İstanbul metrosunda çizgi roman sansürü

enger66

Onursal Üye
26 Eyl 2010
1,036
3,182
İstanbul metrosunda çizgi roman sansürü

c3nkiky016ipu1u14.jpg


Zülfü Livaneli'nin "Engereğin Gözündeki Kamaşma" adlı romanından uyarlanan çizgi romanın tanıtımı İstanbul metrosunda sansüre takıldı. İstanbul Ulaşım A.Ş, kitabın çizeri Çağrı Coşkun'un figürlerini müstehcen buldu ve ancak yayınevince kırmızı bantla sansürlenerek yayınlanmasına izin verdi.
Zülfü Livaneli'nin "Engereğin Gözündeki Kamaşma" adlı romanı, Çağrı Coşkun'un çizimleriyle Destek Yayınları'nca "Harem" adıyla çizgi roman olarak yayınlandı. Cnnturk.com'dan Gözde Akgüngör Pamuk'un haberine göre, Harem'in tanıtımı için İstanbul metrosuna verilen reklam İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Ulaşım AŞ. Yetkililerince müstehcen olduğu gerekçesiyle geri çevrildi. Ulaşım AŞ. Genel Müdürlüğü yetkililerinin ilanı müstehcen bulması üzerine, yayınevi kitabın kapağını kırmızı bir bant ile örterek ilanı revize etti. İlan 3 Mayıs itibariyle metroda ancak yayınevi tarafından sansürlenmiş haliyle yayınlanabildi.

Ulaşım AŞ'nin ilan çalışmalarını yapan Medya Pano Genel Müdürü Mehmet Demirci, sözleşmeleri gereği ilanlarda yayınlanan materyallerin "cinsellik" içeremeyeceğini ifade etti. Harem ilanı geldiğinde de Ulaşım AŞ'den bu kapak için olur alamadıklarını belirten Demirci, "Bize çizimi değiştirmemiz ya da kapatmamız gerektiği söylendi. Yayınevine durumu bildirdik. Onlar da kırmızı bir bantla ilanı kapattılar. Bu şekliyle yayınlandı" dedi.

Demirci, metro ilanlarının açık hava ilanlarından farklı olduğunu ve metro yolcularının çok "hassas" olduğunu vurgulayarak, "Bu ilan açık havada yayınlansa belki de kimseyi rahatsız etmezdi ama metro yolcuları çok hassas olduğu için anında Belediye'yi ve Beyaz Masa'yı şikayet yağmuruna tutuyorlar" diye konuştu.

İstanbul Ulaşım AŞ Basın ve Halkla İlişkiler yetkilileri ise konuyla ilgili bilgileri bulunmadığını ifade ederek sorulara yanıt vermediler.

Harem ne anlatıyor?

Osmanlı sarayını ve yaşantısını hadım bir haremağasının gözünden anlatan "Harem", 17. yüzyıl Osmanlı sarayında geçiyor. Kitapta Osmanlı sarayında yaşamış Etiyopyalı bir hadımın ve annesi tarafından tahtından edilmiş bir Osmanlı Sultanı’nın trajik hikâyesi anlatılıyor.

Kitabın kapağında, çizgi romanın kahramanı olan harem ağası ile çıplak bir kadın figürü yer alıyor.

Harem’in uyarlandığı Zülfü Livaneli’nin “Engereğin Gözündeki Kamaşma” adlı romanı, 1997 yılında yazara "Balkan Edebiyat Ödülü"’nü getirdi ve pek çok dile çevrildi.

Cumhuriyet
 

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
Çıplak kadın görmesek anlayabilirdik belki.
Metroya binenlerin hassaslığı en ufak kadın teni görünce delirmeleri olduğundan iyi yapmışlar sansürleyerek. Metrobüse binenlerin daha hoşgörülü, taksi tutanların daha feminist ve de halk otobüsüne binenlerin de daha aseksüel olduklarını anlamış olduk böylece. Sağolasın pano genel müdürü.
 

syndrome

Yeni Üye
2 Nis 2012
91
60
resimde bi müstehcenlik göremedim ben. gittikce dincileşen bi ülkede müstehcenliğin algısı da gittikçe daralıyor ve daralacaktırda. bugün sadece üzerini örterler yarın kara çarşaf bile giydirebilirler. muhafazakar sanat tartışması halen gündemde ve bir aşama olarak -ki kitaplar zaten sansürlenmeye, çeviriler yasaklanmaya, basılmamış kitaplar toplatılmaya başlandı bile-elbette çizgi romana da geleceği belliydi. bugün kapağı sansürlenir yarın da halk duyarlı diye içeriği. halkımız böyle değerler böyle sansür olmalıdır diyorsanız bence forumdaki çizgi romanlara bidaha göz attın ve ve sansürün doğruluğu gereğince nekadar edepsiz bişey yaptığınızın farkına varın. .

(ortaya sinirlendim _düzeltmedir :) )
 

gruznan

Çeviri & Balonlama
20 Eki 2011
251
913
keşke reklamda başka bir resim kullansalarmış...böyle kırmızı bant çekmişler, sanki poşete konmuş gibi olmuş...bu arada kitabın ismi harem'ken resimde kadın olmayacak da ne olacak ayrı bir tartışma konusu olur... bu yaptıkları resmen sansür olmuş...

istanbul metrosunun durumunu tam bilmiyorum...ama metrobüslerdeki gibiyse bu resmi gören bazı kendini bilmezlerin yapabilecekleri taşkınlıkları(taciz vb.kastediyorum) düşündükçe hassasiyet gösterilmesine de karşı çıkamıyorum...

işin doğrusu bu resimlerden kimileri etkileniyor diye resimleri kapatmak yerine etkilenen gelişmemiş, terbiye edilmemiş zihinlerin değiştirilmesi daha doğru olur...tabii biz o günleri görebilir miyiz, bilmem...
 

Kadri Balta

Aktif Üye
27 Mar 2012
406
2,221
Tutuklu gazteçi sayısının 100 ' ü geçtiği gazteciler hakkında açılmış davaların 10 BİNİ bulduğu TÜRKİYE basın özgürlüğüde 197 ülke arsında 117. sırada ve KISMEN ÖZGÜR ülkeler arasında yer alıyor.
Böyle bir SANSÜR e kimsenin kızmaya hakkı yok..Bu arda sevgili bakunin formda gezerken 1 konu gözüme battı 3 yönetici tekme tokat bir üyeye SANSÜRÜN kralını uygulamışlar şimdi birde şu yönden bakmak lazım yani sonuçta SANSÜR HERYERDE..
 

serifengin

Onursal Üye
23 Eki 2009
2,617
6,031
İstanbul-İzmir
Tutuklu gazteçi sayısının 100 ' ü geçtiği gazteciler hakkında açılmış davaların 10 BİNİ bulduğu TÜRKİYE basın özgürlüğüde 197 ülke arsında 117. sırada ve KISMEN ÖZGÜR ülkeler arasında yer alıyor.
Böyle bir SANSÜR e kimsenin kızmaya hakkı yok..Bu arda sevgili bakunin formda gezerken 1 konu gözüme battı 3 yönetici tekme tokat bir üyeye SANSÜRÜN kralını uygulamışlar şimdi birde şu yönden bakmak lazım yani sonuçta SANSÜR HERYERDE..

Bizim kurallarımız var..
Oto sansür mekanizması tabiiki olacak.
Ama her çıplaklık her erotik çizimde sansürlenmeyecek bir kere.

Ve merak ettim neymiş o sansür ettiğimiz konu?
Siyasi ise ki kurallarımızdan biride odur sitemizde istemedğimiz bir şeydir doğrudur yapmışızdır.
Sizden ricam o konuyu bildirmeniz.
 
Üst