Çizgi roman balon temizlemesi

filmografi

Süper Üye
8 May 2010
1,420
2,325
istanbul
direnc11 dostumun isteği üzerine çizgi roman balon temizlemeyi olabildiğince aşağıda anlatacağım. işlerimden vakit bulunca (ne zamandır söylüyorum ama bir türlü vakit ayıramadım) detaylı bir balon temizleme, font yerleştirme gibi şeyleri kapsayan bir resimli anlatım hazırlayacağım. şimdilik temizleme işlemini hızlı bir şekilde yapabilmeniz için bu anlattığım yöntem yeterli olacaktır...

kullanılan program photoshop'tur.

öncelikle solda toolbar'dan magic wand tool'u seçiyoruz. üstte ayarlar kısmında tolarance: 32 olsun. anti-alias işaretli ve yenındaki contiguous da işaretli olacak.

sonra ilk balonldaki beyaz kısıma magic wand tool ile tıklayıp seçili hale getiriyoruz sonra diğer balonları seçime dahil etmek için shift tuşuna basılı olarak seçiyoruz. zaten balonlarda renk geçişi olmadığından direk balonun tüm beyaz kısımları seçime girecektir.

sonra üstteki yazılı menüden select>modify>contract ı seçiyoruz değer 1 olsun. daha sonra onaylıyoruz. böylece seçili alanlarımızı 1 pixel içeri almış olduk.

daha sonra layer panelinden yeni bir layer açıyoruz. ve açtığımız yeni layer seçili iken ctrl+del e basıyoruz. seçili yerlerimiz beyaza boyandı. ardından ctrl+d yapıp seçili tüm alanları kaybediyoruz.

şimdi backround yazan sayfanın olduğu layer'ı kapattığınızda seçtiğimiz ve boyadığımız beyaz alanı görebilirsiniz. (bunu her seferinde yapmanıza gerek yok. sadece ilk seferde ne olduğunu görün diye yazdım ) ama harflerin olduğu kısım hala oyuk. biraz uzun gibi görünebilir ama el alışıp devamlı yapmaya başladığınızda çok hızlı olacaktır.

backround u tekrar görünür yapıp yeni açtığımız layer ı seçili hale getiriyoruz. sonra beyaz alanlar dışında bir yere magic wand tool ile tıklayınca, beyaz alanlar hariç her yer seçilmiş olacak. yukarıdaki menüden select>inverse yapın.
ve ardından ctrl+del e basın böyelce balonlar komple temizlenmiş olacak.

renkli balonlarda renk ayarını yapıp aynı işlemi uygulayabilirsiniz. fakat geçişlilerde işiniz hafif zorlaşacak mümkün olduğunca shift basılı olarak balon içindeki renklere tıklayarak seçip aynı diğer işlemleri yapıp geçiş rengini de sağlıklı verebilirsiniz.

unutmadan her değişik renkli balon için ayrı bir layer çalışın ki geri dönüş kolay olsun. temizlenme tamamlandıktan sonra psd formatı ile kayıt edip sonrasında sav as diyerek jpg kaydedin ki birleştirmedne önce ki hali layerların elinizde bulunsun.

sevgiler....
 
Son düzenleme:

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,073
36,565
İstanbul
Çooookkk ama çok sağol sevgili filmografi. Balon temizlemek için çektiğim ızdırabı kendimden biliyorum. Bu yöntemi bir iki kez denedikten sonra alışıyorsunuz ve temizlik işini çok hızlı bir şekilde yapabiliyorsunuz. Üstelik balonlar homojen bir şekilde tertemiz oluyor.
 

ekenciz

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
13 Eyl 2009
2,987
13,481
Conan barbarian serisinde bu yöntem işe yarar mı diye denedim. İyi taranmış ve renklerin homojen olduğu balonlarda gayet güzel iş çıkardığını söyleyebilirim. Ancak Conan'ın bu seri baskısında çerçeve yazılarda tramlı dediğimiz renklerden çokça kullanılmış ve bunları magic wand ile seçmek tam bir işkence. Tolerans değeri artırılsa bu sefer balon dışına çıkıyor. Ancak bu yolun yeni ve temiz baskılı işlerde çok zaman kazandıracağı da aşikar. Güzel bir anlatımla anlaşılmayan husus kalmamış.
 

gandor08

Yönetici
6 Ocak 2013
18,364
141,364
Bu olay harikaymış, kaç tana kare varsa o kadar tıkla yeni contrast ayarı ver yeni layer aç, Ctrl delete, Ctrl d, daha sonra alttaki ana sayfa layerini kapat oluşturulan yeni layerdeyken balonların dışında seçme aracıyla tıkla, Seç komutundan ters alanı seç ctrl delete yap her iki layeride görünür yaptığımız zaman o sayfa temizlenmiş oluyor.

Sağolasın kardeş sayende bir bilgiyi daha pekiştirmiş olduk.
 
Üst