Fatih'in Fedaisi Kara Murat

Önder Çakı

Onursal Üye
E-Dergi Takımı
5 Ağu 2012
263
1,734
Vizyon Tarihi : 16 Ocak 2015
Yapımı : 2014 - Türkiye
Tür : Aksiyon , Dram , Macera , Tarih
Yönetmen : Aytekin Birkon
Oyuncular : Fatih Usta , Nefise Karatay , Bahadır Sarı , Ceyda Tepeliler , Nezih Işıtan
Senaryo : Fatih Usta , Aytekin Birkon
Yapımcı : Murat Usta , Halil İbrahim Usta
Diğer Adı : Kara Murat: Mora'nın Ateşi

Film Özeti
Başrolde Fatih Usta’nın Kara Murat’ı oynadığı filmin fragman çekimleri yapıldı, seti ise Haziran ayında start alacak. Dünya çapında satış ve pazarlaması, Centre Media ve Şebeke Creative Team tarafından yürütülecek olan Kara Murat Mora’nın Ateşi, Türkiye’de Ocak 2015’de Pinema Film’in dağıtımıyla sinema izleyicisine ulaşacak. Film 3 yıldan uzun bir süredir tamamlanamamıştı.
Çekim teknikleri ve aksiyon sahneleri ile büyük ilgi toplanması beklenen filmin fragman çekimleri bir haftada tamamlandı ve sette oyuncular dahil 150 kişilik bir ekip görev aldı. Filmin oyuncu kadrosunun seçimi, yapım şirketi tarafından büyük bir titizlikle yürürtülürken, tüm teknik hazırlıklar tamamlanmış durumda.
 

Önder Çakı

Onursal Üye
E-Dergi Takımı
5 Ağu 2012
263
1,734
Filmin afişini 2-3 gündür bilbord'larda görüyorum.
Net'teki fragmanını da izledim.
Filmde ki,Kara Murat çizgiroman karakterine benzemiyor.(Fiziği,saçı,bıyıkları....)
Acaba,isim benzerliği mi diye afişine baktım.Rahmi TURAN adı aralara sıkıştırılarak yazılmış.
Filmi seyredeceğim elbette.Ama,yukarıda bahsettiğim özensizliklerden dolayı çok ümitli değilim.Umarım tüketmezler ismi.
Bu tarz filmlere gençler koşa,koşa Kara MURAT fimi gelmiş diye sıra yapmayacaklarına göre!..
Bizler gibi takipçileri de azıcık düşünmeleri gerekirdi diye düşünüyorum.
Filme gelenlere Kara MURAT çizgiromanından bahsetseler.
Fazla değil 2 dakika..
Belki gençlerde bilmedikleri bir şeyi ,sevdiklerini farkederler.
Filmin çok seyredilmesi dileği ile..
 

gandor08

Yönetici
6 Ocak 2013
18,367
141,608
Abi geçenlerde Karaoğlan filmini izledem camokoyala çekilmiş utandım yani, umarım bu filmde ona benzemez.
 

gandor08

Yönetici
6 Ocak 2013
18,367
141,608
En çok canımın sıkıldığı kendi tarihimizle alay eder gibi film çekilmesi, ülkemizde adam gibi senaryo yazacak bir sürü senarist, oyunun hakkını verecek artislerimizde var. Teknolojide ilerledi, ona göre çekim yapılabilir.

Meteryalmi istiyosunuz, alın size TARİH, her türlüsünü çekebilirsiniz.

Aşk, kan, entrika, aile, dini, bilimsel, komedi, seri halinde bölümlü filmler, tekler, ya ne bileyim işte dünya kadar olur yapılmaya kalksa.

Adamlar kısacık tarihlerinden dünya iş çıkartıyorlar.

Biz bakıyoruz habire.
 

atlas364

Süper Üye
13 Tem 2009
629
1,388
Filmin Fragmanını izlemeye çalıştım yarısında kapattım bol aksiyon doldurmuşlar karakter hiç uygun değil, savaş sahnelerindeki efektler çok abartıya kaçmış inşallah sonu Karaoğlan filmi gibi olmaz
 

pereventi

Süper Üye
27 May 2010
1,150
1,449
güney
bizimkiler nedense şanlı ecdadımızı ve şanlı kahramanlarımızı hep zampara gösteriyorlar, hoş bu yapımcılara göre ecdadlarımız kahraman değil bilakis karı kız düşkünü...avrupanın dahi gıpta ettiği muhteşem SÜLEYMAN'ı herkese düşman ettiler amaçları farklı çünkü...her tarihi filmin arasına 2 tane kadın koyup ecdadımızı maskara ediyorlar, yahu 46 sene padişahlık yapmış olan KANUNİ topu topu 2 yıl sarayda yaşamış gerisi at sırtında seferlerde geçmiş, öyle bir dizi yaptılar ki sanki OSMANLI topraklarını 3 kıtaya taşıyan O değildi ve haremden çıkmayan biri olarak lanse edildi, bizim tarihini bilmeyen vatandaşımızda bunlara bal gibi inanıyor.
 

