Azmin ve sabrın zaferi: Arda Turan!..

mimar777

Süper Üye
1 Tem 2013
586
3,435
YErRDIq.jpg

Sene 2007... Libya'dan Turkiye'ye senelik iznime gelmistim. Aksaray'dan bir taksiye bindim . Taksici konuskan biriydi hemen muhabbete basladik. Soforun uzerindeki gunesliklerde Arda'nin birkac fotografi vardi. Biri GS formali bir digerinde bir aile fotografi... Dikkatli bakinca fotograftaki adamin taksici oldugunu gordum. Kendisine sorunca gururla : EVET ARDA BENIM OGLUM INSALLAH BIR GUN COK IYI YERLERE GELECEK demisti.
Hayirli evlat Arda sabri ve azmi ile cok iyi yerlere geldi. Ustelik babasina cok istedigi benzin istasyonunuda satin aldi. Helal olsun sana Arda !


Hayat hikayesi :
Arda Turan (d. 30 Ocak 1987), Türk futbolcu. İspanya La Liga ekiplerinden Atletico Madrid'de ve Türkiye Milli Takımı forması giymektedir. 22 yaşında 2009-10 sezonunda Galatasaray'ın kaptanlığını yapmıştır.
2011 Ocak ayında Arda, Uluslararası Futbol Tarihi ve İstatistikleri Federasyonu tarafından yapılan açıklamada Avrupa'da En Popüler 3. futbolcu olurken dünya çapında en popüler futbolcu sıralamasında 14. oldu.
Kulüp kariyeri
Altyapı kariyeri
8-9 yaşlarından itibaren Altıntepsi Makelspor'da top koşturan Arda, 12 yaşında Galatasaray altyapısına transfer edilmiştir.
Galatasaray PAF takımı'nda aralıksız olarak 4 yıl forma giymiş, 56 maçta 11 gol atmıştır.
Galatasaray
Gheorghe Hagi'nin teknik direktörlüğü döneminde 2004-05 sezonunda A takıma yükseldi. A takım formasını ilk kez 22 Ocak 2005 tarihinde İsmetpaşa Stadyumu'nda oynanan Bursaspor maçında giydi. O sezonki ikinci ve son maçına ise ligin son haftasında oynanan Denizlispor maçında çıktı.
Manisaspor
2005-06 sezonun ilk yarısında Galatasaray takımında yeterli forma şansı bulamamasının ardından tecrübe kazanması için Manisaspor'a kiralık olarak verildi.Manisaspor'da oldukça iyi bir performans sergiledi. Bu takımda yarım sezonda oynadığı 15 karşılaşmada 2 gol kaydetti. Arda Turan, futbol hayatındaki en önemli kırılma noktası olarak Manisaspor takımına kiralanmasını göstererek: "O zaman Manisa’yı Ersun Hoca çalıştırıyordu. Manisa’ya transferim söz konusu olunca Emre Belözoğlu ve Orhan Ak bu transferin gerçekleşmesinde büyük etkileri oldu. O sıralar Galatasaray’dan yıllık 180 bin lira alıyorum. Ersun hoca yıllık 35 bin lira ve 2 bin 500 lira da maaşla beni istedi. O sıralar Kayseri Erciyesspor’u çalıştıran Bülent Korkmaz abi beni aradı. Daha büyük bir para teklif etti. Bülent abiye 'Seni canım kadar severim ama Ersun Yanal'a söz verdim' dedim. Bülent ağabey söz verdiğimi öğrenince 'Kardeşim hiç önemli değil, oraya git' dedi. Çünkü biz sözümüzün eri olmayı onlardan öğrendik. Arif abiden, Bülent abiden, Okan ağabeylerden öğrendik" demiştir.
Galatasaray
Arda Turan, 2009 yılında Galatasaray'ın ilk 11'indeyken.
Manisaspor'da geçirdiği yarım sezonda göz dolduran Arda, 2006-2007 sezonunda Galatasaray'a döndü.Eric Gerets'in ilk 11'ine girmeyi başardı ve Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turunda FK Mlada Boleslav karşısında ilk maçta üç gol, bir asist kaydetmiştir.
2007-2008 sezonunda Karl-Heinz Feldkamp'ın kadrosunda kendine yer bulan Arda, ilk 11'in değişmez isimlerinden oldu. Arda, UEFA Şampiyonlar Ligi'nde Bordeaux ve Liverpool karşısında çıktığı grup maçlarında UEFA tarafından maçın oyuncusu seçildi.
Arda, 4 Mayıs 2008 günü Sivas 4 Eylül Stadyumu'nda oynanan Sivasspor maçında ise kariyerinin ilk hat-trick başarısını göstererek takımının sahadan 5-3 galip ayrılmasında büyük pay sahibi olmuş ve o maçta attığı gollerle bir hafta sonra ilân ettikleri şampiyonluğun adeta haberciliğini üstlenmişti.
2008-2009 sezonu UEFA Kupası 3. tur rövanş maçında Bordeaux ağlarına gönderdiği 2 golle takımının 4.tura adını yazdırmasında büyük pay sahibi olmuştur. 10 Temmuz 2009 tarihinde resmî olarak Galatasaray kaptanlığına getirilmiş ve Turgay Şeren, Bülent Korkmaz ve Tugay Kerimoğlu'dan sonra Galatasaray tarihinin en genç kaptanlarından biri olmuştur.
Arda Galatasaray'da efsane oyuncular Metin Oktay, Tanju Çolak, Gheorghe Hagi gibi 10 numaralı formayı giymiştir.
Atlético Madrid
Arda 2011-12 sezonunda Atletico Madrid forması giymektedir.Arda Atletico Madrid ile 4 yıllık sözleşme imzaladı. Atletico Madrid, Arda için 12 milyon euro bonservis ücreti ödedi.Arda, Madrid ekibinden yıllık 2.5 milyon euro ücret almaktadır.İspanyol kulübü bu transfer karşılığında 12 milyon euro garanti para ödedi. Yapılan sözleşmeye göre Atletico Madrid takımı UEFA Avrupa Ligi'ne kalmayı başardığı için 500 bin euro ekstra ödeme yaptı.
Arda, Atletico Madrid formasıyla maç anında
Oynadığı ilk sezonda 11 numaralı formayı giyen Arda, 2012-2013 sezonunda ise 10 numaralı formayı giyiyor.Arda, Atletico Madrid forması ile La Liga'daki ilk maçına 28 Ağustos 2011 tarihinde oynanan ve 0-0 biten Osasuna maçında, 61. dakikada Eduardo Salvio'nun yerine girerek çıkmıştır.Arda, Atletico Madrid'de ilk golünü UEFA Avrupa Ligi'nde Celtic'e karşı atmıştır.
Arda La Liga'daki ilk golünü ise 11 Aralık 2011 tarihinde oynanan ve 4-2 kaybedilen RCD Espanyol deplasmanında 82. dakikada atmıştır.
2011-12 sezonunda gösterdiği başarılı performans İspanya'da büyük beğeni topladı. İspanyol medyası Arda'yı en karlı transfer olarak nitelendirdi.
Arda, Madrid ekibiyle birlikte 9 Mayıs 2012 tarihinde Avrupa Ligi final maçında Athletic Bilbao ile oynanan ve Atletico'nun 3-0 kazandığı maç ile birlikte, Türkiye dışından bir kulüple Avrupa Ligi şampiyonluğu yaşayan 2. Türk futbolcu olmuştur. Arda bu maçta 2. golün asistini yapmıştır.Atletico Madrid'in kupayı kazanmasından sonra taraftarlar Madrid'deki Neptun Meydanı'nda kutlamalar yaptı. Taraftarlar Arda Turan'a özel tezahüratlarda bulundular.
Yeni sezon öncesinde basına açıklamalarda bulunan oyuncu, gelecek sene daha büyük bir takımda oynayabileceğini söyleyerek Madrid ekibinden ayrılabilme olasılığı olduğunu belirtti.
Arda'nın La Liga'da 2012-2013 sezonun 1.haftasında deplasman da Levante takımına attığı gol La Liga'da haftanın golü seçilmiştir.
31 Ağustos 2012 tarihinde Chelsea takımıyla oynanan ve 4-1 Atlético Madrid'in galibiyeti ile biten Süper Kupa maçı sonucunda Madrid ekibi kupayı müzesine götürmüştür. Arda Falcao'nun attığı üçüncü golde asist yapmıştır. 90 dakika boyunca sahada kalan oyuncu Süper Kupa'yı kaldırma başarısı göstermiştir.Bu maçın ardından basına demeç veren Atletico teknik direktörü Diego Simeone, Arda'nın çok teknik ve büyük bir oyuncu olduğunu söylemiştir.Arda ise kazanılan kupayı Türk halkına armağan etmiştir.
2012-13 sezonu La Liga mücadelesinde Rayo Vallecano ile oynanan ve 4-1 kazanılan maçın 51. dakikasında takımının 3. golünü kaydetmiştir. 11 Kasım 2012 tarihinde Atletico'nun 2-0 kazandığı Getafe karşılaşmasının 43. dakikasında takımı 2-0 öne geçiren golü kaydetmiştir. Yine La Liga mücadelesinde deplasmanda attığı golle takımının Granada'yı mağlup etmesini sağlamıştır.
Arda'nın Atletico takımında gösterdiği başarılı performansın ardından ismi Avrupa'nın ünlü kulüpleriyle anılmaya başlamıştır. Önde gelen ünlü basın organlarında Arda'nın İtalya'nın ünlü kulüplerinden Inter'e transfer olacağı söylentileri çıkmıştır. Arda'nın Inter takımından ayrılması gündemde olan Wesley Sneijder'in yerine 18 milyon € bedelle transfer edileceği iddia edilmiştir. Bu haberler üzerine menajeri Ahmet Bulut;milli futbolcu Arda Turan'ın geleceği ile ilgili olarak, "Arda'nın Atletico ile iki sene oynayıp sonra bir başka takım, başka ligde oynamasını istiyorum. O da bunu istiyor. Böyle planladık. Kulübü de bizim ne yapmak istedigimiz biliyor. Umarım her şey yolunda giderse Arda seneye Atletico'dan ayrılacak. Lig adı vermeyim zaten tahmin edersiniz. Arda'nın şu an gidebileceği 5-6 tane kulüp var." demiştir.
Atletico Madrid ile sözleşmesini 4 sezon uzatan Arjantinli teknik direktör Diego Simeone Sizin geleceğiniz belli oldu. Arda ve Falcao'nun durumları ne olacak- Gelecek sezon sizinle birlikte takımda kalacaklar mı- şeklindeki bir soruya, Falcao çok sevdiğim biri ama onun menajeri değilim. Takıma çok şey verdi. Eğer kalırsa hoş geldi, giderse iyi şanlar diliyorum. Arda'yı ise yaklaşık 1,5 senedir tanıyorum. Takımın kalbi, kalırsa mutlu olurum. Eğer giderse onun için de Falcao gibi iyi temennilerde bulunurum cevabını vermiştir.
17 Mayıs 2013 tarihinde İspanya Kral Kupası'nda Real Madrid'e karşı oynanan ve 2-1 galibiyetle sonuçlanan final maçıyla birlikte Atletico Madrid takımıyla kupayı kaldırma başarısı göstermiştir. Uzatmalara giden maçta 120 dakika forma giymiştir.
19 Eylül 2013 tarihinde Atletico ile olan sözleşmesini 2017 yılına kadar uzatmıştır. Kulübü, serbest kalma ücretini 41.000.000 € olarak belirlemiştir.
30 Nisan 2014 tarihinde, Atletico Madrid'in 2013-14 UEFA Şampiyonlar Ligi Yarı Final ikinci maçında Chelsea'yi 3-1 mağlup edip Final'e yükseldiği karşılaşmada takımının son golünü atmıştır.

