslında şarkının adına ve içeriğine uygun, şarkının adı "gökyüzünde hayalet sürücüler" anlamına geliyor. Ancak benzer sahneler Walt Disney'in 1940 tarihli müzikal çizgi filmi Fantasia'da da var. Artık bu bir esinlenme mi, yoksa eski bir ustaya saygı duruşu sayılabilecek bir gönderme mi? Buna siz karar verin. İkincisinin bilgisayar desteğiyle yapıldığını söylemeye gerek yok sanırım

Benzesim_fantasia_bb2.jpg


Cazcı Kardeşler 2-"Ghost Riders in the Sky"

 
Son düzenleme:
Üst