Kaloglan Spider-Man'e karşı

26 Mar 2015
1
6
dccomics21.jpg


Kaloglan nasıl doğdu?

NEWYORK – Ünlü çizgi roman yayıncısı DC Comics ile Marvel arasındaki rekabet yeni bir boyut kazandı

DC Comics’in 81. kuruluş yıldönümünde, yeni “Kaloglan” karakterini “Kaloglan Versus Spider-Man” serisi adıyla piyasaya sürmeye hazırlanması, Amerikan kamuoyu tarafından Marvel’a bir meydan okuma olarak değerlendirildi.

DC Comics, şirketin 81. kuruluş yıldönümü dolayısıyla, biraz sıradışı ve egzotik öğeler taşıyan bir süper kahraman yaratmaya karar verir. Çizerlerin ve yöneticilerin araştırmaları sonucunda, Türk ve Altay mitolojilerinin ürünü olan, süper güçlere sahip, Keloğlan karakterinde karar kılarlar.

DC Comics Türkiye Kültür Bakanlığı’ndan 10 yıl süreyle kullanım hakkını satın aldığı Keloğlan karakterini, DC Comics evrenine uyarlayarak, Keloğlan’ın yağmur yağdırma, öteki dünyayı, göğün yedi katını görebilme gibi süper güçlerinin yanı sıra, çıplak kafadan enerji yollama, alev topuna dönüşebilme, Flash Gordon gibi çok hızlı hareket edebilme yetenekleri ve yeni düşmanlar ekleyerek bir süper kahraman yarattı: “Kaloglan”, diğer adıyla “Bald Man”.

İslam piyasasına açılma çabası

Kaloglan’ın “Genesis” adı taşıyan ilk öyküsünde, bir ağaç kovuğunda bulunuşu ve süper güçlerini kazanması hikâye ediliyor. Büyük bir çoğunluğu Doğu ülkelerinde geçen öyküde Kaloglan, cadı, huysuz, vezir gibi geleneksel düşmanlarının yanı sıra, tepegöz’ü çağrıştıran “Third Eyes” gibi yeni düşman karakterlere karşı mücadele ediyor. DC Comics’in yarattığı yeni süper kahramanı hakkında bir makale yayınlayan New York Times Blogu Kültür-Sanat editörü Joseph Wright, DC Comics’in bu hareketinin, Kuveyt orijinli olan ve İslami çizgi roman piyasasında çok tutulan, “The 99″ adlı çizgi romanın piyasasına açılma isteğinden kaynaklandığını belirtti.

Amerikalı çizgi-roman severler, DC Comics’in yeni süper kahramanın öykülerinin piyasaya çıkmasını sabırsızlıkla beklerken, Marvel’ın bu yeni adıma nasıl karşılık vereceği kamuoyunda en çok merak edilen konular arasında.

 
Üst