Thorgal 40 yaşında!

Lobador

Çeviri & Balonlama
21 Tem 2015
1,263
9,898


22 Mart 1977'de, birkaç aylık bir hazırlık sürecinden sonra Thorgal'ın ilk sayfaları Tenten'in Belçika baskısında okurlara tanıtıldı. İnanılmaz bir şekilde dümeninde iki adı duyulmamış sanatçının olduğu bu efsanenin başlangıcından itibaren kırk yıl geçti: çizgi roman tutkunu Polonyalı bir çizer ve metinlerde Belçikalı bir satış elemanı!

thorgal-landscape-1-high-res-1024x533.jpg


Grzegorz Rosinski ve Jean Van Hamme, birkaç temel ilkeye göre Tenten dergisi için yeni bir karakter ve evren yaratmaya karar verdiler. (Le Lombard tarafından yayınlandı). Her şeyden önce, hikaye ve tema dergi okuyucuları tarafından daha önce görülmemiş bir şey olmalıydı. İkincisi, dizinin içeriği, Polonya'da o sırada yapılan sıkı sansüre uygun olmalıydı. Ve son olarak, ne olursa olsun, Rosinskinin çizmekten hoşlandığı bir şey olmalıydı! Genç illüstratör, gerekli belgeleri toplamanın zorluğu nedeniyle, günümüzde geçecek bir hikayenin üzerinde çalışmaktan elinden geldiğince kaçınmak istedi.

Bu esaslar göz önüne alındığında, Van Hamme, Polonyalı Rosinski ile birlikte kültürel bağları zayıf olan bir İskandinav kahraman ortaya çıkardı. Daha sonra etrafında bilm kurgu, romantizm ve mitoloji dünyası inşa ederek onu orta çağa yerleştirdi. Thorgal doğmuştu!

thorgal-bow-and-arrow-1-e1503051629686-1024x467.jpg


Herşeyden önce ilk macera çaylaklar için bir test niteliğindeydi. La magicienne trahie (‘İhanete uğrayan büyücü’) isimli 30 sayfalık hikaye, 1977 yılında Tenten'in 5 sayısı boyunca yayınlandı.

Yukarıda da belirtildiği gibi Thorgal ilk kez 15 Mart 1977'de Tentenin Belçika baskısında yayınlandı. Fakat bu sadece yeni bir kahramanın gelişinin eli kulağında olduğu bildiren bir tanıtımdı. Sonraki sayı ilk sayının ilk altı sayfasını Le fils des orages ('Fırtınaların Oğlu') başlığı altında yeniden ele aldı. Aynı sayfalar daha sonra, 20 Eylül 1977'de (altı ay sonra) Tenten'in Fransız baskısında yayınlanacaktı ki bu da Thorgal'ın bu yıl 40 yaşında olmasını sağlıyacaktı!


thorgal-debut-tintin-cover.jpg



Serinin kökeni hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyenler şanslı çünkü Thorgal'ın resmi web sitesi sayesinde serinin arka planı ve geçmişi hakkında muazzam derecede derin bilgilere sahip olmak için Fransızca bir engel değil! İngilizce bilen okuyucularımıza tavsiye ederiz ki, içine dalabileceğiniz 20 macera Cinebook aracılığıyla şu an mevcut.

thorgal-early-years-euc-01.jpg


Daha da iyisi, Thorgal kainatını daha da keşfedip derinleştirecek seri geniş bir hikaye topluluğu olan Les Mondes de Thorgal ('Thorgal Dünyası') sayesinde bugün yeni keşiflerde bulunmaya devam ediyor. Eylül ayı (haberin orjinal tarihi), gelecek aylarda da devam edecek olan Thorgal'ın ilk sayısı (‘Thorgal İlk Yılları’) Europe Comics tarafından yayınlanacağını işaret ediyor. Bu yüzden bizimle kalmaya devam edin!

Bu arada, sizi serinin temsil ettiği ve bugüne kadar başardığı her şeye, bizi sonsuz macera, düşler ve tutkuların bir evrenine çekmesi için arkanıza yaslanmaya ve takdir etmeye davet ediyoruz. 40. doğum günün kutlu olsun, Thorgal!



Haber Kaynağı:
 

The_DarknesS

Yönetici
Çeviri & Balonlama
17 Nis 2010
9,538
28,621
İzmir
Bana en sevdiğin frankofon hangisi diye soracak olursanız, Thorgal derim.
Muhteşem bir hikaye harika çizimleri ile sıra dışı bir çizgi roman.
Mutlaka okuyun, okutun.
 

uluduz

Yeni Üye
4 Eyl 2013
83
258
Uzun zamandır dile getirmek istediğim bu konuyu,Labrador arkadaşımız gündeme taşımış.Artık sitemizden birilerinin Thorgal'a el atmasını pekkçokları gibi bekliyoruz.
Umarım birileri el atar...........
 

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,353
Bu değerli çalışma için çok teşekkür ederim üstadım.Thorgal benimde çok severek okuduğum eserlerdendir.
40 Yıl dile kolay bir yastıkta tam 40 yıl Barış Manço şarkısı gibi.
40 ı çıkmış.
Umarım devam eder.Thorgal bencede tam bir efsane çok özel bir alana dair bilgiler.
Selamlarımla.
 

afu

Onursal Üye
1 Şub 2011
680
5,016
İstanbul
Uzun zamandır dile getirmek istediğim bu konuyu,Labrador arkadaşımız gündeme taşımış.Artık sitemizden birilerinin Thorgal'a el atmasını pekkçokları gibi bekliyoruz.
Umarım birileri el atar...........
ilk 5 sayı Remzi'den çıkmıştı.
devamını çizgi düşler bastı ve 30 lu sayılara kadar getirdi.
bunlar hala kitapçılarda, internette satışta, bulmak mümkün. :)
fakat yan seriler için türkiyede basılma umudu şu an için görünmüyor.
yan serilere el atılmasını ben de bekliyorum.
 
Son düzenleme:

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,592
34,891
İstanbul
Tercüman Çocuk'ta Tengiz'den sonra en sevdiğim kahramandı. Frankofonlarda ise açık ara bir numaradır.. Nice yaşkara Thorgal ya da bizim deyimimizle Torgal.. :)
 
Üst