Ceylan Haftalık Çocuk Gazetesi - Sayı 052 (31.01.1956)

12 Şub 2010
15,006
543,719
Ceylan_1_S_052_001.jpg




Saygılarımla​
 

Beymelikli18

Onursal Üye
26 Eyl 2014
18,873
52,431
Kendi Koltuğunda
Ellerine sağlık üstadım bilin bakalım yukarıdaki resim wilhelm tell mi Robin hood mu hep 2sini benzetirim...


William Tell
(Almanca: Wilhelm Tell, Fransızca: Guillaume {Giyom} Tell), 13. yüzyılda ve 14. yüzyılın başlarında yaşadığı iddia edilen efsanevi İsviçreli kahraman.[1] İsviçre'de Uri kantonundaki Bürglen kentinde yaşadığı iddia edilir. Üstün okçuluk yeteneğiyle nam salmıştır. Tell'in gerçek bir şahsiyet olduğu konusu oldukça tartışmalıdır. Popüler efsaneye göre Bürglen kentinden fakir bir tarla işçisidir.[1]
Tell efsanesi

William Tell'in 14. yüzyıl başında, İsviçre'yi Avusturya boyunduruğundan kurtarmaya yardım ettiğine inanılır. İsviçre'yi, İmparator I. Albert adına yöneten Vali Gessler, düklük şapkasını Altdrof meydanında bir direğe astırır ve gelen geçenin buna selâm vermesini emreder. Tell, Gessler'in şapkasını selâmlamadığı için tutuklanır. Tell'in okçuluktaki ününden haberdar olan Gessler, Tell'in oğlunun başına konulacak bir elmayi okla vuramaması halinde ikisini de idama çarptıracağını söyler. Tell bu güç işi başarır ve oğlunu yaralamadan elmayı ikiye böler. Fakat atışı yapmadan önce eline iki ok aldığını gören dük, bunun sebebini sorunca, Tell, ikinci oku oğlunun ölmesi halide dükü öldürmek için kullanacağını söyler. Bunun üzerine, dük tarafından hapse mahkûm edilir ve bir kaleye gönderilir. Gemi ile nakledilirken çıkan bir fırtınadan istifade ederek kaçar ve Gessler'i bir okla öldürür. Bu olayın, İsviçrelilerin Avusturya'ya karşı giriştikleri ayaklanmanın başlangıcı olduğu iddia edilir.

Tell'in hayat hikâyesi birçok şaire ve besteciye ilham kaynağı olmuştur

Robin Hood,
İngiliz halk hikâyelerinde mevcut olan bir hayduttur. Robin Hood hakkındaki birçok kaynak, onu en çok Fulk Fitzwarin isimli bir Norman soylusunun Kral John'a karşı çıkarak haydut olmasıyla bağdaştırır.
Hayatı
Robin Hood ve Maid Marian

Robin Hood, İngiliz halk hikâyelerinde -10. yy.'da ortaya çıktığı tahmin edilen- mevcut olan, belki gerçek olan bir hayduttur.

Robin Hood hakkındaki birçok kaynak, O'nu en çok Fulk FitzWarin isimli bir Norman soylusunun Kral John'a karşı olup haydut olmasıyla bağdaştırır.

İlk Robin Hood hikâyelerinde haydutun düşmanı şeriftir, ancak şerif bu role sadece görevi vesilesi ile katılmaktadır.

Ancak daha sonraları şerif despot, görevini kötüye kullanan, topraklara saldıran, yüksek vergilendirmenin yanı sıra fakirlere kötü davranan biri olmuştur. Bazı hikâyelerde de Prens John'düşmanıdır ve bazen de yanlış olarak Aslan Yürekli Richard düşmanıdır.

Robin Hood'un en eski hikâyelerinde; O bir çiftçidir. Daha sonraki hikâyelerinde de bir soylu olmuştur. Hatta bazı hikâyelerinde Haçlı Savaşlarına bile iştirak etmiştir, savaşlardan geri döndüğünde de şerif topraklarını alıkoymuştur. Hikayeler Robin Hood sayesinde İngiltere'nin en ünlü ormanlarından biri olan Sherwood Ormanı'da geçmektedir.

Bu orman da Nottinghamshire'da bulunmaktadır.Robin Hood birçok film, kitap, çizgi dizi ve oyunlara konu olmuştur.

Robin hood'un en iyi yardımcılarından biri Küçük John dur.

Robin Hood zenginlerin mallarını çalıp fakirlere dağıtan bir kahramandır
.
 
Son düzenleme:

dynamo

Onursal Üye
3 Eyl 2009
3,180
4,077
52. sayı için teşekkürler.Derginin baskı aşamaları (Reşat usta,Artin usta ve Azmi ustanın elinden geçişi) resimlerle anlatılmış.
 

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,044
75,440
hiçbiryerde :)
Fuat Aktüre'nin çıkardığı "Posta Arabası" dergisi
geldi aklıma. Çok zengin içerikli dergiyi edinmek
lazım. Zamanında Ceylan yayınları muhteşem işler
yapmış, şimdi onları aşmanın zamanı.
Teşekkürler üstadım.
 
Üst