Pi - Karıncalar Kitabı (Pi - The Book of Ants)

odeskjet

Yeni Üye
25 Tem 2013
25
186
İstanbul / Ümraniye
RyRA5j.jpg


Açıklama:
Matematiği seven biri olarak dikkatimi çeken bu kısa hikayeyi çevirip paylaşmak istedim.
Matematikçi Max Cohen'in her şeyi matematikle ifade edebileceğini düşünmesi üzerine yaptığı çalışmalar anlatılmakta.

Örnek Sayfa:


NOT: Uygun fontu bulmak için epey uğraştım, onda da Türkçe karakter sorunu vardı. Bu aralar pek zamanım olmadığı için onu düzeltemedim. Ama pek göze batmayacağını düşünüyorum. :)
NOT2: Genelde Mediafire'a yükleniyor çalışmalar ama bir sorunla karşılaştım o yüzden farklı bir siteden upload ettim.

İndirme Linki:


İYİ OKUMALAR!
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

denizkara

Yeni Üye
28 Mar 2010
61
44
denizci
Ben de matematiği çok severdim; yıllar önce, üniversite sınavına girdiğimde, biri hariç; tüm matematik sorularını doğru yapmıştım, sadece tek boşum vardı, eserin sonu doğru diye düşünüyorum, çok basit anlatımla; "1 Elma + 1 Elma = 2 Elma" doğru değil bana göre, çünkü her elma birbirinin aynı değil, tamamen aynı ne var evrende, atomların bile farklı olduğu kanıtlandı, matematik değil, bu işin çözümü; sanırım sadece felsefe, eser ve çalışma çok iyi, eline sağlık üstadım, keyifle okudum :)


covxsoom49vyczk9w.jpg
 

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,795
4,720

Sayın odeskjet ;

Ben de matematiği severim. Henüz okumadım. Ekstradan çeviri ve balonlamaya emek harcamışsın.


Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim.



Sayın fındıkfındık ;

Verdiğin elma örneği matematik anlamda yanlış. Çünkü soyut matematik 1+1 = 2 derken, "nitelikle" değil "nicelikle" ilgilenir. Bu açıdan matematik çelişkide değil.
Ama sen düşünce-mantık-felsefe açısından çok haklısın. Çünkü diyalektiğin yasalarını hatırla... Orada denilenleri şöyle anlatabilirim; "Doğada benzer vardır ama aynı diye bir şey olamaz. Çünkü her şeyden evrende ancak ve ancak sadece 1 tane olabilir."

Beynine sağlık. Esen kal...
 
Son düzenleme:

mustibey

Süper Üye
23 Ara 2010
2,161
4,968
Elinize sağlık, çok teşekkürler. Matematikle aram hiç iyi olmadı ama hep de karşıma çıktı.Belki de bize sayıların bilimini anlatamadılar. Henüz indirip bakmadım ama; çizimlerinde bile "hınzırca" bir sorgulama var gibi. Benzeri yayımları keyifle izleyebilirim. Tekrar teşekkürler.
 

balkan

Onursal Üye
27 Şub 2016
2,700
26,334






Hem Üstat @odeskjet 'e teşekkür etmek, hem de bu konuya ilgi duyan arkadaşlara hatırlatmak için İngilizce metni paylaşmak istedim.


Kitap hakkında Edward Ross Flynn'in açıklamaları:

Bu kitap, Darren Aronofsky'nin ilk filmi Pi için birlikte oluşturduğumuz çizgi romanın taranmış halidir.

Başlangıçta bu proje Darren filmi çekerken başlamıştı. Çizgi roman yazarı ve film yönetmeni başarısının hangisi olacağından emin değildi. Açıkçası sonunda film yönetmeni oldu. İlk başta benim de şüphelerim vardı ama Darren'ın filmi Sundance'te Artisan Pictures'a sattığı gün beni arayıp çizgi romanın filmin tanıtım aracı olarak da işe yarayacağını söylediğinde ikna oldum.

Darren gerçekten altın bir çocuktu.

Bana gelince, 32 sayfalık kitabın taslağını oluşturmak ve bir araya getirmek için 30 günüm vardı ve bu beni neredeyse öldürüyordu. Son teslim tarihine yetişebilmek (ve güzel bir değişiklik yapmak) için 30 gün boyunca sabah 8'den gece 1'e kadar çalıştım. Ancak 31'inci günde, tıpkı filmdeki Max gibi düştüm ve 4 gün boyunca yatağıma çöktüm.

Teknik bilgi: Kitap karalama tahtasına çizildi, ardından photoshop'a tarandı ve Quark'ta birleştirildi.
The Book of Ants (İngilizce)

 
Üst