Balonlama ile ilgili tavsiyeler,çözümler..

  • Konuyu Başlatan panda78
  • Başlangıç tarihi
P

panda78

1) Kaliteli bir tarama kullanın. Kullandığınız taramanın çözünürlüğü ne kadar yüksek olursa sizin çalışma alanınızda o kadar geniş olur bu da daha rahat çalışmanızı sağlar ve ortaya çıkan iş güzel görünür. İnternette çeşitli taramalar var tabi ama her çizgi roman'ın birden fazla taraması olmuyor. Ama siz yine de bulabildiğiniz en yüksek çözünürlüklü tarama ile çalışın. Genelde Minutemen, Greengiant, Orko gibi taramalar iyi oluyor.

2)Resimlerde ki Balon ve Kutu temizliklerine dikkat edin. Kenarlarına taşırmayın. Balon ve kutu temizliği ne ola ki diyenler için diyalogların yazıldığı bölümlerdir. Fırça aracı olarak balon temizliğinde yuvarlak şekil kullanırsanız kenarları temizlemeniz daha kolay olur. Özellikle yeni başlayan arkadaşlar fırça aracını kare seçimiyle yaparak balon kenarlarını katletmektedirler.

3)Font seçimi benim şahsi düşünceme göre yapan arkadaşın insiyatifinde olmalıdır. Bazıları illa orjinali gibi olsun derler o konuyu size bırakıyorum. Ama hiç olmazsa Türkçe karakterleri destekleyen fontları kullanmanızı tavsiye ederim.

4)Font büyüklüğünü ayarlama da sıkça karşılaşılan bir sorun, font büyüklüğü seçerken standart bir büyüklük yoktur. Font'tan font'a değişir. Herşeyden önce balon'un veya kutunun içinde kalın dışarıya yazılar taşmayacak şekilde font büyüklüğü seçmeniz ve yazıların yerleşimini buna göre yapmanız önemli, bir de fontu balona sığdıracağım diye çok küçültmeyin ya da yazılar balondan taşacak gibi sanki zor sığmış gibi de görünmemeli yazıları balona ortalayacak şekilde yerleştirmeye ve font büyüklüğünü ona göre ayarlamaya çalışın. Ayrıca yazıları balona ortalayın arkadaşlar sağa sola dayalı olmaları hoş durmuyor. Resim işleme programında yazı yazarken center seçeneği vardır onu seçmeniz yeterli program zaten ortalayacaktır. Bunlar tabi ki zamanla oluşacaktır ama dikkat etmeniz gereken hususlar bunlardır.

5)Font büyüklüğü ile ilgli küçük bir tavsiye her sayfada kullandığıız font büyüklüğü standart olsun. Naıl yani mesela 1. sayfada font büyüklüğü 12 yaptınız diyelim, bu o sayfada ki bütün balonlarda 12 civarı olsun, aynı sayfa da bir balonda 12 bir balonda 16 yaparsanız bu da göze hoş gözükmeyecektir. Font büyüklüğü takibi için orjinalini takip etmenizi öneririrm. Yani orjinalinde o balonda o sayfada kullanılandan ortalama font büyüklüğünden büyük kullanılmışsa siz de büyütün. Yoksa elinizden geldiği kadar aynı sayfada aynı font büyüklüğüne sadık kalmaya çalışın,font büyüklüğü artı eksi bir olabilir. Ayrıca bazı kelimeler orjinalinde Kalın ise siz de o kelimeyi Kalın yazın.

6)Kelimeleri balonlara yerleştirirken mümkün olduğu kadar kesmeyin.
Çok mecbur kalmadıkça kesme işaretini kullanmadan kelimeleri balonlara veya kutulara yerleştirmeye çalışın.

7)Türk Dil kurallarına elimizden geldiği kadar uyalım arkadaşlar, tamam biz Türkçe öğretmeni değiliz ama bazı çok bariz hatalar göze batıyor malesef, örneğin Herkez değil arkadaşlar herkes; yada birleşik yazılmaz doğrusu ya da; de ve da ekleri ile ki bağlacı genelde ayrı yazılır; Noktalama işaretinden sonra bir boşluk bırakılır. Bu gibi şeylere dikkat edelim. Elin gavuru kendi dilinde çıkana dikkat ediyorsa biz de kendi dilimize çevirirken dilimizin kurallarına uymak için azami gayret sarfedelim.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar daha gelirse Ana mesaja eklerim. Diğer bu işlerle uğraşan arkadaşların da ekleyecekleri şeyler varsa yorum olarak yazarlar zaten.
 

salkım

Kıdemli Üye
24 Kas 2010
91
89
panda78 dostum bana göre belirttiklerinin ana açılımı bu başlık altında şu şekilde gitmeli;
1 - Kaliteli taramaları elde ettiğiniz site adreslerini başlık altında paylaşalım.
2 - Çevirisi yapılan maceraların öncesi varsa bir tanıtım yazısı oluşturup okuyuculara ön bilgi verelimmi/vermeyelimmi tartışması. Kahraman/kahramanlar kimdir? Düşmanları kimlerdir? Başlarından ne/neler geçmiştir? Güçleri, artıları,eksileri,aşkları kimlerdir vb.
Batman, Superman, Örümcek Adam gibi kahramanlar okuyucularca tanınmakta iken ben kendi adıma söylemekteyim, New Avengers ekibini bilmiyorum mesela.
3 - Kullanmakta olduğunuz photoshop benzeri programları başlık altında verip ufakda olsa bir kullanım ekranı hazırlayın. Piyasada kullanımı kolay sürüsüyle program var.
4 - Ana sayfaların düzenlenebilmesi de benden yana bir bütünlük oluşturuyor. Bu düzenlemelerin yapılabileceği tanıtımda bu başlığa cuk oturur.
5 - Çevirilerde kullanılan yazı fontlarına ilişkin linkler başlık altında verilip Xp ve Win 7 için nasıl kullanılabilir hale getirileceği yazılmalıdır. Hatta tümü tek bir font paketinde bir seferde halledilebilinir.
6 - Türkçe imla hataları yapılan ana cümlelerde başlıkda şekillenebilir. - de, -ki ekleri vb.
7 - Başlık altında, yapılan/yapılacak çevirilerde tüm konuşmaların Büyük harfle yapılması gerektiği veya esnekliği tartışabilinir.
8 - Karanlık taramaların veya kalitesi düşük taramaların kalitesini artırmaya yönelik programların ve kullanımlarının tanıtımı yapılabilinir.
9 - Balona sığmayan veya bütünlüğü bozan konuşmaların düzenlenmesi/sığdırılması.
10 - Kullanılan terimlerin diğer çevirmenlerce nasıl algılandığı, ortak bir kararda hareket edilmesi vb.
Saygılar.
 
Son düzenleme:

büyük beyaz

Yönetici
Çeviri & Balonlama
E-Dergi Takımı
17 Ağu 2009
17,731
43,934
denize sıfır
konuyu yukarı taşıdım arkadaşlar bu başlık altında bu konuyla alakalı sorunları buraya yazıp bildiriniz..
 

ozaki

Süper Üye
4 Kas 2010
1,577
1,370
Sayın Salkım,
Madde olarak yazıyorum..
1- Kesinlikle şart. Çeviri ve balonlamayla uğraşan/uğraşacak dostlarımıza iyi bir kaynak olacaktır.. Eğerki paylaşılırsa..
2- Dediğinize katılıyorum fakat bir yandanda endişe etmiyorum.. Sayın bakunin elbet bir şekilde açıklamasını geçecektir diye ümit ediyorum ve görüyorum..
3- Kesinlikle katılıyorum. Zor olmasa gerek kullanılan programların paylaşımları.. Geçen gün bir dergi taramaya kalkınca sıkıştım.. A4'ten büyük sayfayı nasıl tararda tek sayfa haline getiririm diye 2 gün program araştırdım.
5- Bunada kesinlikle katılıyorum..
6- Forumda yazarken bende kurallara uymuyorum.. :) ama çeviri olunca hiç hoş olmuyor gerçekten.
8- Kurunun yanında yaşta yandı.. Gitti forumdan program paylaşım kısmı :)
9- Anlatım/paylaşım ve tartışma olmadıktan sonra tekel mantığıyla gidiliyor.. Sorun çıkıyor, sonra yeni başlayan pes ediyor/üzülüyor.. Keşke olsa ?!
 

enger66

Onursal Üye
26 Eyl 2010
1,036
3,179
Onlarca bazen de yüzlerce sayfayı çevlrmek çok uğraştırıcı...bunun çözümü şu: finereader gibi sayfa okuyan programları kullanarak işimlzi hızlandrabiliriz...çr fontlarının sistemde yüklü olması gerekiyor...
 
Üst