Çizgi roman dosyaları çok yer kaplıyorsa

Kayıtsız Eleman

Süper Üye
13 Tem 2015
563
2,495
Anadolu Yakası


CbxConverter.png


Çok değerli forum üyeleri, sizin de bendeki gibi yedekleme ya da mobil cihazda cbr/cbz dosyalarının büyüklüğü konusunda bir sıkıntınız varsa yukarıda bağlantısını paylaştığım bir program önerim olacak. Bu programın ismi CBX Converter ver CBR/CBZ dosyalarını çok daha ufak boyutlara indirgeyebilyor. Dünüştürülüp ufaltılan dosyalar programın kendisindeki "out" isimli klasöre kaydediliyor. Hani böyle bir sorununuz varsa bilin istedim.
 

Ekli dosyalar

  • CbxConverter.png
    CbxConverter.png
    4.2 KB · Görüntü: 11

Sinan Atik

Yönetici
13 Haz 2011
2,395
6,514
Ankara
cbr dosyaları esasen jpg dosyalarının paketlenmiş halidir. Paketlenmiş diyorum, çünkü jpg zaten sıkıştırılmış bir resim formatıdır. Bu sebeple, bu program büyük ihtimalle mevcut jpg dosyalarının kalitelerini düşürerek yerden kazanmayı hedefliyor olsa gerek.

Şayet sizde kurulu ise, büyük ve küçük boyutlu cbr dosyalarından aynı isimli bir adet resim dosyasını açarak özelliklerine bakabilir misiniz? (Yanılıp, yanılmadığımı merak ettim)
 

ekenciz

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
13 Eyl 2009
2,988
13,484
JPG dosyaları zaten sıkıştırılmış ve kayıplı bir biçimde sıkıştırılmıştır. Resmin bazı detayları atılmış ve bu sayede optimal dosya boyutu elde edilmiştir. Yukarıdaki program jpg kalitesini düşürerek çalışmaktadır. Zaten programın ana sayfasında programın parametre ayarlarında anlatırken bundan bahsetmişler. Arşiv yapıyorsanız programı kullanmanızı önermem ama okuyacağınız cihazda yer sıkıntısı varsa kaliteden ödün vererek yer sıkıntısını çözmek için kullanılabilir.
Paylaşım için teşekkürler.
 

MehmetAliB.

Kıdemli Üye
2 Ağu 2018
106
187
mobil cihazdan çizgi roman okumuyorum, okursam da sayfa küçüklüğünden dolayı zevk alamıyorum. Sadece bilgisayardan okuyorum.
Hatta bilgisayar ekranı bile kağıdın yerini tutmadığı, kitap okumanın tadını vermediği için, zaman zaman ''ah ulan şu çizgi romanın kitabı olsaydı ya'' dediğim oluyor)
 

Kayıtsız Eleman

Süper Üye
13 Tem 2015
563
2,495
Anadolu Yakası
Bu forumda aylar önce birinin paylaşımını okumuştum, Alibaba.com'dan tablet almış, galiba 10 inç ekranı filan varmış, otobüste kafede filan okuyorum demişti, bu program gerçekten öyle iş görür. Ben şahsen orijinal büyüklüğünde cbr'lerimi bulutta tutuyorum, öyle daha pratik oluyor, koleksiyoncu için en güzeli mega, dropbox, google drive hesapları.
 

haylazmask

Yeni Üye
20 Haz 2019
9
17
Tartu
Sanirim program dosyalari WebP formatina ceviriyor.

Evet herhangi bir çizgi roman arşivinin görsellerini WebP olarak sıkıştırıp, CBZ zip olarak paketliyor. Kendi arşivimde birkaç aydır deniyorum, 13,6 inçlik bilgisayarımın ekranında detay kaybı gözlemlemedim ancak şahane dosya boyutu kazancı sağladım. Maalesef ki çıktının ne olacağını tahmin edemiyoruz, kimi zaman 360 MBı 150 MBa düşürüyor, kimi zaman 15 MBı 20 MB yapıyor. Gene de bütün arkadaşlara denemelerini öneririm.
 

melih_

Onursal Üye
24 Ara 2015
1,206
3,846
Osmaniye
Arkadaşlar önemli olan güzel çıktı alabilmek, tabi ki dijital ortamda okunabilir olması da güzel ancak şöyle güzel bir çıktı alıp elde okumakta fena değil bence :)
Bence en iyi çözüm harici harddisk. Bulut sürücüler de iyi ancak bir gün bir bakarsınız ücretli oluverirler.
 

Pertev

Çeviri & Balonlama
1 Ara 2017
522
6,222
Burada kalitenin düşük olmasının nedeni, dosyanın jpeg ya da diğerlerine çevrilmiş olmasından kaynaklanmıyor. Tabii ki jpeg.'e çevirince kayıp oluyor ama bu kayda değer bir kayıp değil. Asıl olan; örneğin kitabı çevirdim, photshop'da balonladım ve kaydederken tekrar örneğin .jpeg şeklinde kaydettim... İşin püf noktası burada. Ben .jpeg olarak kaydet dediğimde photoshop soruyor; .jpeg seçenekleri başlığı altında, görüntü seçenekleri alt başlığında 1 den 12 ye kadar kayıt seçeneği var. 1 en düşük 12 en yüksek kalite. Ben bunu kaydederken düşük kaydedersem karşı taraf istediği kadar .jpeg'i sıkıştırmadan çıktı alsın kalitesi düşük olur. Ayrıca photoshop da kayıt yaparken renk seçeneğini de CMYK seçmek gerekir, kâğıda çıktı alınacaksa.

Bu kadar... :)
 

enger66

Onursal Üye
26 Eyl 2010
1,036
3,182
....... Ayrıca photoshop da kayıt yaparken renk seçeneğini de CMYK seçmek gerekir, kâğıda çıktı alınacaksa.

Bu kadar... :)

Görüntünüz RGB modundaysa, masaüstü yazıcıda yazdırırken belgeyi CMYK moduna dönüştürmeyin. Tamamen RGB modunda çalışın. Kural olarak, masaüstü yazıcılar RGB verilerini kabul etmek üzere yapılandırılmıştır ve CMYK verilerini dönüştürmek için dahili bir yazılım kullanırlar. CMYK verilerini gönderirseniz çoğu masaüstü yazıcı her koşulda hiç de niyet etmediğiniz sonuçlara sahip bir dönüştürme uygular.
 

Pertev

Çeviri & Balonlama
1 Ara 2017
522
6,222


Görüntünüz RGB modundaysa, masaüstü yazıcıda yazdırırken belgeyi CMYK moduna dönüştürmeyin. Tamamen RGB modunda çalışın. Kural olarak, masaüstü yazıcılar RGB verilerini kabul etmek üzere yapılandırılmıştır ve CMYK verilerini dönüştürmek için dahili bir yazılım kullanırlar. CMYK verilerini gönderirseniz çoğu masaüstü yazıcı her koşulda hiç de niyet etmediğiniz sonuçlara sahip bir dönüştürme uygular.

Çıktıyı alacak olan zaten her ne yaparsa yapsın görüntü kalitesine pek etki edemez. Önemli olan orijinalidir. Dolayısı ile CMYK ya da RGB yi de son kullanıcı yapmalı mânâsında dememiştim...
 

lotoloto

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
6 Kas 2009
4,131
20,696
Çıktının rgb modunda alınmasında fayda var. Önemli olan orijinal değildir, çözünürlük değerini arttırmakta değildir. Kitabı ilk tararken yüksek çözünürlükte taramak belki kitabın sayfasına yüzde on gibi bir katkı sağlayabilir, hepsi o kadar. photozoom programını öneririm. gerilme moduna alıp kenar boşluklarını kırptığınız yani sadece resmi bıraktığınız sayfaların en ve boy oranlarını sabit bir en, boy seçerek önce hepsini belli bir dpi de (400 olabilir) cm bazında eşitleyin. photozoom dan çıkartıp hepsine marj atayın. daha sonra da photoshop altında çalışan topaz filtrelerinden clean ve clear filtrelerini öneririm. bu filtrelerin sağda açılan en üstteki değerinin 1 veya en fazla iki olmasına dikkat edin. DOSYAYI kaydettikten sonra da pdf yapın. pdf den jpg olarak çıkarın. Ön çalışmalarınızda çok büyüyen dosyanın 1/10 kadar küçüldüğünü ve netliğin hiç değişmediğini görürsünüz. Çıktıya gelince pdf den alın. daima pdf den. bir de pdf sayfalarına sıra numarası koymayı unutmayın. pdf dosyası büyük, ondan aldığınız jpg dosyası 1/10 oranında küçüktür. Çözünürlüğün netlikle alakası yoktur. Saygılarımla.
 
Üst