iki balonlama yöntemi resimli anlatım çizgiroman balonlama

cengizgul

Çeviri & Balonlama
29 Ağu 2011
758
1,657
çizgi roman balonlama yaparken kullandığım iki yöntemi resimli olarak anlatmaya çalışacağım kullandığım program ücretsiz ve küçük boyutlu kolayca bulunabilecek irfanview programıdır.
birinci yöntem balonları temizleyip metni temizlenen kutulara irfanviewin metin ekleme özelliğini kullanarak yapılır.
balon temizleme

resimde göüldüğü gibi irfanviede balonlayacağımız sayfayı açarak düzen sekmesinden paint araçları göster diyerek yada f12 ye basarak paint araçlarına ulaşıp, temizleyeceğimiz kısmı silgi yardımıyla siliyoruz. silginin boyutu büyütülüp küçülterek sileceğimiz kısmın boyuna göre daha temiz ve kolay çalışmamızı sağlar.boyutu büyütüp küçültmek panit araçları çubuğundaki rakamlar görünen kısım aracılığıyla yapılır.eğer ok işaretine basıp sileceğimiz kısmı çerçeve içine alırsak silgi sadece çerçeve içini silecektir böylece diğer kısımlar silinmez rahatça temizlik yapabilirsiniz. resimde görünen daire silgi karede silme alanıdır.

evet balonu temizledik şimdi sıra metin ekleme kısmında.
önce metni ekleyeceğimiz yeri mausun sağ tuşuna basarak çerçeve içine alıyoruz.


metin ekleyeceğimi kısmı seçtik şimdi irfanview de düzen kısmından seçimin içine metine ekle diyerek yada ctrl+t ye basarak metin ekleme aracını açıyoruz


resimde gördüğümüz gibi metin kutusuna istedğimiz yazıyı yazarak seçtiğmiz yere metni yapıştırabiliriz. şeffaf metin seçili olursa sadece harfler eklenir kaldırırsanız metni bir çerçeve içinde ekler ve altta kalan kısmı kapatır deneyince anlarsınız. alt kısımda gördüğünüz sağ sol ve orta seçeneği ile metni istediğiniz gibi hizalayabilirsiniz.
tabiki metnin rengini boyutunu ve fontunu da ayarlamak gerekir bunun metin ekleme aracındaki yazı tipi seçe tıklayıp yazi ayarlarını açıyoruz.

burdanda yazı rengi tipi boyutu gibi seçenekleri ayarlayabilirsiniz

şimdi gelellim ikinci yönteme bu yöntemde size çok daha fazla yazi tipi şekil ekleme ve daha kolay boyut ayarlama metin düzenleme imkanı sunan bir yöntem burda irfanviewle birlikte powerpointde devreye giriyor. powerpointde nerdeyse her pcde bulunur ve kullanımı kolaydır.
irfanviewde metinleri istediğiniz gibi düzenlemek biraz zor olsada powerpointte bunu kolayca yapabilirsiniz. powerpointi açıp çeviri yaptığınız yada eklemek istediğiniz metinleri metin kutularına yazıyorsunuz. ben çevirdiğim ve balonlayacağım kitaptaki orjinal satır sayısının aynı olmasına dikkat ederek hazırladım metin kutularını böylece boyut sorunu yada orjinal sayfada metinleri ekleneceği balonlara sığmama sorunu olmuyor. ve powerpointte hazırladığınız metin kutuları halindeki sayfayı resim olarak kaydedeceğiniz için burdan kopyalayıp yapıştıacağınız metinler orjinal sayfadaki balonların boyutunu otomatik olarak alıyor yani oraya kendiliğinden büyüyüp küçülerek yerleşiyorlar. buda sığdı sığmadı derdinden kurtarıyor.

ilk önce power pointi açıp balonlama yapacağımız sayfadaki metinlerimizi bir sayfaya orjinal sayfadaki satır ve biçimlere uygun olarak yazıyoruz.

gördüğünüz gibi her balonun metni ayrı kutular halinde aynı sayfa içinde hazırlanmış metinleri hazırladıktan sonra işin püf noktası sayfayı resim olarak kaydetmek bunu içinde powerpointden farklı kaydet seçeneğiniz seçerek hazırladığımız metinleri .jpg olarak kaydediyoruz.


evet hazırladığımız metinleri resim haline getirmiş olduk. bundan sonraki adımda resmi irfanview le açıp metinleri üzerinde çalıştığımız yani balonlama yaptığımız sayfadaki balonlara yapıştırmak bunuda yapmanın bir püf noktası var.

resimde gördüğünüz gibi powerpointte hazırlayıp resim olarak kaydettiğimiz metinleri irfanvevde kopyalayıp yapıştırmak için önce küçük bir kısmı mausun sağ tuşuna basarak çerçeve içine alıp seçiyoruz. ctrl+c tuşlarına basarak seçtiğimiz kısmı kopyalayıp boş bir yeri mausun sağ tuşuna basarak çerçeve içine alıp ctrl+v yani yapıştır diyoruz bir iki defa denemek gerekebilir eğer olduyda şöyle bir sonuç olacaktır.

kırmızı daire içindeki sonucu gördüğünüzde kopyalayıp yapıştırma için hazırız demektir.
şimdi balonlayacağımız sayfayıda açıp yapıştırma yani balonlama işine geçebiliriz. hem powerpointte hazırladığımız metinlerden oluşan resmi hemde üzerine balonlama yapacağımız resmi açıyoruz

ben iki resmide biraz üstten altan küçülterek alt alta masa üstümde duracak şekilde ayarladım yani iki ayrı resimde açık yukardaki resimde.
şimdi son kısma geçellim orjinal sayfanın resmi ve powerpointte hazırladığımız resim hazır ve ikside açık.
orjinal resme koyacağımız metni powerpointte hazırladığımız resimden mausun sağ tuşuna basarak çerçeve içine alıp ctrl+c ye basarak kopyalıyoruz ve balonlayacağımız sayfada yapıştıracağımız kısmı gene mausun sağ tuşuna basılı tutarak çerçeve içine alıyorz. ctrl+v ye basarak yapıştırıyoruz metnimiz artık sayfaya yapıştırıldı çerçeveleri aşağı yukarı sağa sola çekerek büyütmek ve küçültmek mümkündür. aynı yöntemler resmin üstüne resim yazı veya amblem veya istedğiniz herşeyi bir resimden bir resime kopyala yapıştır yapabilirsiniz.
umarım yardımcı olabilmişimdir çeviri yapmaktan kafam biraz şişik sorular ve karışık olan yerler varsa cevaplar zamanla dahada güzel hale getiririm konuyu. herkese kolay gelsin.

not : üzerinde çalışacağınız orjinal sayfaları yedek almayı unutmayın veya tam olmadan düzenlediğiniz sayfayı kaydetmeyin. ctrl+z tuşu ile yaptığınız son işlemi geri alabilirsiniz. fakat sadece bir işlem eğer yedeğiniz yoksa sayfayı bozmuş olursunuz ve kurtarma şansınzı kalmaz.
 
Son düzenleme:

uzung

Yönetici
Yönetici
14 Ağu 2009
3,396
26,100
İstanbul
Bir öğretmen olarak rahatlıkla söyleyebilirim.
Bir ders ancak bu kadar güzel anlatılır.
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
 

harry potter fanatiği

Kıdemli Üye
7 Eki 2014
129
912
istanbul
herkese merhaba , balonlama işlemini photoshop cs6 ' da yapıyorum . her sayfayı balonladıktan sonra jpg olarak kaydediyorum . en sonda bunları nasıl birleştirebilirim ? çizgi roman gibi okunması için . teşekkürler
 

ekenciz

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
13 Eyl 2009
2,992
13,513
herkese merhaba , balonlama işlemini photoshop cs6 ' da yapıyorum . her sayfayı balonladıktan sonra jpg olarak kaydediyorum . en sonda bunları nasıl birleştirebilirim ? çizgi roman gibi okunması için . teşekkürler

Jpg yaptığınız dosyaları rar ile ya da zip ile sıkıştırmadan zip ya da rar dosyası haline getirin, oluşan dosyanın uzantsını da zip için cbr, rar için cbr yapın. Bu kadar.
 
Üst