Tenten Kapağı 2,5 Milyon Euroya Satılmış

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,324

Tenten Kapağı 2,5 Milyon Euroya Satılmış

Hergé'nin 73 yıl önce (1942'de) "L’Etoile mystérieuse" (Esrarengiz Yıldız) albümü için çizdiği orijinal kapak resmi Belçika’da düzenlenen bir çizgi roman fuarında yapılan açık artırmada 2,5 Milyon Euro'ya satılmış. Bu kez alan Amerikalı değil Avrupalıymış ve adı açıklanmamış. İki yıl önce de "Tenten Amerika'da" albümünün kapağı 1,6 milyon dolara satılmış.


Tenten_Kapa_Sat_ld.jpg


Küçük bir not: Türkçe gazete kupürlerinden birinde, sizin de dikkatinizi çektiği gibi Tenten'in yaratıcısı "Hergé"yi Fransız yapmışlar! Oysa siz çizgi roman sevdalılarının çok iyi bildiği gibi "Hergé" (Georges Prosper Remi) Belçikalıdır. Kupür üstelik kültür ve sanata özel önem verdiğini iddia eden bir gazeteden alındı. Hata küçük ve önemsiz gibi görünse de bence çok önemli olmalıdır. Gazete sayfaları zamanla tarihe malolacaklar ve ileride araştırmacılar arşivlerden çıkarttıkları gazete sayfalarından araştırma yazıları, tezler, makale ve kitaplar yazacaklardır. "Hıncal Uluç" eski gazetecilik anılarını aktardığı bir yazısında yanlış hatırlamıyorsam gazetede yer alan bir fotoğrafın altına, fotoğraftaki üçüncü dereceden önemli (hatta hiç önemi olmayan) bir şahsın isminin yazılmasının unutulması üzerine, sorumluların yazı işleri müdürü tarafından cezalandırıldıklarını anlatmıştı. Şimdi gazetelerde "5N1K" kuralına uyan dört dörtlük bir habere rastlamıyoruz.
 
Son düzenleme:

cizgibaykus

Kıdemli Üye
13 Ara 2013
110
212
Bu haber için çok teşekkür ediyoruz. Genelde tüm çizgi roman gibi Tenten de bizde küçümseniyor, bu korkunç boyutlardaki cehaletten kaynaklanıyor. Yok ırkçıymış yok şuymuş... Buradaki çizgi roman uzmanı çok değerli ağabeylerim, kardeşlerim bendenizden çok daha iyi bilir, Tenten'deki sihir farklı. Tibet macerasının karelerini birer tablo gibi dakikalarca seyredebilirsiniz. Tam da bu macerayla ilgili o Tibet çizimlerini inceleyen bir belgeseli Fransızların TV5'inde izlemiştim. Ya Pikaroslar macerasındaki otomobil çizimleri, Sydney Macerası'ndaki doğa ve o uçak tabloları. Heyecan, senaryo, kurgu, özgünlük vs. ile ilgili konuşmak zaten haddim değil. Her çizgi roman kendine has ama, Tenten bir başka kendine has... :)
 
Üst