Kemikdilli

Kıdemli Üye
2 Ocak 2012
194
538
Filmi izlemeyi düşünmüyorum. Efekti bol bulmuşlar gibi görünüyor. Dayamışlar efekti. Orijinalin güzel olduğunu nasıl anlayacağız bilmiyorum. Bilgisayar oyunu gibi film yapıp üzerine Kara Murat yazmak da neymiş ya.
 

uzung

Yönetici
Yönetici
14 Ağu 2009
3,396
26,094
İstanbul
Bize ait çizgi romanlardan filme uyarlananlar içerisinde en başarılısı Tarkan olmuştur bence.
Bu filmin bizim Kara Murat'ımızla uzak yakın ilgisi yok görünüyor. Ayrıca efektler de çok
başarılı görünmüyor.
 

Önder Çakı

Onursal Üye
E-Dergi Takımı
5 Ağu 2012
263
1,734
Bugünkü Hürriyet Gazetesi,Pazar ilavesi'nde sanki bu sayfalar okunmuşçasına tam sayfa bir yazı yayınlanmış.
Olanı biteni tam olarak ifade etmiş sevgili Uğur VARDAN.Hatta tahmin edemediğimiz bir takım gelişmeleri de açıkça yazmış.
Önce Gazete ilavesinin kapağında ki, iç yazı reklamından başlayayım.
Başlık aynen şöyle''Sinek gibi ezilmek istemiyorsanız bu filmi beğenin''.
10'uncu sayfa ise tamamen filme ve Kara Murat'a ayrılmış.Burada filmi hazırlayan ekibin eleştirilere verdikleri oldukça sert cevapları,gişe yapmayan filmin yaratıcısı Rahmi TURAN üstadın sadece isim hakkı verdim,senaryo bana ait değil demesi.Daha önce Kara MURAT filmlerini çeken Türker İNANOĞLU'nın görüşleri detaylı şekilde yazılmış.Arkadaşlardan biri bu sayfayı kopyalayıp paylaşırsa sevinirim.
En önemli ayrıntı ise Uğur VARDAN tarafından ;Film ve Kara MURAT arasında'ki 7 fark yazılmış.
Yedi Fark!
Filmin kötülüğünü daha iyi anlatmak için bir de çizgiromandaki''gerçek''Kara Murat'la 2015 model Kara Murat arasında ki 7 fark'a bakalım.
1.Kara Murat,Fatih'in Fedaisi'dir,16 Ocak'ta vizyona giren filmde kahramanımızın görev tarihi Sultan Mehmet'in babası 2.Murat zamanında başlıyor.Yani öyküde start bile''hatalı çıkış''içeriyor.
2.Kara Murat,bir türleri karakol ya da ''Ajan''gibi takılır.Öyle savaşıp evine dönmez.2015 Kara Murat'ta yerleşik düzene sıcak bakan bir tipleme görüyoruz.
3.Bildiğimiz''Fatih'in Fedaisi''evli değildir,hele hele çocuk sahibi hiç değildir.''2015 model de evine bağlı,evli ve bir çocuk babası tipleme var.Yeni versiyonun mevcut hükümete yaklaşmada ki en büyük hatası ''En az 3 çocuk ''gerçeğine uzak durmuş olmasıdır.
4.Kara Murat,gönül eğlendirir,amiyane tabirle özellikle Bizanslı kadınlarla yatar kalkar.Bir''Seks Simgesi'dir''o aynı zamanda.Yeni versiyonun öyle seksle,meksle ilgisi yok.
5.Gerçak Kara Murat sürekli deplamandadır ve tanınmasın diye''Tudor''takma adını kullanır.Elini de o kadar çabuk belli etmez.Yeni versiyonda k, Kara Murat ise her yerde kimliğini açık ediyor,adeta bas,bas ben Kara Murat'ım diyor.Oysa o ünlü klişeden biliyoruz ki sadece o değil''Hepimiz Kara Murat'ız.''.....
6.Kara Murat,bıyıklı,uzun saçlı,ince yüz hatlarına sahip bir karakterdir.Sinemada ki ilk uyarlamlarında bu tipi Cüneyt ARKIN canlandırdığı için karakteri beyaz perde'den tanıyanların belleğinde farklı bir Kara Murat vardır.Yeni versiyonda ki tipleme ise bıyıksız,kısa saçlı.Ama en önemli özelliği karşımızda karakterin iri pazulara sahip,''bodyguard''a benzeyen bir fiziğe sahip olması.
7.Yeni tipleme milliyetçi,hatta dindar ve padişaha çok bağlı bir Kara Murat.Orjinal Kara Murat'ta ise mutlak biat yoktur,hatta bazen padişahın kararlarını kendi mantığı çerçevesinde beğenmez,gerekse hizmetinden ayrılacak kadar cesur adımlar atabilir..
Evet arkadaşlar yukarıda ki maddeler tamamen eleştirmenin kendi yazısından alınmıştır.
Analaşılan o ki,Uğur VARDAN bir çizgiroman tutkunu;çünkü saptamaları Kara Murat çizgiromanını bilmeyen biri tarafından yapılamaz.
Hürriyet gibi bir gazetenin en çok okunduğu Pazar günü tam sayfa bu konunun işlenmesi çok alışık olduğumuz bir durum değil.

