NATHAN NEVER ve BRENDON HAKKINDA ÖNEMLİ DUYURU

altay1944

Onursal Üye
30 May 2009
3,147
4,515
Özet Bilgi: Nathan Never ve Brandon çizgiromanları basılacak ilk sayılarıyla birlikte (limited edition denilen) sınırlı basıma geçilecek ve bu yüzden de yaygın dağıtımdan (daha doğru bir deyişle kitapevleri ve internet kitapçıları ağından) çıkarılarak yalnızca çizgiroman kitapçılarında, üst fiyatından (30 TL) indirimsiz olarak satılacaktır.

Bu durumun nedenlerine gelirsek ...

1. Bildiğiniz gibi, bu iki çizgi romanın satışlarında bir türlü istenen artışı ya da kendini kurtarır konumu yakalayamadık. Bu yüzden de basımlarını seyrekleştirmek zorunda kaldık. Ama hem Nathan hem de Brendon, Çizgi Düşler olarak çok sevdiğimiz serilerdi ve senede birkaç tane basarak devam etmek hiç içimize sinmiyordu. Yapılan yayınevi içi toplantılar ve sohbetlerde bu konu defalarca gündeme geldi ve mevzu hep bir huzursuzlukla kapandı.

2. Her iki çizgi romanı da birkaç senedir basmakta olduğumuz ve sürekli desteklediğimiz halde, okur sayısını bir türlü istediğimiz noktaya (kendini kurtarır seviyeye) çekemedik, hatta okurlarının son bir yıldır özellikle düşüşe geçişlerini bir türlü durduramadık. Sebepleri her neyse, ama sonuç bu. Bu arada ulaştığımız ilginç bir veri de şu oldu: Her iki çizgiromanın satışları ilk birkaç ayın ardından deyim yerindeyse bıçak gibi kesiliyor ve çok az hareket ediyor, yani zaman içinde satışları devam etmiyordu; ki bu da bizim yüzleşip kabullenmek zorunda olduğumuz gerçeklerden biriydi: Nathan ve Brendon okur sayımız bu kadardı.

3. Sonuç olarak, her iki seri için de para kazandırsın değil, zarara uğratmadan kendini döndürebilsin formülleri üzerinde yoğunlaştık. Daha önceki düşüncemiz kitapevlerine yapılan "yaklaşık % 50 indirimle 500 satış" masrafları kurtarır şeklindeydi. Başlangıçta bir süre bu düşünce doğruluğunu korudu; fakat son zamanlarda hem ülkemizde basılan çizgi romanların çeşitlenmesi hem de ekonomik sebepler yüzünden 500 kişilik bu kitle (NN ve Brendon özelinde) bir türlü 500 barajına oturamadı.

4. Böylece biz de zorunlu olarak basım sayısını azaltıyoruz. Artık her iki kitap da 350 gibi sınırlı bir sayıda basılacak. Düşüncemiz indirimsiz satışla (30 lira üzerinden) 250, 300 civarı kemik kitleye ulaşmak ve (bunların sayısını arttırmak yerine) bunların isteklerini karşılamaktır. Yani Nathan'ı ve Brendon'ı bu 250, 300 kişi için basmak, doğal olarak daha sık basmak ... Böylece bizim genel çizgi roman okurunun bunları satın almasını beklememiz ve var olan Nathan okurlarının bir cilt okumak için aylarca beklemesi şeklindeki kısır döngüyü kırmaya deniyoruz. Bu, bir tür Nathan Never Klübü veya ÇR Klübü mantığı şeklinde düşünülebilir.

5. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde yaşayan Nathan Never okurları her zaman alışveriş yaptıkları çizgiroman dükkânlarıyla konuşup kendi sayılarını oralardan ayırıp alabilirler. Diğer şehirlerde yaşayanlarsa bir şekilde buradan benimle veya Çizgi Düşler ile temasa geçip alabilirler.

Şimdilik durum budur. Aklınıza takılan veya konuşmak, sormak isteyeceğiniz her türlü ayrıntı için bendeniz burayım efendim.

Yukarıda yazılanlar bir alıntıdır.Bilgilendirme amaçlı forumda yayınlanmaktadır.Benimle uzaktan yakından ilişkisi yoktur.
 
12 Şub 2010
15,006
543,719
% 50 İndirimle bile satılmayan kitabı bu kez sıfır indirimle satacaksınız yani

Pazarlama dehanızı kutluyorum
 

abartman

Onursal Üye
13 Ocak 2011
2,000
11,943
Haluk Hocama katılmamak mümkün değil.

İlgili metni yayınlandığı sektörel niteliği ağır basan forumda bir kaç gün önce ben de okudum. Doğrusu tepeden tırnağa yanlış bir strateji olduğunu düşündüm. Fiyatı yüksek tutmak ve aynı zamanda potansiyel okuyucu kitlesini küçük tutup, onların "satın alma" vaatlerine göre bir yayına yol çizmek fikri anlamlı değil. Grup küçüldükçe kırılganlaşır çünkü.

Özetle Çizgi Düşler'in yayın haklarını aldığı bölümler basılır basılmaz Nathan Never ve Brendon'a veda etmek durumunda kalacağımız aşikar bence. Sanırım yayınevi de bu ara dönemi olabildiğince karlı kapatmak amacında. Haklıdırlar tabi, sonuçta ticari bir işletme...

Öte yandan Çizgi Düşler'in yayınladığı çizgiromanlarda gerek tercüme ve gerekse baskıya hazırlık işlemlerinde bir "gerileme" durumu gözlüyorum malesef. İlk günlerindeki özenli tutumu son dönemlerde gözleyememek üzücü. Hoş, özellikle Brendon yayınlandığı ilk günden beri büyük bir çeviri bunalımı yaşıyordu, ya neyse...
 
Son düzenleme:
12 Şub 2010
15,006
543,719
Yanlış anlaşılmaması için açıklama :

Sözüm yayınevi içindir.
Bilgilendirme için sayın altay1944 dostuma teşekkür ediyorum
 

burakem

Çeviri & Balonlama
3 Kas 2009
223
2,808
Ben aynı fikirde değilim.

Nathan ve Brendon'ın baskı, lisans ve çeviri maliyetlerini 350 kişiye böldüğünüz vakit bu rakam çıkıyor sanırım.

Keşke okuyucu kitlesi daha yüksek sayıda olsaydı o zaman bu yönteme gerek kalmazdı. Normal fiyatından devam ederdi.

Umarım 350 kişilik kemik okuyucu kitlesinden biri olarak satın almaya ve okumaya devam ederiz
 

serdary67

Onursal Üye
18 Eki 2009
8,731
25,953
ordu-turkey
Sorun hep aynı çizgiroman dağıtım ağını tüm türkiye sathına yaymama yada yayınevlerinin ortak bir dağıtım ağında birleşmemesi bu yapılsa eminim daha çok kitap satılabilir.Bunun olması içinde bu sektörde kavga ve diğer sorunların bitmesi gerekir bu biterse satış sayıları da artar fiyatlar da düşer.
 

gandor08

Yönetici
6 Ocak 2013
18,367
141,608
Demekki neymiş Türkiyede sadece bu çizgi romanı okuyan 350 kişi varmış. HArikaya ya çok böyük bir işmiş. Napak italyanca öğreniriz artık.
 

İskenderunlu

Onursal Üye
29 Tem 2012
5,357
12,892
iskenderun-Hatay
Bu tirajlar ve bu fiyatlar Türkiye'de birkaç yıla kalmaz çizgi roman yayınlarının biteceği anlamına gelir. Ben çizgi roman alıyorum fakat yüzde 60 indirimli bahar kampanyası falan gibi internet sipariş indirimi olduğunda..
 

Gulyabani

Yönetici
15 Ara 2010
5,003
22,047
Sarıyer
Brendon'u ilk çıktığından beri topluyorum, Nathan Never'i ise gittigidiyordan topluyorum rastladıkça.

Son 2 yıldır aşırı çizgi roman basıldığı kanısındayım. Çok fazla seri basılıyor ve hala çizgi roman okumaya devam eden kitlenin bu kadar eserin hepsini alabileceğini sanmıyorum. 1960 - 70 lerde çizgiromanın hızlı dönemlerinde bile bir ayda son yıllarda basıldığı kadar yeni çizgi roman basıldığını sanmıyorum. O yıllarda çeşit az tiraj fazlaydı, sayfa sayısı azdı dolayısı ile fiyatlar günümüze göre ucuzdu. Şimdi her ay çok sayıda, yeni, kalın kitap basılıyor, pahalı fiyattan az satılıyor. Bence fiyatla oynayacaklarına yayın aralığının açılması daha mantıklı (15 günde bir çıkan 2 ayda bir çıksın mesela), böylece çizgiromana ayrılan bütçeler daha fazla kitaba dağılır.

Az odalı butik otelden, kişiye özel giysilerden sonra sanırım sıra butik&kişiye özel çizgiromana geldi...
 

toxine

Onursal Üye
11 Mar 2013
997
3,280
Tespit edilemedi
İlginç bir strateji.
Zaten fiyatın yüksek tutulması az sayıda satarak kazanca erken ulaşmayı sağlamaktır. Fiyat yarıya düşerse masrafı kapatmak için iki kat artış olması gerekir. Daha fazla satması için daha fazla zamana ihtiyaç gerekir. Zaten başından beri böyle yapılıyor. Buradaki fark önceden daha çok adet basılması, burada ise daha az basıp baskı masrafını ve telif ücretini belki azaltmak olur. Neyse fazla uzattım. Mantık yanlış geldi kısaca.

Birde şampuan gibi bir durum var. Örnekler çoğaltılabilir. Piyasada marka olarak onlarca çeşit şampuan var. Ancak çoğunlu aynı işletmenin. Hangi markayı alırsan al, hep aynı işletme kazanır. Şampuan gereklidir. Ancak kitap hobidir. Yine de bir iki çeşit kitaptansa on çeşit kitap çıkarmak, alıcı kitlesini ve satışı genişletmeye yarayabilir. Yalnız burada bir kişinin sadece bir kitap değil diğerlerini de almak isteceğini unutmamak lazım. Bir şampuan diğerinin yerine geçer, ama hiçbir kitap diğerinin yerine geçmez. Kitap konusunda çeşitin çok olması iyi fakat daha az periyotlarda yayınlanması alıcı kitlesinin cebine uyabilir. Yüksek fiyatlarla sorunun çözüleceğine inanmıyorum. Gerçi ekonomi dersim iyi sayılmaz ama yine ticari bir karar olmuş.
 

"penGO"

Süper Üye
12 Ara 2012
572
2,526
Kitaplardan ne kadar çok uzaklaştırılırsak o kadar çok cahilleştiriliriz...
Toplum olarak sonumuz kötü...
 

uzung

Yönetici
Yönetici
14 Ağu 2009
3,396
26,099
İstanbul
Yine en kolay yolu seçmişler. Biz bu baskı sayısını kurtaracak yeni çizgi roman okuyucusunu
nasıl buluruz yerine eldeki okuyucunun sırtına binmeyi tercih etmişler.
Aynı hükümetlerin vergi veren sayısını arttırıp vergi oranlarını düşürmek yerine yakaladığı
mükelleflerden yüksek oranlarda vergi alarak aradaki açığı kapatması gibi.
 

comedian

Onursal Üye
13 Tem 2012
1,275
4,695
Yine en kolay yolu seçmişler. Biz bu baskı sayısını kurtaracak yeni çizgi roman okuyucusunu
nasıl buluruz yerine eldeki okuyucunun sırtına binmeyi tercih etmişler.
Aynı hükümetlerin vergi veren sayısını arttırıp vergi oranlarını düşürmek yerine yakaladığı
mükelleflerden yüksek oranlarda vergi alarak aradaki açığı kapatması gibi.

Hocam sistem bu... Tıkır tıkır işliyor küçüğü de bozmaz büyüğü de...
 
Üst