DON MARTIN - The Mad Adventures of Captain Klutz (Mad albümü)

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231
***KAYIP PAYLAŞIMIDIR***
MESAJIN ORİJİNAL PAYLAŞIM TARİHİ: 23 Temmuz 2014


DON MARTIN - The Mad Adventures of Captain Klutz
Bir Mad Albümü
Warner Books, ABD
1975 (ilk baskı "Signet"ten, 1967'de çıktı)


48 MB, 1236px, 190 sayfa, CBR (rar-->cbr)

Do_NMRTNMad_Advntrs_Cptn_Kltz_kapk.jpg

(Mega)
(dosya.tc)

"Mad" mizah dergisinin sürekli çizerlerinden "Don Martin"in paperback formatındaki albümlerinden biri. Tarama bana ait değil, yabancı bir siteden alıntıdır. Tarama çok tatminkârdı. Biraz renk/kontrat/keskinlik ayarı yapıldıktan sonra sık kullandığımız nispeten düzgün bir barındırma sitesine yeniden upload edildi. Sayın "bakunin" ÇD'nın "Ansiklopedi" bölümünde "Don Martin"le ilgili gerekli bilgileri vermiş. 2000 yılında vefat eden bu ünlü çizer, bazı eserlerinde Amerikan comicslerinde yer alan süper kahramanlarla dalgasını geçiyordu. Don Martin'in bu albümündeki parodi karakter "Captain Klutz", tüm bu süper kahramanların karikatürize edilmiş bir bileşkesiydi (Hani bizde de bir benzeri olan "Gazman" vardı, ona ne oldu acaba?, "Hamdi Alkan"ın canlandırdığı karakter, TV programı "Reyting Hamdi"nin içinde yer alırdı. Acaba bir etkilenme olmuşmudur?). Don Martin'in başka bir "Captain Klutz" albümü de vardır ("MAD's Don Martin Presents Captain Klutz II" adlı albüm 1983'te çıktı). Çizerin 6 başka antolojik albümününün daha, albüm başlıklarında "Captain Klutz" adı geçmese de, içlerinde "Captain Klutz" maceraları yer alır. Bu arada, "Klutz" sözcüğü İngilizcede "hantal, hödük, sakar, beceriksiz, acemi, sarsak, ahmak" gibi olumsuzluk içeren anlamlara geliyor. "Captain" ise buradaki anlamıyla "Yüzbaşı". Henüz bir Türkçe karşılığı yok, ama bu kahramana biz "Yüzbaşı Ahmak" diyebiliriz. 1956'dan beri "Mad"de çizen "Don Martin"i dergisi baştan beri "Mad's Maddest Artist" sloganıyla lanse etti, yani "Mad'in en deli ressamı", zaten derginin kendi adı da "deli" anlamına geliyor.

"Hamdi Alkan"ın canlandırdığı "Gazman" aslında "Captain Klutz"un yerli versiyonu mu?

10_10_2014_10_09_31.jpg
 
Son düzenleme:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231
***KAYIP PAYLAŞIMIDIR***
MESAJIN ORİJİNAL PAYLAŞIM TARİHİ: 24 Temmuz 2014

Bir çeviri-balonlama denemesi

ÇD'da daha önce hiç çeviri-balonlama yapmamıştım. Sevdiğim bir çizerin bu albümü vesilesiyle böyle bir deneme yapayım dedim (kolay yazı stili, balonların kare biçiminde olması filan da iştahımı arttırdı!). Yukarıdaki "Don Martin" albümünü çevirmeye başladım. Daha önce resimli anlatımlar bölümünde de izah etmiş olduğum basit bir yöntemi kullandım. Buna rağmen albümün sadece 24 sayfalık ilk macerasını çevirebildim, sonra takatim kesildi. Çeviri kolay da balonlama adamın belini büküyor. Ne çok zaman alıcı ve zahmetli bir işmiş. Forumda çeviri ve balonlama yapanları bir kez daha takdir ettim, onlara tekrar sabırlar diliyorum.

Çeviri için şöyle derler: "Çeviri kadına benzer, güzelse sadık değildir, sadıksa güzel değildir". Tabii bu küçümseyici sözün içeriğini tartışmıyacağım, aşağılayıcı bir deyim ama yaptığı benzeştirme ile anlatılmak isteneni veriyor. Bu söze uygun olarak orijinalinde kullanılan ve "comics"lere ait olan bazı "çizgi roman ses efektlerini" bizde daha yaygın olan ve daha çok bilinen "fumetti" ses efektleriyle değiştirdim. Aksi taktirde maceranın esprisi biraz kaçacaktı.


İndirmeden okumak isteyecekler için:
Do_NMRTNMad_Advntrs_Cptn_Kltz_Blonlm_1.jpg

Do_NMRTNMad_Advntrs_Cptn_Kltz_Blonlm_2.jpg

Do_NMRTNMad_Advntrs_Cptn_Kltz_Blonlm_3.jpg

Do_NMRTNMad_Advntrs_Cptn_Kltz_Blonlm_4.jpg


Bu da indirilmeye hazır daha yüksek çözünürlüklü CBR formatında

 
Son düzenleme:

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,039
75,336
hiçbiryerde :)
Çok beğendim ben de,
tatilde olduğum zaman
açılmış konuyu yeni gördüm!
Ellerinize sağlık sevgili "scanfan"
balonlama işini iyi yapacağınız
kesin bence. Teşekkürler, saygılar.
 
Üst