Çizgiroman'dan beyaz perde'ye bir film geçeceği zaman bir çok hazırlık yapılır.Öncesinde kahramana ait yeni albümler çıkartılır.Oyuncakları fastfood dükkanlarında verilmeye başlanır.Oyuncakları,figürleri imal edilir.Anahtarlıklar,bilezikler...vb..bir çok ticari hazırlığı olur.
Neticede bir kesim bu filme gidecektir zaten..Kim mi?..Bizler tabi ki.
İyi bir tanıtım ve çalışma olsa kuyruğa bile gireriz.
Ancak,filmin hedeflendiği kitle bizler değiliz zaten.Hedeflenen kitle de şimdilik çok ilgi göstermemiş.O zaman neden Kara Murat,neden Kara Ali değil,kara Mehmet değil..falan,filan..
Aynı yazıda Türker İNANOĞLU'na sormuşlar..
Yeniden Kara MURAT'ı sinemaya aktarma istermisiniz?
Cevap şöyle;
Kara Murat 2'inci defa yapıldı.Tekrar ele almak ancak,5-10 sene sonra düşünülebilir.
Filmi izlemedim.Ama daha çok meraklandım.Mutlaka bu hafta gideceğim.
 

atlas364

Süper Üye
13 Tem 2009
629
1,388
Biz baştan söylemiştik . . olmamış bu KaraMurat demiştik . . ama dinleyen kim :)
 

cemsultan

Aktif Üye
25 Eyl 2009
403
394
Rahmi Turan bence işin kolayına kaçmış. Ne demek ben sadece isim hakkını verdim. Bu ne yaparsanız yapın yeter ki bana paramı verin gerisi önemli değil demekten farksız bence.O da suçludur bu konuda.
 

Kemikdilli

Kıdemli Üye
2 Ocak 2012
194
538
Dönemin ruhuna göre bir film yaptiklari anlasiliyor. Ama sorun su ki, dönemin ruhu hem Kara Murat'a hem de naçizane bana uymuyor. Bizansli prensesle oynasmayan Kara Murat mi olurmus?
 

ikarus75

Aktif Üye
31 Ağu 2011
358
507
Arkadaşlar tarih bilmeden sallayanlar var.Birileri Kanuniyi gözünde fazla büyütüyor.Süleyman doğuda ve batıda hiç bir düşmanına kesin darbeyi indirememiştir.Viyana Malta hezimetleri var.Kaputülasyonları başımıza bela eden kendisidir.Kapitülasyonlar Fatih dönemiyle başlasada Kanuni zamanında tavan yapmıştır.Şehzade Mustafa olayı zaten İmparatorluğun çöküşünü başlatmıştır.Hürrem sultan faciasına zaten hiç girmeyelim.Büyük bir Hakan arıyorsanız o Fatih Sultan Memhmettir Kanuni değil.

Filme gelince hangi Türk filmi bi halta benzedeki bu benzesin.Yannız bir dizi var gerçekten hakkını veriyor oda trt1 de yayınlanan Filinta.Konusu fena olmayan ama beni en çok mekanlar ve yansıtığı gerçekçilik etkiledi.Resmen zamanda yolculuk yaptırıyor.

Kara Murat deyince, her ne kadar saçma ve absürd filmler olsada aklıma tek gelen isim büyük usta Cüneyt Arkın ve onun oynadığı tarihi seriler..
 
Üst