Zagor & Teks: Buluşma.

büyük beyaz

Yönetici
Çeviri & Balonlama
E-Dergi Takımı
17 Ağu 2009
17,730
43,945
denize sıfır
İki karakterin ortak macerasında Zagor Teks'in 20 li yaşlarındaki haliyle karşılaşıyor. Biraz eziyor keratayı.:) Macera bu kitapta bitse de ileride birlikte yeni maceralara açık kapı bırakmış. Büyük ihtimalle ortak maceralar hep olacak. Macerada ismi geçen Quanah Parker, Iron Jacket'in oğlu Peta Nocona gibi tarihte yaşamış gerçek kişiler göreceğiz. Peta Nocona Cynthia Ann Parker ile evliliğinden son Komançi şefi Quanah Parker doğdu. Macerada bu karakterler Kahramanlarımızla birlikte boy gösteriyor. Bonelli bu hikayeyi burada bitirmez diye düşünüyorum. Çeviri-balonlamayı ben yaptım.
Font:tex remastered.
İyi seyirler.:)

oU3SzU.jpg

oU3anf.jpg




 

teks55

Çeviri & Balonlama
5 Ara 2016
2,451
7,953
İki efsanenin karşılaştığı bu efsane macera için sonsuz ötesi teşekkürler.
 

theundead

Yeni Üye
7 Şub 2011
39
448
Emekleriniz için şükranlarımı sunuyorum muhterem. Sayenizde bu özel sayıyı türkçe okuyabileceğiz. Çok teşekkürler...
 

balkatan

Onursal Üye
5 Tem 2009
999
4,681
Zagor la Tex'in ilk maceraları:
- Çiko biberonu uzat, Tex Acıkmış.
- Lastiği değiştiriyorum Zagor, Fena dişliyor kerata.

Emek ve paylaşım için teşekkürler.
 

prince

Onursal Üye
20 Ağu 2012
4,464
26,953
Bir fumetti severin rüyalarında göreceği maceralar büyük beyaz üstadın emekleriyle gerçeğe dönüşmüş durumda.Heyecanla inmesini bekliyorum.
Emeklerine teşekkürler üstadım,çok yaşa.
 

Vergilius

Onursal Üye
25 Nis 2009
5,689
4,827
Müthiş bir buluşma bu üstadım emin ol keyifle merakla okuyacağım emeklerin için yürekten teşekkürler.
 

Temel

Yeni Üye
31 Tem 2020
32
88
Emeğinize, elinize sağlık. Kaç haftadır bekliyordum. Bir ara çeviri proğramından italyancadan çevirerek okumaya çalıştım ama olmadı. Teşekkürler üstad.
 

carson10

Aktif Üye
16 Ara 2012
388
1,154
Tex ve Zagor’un ortak macerasından, çizgi roman literatüründeki tabiriyle crossover’dan daha çok şey anlamak ve zevk almak için, önce aşağıda yazacağım Zagor maceralarını okumak faydalı olacaktır.
ZAGOR Sayı : 362-364
COMANCHEROS=KOMANÇEROLAR
Konu ve senaryo : Mauro BOSELLI
Çizimler : Stefano ANDREUCCI

EkTsbt.jpg

“Batı, kişinin kalemle tarif edemeyeceği kadar vahşiydi…”
-Louis L’Amour (Western romanları yazarı)
Tarih yönünden maceranın geçtiği dönem Alamo Savaşından (23 Şubat-6 Mart 1836) hemen önce 1835 civarı…
Güneybatı otlaklarının geçilemez binicileri Komançiler…Quahadi (veya Kwahadi) komançilerinin şefi Gri Kurt’un macerada söylediği gibi: “Dünyada hiçbir ulus Komançiler gibi ata binemez”.

