Varyemez Amca'nın Hayatı ve Serüvenleri Bölüm 4 - Bakır Tepenin Akıncısı

Mandos

Çeviri & Balonlama
23 Kas 2017
39
800
bilibililer.blogspot.com%2B-%2B001.jpg


Yazan-Çizen: Don Rosa
Çeviri: Lenard - Kontrol: SToktan - Balonlama: Mandos​

Don Rosa Anlatıyor:

Bu bölüm, Carl Barks’ın Varyemez McVak’ın başrolde olduğu iki eski öyküsünde geçen, iki ayrı açıklamaya dayanıyor. ‘Only a Poor Old Man’ (Uncle Scrooge Four Color 386, 1952) adlı hikayede Varyemez, Montana’daki kovboyluk kariyerinin ardından bir maden arayıcısı olduğundan bahsediyor. Hatta o sayının geçmişi gösteren sahnelerinden iki paneli yeniden oluşturdum (Kopyalamanın kibarcası . Ve Fantagraphics tarafından ‘The Horse-Radish Treasure’ (The Scrooge Four Color 495, 1953) olarak yayınlanan başlıksız Barks hikayesinde, Varyemez bir aile yadigarını -Seafoam McVak’ın altın dişlerini- ortaya çıkaramadığı için az kalsın bütün servetini yitiriyordu. Çünkü Varyemez, madenci gereçleri almaya yetecek parayı bulmak için altını sattığını söylüyordu. Burada o hikaye anlatılıyor.

Varyemez’in gençlik yılları hikayelerinin tamamında olduğu gibi, yazmaya başlamadan önce konunun geçtiği yerin tarihi ve coğrafyası hakkında geniş kapsamlı bir araştırma yaptım. Ördek hikayeleri yazma ve çizme kariyerim devam ederken, araştırmamın bana kanıtladığı tek şey, olay örgüsü için mümkün olan en iyi fikirlerin gerçek tarihten çıkmasıydı! Bu hikayelerden bazıları tarih kitaplarının tam ortasında uzanıyor, adeta biri çıkıp da anlatsın diye yalvarırcasına bekliyorlar gibiydi, bu yüzden genellikle fazla övgü almamalıymışım gibi hissediyorum. Bu hikaye için de durum aynıydı!

Hikayemi ünlü (gerçek hayattaki) Anakonda Bakır Madeni (Dünyanın En Zengin Tepesi) ve gerçek hayattaki sahibi Marcus Daly’nin etrafında ördüm. Araştırmam sırasında Daly’nin bir rakibinin Anakonda’nın yakınındaki küçük bir bakır damarını nasıl keşfettiği ve üzerinde hak iddia ettiğine dair şaşırtıcı bir hikayeye rastladım. Ve sonra ‘Apeks yasası’ olarak adlandırılan 1849 tarihli muğlak bir yasaya dayanarak Daly’nin mülklerinin tamamının kendisinin olduğu iddiasında bulundu. Bu yasa, zeminin yüzeyine en yakın cevher damarının herhangi bir bölümüne sahip olan kişinin, damar nerede ne kadar uzak veya ne kadar derin olursa olsun tüm damarın sahibi olduğunu belirtiyordu. Artık bir hikayem vardı! Bu, genç ve tecrübesiz Varyemez’i içine dahil etmek için mükemmel bir durumdu. Daha sonrasında ise, başarıyı tamamen kendi sıkı çalışmasıyla kazanana dek elinde tutamayacağını öğrenecekti. Ve bu 13 yıl daha olmayacak!

Bu hikayede işlediğim Barks evreninin bir başka parçası da John D. Rockervak. Barks bu rakip milyarderi yarattıktan sonra onu sadece bir hikayede kullandı. Ama bilinmeyen nedenlerden ötürü, İtalyan Disney çizgi roman yazarları tarafından oldukça benimsendi ve Rockervak’ı İtalyan ördek evreninde ana karakterlerden biri yaptılar. Flintheart Glomgold’un Amerikan ve Kuzey Avrupa çizgi romanlarındaki rolünü doldurma görevini üstlendi. Hikayemde Rockervak’ı Varyemez’den oldukça farklı göstermeye çalıştım (Aynı nedenden Flintheart Glomgold’u), çünkü Varyemez ve Flint gibi servetini çalışarak elde etmemiş, tamamını miras olarak almıştı. Ayrıca John’u, Varyemez’den birkaç yaş daha genç gösterdim. Böylece kendi babasını, Howard Rockervak’ı kullanarak onu daha fazla alaya alabilir, Varyemez’in dizi boyunca tavsiye aldığı bilge akıl hocalarından biri olarak kullanabilirdim. .......


Yazımız -yine- oldukça uzun. Meraklısı 'den devamını okuyabilir.

 

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,039
75,336
hiçbiryerde :)
İlk bir kaç sayısı bomba gibiydi
Varyemez Amca'nın Hayatı ve
Serüvenleri serisinin. Aksiyon
ve espriler çok çok iyiydi.
Gerçek hayata dayalı, ince
ince işlenerek yapılmış iyi
çalışmalar dikkate değer
bir etki bırakıyor üzerimizde.
Devamını da keyifle okuyacağım.
Teşekkürler sevgili üstatlara.
 
Son düzenleme:
Üst