Photosop İle Çizgi Roman Balonlama Rehberi

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

@serkan@

Süper Üye
20 May 2009
1,463
10,728
Darkwood
1 - Öncelikle balonlara yazacağımız yazı katmanlar halinde olacağı için Photoshop'ta "Layers" penceresi görünüyor olmalıdır. Görünmüyorsa F7'ye basarak veya aşağıdaki resimde gösterildiği gibi “Window” altındaki “Layers”a tıklayarak etkin hale getirebilirsiniz. Ama sizde zaten “Layers” penceresi görünüyorsa bu adımı geçebilirsiniz.

2 - Boş bir alana çift tıklayarak veya klavyeden CTRL+O tuş kombinasyonu ile açılan dosya gezgininden veyahut da “File” menüsünden “Open” diyerek balonlarını değiştirmek istediğiniz çizgi roman sayfasını açın. Ben burada örnek olarak "Forgotten Realms - Homeland"ın ilk kitabından bir sayfayı kullandım.

3 - Sol taraftaki araç kutusundan büyüteç simgesini seçip (klavyeden “Z” tuşu) resme tıklayarak rahatça çalışabileceğiniz büyüklüğe getirin. Büyütme/küçültme işini büyüteç simgesine tıklayarak yapmak yerine doğrudan klavyeden CTRL + ve CTRL – tuş kombinasyonuyla yaparsanız daha rahat çalışabilirsiniz. Ben burada %200 olana kadar büyüttüm.

68881053.jpg


4 - Büyütme sonunda resim aşağıdaki gibi oldu. Yandaki araç kutusundan “Clone Stamp Tool” aracını seçin. Bu araç resmin istediğiniz bir yerini başka bir dokuyla boyamanızı sağlar. Bu aracı kullanmamızın sebebi resimde gördüğümüz yazıların parşömen desenli bir zemin üzerinde yer almasıdır. Eğer sabit ve tek renkli bir artalan rengi olsaydı o zaman sadece yazıları seçip silecektik ve bu araca gerek kalmayacaktı. Bunu da yazının ilerleyen kısımlarında uygulamalı olarak göstereceğim. Şimdi “Clone Stamp Tool” seçiliyken klavyeden ALT tuşuna basılı tutarak parşömen deseninin yazı olmayan boş bir bölümüne tıklayın. Sonra ALT tuşunu bırakın ve yazının üstüne tıklayın. Böylece tıkladığınız yazı silinecek, ama altındaki parşömen dokusu bozulmayacaktır. Fareyi basılı tutarak gezdirirseniz, fare imlecinin geçtiği yerler alttaki parşömen dokusu ile kapanacaktır.

40347980.jpg


Üst taraftaki “Brush” simgesine tıklarsanız açılan küçük pencerede “Master Diameter”den fırça çapını ve şeklini ayarlayabilirsiniz. Ben daire şekilli olanı kullanıyorum. “Hardness”i ise 65% yapın. Hardness fırça kenarlarının ne kadar yumuşak geçişli olacağını belirler. 100% yaparsanız ekranda boyadığınız yerlerde izi kalır ve fırça çok keskin olur. 0% yaparsanız da bu sefer geçiş çok yumuşak olacağı için fırçanın geçtiği yerler çok bulanır ve dağılır. Bu nedenle dengeyi tutturmak için 65% iyidir.

90516578.jpg


24311722.jpg


Fareyi gezdirirken ekranda fareyle beraber hareket eden + şeklinde bir simge göreceksiniz, (Bakınız, üstteki resim) bu + simgesi üzerinden geçmekte olduğunuz yazının kapatıldığı dokuyu göstermektedir. Yani bir başka deyişle, bu aracı kullanarak ekranın bir başka kısmını istediğiniz bir kısmın üzerine (burada yazıların üzerine) kopyalamış oluyorsunuz. Bu şekilde bütün yazıları silerek tamamen parşömen dokusu olacak şekilde yazı alanının içini temizleyin. Bu işlem biraz uğraşmanızı gerektirecektir ve iyi sonuç almak istiyorsanız sabırla yapmalısınız. İşiniz bittiğinde yazının olduğu alan aşağıdaki gibi olacaktır.

86331510.jpg


5 - Soldaki araç kutusundan T simgesine basarak “Horizontal Type Tool”u seçin. Bu araçla istediğiniz yazıları yazabilirsiniz. Bu aracı seçtikten sonra farenin sol tuşunu basılı tutarak, yaklaşık yazı alanını içine alacak şekilde resim üzerinde bir bölge seçin. Bu seçtiğiniz alan, içine yazı yazacağınız bölgedir. Seçimi yaptıktan sonra içine yazmak istediğiniz metni yazın. Daha sonra önce metni seçip ardından üst taraftaki araç çubuğundan yazının tipini ve boyutunu, italik mi yoksa düz mü olacağı gibi seçenekleri ayarlayabilirsiniz. Yazı rengini ise sol taraftaki araç kutusunda bulunan renk paletinden (Foreground Color) istediğiniz renge getirebilirsiniz. Ben buradaki örnekte orijinaline en yakın hale getirmek için yazı tipi olarak “Monotype Corsiva”, renk olarak da siyahı seçtim. Çizgi romanlardaki el yazısı gibi olmasını istiyorsanız “Comic Sans” yazı tipini seçmelisiniz. Yazı büyüklüğünü ise yazılar balonun içine sığacak şekilde ayarlayın. Her şeyi ayarlayınca CTRL+ENTER yapın. Böylece yazı alanınız yok olacak ve yazınız resmin bir parçası gibi görünecektir.

96966218.jpg


Dikkat ettiyseniz yazıyı yazdıktan sonra “Layers” penceresinde “Background”a ek olarak yazdığınız yazı katmanının da oluştuğunu göreceksiniz. Şimdi bunun ne işinize yarayacağını anlatacağım. Çoğu zaman seçim alanı içine yazıyı yazıp CTRL+ENTER yaptığınızda, yazdığınız yazılar tam olarak istediğiniz yerde olmayacaktır. CTRL+ENTER işleminden sonra yazıları istediğiniz konuma getirmek için işte bu “Layers” penceresindeki yazı katmanını seçip (yazdıktan sonra başka bir şey yapmadıysanız zaten otomatik seçili olacaktır) klavyeden CTRL tuşunu basılı tutarsanız fare imlecinin değiştiğini göreceksiniz. CTRL tuşunu basılı tutarken yazıyı fare ile sürükleyerek serbestçe ve tam olarak istediğiniz yere taşıyabilirsiniz. Çok hassas ayar yapmak isterseniz CTRL basılı iken klavyeden yön tuşları ile yazıyı piksel piksel kaydırarak istediğiniz yere tam olarak taşıyabilirsiniz. Yazıları yazıp gerekli ayarlamaları yaptıktan sonra resminiz aşağıdaki gibi olacaktır.

85983003.jpg


Tamamen bitmiş bir sayfa örneği.

bitik1.jpg


6 - Peki artalan beyaz ise nasıl yapacaksınız (Bakınız, aşağı resimde en sağdaki balon)? Çok basit, sol taraftaki araç çubuğundan “Eraser Tool”u seçin. Yine sol taraftaki araç çubuğundan artalan rengini (Background Color) beyaz yapın (Siz bir değişiklik yapmadıysanız Photoshop’ta varsayılan olarak zaten beyaz seçilidir). Ardından seçtiğiniz “Eraser Tool”u kullanarak yazıların üstünden geçin. Gördüğünüz gibi artalan rengi beyaz (veya sabit bir renk) olduğunda temizlemek çok kolay. Bundan sonra yazıları yazmak için yukarıdaki 5 numaralı maddede anlatılan işlemleri aynen yapın. Hepsi bu kadar.

89929118.jpg


7 - Son olarak alttaki resimde “STUDENT OR MASTER?” yazan balonun artalanına bakın. Mordan beyaza doğru geçişli bir artalan. Böyle olursa yazıları nasıl temizleyeceksiniz? Hemen belirteyim, orijinali gibi olsun istiyorsanız biraz uğraştırıyor. Ama “kolay ve hızlı olsun” diyorsanız 6 numaralı maddedeki gibi “Eraser Tool” ve beyaz artalan rengi seçerek hem yazıları, hem de balonun içindeki alacalı mor rengini tamamen silerek zahmetsizce beyaz artalanlı bir balon elde edebilir ve yazıları oluşan beyaz balonun içine yazarak işin içinden çıkabilirsiniz. Ama ben daima orijinaline sadık kalarak yapma taraftarı olduğum için bu yöntemi tavsiye etmiyorum.

14412067.jpg


Arkadaki geçişli mor-beyaz renge zarar vermeden yazıları silmek için önce 4. maddede anlattığım şekilde “Clone Stamp Tool” aracını seçip dikkatli bir şekilde yazıları 4. maddedeki gibi silin. Bunu yaparken küçük fırça çapları ile çalışırsanız işiniz daha uzun sürer, ama daha iyi sonuç alırsınız. Ancak zemin geçişli olduğu için “Hardness” değerini 65% yerine 30-40 gibi bir değerle kullanmanız daha iyi sonuç verecektir. Yine de ne kadar yumuşak fırça kullanırsanız kullanın bazı durumlarda fırça ile müdahale edildiği bariz şekilde belli olabilir. Eğer her şeye rağmen fırça izleri belli oluyorsa, işiniz bittikten sonra sol taraftaki araç kutusundan parmak işaretine tıklayarak “Smudge Tool”u seçin (Bakınız, yukarıdaki resim). Bu araç sayesinde renkleri birbirine karıştırarak fırça izlerini yok edebilirsiniz. Smudge Tool kullanırken “Hardness” değerini 100% yapın, böylece renkler tam olarak karışacaktır, ama daha az karışmasını isterseniz bu değeri azaltmalısınız. “Smudge Tool” seçiliyken farenin sol tuşunu basılı tutup tercihen dairesel hareketlerle fırça izlerinin belli olduğu yerlerden geçerseniz izler birbirine karışarak yok olacak ve renk geçişi ortaya çıkacaktır. Böylece orijinaline yakın bir sonuç elde edersiniz. Aşağıdaki resimde tüm balonların burada anlatılan yöntemle tamamen temizlenmiş halini görüyorsunuz.

bitik2.jpg


Bu işlemden sonra yine 5. maddede anlatıldığı şekilde balonlara yazılarınızı yazabilirsiniz.

Photoshop oldukça kapsamlı ve kullanmayı bilirseniz karşınıza çıkabilecek her türlü resim problemini çözebileceğiniz, üstelik bunları çok değişik yollardan yapabileceğiniz oldukça esnek bir program. Burada anlattığım yöntemin haricinde Photoshop'ta pek çok balonlama ve montaj yöntemi mevcut. Mesela balonun içini temizlemek için yerine göre seçim aracını kullanıp ilgili yazıyı komple seçip kaldırmak gibi değişik yöntemler de deneyebilirsiniz. Bunlarla ilgili detaylı anlatım ihtiyacı doğarsa ya da istek gelirse bu başlık altında ilave uygulamalarla açıklamalar yapmaya çalışırım. Ama burada bilmeyen kişilerin de anlayabilmesi açısından olabildiğince basit, temel ve açık anlatmaya çalıştım. Bu konuda anlaşılmayan bir şey olursa veya buradaki yöntemin sökmediği bir balonlama problemi çıkarsa bu başlık altından veya özel mesajla bildirirseniz tüm sorularınıza yanıt vermeye çalışacağım. Herkese kolay gelsin.

alıntıdır...bu güzel anlatımı yapan arkadaşa sonsuz teşekkürler.....
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst