scanfan
Yönetici
- 25 Eyl 2013
- 7,208
- 76,670
ÇD'nda Kim Kime Benziyor
Bir ara ÇD'nın "Buluşma ve Toplantılarımız" bölümünde çokça gezinirdim (gezinirdim dedim, şimdilerde bu çok yararlı gözükmüyor zira son çökmeden sonra eski fotoğraflardan çoğu silinmiş, artık yerlerinde yoklar). Bu gezintilerde ÇD müdavimlerinin sıcak dostluklarını sonsuzlaştıran karelere gıptayla bakar, biraz da bu güzel insanları daha yakından tanımaya çalışırdım. Hatta "ÇD'da Kim Kimdir?" başlıklı bir resimli albüm oluşturmaya bile başlamıştım, ilerde yüz yüze görüşürsek bir pot kırmamak adına.
Bu fotoğraflara bakarken bir şey dikkatimi çekti, sevgili Çizgi Diyarı dostlarından bazıları ünlü sinema aktörlerine, film yönetmenlerine, yazar ve televizyon starlarına vb çok benziyorlardı. Tabii bu benzerlik, ÇD'ı dostlarının fotoğraflardaki o anlık pozları ile, Hollywood aktörleri ve yönetmenlerinin belli bir zamanda ve pozisyonda çekilmiş fotoğrafları arasında kurulabilir, yani ikiz kardeşi gibi, aynısı demek istemiyorum, andırıyor denebilir, çünkü "neresi benziyor, hiç de benzerlik göremedim" diyebilecek arkadaşlarımız da çıkacaktır mutlaka. Şunu da eklemeliyim, bu benzeştirmenin iki tarafa da bir saygı, sevgi ifadesi olduğunu düşünüyorum, yanlış anlaşılmamasını temenni ederim. Başka benzeşmeler saptayan olursa da konunun altına eklemesini rica ederim, ben birkaç tane bulabildim.
Bir de affınıza sığınarak bu konuyu bilerek "Buluşma ve Toplantılarımız" bölümünde açtım, zira bunu da dostlarla sanal bir buluşma olarak kabul ettim, ayrıca ÇD dostlarının fotoğrafları bu bölümden derlenmiş olduğu için bu bölümde açılması daha uygun olur diye düşündüm. İstenirse konu başka bir kategoriye de taşınabilir (veya rahatsızlık yaratırsa tamamen de silinebilir).
* * *
Sevgili "profesör"ün Amerikalı aktör ve yapımcı "John Houseman"a benzediğini düşünüyorum. "Orson Welles" gibi bir dahiyi sinema dünyasına kazandıran "John Houseman" ünlü TV dizisi "The Paper Chase" (1978-1986) ile tanınır. Dizide olduğu gibi bu dizinin aynı adlı pilot sinema filmi (1973)'nde de başrollerden birini o oynuyordu. İlginç bir benzerlik de şu: Film ve dizinin konusu "Harvard Hukuk Fakültesi"nde geçiyordu ve "John Houseman" katı disiplinli hukuk hocası "Profesör Charles W. Kingsfield Jr."u canlandırıyordu. Filmdeki performansı için "Oscar" ödülü de aldı. Roman/senaryo'nun yazarı da Harvard mezunu bir hukukçuydu. "Amerikan Barolar Birliği" 2008'de yaptığı
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
listesi içerisine bu filmi de almıştı.
* * *
Sevgili "Savok"u da İngiliz aktör "David Hemmings"in "Ses dergisi"nin 1967 yılındaki bir sayısında rastladığım gençlik fotoğrafına benzettim. Bu aktörü dahi yönetmen "Michelangelo Antonioni"nin unutulmaz yapıtı 1966 tarihli "Cinayeti Gördüm" (Blowup) filminden hatırlıyoruz.

* * *
Sevgili "Melih41"in Amerikalı yönetmen, yapımcı ve aktör "Sydney Pollack"a benzediğini sanıyorum. Oscarlı bu sinema adamının Tootsie (1982), Benim Afrikam (1985), Son Gerçek/Atları da Vururlar (1969), Tek Gözlü Kahraman (1969), Bulunduğumuz Yol (1973) gibi sayısız kaliteli filmi var.

* * *
Sayın "Hacılı"yı ünlü Amerikalı yönetmen "Stanley Kubrick"e benzettim. Kendisi "2001: Uzay Yolu Macerası" (1968), "Otomatik Portakal" (1971), Spartaküs (1960), Full Metal Jacket (1987), Cinnet (1980) gibi unutulmaz filmleri yönetti. Oscar dahil sayısız ödül aldı.

* * *
Sizce de sevgili "hakan sait" "Joseph Gordon-Levitt"e benzemiyor mu? Bu Amerikalı aktör/yönetmeni 2012 tarihli Batman uyarlaması "Kara Sövalye Yükseliyor"dan hatırlarsınız ("Blake" rolündeydi).

* * *
Sayın "Gulyabani"yi de tek bir fotoğrafında ünlü söz yazarı, besteci ve DJ "Fecri Ebcioğlu"na benzettim. Fecri Ebcioğlu 1960'lardan itibaren yüzlerce yabancı şarkıya Türkçe söz yazmış böylelikle "Türkçe Sözlü Hafif Müziği" Türkiye'de sevdirmişti. Aynı zamanda kendi besteleri de vardı ve yorumculuk da yaptı, plak doldurdu.

* * *
Sayın "vefalı" Fransız aktör "Georges Wilson"a çok benziyor bence. Tabii onun "Tenten ve Altın Post" (Tintin et le mystère de la Toison d'Or) filmindeki görüntüsüne. Georges Wilson bu filmde "Kaptan Haddock"u oynuyordu (zaten sayın "vefalı" da kendisine avatar olarak "Kaptan Haddock"un boyama bir resmini seçmiş). 1961 yapımı bu Tenten filmi canlı aktörlerle çekilmiş ilk Tenten filmiydi ve büyük bölümü İstanbul'da çekilen bu film aynı zamanda en iyi Tenten filmi olarak kabul edilir. Filmin bir adı da "Tenten Istanbul'da"dır, hattâ filmde İzmirli şarkıcı "Dario Moreno" ile sinema-tiyatro sanatçılarımız "Ulvi Uraz" ve "Kamer Sadık" da oynamışlardı ve sonradan filme dayanan bir Tenten kitabı (çizgi değil fotoroman tarzında) çıkmıştı.

* * *
Sayın "Tarantula" Fransız "Jacques Villeret"e fazlaca benziyor. Sempatik aktör "Jacques Villeret", Türk yönetmen "Tunç Okan"ın 1985 yılında İsviçrede çektiği Fransız filmi "Cumartesi Cumartesi" (Drôle de samedi) filminde de oynamıştı. Filmin unutulmaz müziğini ise "Vladimir Cosma" yapmıştı.

* * *
Sayın "Martel" bir fotoğrafında gazeteci yazar "Serdar Turgut"a benzemiş.

* * *
Sevgili "Hadon" Amerikalı sinema oyuncusu "Michael Douglas"ı andırmıyor mu? Büyük aktör "Kirk Douglas"ın oğlu olan Michael Douglas, TV dizisi "San Fransisko Sokakları" ile parladı, birçok ödülü var.

* * *
Sayın "Uzung"u tiyatrocu, komedyen, televizyon şovmeni ve yönetmen "Önder Açıkbaş"a benzettim.

Son düzenleme: