Çelik Blek Sayı 22

12 Şub 2010
15,006
543,719

Blek_22_01.jpg
blek2231.jpg






Blek'in kökenleri hakkındaki ender karelerden birisi yukarıda.
Blek'in Profesör ile ilk karşılaşması bu macerada.

Ceylan Yayınları ile rekabete girerek, önce Kartal Dergisinde dolgu, daha sonra bağımsız kitap olarak Çelik Blek ve Kahraman Ranger adıyla yayınlayan Hakkı Bigeç'in balon yazılarını yazdırma öyküsünü ilgiyle okudum. Balon yazılarını yazan kişi ise şu anda Samsun 19 Mayıs Üniversitesi KBB Anabilim Dalı Başkanı olan Dr. Yücel Tanyeri imiş:) Öykü çok hoşuma gitti. :

Bizim çocukluğumuz Tom Miks ve Teksas okuyarak geçmiştir.
O dönemlerde zorlukla bulduğumuz ve biri birimizle değiştirerek coşkuyla ve keyifle okuduğumuz bu dergiler başta rahmetli Turgut Özal olmak üzere çok kişinin sosyal gelişmesinde etkili olmuştur.

1963 yılında Ankara'da Lise son sınıfta ve 17 yaşında idim. O yıl Üniversite sınavlarına girecektim. Ulus Gazetesinde okuduğum bir ilânda, bir matbaadan güzel yazısı olan birilerinin arandığını okudum. Yazım çok güzeldi. Bu ilân üzerine Anafartalar caddesindeki bu matbaaya gittim. Matbaanın sahibi Hakkı Bigeç isimli şişman bir iş adamı idi. Matbaasında İstanbulda Ceylan Matbaasında basılan Tom Miks ve Teksas dergilerinin değişik isimlerle "Çelik Blek" ve "Kahraman Ranger" adlarıyla basılmakta olduğunu ve benim bunların "balonları"nı yazıp yazamayacağımı sordu. Peşinden de çini mürekkebi ve redis uçlu bir kalem ve kuşe kağıt vererek yazı kalitemi test etti. Bu kısa deneme sonucundan sonra da beni ayda 100 TL ücretle hemen işe aldı.

Öğlenden sonraları matbaaya gidiyor, İtalyanca'dan tercüme edilmiş olarak önümüze gelen yazıları çini mürekkeple kuşe kağıda büyük harflerle yazıyor, sonra da onları düzenle keserek balonları içerisine yapıştırıyor ve daha sonra klişesi çıkartılmak üzere matbaa teknisyenine teslim ediyordum.

Bu işte 10 ay çalıştım. Toplam 1000 TL kazandım. Bu miktar daha sonra Üniversite sınavlarında Hacettepe Tıp Fakültesini kazanmamdan sonra benim bir bölüm öğretim giderimi karşıladı ve ayrıca bana birçok yaşam tecrübesi kazandırdı.

O zamanlar birer hatıra olmak üzere bu dergilerden hiç olmazsa bir tanesini bile saklamayı hiç akıl etmemiştim. Yıllar sonra bu anılarımı kızıma, arkadaşlarıma ve dostlarıma anlatmak istediğimde elimde hiçbir belgenin olmadığına çok üzüldüm. Bu işleri yaptığımı, o dönemki yazılarımı kimselere gösteremiyordum.

Yaklaşık 40 yıl sonra Ankara'da bir sahafda etraftaki kitaplar arasına sıkışmış tozlu bir "Çelik Blek" dergisi gördüm. 40 yıllık bir arkadaşımı görmüş gibi sevindim. 1964 baskılı bir dergi idi. Hemen açıp baloncukların yazılarına baktım. Evet yazılar benimdi. Sevincimden uçuyordum.
Dergiyi satın almak için fiatını sordum. "On milyon TL" dediler. Hemen ücretini takdim edip, dergiyi satın aldım. 10 ay çalışarak toplam 1000 TL kazanç sağlamış olduğum bu dergiyi yıllar sonra on bin misli fiyatla geri almıştım.

Şimdi bu dergi kütüphanemin en değerli bir yerinde özenle korunuyor. Eskimiş, sararmış, yırtlmış ve tozlanmış olsa bile...





Sevgili Savok şahsında
Tüm çizgi roman tutkunlarına
Saygılarımla​
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

hadon

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
10 Mar 2010
3,056
9,086
Kastamonu
Hocam hem kitap, hem de alıntıladığınız yazı için teşekkürler. Gerçekten keyifli bir anı, zevkle okudum.

Yazıda bir ayrıntı ilgimi çekti: Adam hem hekim, hem de yazısı güzel... İnansak mı? :)
 

Vergilius

Onursal Üye
25 Nis 2009
5,690
4,845
Ne güzel ifade etmişsin duygularını inan aynı benim çocukluk devrelerim aklıma geldi ne güzel günlerdi. Teşekkür ederim bu nadide paylaşım için.
 

vefalı

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
16 May 2009
3,906
72,024
Teşekkürler ediyorum sevgili dostum,ellerine sağlık.
Dr. Yücel Tanyeri'nin yazısını sanki daha önce okumuşum hissi uyandırdı bende :)
 

savok

Admin
30 Eki 2009
19,991
83,645
Kasımpaşa
Abi Samsun'a ilk gittiğimde bizdeki taramaları yükleyip üstadın yanına gideceğim. Buyur diyeceğim bak.. Çizgi Diyarı böyle bir yer diyeceğim.. Ama bir diyeceğim daha var abi çok sağol.. Adıma ithaf edilen bu kitap için çok teşekkür ederim.
 

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,087
36,746
İstanbul
Önce kitabı indirip, gözden geçirdim, biraz okudum. Değerlendirmelerimi yapmadan önce elbette Haluk Abi'nin mesajını da okuyayım dedim. Bu yazıyı okuduktan sonra yazacaklarımı değiştirmeye karar verdim :) Sadece kitaptaki dili bir miktar yadırgadığımı söylemekle yetineyim. Bir de şu şarkı var:

tks22ozel.jpg


Epey yaratıcı sözler :) Dili karşılaştırmak için sonraki baskılarda aynı macerayı bulmayı düşündüm ama epey zaman alacağı için şimdilik vaz geçtim. Başka serilerde bu şarkının ne hâle geldiğini görmeyi isterdim doğrusu.

Teşekkürler ediyorum sevgili dostum,ellerine sağlık.
Dr. Yücel Tanyeri'nin yazısını sanki daha önce okumuşum hissi uyandırdı bende :)

Aynı anektodu sanki sevgili zamangezgini bir Teksas paylaşımında aktarmıştı diye hatırlıyorum ama emin değilim.

Bu müthiş kitap için teşekkür ederim, Haluk Abi.
 

ertuğrul

Admin
5 Nis 2009
24,851
137,096
Öğrenecek çok konu var.
Ben biraz daha dersime çalışayım.
Eline sağlık abi,teşekkür ederim.
 

Shoryuken

Yönetici
9 Nis 2013
4,044
20,227
Kamlançu
Abiler doktor olmadan önceki yazısıymış onlar, tıp fakültesinde yazısı değişmiştir onun. :)
Sağlık sektöründe işe başlarken en büyük hayalim doktorlara güzel yazı kursu vermek olmuştu :)
Güzel anılar ve değerlendirmeler için teşekkürler.
Elinize sağlık Profesör...
 
Üst