Uyanış- Çanakkale Destanı Masa Üstü Oyunu

Raven

Yönetici
7 May 2009
1,443
12,533
Çizgi Diyarı ekibi olarak Ajans 2023 yayınlarını ziyaret ettik. Türk Kurtuluş Savaşı ve Çanakkale destanı hakkında İnanılmaz güzellikte çizgi romanlar üreten bu yayınevinin bir de masaüstü oyunu projesini hayata geçirdiğini görünce çok şaşırdık ve sevindik. Sizlere kısaca bu oyunu tanıtmak istiyoruz:

oyunkutu20123d.jpg



Sevgili çocuklar, gençler ve bu gençliğin geleceğinden sorumlu Anneler, babalar, öğretmenler; Çanakkale Destanı ile ilgili onlarca çizgi roman yaptık. Şimdi ise Kahraman Atalarımızın bu eşsiz mücadelesini, Tarihi gerçeklere uygun olarak masa oyunu haline getirdik. Ayrıca Tarihimizi eğlenceli bir şekilde öğrenebilmeniz için, Uzman Tarih Öğretmenlerimiz 200 sorudan oluşan soru kartları hazırladı. Soru kartları üzerinde soruyla ilintili resimler göreceksiniz. Bunu da, öğrendiklerinizi görsel hafızaya hitap ederek kalıcı hale getirmek amacıyla yaptık. Böylece zar atarak ilerleyen oyunlardan çıkararak, Çanakkale oyununu şansa bağlı olmaktan çıkarıp, bilgiye ve öğrenmeye dayalı hale getirdik. Zevkle oynayacağınız Çanakkale oyununu defalarca bıkmadan oynayabileceksiniz. Kardeşlerimiz, Bu vatan, anaların on beş yaşında yiğitlerinin saçlarına kına yakıp vatana kurban vermesiyle kuruldu. Ve biz onların hayatlarını feda edişiyle bugün nefes alıyoruz. Tarihimizi bilmeliyiz. Bize bu vatanı emanet eden Kahraman atalarımızı tanımalıyız. Çünkü, Geçmişi bilmeyenin geleceği olmaz! Tarih, geçmişe ait hikayeler olarak ele alınmamalıdır. Tarih, Geleceğe yürüdüğümüz yolda, bize rehber olacak olgulardır; tecrübelerdir! Köklerinden beslenmeyen bir ağacın dalları da olmaz! Tarih, geçmişin geleceğe haykırışıdır! Eğer o haykırışı duymaz ve o haykırışa cevabımızı unutursak, tarihin acı sayfalarını yeniden yaşamaya mahkum oluruz. Tarihi bilmek, işte bu sebeplerle çok gereklidir. Çanakkale Destanı bu topraklar üzerinde yaşayan hepimizin ortak değeridir. Bunu bilmek, birlik ve beraberliğimizin en önemli tutkalı olacaktır.
Kahraman Atalarımıza layık olmak dileğiyle...
Suat Turgut



oyunfuarafis.jpg


OYUNUN AMACI: Uyanış / Çanakkale Destanı en az iki, en çok dört kişi oynanır. Oyunda amaç soru kartlarındaki sorulara doğru cevap vererek, kartın köşesindeki rakam kadar kare ilerleyerek BİTİŞ noktasına ulaşmaktır.

NASIL OYNANIR: Oyuncuların her biri 4 farklı renkteki oyuncak askerlerden birini seçer. Her kutuda 4 farklı renkte asker, 3 tane de yedek oyuncak asker bulunmaktadır. Askerler BAŞLANGIÇ karesine konulur. Oyunda ilerlemeyi sağlayacak SORU KARTLARI tablanın ortasında belirtilen yere konur. Oyunun başlaması ve ilerlemesi için, seçilen herhangi bir oyuncu en üstteki kartı çekerek solundaki oyuncuya, kartın üzerinde yazan soruyu sorar ve arkasındaki şıkları belirtir. Sorunun sorulduğu oyuncu şıkların içindeki doğru yanıtı verirse, sorulan sorunun alt köşesindeki rakam kadar kare ilerler ve geldiği karede ne yazıyorsa oradaki kurallara uyar. Soru kartlarının arkasında olan şıklarda, doğru yanıt kırmızı ile belirtilmiştir. Yanlış cevaplar beyaz renktedir.

FONKSİYON KARTLARI: Oyun içinde kullanılacak 4 çeşit kart vardır. (Mermi, top mermisi, sağlık puanı ve para kartları.) Bu kartlardan her oyuncuya eşit miktarda dağıtılacak ve oyuncular bu kartları oyun esnasında kullanacaklardır.
Mermi : 100 Top Mermisi : 60 Sağlık Puanı : 100 Para : 200

Örnek : “King gemisine top ateşi açtın. 5 top mermisi kaybettin” Oyuncu burada, daha önce kendisine dağıtılmış kartlardan 5 top mermisine kasaya verecektir.

Oyun kutusunun içi KASA olarak kullanılacaktır ve belirlediğiniz bir oyuncu kasa görevini üstlenip bu alış verisi sağlayacaktır. Oyuna başlarken her oyuncuya belli bir miktar fonksiyon kartı dağıtılacaktır.

Örnek 2 : “Cephanelik - 20 mermi kazandın” Oyuncu bu karede kasadan bedelsiz 20 mermi alır. Bu alışverişi KASA görevini verdiğimiz oyuncu sağlar.

TÜCCAR : Oyuncu TÜCCAR karelerine geldiğinde elindeki PARA kartları ile istediği kadar mermi, top mermisi ve sağlık puanı alabilir. Bu alış veriş sadece TÜCCAR karelerinde gerçekleşebilir.
Buna göre :
10 Top Mermisi : 30 Para ( 20 Top Mermisi : 60 Para)
10 mermi : 20 Para ( 20 Mermi : 40 Para )
10 Sağlık Puanı : 20 Para ( 20 Sağlık Puanı : 40 Para )

KARTLAR BİTERSE : Oyuncu elindeki kartları idareli kullanamaz ve kartları biterse oyuna baştan başlamak zorundadır. Baştan başlayacağı için oyun başında bedelsiz verilen kartlar bu oyuncuya tekrar verilir.

RÜTBE KARELERİ : Oyunda 4 adet rütbe yükseltme karesi vardır. Bu karelere gelindiğinde Teğmen olan oyuncu Yüzbaşı olmak isterse o karede yazan kadar kartı kasaya vermek zorundadır. Bu, isteğe bağlıdır. Ancak Yüzbaşı olmak istemiyorsa hiç bir şey vermeden bu karede kalabilir ve rütbesini yükseltmeden oyuna devam edebilir.


Ürüne ulaşmak ve satın almak için :
 
Son düzenleme:
Üst