Çarşaf

silence

Süper Üye
26 Mar 2009
2,346
1,721
17 Aralık 1975'te Çarşaf Doğdu

Simavi Kardeşler mizah pastasında rakip oluyor.
"Gırgıra ilk alternatif Hürriyet grubundan 1975'de çıkarılan "Çarşaf"tı. 1992'ye dek yayını sürdü. Kadrosunda göze çarpan isimler Semih Balcıoğlu, Nehar Tüblek, Kande"mir Konduk gibi usta isimlerin yanısıra genç kuşaktan Mesut Ekener, İlhan Nalbant, Öznur Kalender, Bulent Düzgit, Bülent Arabacıoğlu, Bülent Özdemir, İ. Bülent Çelik, Aydın Gürsel, Cafer Zorlu, Zeki Beyner, Nuik gibi isimler göze çarpar. Çarşaf Gırgır'ın sarı-siyahlığının aksine rengarenkti. Akbaba dergisine benzetilebilecek bir tarzı vardı. Çarşaf'da politik mizaha yer vermekle birlikte hiç bir zaman Gırgır ölçüsünde muhalif olmadı. Gırgır amatörlere yer vererek hem kendi kadrosunu oluşturmuş hem de gençliği yakalamayı bilmişti. Çarşaf bunu bir adım ileri götürüp fiili buluşulan, uygulamalı karikatür okulu açtı oradan yetişen amatörleri mizah dünyasına kazandırdı." (Oğuz Aral)

Çarşaf Karikatür Dergisi

Çarşaf Mizah Dergisi’nin çıkarılmasına, Erol Simavi öncülük eder. Erol Simavi için Güler; “Erol Simavi, Hürriyet Gazetesi’nin sahiplerinden biridir ve Sedat Simavi’nin oğludur. İşine karikatürle çizerek başladıktan sonra, Kurtuluş Savaşı döneminde mizah dergileri çıkarmaya yönelen, Cumhuriyet döneminde ise gazeteciliğe soyunan bir sanatçının oğludur. Nezih Demirkent’in ‘Medya Medya’ kitabında da belirttiği gibi ‘Kalemini satma, kır’ sözünün sahibi, mesleğinin onurunu göz önünde bulunduran gazetecinin iki oğlundan biridir” diyor kitapta.

Gırgır Dergisi’nin yaptığı patlamanın ve gösterilen ilginin ardından, Erol Simavi bir mizah dergisi çıkartmayı planlar. Bu iş için de Tercüman Gazetesi’nin karikatüristi Semih Balcıoğlu’nu düşünür. Balcıoğlu, akademik eğitim görmüş iyi bir sanatçıydı. Önerisi de fena değildi aslında. Hürriyet Gazetesi’nde yarım sayfa yazı ve derginin başına geçmesi. Baba Simavi ile geçmişte olan yakın dostluğu, teklifi kabul ettirdi. O zamanlar çok satan Gırgır Dergisi’nde yazılı mizaha yer verilmiyordu. Bunun üzerine bir liste hazırlandı ve başına Aziz Nesin yazıldı. Hikmet Feridun Es, Çetin Altan ve şiirleri ile gülmeceyi birbirine ekleyen Ümit Yaşar Oğuzcan da eklendi. Herkeste heyecan, Hürriyet Gazetesi’nin çıkardığı eklerinden sorumlu olan Çetin Emeç de ise kuşku vardı. “Acaba becerebilirler mi?” Bu genç kadronun amacı ise, yeteneklerini emekle birleştirmek, okuyucunun düşüncesiyle bütünleşebilmekti.

Derginin ilk sayısı çıktığında, kapağında Semih Balcıoğlu’nun çizgileriyle devrin Başbakanı Süleyman Demirel vardı. Başının üzerinde görkemli yapısıyla İstanbul Üniversitesi. Kapının önünde öğrenciler kavga ediyorlardı. 1980 öncesi öğrenci olaylarının anlatıldığı bu karikatürde, Demirel’in başı iri ve yüz çizgileri geliştirilerek çizilmişti.

Semih Balcıoğlu, siyasi parti genel başkanları ile röportaj yapmak ister. Dönemin başbakan yardımcısı Türkeş ile de görüşecektir. Röportaj başlar ve sorusunu sorar. “Şu anda başbakan yardımcısısınız. Türkiye’nin geleceğini nasıl buluyorsunuz?...” Türkeş ellerini kaldırır, iki yana açar ve der ki, “Bulutların arasından ışık huzmeleri aşağıya doğru gelir, bunun gibi Türkiye’nin de geleceği pırıl pırıl olacak.” Tam o sırada da elektrikler kesilir.

Dergiye bu süre içinde sürekli yeni isimler eklenir. Genç mizahçıların buluşma noktası haline gelir dergi. Bülent Düzgit, Kandemir Konduk, Mesut Ekener, Suavi Sualp, Sinan Gürdağcık, Bülent Arabacıoğlu ve daha birçok isim.

Yirmi beşinci sayıda kapağı Bülent Arabacıoğu çizer. Politik bir espriyi sağlam çizgiler ve güzel bir kompozisyon ile anlatır kapakta. Çizgide Demirel, Türkeş, Erbakan gibi liderler pehlivan kılığındadır. Ecevit’in elinde ise davul. Çizginin altında da yine onun sözleri. Şöyle yazar: “Dört pehlivan çıktı meydane, hepsi de birbirinden merdane.” Karikatürün şakayla karışık yıkıcılık kuralı ortaya konulmak istenmişti.

Otuz yedinci sayıda ise Kandemir Konduk ve Bülent Düzgit’in hazırladığı, “Donkişot dö la Süleyman” adlı resimli roman vardı. Cervantes’in hiciv taşıyan önemli eserine Süleyman Demirel’i eklemişlerdi. Demirel, romanda olduğu gibi yel değirmenine saldırırken konuşur. “Hücum Şanso! Hücum! Değirmeni sağa döndürmek için!” Çarkların üzerindeki sersemlemiş durumdaki halk ise oturur vaziyette gösterilir. Cervantes ise olanları şaşkın bir halde izler. “Hey bu bizim Donkişot değil mi? Ne kadar da değişmiş. Zamane şövalyesi ne olacak” diyordu.

1992 yılının başlarına gelindiğinde ise Çarşaf Dergisi, Hürriyet Gazetesi’nin eki şeklinde 1-2 hafta kadar daha çıkarılır, ardında da sessiz sedasız yayın hayatına son verilir. Böylece 18 yıl boyunca politik ve sıradan hayatın nabzını tutan Çarşaf Mizah Dergisi, tarihteki yerine gömülür.

Hürriyet Gazetesi’nin uzun yıllar genel müdürlüğünü yapan Nezih Demirkent’in ve konuyla ilgili birçok kişinin Çarşaf Mizah Dergisi’nin kapatılışıyla ilgili yorumlarını da kitapta bulabilirsiniz. Ancak Demirkent’in şu yorumu önemli; “Derginin çıkması ve yayımlanması için büyük istek duydum. Elimden geleni yaptım. İyi bir dergi idi, ne var ki, değerli mizah ustalarının katkılarına rağmen ömrü kısa sürdü. Sulu mizahla kara mizah birbirine karışınca, arabesk mizah toplumu salladı. Tüm mizah dergilerinin de aynı yolu takip etmesi sonucunda, okuyucu da mizahın bu olduğunu zannetti. Aynı şekilde Çarşaf Dergisi’nde de, ilerinin genç mizahçıları yer aldı. Kazanıldı. Sonraları derginin rotasının değiştirilmesi ve arabesk mizahın dergiye hakim olmasıyla birlikte dergi değer kaybetmeye başladı.

Alıntıdır
 

Ekli dosyalar

  • %C3%A7ar%C5%9Faf4.JPG
    %C3%A7ar%C5%9Faf4.JPG
    38.9 KB · Görüntü: 68
  • %C3%A7ar%C5%9Faf6.JPG
    %C3%A7ar%C5%9Faf6.JPG
    45.1 KB · Görüntü: 48
  • %C3%A7ar%C5%9Faf-2.JPG
    %C3%A7ar%C5%9Faf-2.JPG
    40.8 KB · Görüntü: 34
  • Carsaf-16%20Ocak%201985-Mesut%20Ekener.jpg
    Carsaf-16%20Ocak%201985-Mesut%20Ekener.jpg
    34 KB · Görüntü: 43
Moderatör tarafında düzenlendi:

ergunpelit

Yeni Üye
21 Nis 2009
5
1
Silence güzel çalışma olmuş, ellerine sağlık.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

@serkan@

Süper Üye
20 May 2009
1,463
10,786
Darkwood
En sevdiğim mizah dergisiydi zamanında hiç bir sayısını kaçırmamama rağmen şimdi elimde hiçbir sayısı yok malesef net ortamında çok aramama rağmen hiç bir sayısına ulaşamadım.keşke birisinde olsada paylaşsa.
 

masiva

Kıdemli Üye
6 Nis 2009
104
25
Sağ olasın, güzel çalışma.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

teon

Yeni Üye
21 Eyl 2009
1
0
Emeğin için teşekkürler.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

okaan4

Yeni Üye
22 Eyl 2009
2
0
İnşallah

Çarşaf var mı gerçekten? İndirip okuyabilir miyim? Şayet olursa,sonsuz teşekkürlerimi sunarım.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

mesut6400

Yeni Üye
9 Ara 2009
3
0
Çarşaf kaliteli çizerlerin olduğu bir dergi idi. Çok önemli çizerleri kadrosunda buluşturdu. Fakat son zamanlarda eski kalitesinden uzaktı.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Spawn

Yeni Üye
19 Şub 2010
47
46
Hatıralar...

Çarşaf dergisi çocukluğumda okuduklarımın arasında belli bir yeri olan mizah dergisidir.
Diğer dergilerden hesaplı ve renkli karikatürleri fazlalığı dolayısıyla her hafta alıyordum.
Sitede bulunması beni mutlu etti..
Teşekkürler..:D
 

enger66

Onursal Üye
26 Eyl 2010
1,036
3,182
Çok üzülerek belirtiyorum bu konuyu daha yeni okudum... Nasıl görmemişim... ÇarşafıN gerçekten yeri bir başkaydı...90'lı yılların başında Cumartesi günleri Çarşaf Dergisi'nin yolunu tutardım... Kapalı çarşının içinden HÜRRİYET GAZETESİNİN EK BİNASINA GEÇERDİM... RAŞİT YAKALI ABİMİZİN yÖNETMİNDE kARİKATÜRÜ ÖĞRENMEYE ÇALIŞIR BİR TARAFTAN DA KASA KASA GELEN MEŞRUBATLARI SICAK TOSTLARLA YEMEYE ÇALIŞIRDIK ... NE GÜNLERDİ BE...:)
 
Son düzenleme:

ekenciz

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
13 Eyl 2009
2,988
13,484
Ben seksenli yılların başında daha çocukken dergiyi hatırlıyorum. En sevdiğim kişi Raşit Yakalı idi. Genç çzerlerin karikatürlerini yayınlardı. Bana biraz sulu mizah yapar gibi geldirdi o dönem Gırgır ile karşılatırldığında. Ama renkli olması ayrıcalığı idi. Sanırım Fırt çarşaf'ın rakibi idi. Gırgır kadar satamasa da bayağı tirajı yüsekti. Zira gittiğim berberde görürdüm dergiyi.
 

ww90125

Yeni Üye
28 Haz 2009
4
0
Teşekkürler, zamanının Gırgır'a rakip dergisi..
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst