Balonlama yaparken balonlara sığmayan cümleler için alternatif sığdırma yolu

comedian

Onursal Üye
13 Tem 2012
1,275
4,695
Balonlama yaparken bazen balonlara sığmayan cümleler olabilmekte. Bu cümleleri sığrdırmak için genellikle yaptığımız şey font küçültmektir. Font küçültmek belli değerlerde kabul edilebilir bir uygulama olmasına rağmen küçültme değeri arttığında balonlar arasında uyumsuzluğa yol açar. Bu nedenle ufak değerler ile bu sorunu aşamıyorsak (Mesela 5 pt olan bir fontu en çok 4,5 pt ye düşürmeliyiz. Diğer değerler çok küçük kalacaktır.) o zaman cümle içindeki harf aralıklarını kısma yöntemi kullanılabilir.

Aşağıdaki resim Photoshop programında bunu nerden yapabileceğinizi göstermektedir.

Kırmızı ile işaretlediğim yerdeki simgenin yanında açılır menuye tıklayınca karşınıza açık görülen sayı değerleri çıkacaktır. (-) değerlerdeki sayılar fonta göre değişkenlik göstererek harf aralarını kısacaktır. Değeri yazınıza göre arttırarak ya da azaltarak ayarlayabilirsiniz. Böylece fontu makul ölçüler içinde küçültmeden ya da makul ölçülerde küçülttükten sonra da bu yöntem ile sıkıştırarak çok fazla görselliği bozmadan balona sığdırabilirsiniz.

01utu.jpg


Bir başka sorunda dikey olarak sığma konusunda yaşanabilir. Yine bu da aşağıdaki resimde gösterilmiştir.

Yine kırmızı işarelediğim simgenin yanındaki ( genellikle "Auto" yazar) yere tıklayarak ya da elle sayı değeri girerek ayarlanabilir. Fontunuzun izin verdiği makul ölçülerde satır aralarını kapatmak için bu kısmı kullanabilirisiniz. eğer 6 pt luk daraltma işinizi görmezse sayıyı el ile ayarlayabilirsiniz. (örneğin: 5 pt / 5,5 pt / 3,2 pt / 3 pt)

02zsz.jpg


Önemli Not: Photoshop'ta "Character" ayar tablosu en üstteki Window menüsünün altında yer almaktadır. Kapalı ise buradan açılabilir. Resim ile aşağıda gösterilmektedir. Açılan menu de gözükmüyor ise en altta "Show All Menu Items" seçeneği tıklanırsa gözükür.

03vuv.jpg
 
Son düzenleme:

gandor08

Yönetici
6 Ocak 2013
18,366
141,642
Anlattığınız olayı Sam Brackende balonlama yaparken farkettim, böylelikle aynı büyüklükte font kullanıyosun ama daraltıp genişletme sayesinde balona göre hareket kabiliyeti sağlıyor.

Anlatım ve ayrıca fontlar için tekrar teşekkür ederim.
 
Üst