M.K. Perker - Ölmeden Önce Gülmeniz Gereken 1000 Karikatür

süpür

Onursal Üye
30 Ağu 2011
1,498
4,628
Düşünmeden gülünüz!

5bb8800a67b0a82a6cf2fb7d.jpg

30 yıldır hemen hemen her gün bir karikatürü yayımlanıyor, son altı yıldır da Hürriyet’i renklendiriyor. Dünyaca ünlü çizerimiz M. Kutlukhan Perker’in gazetemizde yer alanlar arasından seçilen en komik ve orijinal 1000 çalışması şimdi bir kitapta toplandı. “Karikatür eğlendirir, güldürür. Düşündürmez. Ama hatırlatabilir” diyen çizerin kitapta yer alan işlerinden bir seçki karşınızda...

5bb87fb167b0a82a6cf2fb76


Kaynak :
 

Peter Banner

Kıdemli Üye
6 Haz 2016
141
542
Sevgili savok ve Üsküdar kitabın adının garip/itici olduğunu söylemişler. Kitaplar, filmler veya gezilecek yerler için bu tarz onluk, yüzlük veya binlik listeler olabiliyor. Filme, romana ve gezilere ayrılan süreye bakarsak mantıklı olabilir de bir tane karikatür kitabı hemen bitivereceği için ölüm mölüm karıştırmak çok da mantıklı olmayabilir. :) Diğer listelerin "Bir an önce başlasan iyi olur" mesajı vermek istediğini de söyleyebiliriz.

Elbette bu tür isimlerin seçimi malumunuzdur ki bir tür pazarlama taktiği. Daha ilgi çekici olsun diye böyle isimler koyuyorlar -sanatçı da önermiş olabilir-. Bu taktik bir yana, Ölmeden Önce Gülmeniz Gereken 1000 Karikatür gibi iddialı bir isimle basılan kitabın tek bir karikatürist yerine birçok karikatüristten seçkilere yer vermesi daha yerinde olurdu kanısındayım. :)

Sanatçının söylediği "Karikatür (...) düşündürmez." sözünden "Düşünmeden gülünüz" anlamının çıkarılmaması gerektiğini düşünüyorum ayrıca. Bence çizer "Karikatürün görevi bu değil; ayrıca düşünmek uzun süreli / kafa yormayı gerektiren bir uğraştır" demek istemiş. "Düşünmeden gülünüz" deyince "Gülün geçin." anlamı çıkıyor sanki. :) Mesela bu seçkideki UFO, Dostoyevski ve akıncı karikatürleri sanatçının tabiriyle bir şeyleri "hatırlatabilir". UFO karikatüründe, her şeye iyi tarafından bakmanın cehaletle birleştiğinde doğurduğu sonuçlar; Dostoyevski karikatüründe, kendimizi düzeltmeden başkasını düzeltme sevdamız ve yayıncıların kitaplar üzerinde gereğinden fazla oynama yapabilmesi; akıncı karikatüründe de kadın-erkek ilişkilerindeki birtakım sorunlar hatırlanabilir. Bu hatırlama düşünmeye de evrilebilir, orası okura kalmış. Karikatür -amaçlasa da amaçlamasa da- hatırlatma işlevini görüyor, düşünmeye evrilip evrilmemesi sanatçının sorunu değil. :) Eğleneceğiz diye detayları bir kenara bırakmamalıyız, ama her karikatürden hayat dersi çıkarmaya çalışırsak da eğlence olmaktan çıkar. :)
 

KARAOĞLAN

Onursal Üye
2 Şub 2010
3,004
20,630
Gaziantep


Ahmet abi bu tanıtım, daha kitap bugün piyasada...
Ancak alışveriş yaparken özellikle bunu almamaya çalıştım, Perker'i severim, tanışıp konuşmuşluğum da var ama bu kitabın adı çok itici geldi...
1000 karikatür okudum diyelim sonra...
Töbe töbe...

Sevgili Savaş; çizer "ölmeden önce" diyor, öldükten sonra diyecek hali yoktu :) Kitap çıkmış. Alalım da Türk basınına katkımız olsun.
 
Son düzenleme:

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,278
İddialı yapımlar listesinde.
Gülmek ve ölmek.
Yolu açık olsun.
Güç onunla olsun.
Ölmeden önce çizmesi gereken daha 1001 karikatür var.
Ölmeden önce okunması gereken 1000 çizgi roman varmıdır acaba.
Benim açımdan var.
 
Üst