Bütün Dünya 1949 - Nisan

farubi

Aktif Üye
20 Eki 2009
317
5,189
5pphjn.jpg


 

md35

Kıdemli Üye
28 Haz 2013
202
708
70 li yıllarda, ortaokul öğrencisiyken, heyecanla aldığımız, her satırını keyifle okuduğumuz, sonraki sayısını da sabırsızlıkla beklediğimiz bir dergiydi. Bu sayıları elbette okumadık. Sayenizde okuyacağız. Teşekkürler.
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,311

Şimdi net hatırlamıyorum, ama herhalde "Bütün Dünya"nın 1950'li veya 1960'lı yıllara ait bir sayısında okumuş olabilirim (belki de "Bilim Teknik" dergisinin 1960'lara ait bir sayısıydı). Bu ayrıntı tamamen aklımdan çıkmış. Ama yazılanları çok iyi hatırlıyorum, çünkü o tarihte beni çok heyecanlandırmıştı. Sanırım "Gelecekte neler olacak" gibi bir bölümündeydi. Mealen şöyle diyordu: "Yakın bir gelecekte her evde bulunacak özel cihazlardan istediğimiz filmi veya eğlence programını vb. söz konusu cihazı televizyon ekranına bağlayarak canımızın istediği bir zamanda izleyebileceğiz (belli ki yazı yabancı bir dergiden alınmış, düzenli TV yayınları henüz Türkiye'de yoktu). Bu filmlere ait cep kitabı boyutlarında olacak materyalleri tıpkı birer kitap gibi evimizdeki kütüphanede raflara sıralayabileceğiz...vs" Otuz yıl öncesinden video oynatma cihazlarını ve video kasetlerini öngören bu yazıyı hiç unutmadım. Bir de tam o tarihte, bu konularda bilgili ve hevesli bir aile büyüğümüz bizim evde bulunan "lambalı katedral radyo"nun istenirse içindeki birkaç parçanın değiştirilmesiyle bir televizyon alıcısına dönüştürülebileceğini söylemesiyle bende film kopmuştu (dönüştürülse bile ne olacak ki, yayın yok zaten!) Radyomuzun ön panelinde, minik bir TV ekranını andıran ve değişen ses düzeyiyle birlikte renk cümbüşü oluşturan yuvarlak renkli lamba, rüyalarımda hep bir TV ekranına dönüşürdü (TV'yi sinema filmlerinden tanıyorduk tabi!). Şimdi artık video cihazlarının bile demode olduğunu hatırlayarak gülümsedim.

Teşekkürler sayın "farubi". Umarım dergilerin devamı gelir.

 

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,844
4,995

Sayın farubi ;

Ne kadar iyi , yararlı ve güzel işler yaptığını bir bilsen.


Bu sayıda göze çarpan ( o kadar çok ki aslında ) iki nokta :


1 - 346. sayfada ( pdf'nin 4. sayfasında solda ) K. Atatürk'ün bir özlü sözü var. Diyor ki :
"Milli hürriyet şahısların hürriyeti ile başlar." Bu söz üzerine düşünün , düşünün , düşünün lütfen.

2 - 347. sayfada ( pdf'nin 4. sayfasında sağda ) Değerli bilim adamı Einstein'in düşüncelerini yansıtan bir yazı yer alıyor. Başlığı :
"Einstein'in Dünya Hakkında Yeni Düşünceleri - Dünya Artık Değişmelidir!" bu yazıyı da çok dikkatle okumak gerek bence.

Daha neler var neler !......

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim.
 

serdary67

Onursal Üye
18 Eki 2009
8,731
25,949
ordu-turkey
Eski dost burdaymışsın kusura bakma şimdi gördüm umarım bu güzellikler devam eder.Seni izlemekten hep zevk aldım kardeşim.
 

Ustad34

Yeni Üye
15 Eyl 2020
2
0
Değerli Farubi siteye üye olur olmaz dergilerde Bütün Dünya paylaşımın dikkatimi çekti sayende 1949 Nisanına yolculuk yapabildim. Emeğine ellerine sağlık. Ve Çizgi Diyarı trende ayaksüstü cep telefonundan çizgi roman okuyan bir abiyle tanıştım ve sizi önerdi . İyi ki varsınız çok çok sağolun hepiniz.
 
Üst