EkT8hp.jpg

"Kızılderili Ressamı" ünlü George Catlin'in 1834 tarihli tablosunda: Bir Komançi, Osage savaşçısını mızraklamaya çalışıyor.
[/B]Bazen Komançilerle Komançerolar karıştırılır. Komançerolar: Kızılderili-beyaz melezlerinin oluşturduğu çetelerdi ve Kızılderililerle ticaret (Özellikle viski&silah ve hatta köle) yaparak yaşarlardı.
Maceranın geçtiği dönemde Texas, Meksika’ya aitti.
Rangers: Eski bir Teksas deyişine göre Rangerler, “Meksikalılar gibi ata biniyor, Kızılderililer gibi iz sürüyor, Tennessee’li ormancılar gibi silah kullanıyor ve şeytan gibi savaşıyorlardı”. Rangerlerin kurucusu Stephen Austin, aynı zamanda Teksas’daki Anglo-Amerikan kolonisinin lideridir. 1823 Yılında otlaklarını Kızılderili akınlarına karşı korumak için bir grup becerikli adam kiralar ve bunlara “Ranger” adını verir…

[/B]
EkYCtR.jpg

Maceraya gelirsek: Zagor ve Çiko, Texas’ta Kazmakürek Bill’i iki haydutun elinden kurtarırlar. Kazmakürek, beline doladığı kuşağa işlenmiş haritada, Wichita Dağlarındaki yeri belirlenmiş olan Alvarez’in efsanevi altınlarının peşindedir. Kazmakürek’in yanındaki eleman Pedro ise aslında Quahadi Komançilerinin eski şefi Gri Kurt’tur. Mert, cesur ve yetenekli bir insandır. Komançerolar’ın kaçırdığı söylenen çocuklarını aramaktadır. Aslında, Gri Kurt’un çocukluk arkadaşı ve kan kardeşi Yaralı Puma, ikisinin de sevdiği “Sabah Yıldızı”nın Gri Kurt’u tercih etmesi üzerine kıskançlık ve nefretle çocukları Komançerolara satmıştır. Çocuklarını aramak için ayrılan Gri Kurt’un yerine geçerek Reis olmuştur. Zagor ve yanındakilerin, Penateka Komançilerinin elinde işkence görmekten kurtardıkları Ranger Adam Crane, daha sonra Gri Kurt’un çocuklarını bulmasına ve tekrar Quahadilerin şefi olmasına yardımcı olur. Maceranın sonunda, Komançilerin düşmanı sayılan Texas Rangeri Adam Crane ile Gri Kurt “Kan Kardeşi” olurlar.Maceranın devamının adı da zaten “Kan Kardeşler”. “Yüzbin külçe aşkına” der, Alvarez’in efsanevi altınlarını bulan Kazmakürek Bill. Komançerolar’ın lideri El Diablo, espri anlayışı olan ve ünlü şairlerin dizelerini ezbere okuyan neredeyse sempatik biri. Onun, altınlarla ilgili plânı ise başka…
Latiffe’nin hazineleri adına! Çok güzel macera.

ZAGOR Sayı : 411-414
KAN KARDEŞLER
Konu ve Senaryo : Mauro BOSELLI
Çizimler : Carlo MARCELLO


EkYhUh.jpg

“Alamo’yu Hatırla”
Kan Kardeşler macerası, 23 Şubat-6 Mart 1836 arasında 13 gün süren bir kuşatmadan sonra Meksika Devlet Başkanı General Antonio Lopes de Santa Anna kumandasındaki birliklerin, Alamo Kalesini savunan neredeyse herkesi (183-189 kişi arasında tahmin ediliyor. İçlerinde sınır adamı James Bowie, kale komutanı William B.Travis, öncü –kâşif Davy Crockett de vardı) öldürmesiyle sonuçlanan Alamo Muharebesinin hemen sonrasında geçiyor. “Alamo’yu hatırla” sözü bu savaştan sonra çıkmış.
General Sam Houston, 21 Nisan 1836’da, San Jacinto Nehrindeki Meksika birliklerine sürpriz bir saldırı düzenleyerek onları yendi ve Santa Anna’yı esir aldı. General Santa Anna, kalan ordusunu güneye yollayarak canını kurtardı ve daha sonra serbest bırakıldı. Velasco Anlaşması ile Teksas Cumhuriyeti kuruldu. Sam Houston Başkan, macerada da yer alan Albay Stephen Fuller Austin Dişişleri Bakanı oldu. Teksas Cumhuriyeti, 1836 ile 1846 arasında yaklaşık on yıl bağımsız kaldı. Şehirler, kurucu liderler onuruna adlandırıldı. Houston, Austin’in kalıcı Başkent olarak onaylandığı 1839 Yılına kadar başkentti. 1846’da Teksas ve ABD kongrelerinin onayıyla, Teksas’ın ABD’ne ilhakı kabul edildi.
Maceramız, Teksas’ın bağımsız olduğu dönemde geçiyor…Gri Kurt, Komançi kabilelerini birleştirmeye çalışırken, kan kardeşi Ranger Adam Crane de Teksas’ın bağımsızlığı için savaşmış. Bu macerada ana eksen: Gri Kurt’un, yok olmaktan kurtulmak için Komançi kabilelerini kendi önderliği altında toplama ve Ranger Adam Crane ile Zagor’un, Teksaslı yerleşimciler ile Komançiler arasında barışı sağlama çabalarıdır. Arada; Adam Crane, nişanlısı Rose ve Doğan Çiçek adlı güzel Komançi kızı arasındaki aşk üçgeni, Juan Perucho adlı talihsiz Meksikalı askerin trajik hikayesi, Vicente adlı eski bir Meksikalı komutanın emrindeki Komançeroların kötülükleri, San Antonio’da bazı Komançi şeflerinin barış görüşmesi sırasında kalleşçe katledilmeleri anlatılıyor. Gri Kurt, hem Ranger Adam Crane’in, hem de Zagor’un kan kardeşi. Zagor ve Adam Crane, çatışmalarda Komançi saflarında yer alıyorlar. Irklar arasında “barış” için çabalayanlar “hain” olarak görülüyorlar. Zagor’u esir alan “Kara Ayı” adlı Penateka Komançisinin karakter dönüşümünü Boselli çok iyi anlatmış. İnsanlar zamanla ve yaşadığı deneyimlerle değişebilir. Kara Ayı da, müptezel Joselito yerine Penatekaların yeni şefi olur; hak ederek. Boselli, tarihe ilgi duyan, araştırmacı bir yazar. Karakterleri ayrıntılı olarak oluşturur. “Devamlılık” kavramını iyi uygular, zaman akışında çelişkilere düşmez.Adam Crane ve Gri Kurt, Zagor kadar rol oynarlar bu macerada. Boselli’nin yardımcı aktörleri büyüyen, gelişen ve değişen kişilerdir.İkinci derecede önem taşıyan veya kıyıda köşede kalmış karakterleri bile capacanlı yaşayan kişilerdir.Macera boyunca Ranger Adam Crane de çelişkiler içinde gelgitler yaşar.Yaşam gariptir…Bazen koşullar seni sürükler…Teksaslı yerleşimciler ile Komançiler arasındaki nefret dalgası sürer…
Kaptan Kidd’in tüm hazineleri adına! Bu da güzel macera.

Speciale TEX WILLER Sayı:3
TEX & ZAGOR : BULUŞMA
“BANDERA”
Konu ve Senaryo : Mauro BOSELLI
Çizimler : Alessandro PICCINELLI
(Bandera : Teksas Hill Country’te yerleşen İrlandalı, Polonyalı ve Alman göçmenlerin 1856’da kurduğu kasaba-ilçe.Hâlâ western kültürünü yaşatan bir yerleşimdir.)