Millî takım kariyeri
İlk kez katıldığı A Millî takımda, özel maçta Lüksemburg karşısında forma giydi. Türkiye Milli Takım forması altında ilk golünü ise 25 Mayıs 2008'de EURO 2008 hazırlık maçında Uruguay Milli Takım'a atmış ve Türkiye'nin 1-0 öne geçmesini sağlamıştır. 11 Haziran 2008 tarihinde oynanan İsviçre - Türkiye maçında son dakikada galibiyet golünü atarak, UEFA tarafından maçın adamı seçilmiştir. Arda Turan, 15 Haziran 2008 tarihinde Türkiye - Çek Cumhuriyeti maçında takımının ilk golünü atarak galibiyette büyük pay sahibi olmuş ve Türkiye, EURO 2008'de yarı finale yükselmiştir.
Türk Milli Takımı'nın ABD Hazırlık Kampında tekrar yıldızlaşan oyuncu, Çek Cumhuriyeti ve ABD maçlarında 2 gol kaydetti. Aynı zamanda Çek Cumhuriyeti maçında 1'de asist yapmıştır.
Arda Euro 2012 Elemeleri'nde 3 Eylül 2010 tarihinde Kazakistan Milli Takımı ile Astana'da oynanan ve 3-0 Türkiye galibiyeti ile sonuçlanan maçta 24. dakikada takımını öne geçiren golü atmıştır.Bu maçtan yalnızca dört gün sonra oynanan ve 3-2 kazanılan Belçika maçında ise 78. dakikada durumu 3-2 yapan golü kaydetmiş ve maçın kazanılmasını sağlamıştır.29 Mart 2011 tarihinde oynanan Euro 2012 Eleme maçının 28. dakikasında Avusturya takımına karşı maçtaki ilk golü kaydetmiştir.Arda İstanbul'da oynanan Kazakistan karşılaşmasında da uzatma dakikalarında kullandığı frikikten gol atarak maçı takımına kazandırmıştır. Türk Milli Takımı'nın Euro 2012 Elemeleri'nde ki en golcü oyuncusu olmuştur. Ve simdi Atletico ile hem sampiyonlar ligi finaline hemde Ispanya Laliga sampiyonluguna kosuyor. Allah yardimcin olsun Arda !

 
Moderatör tarafında düzenlendi:

hadon

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
10 Mar 2010
3,056
9,086
Kastamonu
Büyük yeteneği yanında, son derece düzgün bir insan görüntüsü sergiliyor. Atatürk'ün tanımladığı gibi bir sporcu. Kardeşimmiş gibi seviyorum. Allah selamet versin...
 

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,592
34,891
İstanbul
Türkiye'yi Avrupa'da başarıyla temsil eden; hepimizin gurur kaynağı, Galatasaray'ımızın eski kaptanı Arda Turan'a, büyük finalde de başarılar diliyorum. "Yüz bin defa helal olsun sana Arda!!!..."
 
Üst