EkY4je.jpg

“Kırmızı elbiseli garip maceracı ile Teksaslı çılgın bir delikanlının ilk karşılaşması ve Komançilerin son şefi”
Olaylar, 1846’da Teksas’ın ABD’ne ilhakından ve birliğe katılmasından sonra 1860 yılları civarında cereyan ediyor.Kan kardeşler macerasından sonra kurulan barış ortamı Comancheria topraklarında Bandera kasabasının kurulmasıyla bozulmuştur. Yirmili yaşların başında genç Tex Willer, babası yaşındaki (50’li yaşlarda) Zagor ile karşılaşır.Zagor’un şakaklarındaki saçlar beyazlamıştır; ancak hâlâ güçlü,atletik ve daha heybetlidir.Daha bilge bir insan olmuştur.Macerada gerçek bir tarihi kişi olan Quanah Parker da var. Annesi Cynthia Ann Parker bir Anglo-Amerikalıdır. Parker Ailesi, Teksas’a yerleşmiş, komançilerle olan sınırda yaşayan ilk yerleşimcilerdendi.Küçük Cynthia Ann Parker, bir baskında kaçırıldığı Komançiler arasında büyür. Quahadi (Kwahadi)’lerin şefi Peta Nocona ile evlenir ve ilk çocukları Quanah, Wichita Dağlarında doğar. Quanah Parker sonraları, ABD tarafından Komançi Ulusunun Baş Şefi olarak atandı. ABD yasama meclisinde temsilci oldu. Kızıl derili, yanık tenli ve renkli gözlü karizmatik bir melezdi. Sivil hayatta Oklahoma, Cache yakınlarında Star House=Yıldız Evi adını verdiği bir çiftlik kurdu. Akıllıca yatırımlarla zamanının ABD’deki en zengin Amerikan Kızılderilisi oldu. “Komançilerin Son Şefi” olarak tanımlandı. Kızkardeşi Topusana (Praire Flower=Çayır Çiçeği) 1863’te bir hastalık sonucunda öldü. Annesi Cynthia, askerler tarafından yakalanarak geri götürüldüğü beyaz kültürüne asimile olmayı reddederek açlık grevi ile intihar etti. Kızılderili Kilisesi hareketinin de kurucu lideri olan Quanah’ın sekiz karısı oldu ve bazıları evlatlık olmak üzere yirmi beş çocuğu vardı. Tek eşliliği reddetti. Quanah Parker, 23 Şubat 1991’de Star House adını verdiği evinde öldüğünde tahminen 66 yaşındaydı. Yaşadığı sürece saçları her zaman uzun ve örgülüydü.

EkY790.jpg

Quanah Parker, ölmeden bir yıl önce.Sene 1910.
Bu macerada Çiko yok. Zagor yalnız.Kan kardeşi Gri Kurt, keskin nişancı bir bizon avcısı tarafından bir Sharp tüfeği ile sırtından kalleşçe vurulmuş.Wichita dağlarının güney batı taraflarında, üzerinde Kızılderili tarzında püsküllü deri bir kaban, içinde kartal motifli kırmızı gömleği olan orta yaşlı bir atlı, atını Wichita Dağlarına doğru sürmektedir. Aradığı ölü bedeni…Kan Kardeşi Gri Kurt’un, üzerine deri örtüler örtülmüş, mızrağı ve ok takımının konulmuş olduğu cansız bedenini bulur. Oturduğu yüksek kayanın üzerinde kederli gözleriyle ufka dalarak: “Anılarım…” der. Kan kardeşi, bütün Comancheria’ya hakim bir yerde yatmaktadır. Bir an dalar gider…Manitu’nun yeşil çayırlarında Gri Kurt’u görür. “Seni gördüğüme sevindim. Öldüğünü söylemişlerdi” der ona. Gri Kurt:”Geldiğin için teşekkürler Beyaz Kardeş” diyerek karşılar onu. Zagor, bir an sert esen rüzgarın etkisiyle kendine gelerek kabanının yakalarını kaldırır ve kederli yalnızlığına gömülür…
Genç Tex Willer, Teksas’ta Fredericksburg şehrine gelen Alman kökenli göçmenleri, Yamparika Komançilerinin saldırısından kurtarıyor ve bu vesileyle Ranger Buck Barry ile tanışıyor. Dost oluyorlar. Tex, Buck’tan tüm hikayeyi dinliyor…Gri Kurt’un yerine Quahadilerin yeni şefi Peta Nocona olmuş. Eşi, bir çocuk iken kaçırılıp Komançilerin arasında büyüyen Naduah yani gerçek adıyla Cynthia Ann Parker. Oğulları Quanah Parker, melez bir genç. Gri Kurt’un oğlu Tomas büyümüş büyümüş ve Quanah Parker ile yakın arkadaşlar. Gri Kurt öldükten sonra çocuklarına eski ranger ve kan kardeşi Adam Crane bakmış. Komançilerin katledildiği Brazos katliamından sonra Pease Nehri savaşında Naduah kaçırılır. Quanah Parker’ın annesini aramasına Zagor yardım eder. Beyazların kuralsız bizon katliamı yapması nedeniyle ana besin kaynaklarından yoksun kalan Komançiler açlıkla sınanırlar. Zagor ile Tex ilk defa 72. Sayfada kavga ederek yüzyüze geliyorlar. Sonra dost olup sırt sırta dövüşüyorlar ortak düşmanlarına karşı.Adam Crane, onlara şöyle diyor: “Birlikte, çelik ve çakmaktaşı gibi görünseniz de, ikiniz sandığınızdan daha fazla birbirinize benziyorsunuz!”. Teksas Hükümetinin aldığı kararla eyalet sınırları içindeki tüm Kızılderililer Oklahoma/Washita’daki rezerve gönderilir. Göç ayrıntılarıyla anlatılıyor. Bütün Komançi kabileleri Teksas’tan atılır. Bugün Teksas’ta yerli rezervi yoktur.Göç veya savaş arasında bir tercihe zorlanan Komançiler, Comancheria adı verilen tarihi topraklarından ayrılmak zorunda bırakılmışlardır. Gri Kurt’un kan kardeşleri Zagor ve Adam Crane, yanlarında genç Tex Willer ve Gri Kurt’un oğlu Tomas, Gri Kurt’un katili Amos Pierce’i bulurlar ve…
Yüz bin Düka altını adına! Tex ve Zagor bir arada, harika bir macerada…Boselli, bu crossover’dan anakronizme düşmeden yani değişik çağları birbirine karıştırmadan alnının akıyla çıkmayı başarmış.
Büyük beyaz üstâd, kabul ederseniz teşekkürümü bu yazı ile yapmış olayım.
Sevgiler.
 
Son düzenleme:

büyük beyaz

Yönetici
Çeviri & Balonlama
E-Dergi Takımı
17 Ağu 2009
17,730
43,945
denize sıfır
Bu maceranın çevirisi beni çok yordu. (Keyifle hazırladım, o ayrı.:)) Senaryo tarihi olaylara, kişilere bağlanınca sayfalarca bahsi geçen tarihleri ve olayları okudum. Kitabı balonlamayı bitirince diğer sayıları da çevirmeyi düşünmedim diyemem.:) Ama bu sayılar ülkemizde sırası geldiğinde zaten basılacak. Başka sürpriz çevirilerle uğraşıyorum.:)
 

teks55

Çeviri & Balonlama
5 Ara 2016
2,451
7,953
Harika bilgiler bunlar.

Bu buluşmadaki detayları anlamak için öncesinde iki hikaye kesinlikle okunmalı.

Büyük Bonelli hikayeleri n. 1 (Zagor sayı 362-364)
Büyük Bonelli hikayeleri n. 2 (Zagor sayı: 411-414)

Gerçek tarihe baktığımızda Zagor kronolojisi şöyle olacaktır.

1834 Yılı : Zagor ve Çiko (Meksika yolculuğundan sonra) Darkwood'a gitmek üzereyken yolları Teksas'a düşer. Ardından Adam Crane ve Lupo Grigio ile karşılaşır.

1836 Yılı: Teksas bağımsızlık kazanır. Zagor ve Çiko Darkwood'a geri dönmeden önce Amerika Birleşik Devletleri'nde uzun bir gezintiye çıkmaya zorlanır. Arkadaşı Bob'a eşlik etmek için (Teksas eyaletine bağlı) Nacogdoches'e giderler. Bob eski bir izcidir ve Zagor'un eski bir dostudur. Amerika'nın güneyinde Creek Kızılderililerinin işi gibi göstererek beyazları öldüren bir çete olduğu ortaya çıkar. Bob, eski dostu Zagor'u bu konuda yardım etmesi için Teksas'a getirir. Çetenin lideri ise Kelso'dur. Zagor ve Çiko, Kelso meselesini hallettikten sonra Lupo Grigio ve Adam Crane ile tekrar karşılaşır.

1840 Yılı: Üç kan kardeş son bir kez daha at sürerler.

1859-60 Yılı: 50 yaşını devirmiş Zagor bir kez daha Adam Crane ve Teks Willer ile karşılaşır.

Not: Fakat Boselli'nin Zagor kronolojisine göre Zagor, Kelso meselesini hallettiğinde sene 1840 idi.




 

garfield67

Onursal Üye
19 Mar 2016
1,822
8,981
Büyük Bonelli hikayeleri n. 1 (Zagor sayı 362-364)
"Il periodo in cui si svolge и immediatamente precedente alla battaglia di Alamo (6 Marzo 1836), quindi probabilmente intorno al 1835."
Gerçekleştiği dönem Alamo savaşından hemen önce (6 Mart 1836), dolayısıyla muhtemelen 1835 civarındadır.
 

teks55

Çeviri & Balonlama
5 Ara 2016
2,451
7,953
Büyük Bonelli hikayeleri n. 1 (Zagor sayı 362-364)
"Il periodo in cui si svolge и immediatamente precedente alla battaglia di Alamo (6 Marzo 1836), quindi probabilmente intorno al 1835."
Gerçekleştiği dönem Alamo savaşından hemen önce (6 Mart 1836), dolayısıyla muhtemelen 1835 civarındadır.

Evet.
1 nolu hikayenin (yani 362-364. sayıların) 1835 yılında olma ihtimali de bulunuyor.
Tex'in bir yazarı 1 nolu hikayenin 1834 dolaylarında olduğunu söylediği için o tarihi yazdım.
Yani kuvvetle muhtemel 1 nolu hikaye 1834-1835 yıllarındadır.


 
Son düzenleme:

teks55

Çeviri & Balonlama
5 Ara 2016
2,451
7,953
Hikayenin tarihsel dönemi hakkında


Hikayede, 3 sene önce Kambur Buffalo'nun, Peneteka yakınlarındaki çiftlikleri ateşe verdiği, ardından şehrin Yüzbaşı Rip Ford ve Rangerler sayesinde kurtarıldığı, Tonkawa izcilerinin yardımıyla Komançileri Washita nehri ve Wichita dağlarına kadar kovaladıkları anlatılıyor.
(Bu olay tarihte 1856-58 yıllarında gerçekleşen bir olaydır. 1858 Yılı Antilop Tepeleri seferi olayından bahsedilmiştir.)

Hikaye'de ayrıca Peta Nocona'nın öldürülmesini görüyoruz ki...
(Bu olay tarihte Pease Nehri Savaşı olarak geçiyor ve 18 Aralık 1860 yılında gerçekleşmiştir.)

Fakat hikayede Tex, Zagor'a ''kendisinin Ranger olmadığını'' söylüyor. (Bilindiği gibi Tex, 1860'da Ranger birliğine katıldı)
(Tex, hikayede Ranger olmadığına göre bu hikaye 1860 yılından önce geçiyor. Hikayemiz muhtemelen 1859 yılında geçiyor. Yani (21 yaşındaki) Tex, henüz gizli servis ajanı Jeff Weber ile karşılaşmadı.)


Hikayede Komançilerin Kızılderili Bölgesi'ne nakli gerçekleşiyor.
(Bu olay tarihte Ağustos 1859'da gerçekleşmiştir.)

Hikayede Ajan Bob Neighbours'un öldürüldüğünü görüyoruz.
(Bu olay tarihte 14 Eylül 1859'da gerçekleşmiştir.)
 

emekli

Aktif Üye
17 Eki 2015
267
566
teşekkürler üstadım. bugüne kadar zagor çizgi romanları içinde en güzel çizgilere sahip bir macera. çizgi ressamının başka eserleri varmı bilmiyorum. başka zagor serüvenlerinde bu ressamın eserleri varsa bilgi sahibi olmak istiyorum. teşekkürler.
 
Üst